Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 7 september 2013

Rooney "Salander" Mara - Ångest & Algol




Det verkar rimligt att rollbesättarna letade efter någon naturligt svart personlighetstyp när man rollbesatte den amerikanska filmversionen av Män som hatar kvinnor. Valet föll på en ung oprövad kvinna vid namn Rooney Mara. I Expressen berättar hon om sin ovanligt ångestladdade ungdom och ensamhet på skolgården och att hon även i vuxen ålder föredrar ensamheten.

Det här låter nu så pass avvikande att man bör räkna med en mycket udda himmel. Frågan är bara hur ångest och sociofobi ser ut den här gången. Är det torgskräcken som noterats då skyggande Kräftan inte mixar bra med sociala balansens Våg, eller är det något annat mer allmänt negativt polariserat? Här är svaret:




Ser man bara till den pigga och framåt Solen i Väduren och en känslig och lättrörd Måne i Fiskarna skulle man kunna tänka sig att "sensationalismen" driver horoskopet (jfr artisten Madonna).

Men både sol- och måntecknet "hämmas" genom sina disponenter, Mars respektive Jupiter, som båda "stannat av" i Jordelementet. Indisk astrologi menar att den dolda disponenten faktiskt är en viktigare placering och därmed har vi fått en kortslutning av både Sol och Måne i det här horoskopet och en tydlig indikation om att den negativa, avvisande polariteten bjuder på problem.

Men det verkligt dramatiska händer med den annars så aktiva Solens ägare, eldiga krigaren Mars. Den är INTE väl placerad i stagnanta Oxens Jordelement och precis i början av tecknet angrips den dessutom av perverterande Satansstjärnan samtidigt som den via opposition hämmas av den stelfrysande Saturnus! Vilka bedrövliga budskap för debutanten Väduren, det pigga Barnet som ska rusa ut med krigslust och erövra världen. Istället för vi en inkrökt Rooney Mars som sitter helt ensam på en skolgård där andra bildar sociala grupperingar och lär sig spelet.

Med hungern och äregirighetens demon Rahu sida vid sida med Mars i Oxens första grad, men på den eldiga Vädurssidan, har vi ytterligare en indikation om en total kollision mellan bejakandets Eld och negerandets Jord. Horoskopet är faktiskt sjukt intrasslat precis på den här punkten, och ger en maximal komplexitet åt Sol-Vädurens utagerande. Vilket perfekt val rollbesättaren gjorde om uppgiften var att hitta en "knepig figur" som motsvarade figuren Lisbeth Salander!

Tittar man närmare på sinnelaget i Fiskarna står det ALIENATION skriver över hela himmelen även på den punkten. Månen ägs nämligen av Jupiter som här befinner sig i enslingen Stenbocken (ensam stenget på bergstoppen, oförmögen att sänka sig ner till socialt umgänge eftersom dess streberinstinkt mot toppen i själva verket är en omvänd bild av dysfunktionen hos en människa på botten - uppåtsträvandet, karriärismen, hackordnings- och prestigetänkandet visar på en flykt från det sanna jaget).

På goda astrologiska grunder kan man därför hävda att Rooney Mara är en naturlig sociofob. Hur de tidigare liv på jorden sett ut som leder fram till en så förkrympt varelse, kan man bara spekulera över!

Lustigt nog bjuder film- och teatervärlden på platser där individerna kan fortsätta vara handikappade utan att behöva ta utmaningen att förändras. I den meningen liknar Rooney Mara homosexuella en smula, som också kastat in handsken och fortsätter i samma orientering deras själar hade i föregående liv, trots att de nu är återfödda och har bytt biologiskt kön. "Minsta motståndets lag", kallas det här beteendet. 

Nu tror jag inte att en människa med Rooney Maras horoskop någonsin kommer att hinna utveckla en sprudlande social personlighet i detta liv. Men karaktären byggs långsamt, över många liv på jorden. Så det gäller att vara rimlig i sin ambition, annars blir man som de falska moderaterna - idel påklistrad yta och ingen som helst substans.

*****

I nästföljande inlägg uppkom en anledning att tala ytterligare om Rooney Maras dominanta Mars.

 

Inga kommentarer: