Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 11 november 2012

Vårdprofitörernas gemensamma nämnare

AB listar Sveriges tre värsta vårdprofitörer. Händelsevis råkar två av dem kalla sig socialdemokrater - förr om än inte nu. Jo, fortfarande eftersom (s) ledning uppenbarligen inte förmår tänka högt och rätt och se vad som tillhör Människan och vad man kan låta marknadens kräldjur kivas om.

Astrologiskt har bloggen redan en rätt tydlig profil på den låga typen. Eller rättare sagt, zodiaken markerar med jordbrukarsamhällets eget tecken Jungfrun (i Babylon: "Plåtfåran") hur människan började planera för sin vinning. Merkurius - handelsmannen - sägs inte bara härska i det materiell i detta zodiaktecken utan också vara "upphöjd" i det. Jungfrun är unik om att dess planetära härskare också är "upphöjd" i hemmatecknet. 

Det är således ingen slump att Nya Moderaterna föddes med den mest själviska kärleksplaceringen - en "fallen" Venus stigande i öster i profitörens tecken Jungfrun. (Det är frestande att här se Venus enbart som "pengar" eller "materiell komfort" - att njutas ensam och privat i tv-soffan. Jungfrun är en distinkt antisocial symbol.) Ingen slump heller att partiledaren Fredrik Reinfeldt har den omoraliska aggressorn Mars stigande i öster i en dubbel roll som både naturlig illgörare och även verksam sådan. 

Under Reinfeldt fick landets sjuka och arbetslösa förstå att allt var deras eget fel, sen stal Reinfeldt deras ringa ekonomiska stöd och gav till medelklassen att gå på restaurang för !!! Så fungerar tydligen Jungfruns tecken, och blir mer och mer övertygad om att symbolen bör hålla en låg profil i ett horoskop, annars tar dess självupptagna och inskränkta världsbild över. Lyckligtvis finns det gott om zodiaksymboler och kombinationer som kan lyfta ett horoskop över vinningslystnaden och privatismen. 

I många fall står Jungfrun heller inte för just mycket mer än en försagdhet, en skygghet eller gentilitet. Offentlighet medför risker och Jungfrun, som vinstens tecken, vill inte förlora (i motsatt tecken, Fiskarna, står förlusterna som spön i backen). Det här draget blommar i nästa materialistiska Jordtecken Stenbocken ut till ett storskaligt spel för gallerierna. Stenbocken utvecklar en helt separat social persona. 

När man i den här förfallna kulturens döende sista år talar om att bygga sitt varumärke är detta så som Stenbockens symbol tänker. Alltigenom falsk och instrumentell i de fall där den inte står för nitisk och oklanderlig identifikation med överheten, vare sig chefen på kontoret eller staten.

*****

Kan det förvåna någon att Aftonbladets tre värsta vårdprofitörer möts just i Jungfruns tecken som alla horoskopens minst gemensamma nämnare? Fast det är inte helt säkert. Tvåan, Jan-Emanuel Johansson, har en osäker månplacering. Men eftersom han profiterar på olycksdrabbade människors behov av boende stämmer det perfekt att ha olyckas Mars i Tvillingarna bestråla en Måne som hunnit in i Jungfrun!

Surya lagna - Solen som inhoppare för ascendenten

Trean, skolprofitören Ole Salstens karta har inspekterats tidigare och Jungfruns symbolik diskuterats. (Detta doldistecken har kommit att få en nyckelroll på denna blogg och det har varit häpnadsväckande att hitta den i ett antal olustiga sammanhang. Men antikens astrologer kallade dess hus "fiendens". Det var i Indien. Och i Alexandria Egypten var Jungfruns hus "olyckans" hus.) Här är Salstens karta i repris:

Chandra lagna - Månen som ersättningsascendent

Och ettan, Mikael Fahlander, har denna himmel.

Planeterna placerade i den "naturliga"
zodiaken
med Väduren i öster.

När Fahlander visar sig ha Solen i Jungfrun och Salsten helt säkert hade Månen i samma tecken, stärker då inte detta sannolikheten för att även Johansson har en Mån-Jungfru? Denna Måne uppstår halvtvå på eftermiddagen så sannolikheten för den månplaceringen är nästan lika stor som för ett Mån-Lejon.

Vi tycks se uråldriga arketyper bakom den tunna yta som är vår materiella värld. Egentligen är det Jungfruns eviga idé som driver alla dessa tre män: att de vill ha något ut för egen del av livet. Intressant är att Mikael Fahlander också har den omoraliska Mars i det merkantila "krämartecknet" Tvillingarna i attack mot det andra merkantila tecknet, Jungfrun. 

I samband med en eller annan journalist med både Tvillingarna och Jungfrun aktiva samtidigt har jag funderat över eventuell illvilja när det blir så mycket kritik i ett och samma horoskop. Fahlander har tydligt misshandlat människor, så där har det gått längre än till bara verbalt ofredande.

En andra minsta gemensamma nämnare om vi spikar Mån-Jungfrun för J-E Johansson är att alla tre männen har den omoraliska Mars i aggressiv attack mot deras sinnelag (Månen)!

Jag tror man av bara dessa tre fall kan få en glimt av varför astrologin kommit att kalla en "dålig" Merkurius för en tjuv snarare än en ärbar kommunikatör eller handelsman. Jag skulle inte vara så säker på att inte den "dåliga" Merkurius kan uttrycka sig genom tecknen den äger lika väl som genom planeten som sådan. 

Men när det kommer till konkret handlande duger inte någon av dessa kartor, den naturliga, den lunära eller den solära. Bara den "fysiska" typen, med känt födelseklockslag kan (eventuellt) säga något om vilka drag en individ kan tänkas agera ut. Det är lilla inlägget diskuterade bara (återigen) SYMBOLEN Jungfrun och dess synbarligen kallsinniga sociopati, att vilja tjäna pengar på andras nöd. 

De nödlidande hittar vi mittemot Jungfrun, i "offertecknet" Fiskarna.) Säg så här: Jungfrun gräver vattenrännor i sitt Jordelement och tar till fånga det strömmande vattnet från Fiskarna. Jungfrun - helt negativ Jord - utnyttjar Vattnet för sina egna syften. 

Jag har t.ex. ett lite sorgligt exempel på en adoptivmamma vars liv helt saknade män och glädjeämnen. Det där barnet från främmande land som sent omsider införskaffades var helt ett sätt att fylla tomrummet i den egna själen. Horoskopet uppvisade Jungfrun i öster och Sol-Fiskarna i väster. Jungfruns torra skåra i jorden och ett liv från främmande land som "offrar" sig  för att få den egna fnöskigheten att försvinna för en stund. 

Jag har faktiskt ett antal anonyma horoskop med just kombinationen av Jungfru/Fisk och underliga turer kring inte helt naturlig avkomma. 

Fastän jupiteriska Skytten sägs representera långväga resor till avlägsna länder, har jupiteriska Fiskarna också en utlandsbetydelse: exil eller offer av sin plats i livet.

Inga kommentarer: