Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 26 november 2012

Solen och Regulus i 12e huset

Som en spin-off på föregående observation av kungavärdighetens stjärna Regulus som inte fick något världsligt genomslag i Nya Moderaternas horoskop, testar jag de strax över 1.500 horoskop med känt klockslag jag samlat ihop.

Finns bland dem några celebriteter som inte heller lyckats förmedla kunglig storhet till de breda massorna?  Vare sig de har ett friskt eller ett sjukt sinne (Nya Moderaternas partihoroskop måste sägas antyda det senare).

Med 1.516 horoskop är oddsen för en 12e-husplacerad Sol ±3° från Regulus (en tät och stark konjunktion) som följer:

Sexgraderssegmentet (orben) är en sextiondedel av zodiaken eller 1,66%
Tolfte huset är en tolftedel eller 8,33%

Multiplicerade och sedan på nytt med antalet horoskop får vi 2,1 förväntade födslar av denna typ. I samlingen finns faktiskt 3 stycken vilket är ungefär som förväntat (det går inte att resonera kvantitativt med ett så litet underlag).


  • Anthony Damiani; 24.8.1922;10:42 - idealistisk filosof utan något som helst genomslag i större kretsar
  • Bill Clinton; 19.8.1946; 8:51 - framgångsrik politiker
  • Tori Amos; 22.8.1963;13:10 - mindre framgångsrik dotter till mediamogul

Av dessa har både Clinton och Amos tydligt utmärkt sig för en närighet, Clinton för hans löjligt höga arvoden för att uppträda som f.d. president, och för att han försökte sno med sig saker från Vita huset som inte tillhörde honom personligen. Jag har ofta tyckt att Clinton är en Reinfeldt, fast en smart version. Tendensen att hamna i oklart förhållande till vem som äger saker - han själv eller staten, är intressant. 

Amos hamnade i konflikter om släktens pengar, men som det är med triviala ämnen har hjärnan för länge sedan rensat bort de exakta omständigheterna. Amos måste också sägas vara mindre framgångsrik på det sättet att ingen väl någon pushats hårdare i tv-världen än hon - tack vare sitt familjenamn - och ändå lämnat ett så ringa intryck efter sig. Jag har sett hennes namn i många sammanhang men hon har helt enkelt inte registrerat och jag har ingen aning om vilka rollprestationer hon gjort för att vara värd att minnas. 

Tori Amos - plastikfixad om och om igen - är som Nya Moderaterna kommer att vara om en generation: en lite genant fotnot i historieboken. Mycket pengar pumpades vid tiden in av dolda bidragsgivare för att krossa allt motstånd till de giriga arbetsgivarna men det blev pannkaka av alltihopa. 

Pappas flicka hade alla ekonomiska förutsättningar om idén var att skapa en ny Garbo, men den goda fadern Regulus öste pengar över ett litet liv (Solen) i exilens och fängelsets 12e hus. Tori Amos var aldrig menad att bli sin generations ikoner, och inte Moderaternas tankegods heller. 

New York-filosofen Damiani är det intressanta undantaget här, för hela hans platoniskt inspirerade filosofi är antimaterialistisk! Därför passar den kungavärdiga Solen och det 12e husets materiella försakelser perfekt in på hans livsgärning! På sitt högsta manifestationsplan representerar 12e huset själens rening (eller kanske t.o.m. den perfekt renade själen).

Solens placeringen i förlustens tolfte hus tycks i hans fall ha haft en sida som bedrövade honom: han insjuknade och dog i väl unga år, innan han hunnit fullborda sitt astrologisk-filosofiska livsverk, baserat på den mästerlige romerska filosofen Plotinus tankar. Men han hade vänner som sammanställde manuskripten, och det fascinerande om än komplexa verket Astronoesis gavs ur år 2000.

Här är således ett slående exempel med tre horoskop som visar att det inte går att isolera en enda faktor (Solen/Regulus i 12e), låt vara komplex, och dra några slutsatser om eventuell "kungavärdighet". Svaret ligger i helheten och inte i det enskilda. 

Och det är därför den "enskilda" Jungfrun är olyckans tecken i astrologin. Jungfruns nyckelstjärna Spica står så ensam på himmelen just för att tecknets princip är att undanbe sig kollektivism. Det är just fixeringen vid det partikulära och fristående ("privat företagaranda") som skadar själen allra djupast. 

Individualismen som Nya Moderaterna basunerar ut gör folk dummare och dummare, ju längre de vandrar denna självfixeringens väg. Stirrandet på det enskilda (och privatiserade) trädet gör egoisten helt blind för skogen, för att inte tala om alla de spännande relationer skogens alla träd har med varandra. Inget av detta ser tokindividualisterna.

Sanningen ligger faktiskt fixerad i turordningen: genom att lägga den diskriminerande Jungfrun i öster tvingas av nödvändighet Lejonet, vars Sol ser helheten, i exil i den onda daimonens hus! Hela systemet är konstruerat så att du inte både kan äta upp kakan för egen del och inbilla dig att du kan behålla den eller dela med dig till andra.

Inga kommentarer: