Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 28 november 2012

Odräglingen med mission från Gud


Spica i Jungfruns knippe sädesax -
den ensamma och utsatta enligt
gammal tradition

Charlie Sheen var sin rollfigur i Två och en halv män, och överskuggade rejält de fantastiska rollinsatser som snyltgäster som Jon Cryer och grabben Angus Jones presterade. Sheens efterträdare, Demi Moores föredetting var en extremt träig och humorbefriad ersättare och tv-serien har rasat i popularitet i USA. 

Men i många scener från de bra säsongerna tyckte jag Angus var behållningen. Hans roll liknade pappans och pappans bror Charlie: extremt självisk och korttänkt smart när det gällde att gynna sig själv. (Faktum är att Charlie framstår som den hygglige, som faktiskt upplåter lite boyta åt dessa i grunden asociala egoister!) Angus gjorde rollen som avtrubbad, letargiskt fetego så perfekt att man gott och väl kan se hans insats som ett uttryck av den agerande Solen i Jungfrun.

Jungfrun inte ett idealistiskt servicetecken utan representerar en smarthet och duglighet som springer ur den psykologiska upplevelsen av att vara ensam och utsatt - motsvarande stjärnan Spica. Jungfrun tycks därför vara mer om sig och kring sig än många andra symboler, alternativt vaknar upp till flit bara om man viftar med en morot. Fredrik Reinfeldt (Jungfrun stigande i öster): "Det ska löna sig att arbeta" 

Så banaliserar man samhällets komplexa system och får egoisterna att tro allt bara är en fråga om den egna plånboken. Jungfruns naturliga tempel - som västastrologerna kallade husen för 2.000 år sedan - är ett av de tre husen för materiella resurser och således mer begränsade än andra hus. 

Människor med många planeter i 2a, 6e eller 10e är prylorienterade, ibland sjukt så. Den mest prylglada människa jag mött i den diffusa och karaktärslösa medelklassen var en person med Solen i Jungfrun och passande nog Månen i Kräftan. Den senare symbolen tecknet för lycka inom hemmets fyra väggar och även via Kräftans naturliga fjärde tempel, "kapitalvaror" - inte minst extravaganta kökslandskap, ett förtydligande av Kräftans ständiga småhunger. Lustigt nog har den här personen en oerhörd utseendelikhet med köpskadade mannen Sören i Telia-reklamen (han som fyller soffkuddarna med mobiltelefoner som han söker dölja för sin fru). 

Jag förmodar att Telias reklambyrå driver med den överkonsumerande svensken - och här sitter vi som spån och förstår inte att det är vår enfald och ytlighet företagen driver med när de skrattar hela vägen till banken - och banken skrattar också i sina övervinster. Men svensken kan inte sluta att själviskt konsumera för han har inte fått lära sig något annat tänkande och beteende. Vilken chans har en nation av korttänkta imbeciller som bara har "vinst för mig" som motivation?

Tjänstehjonets zodiaktecken har med andra ord förvrängts i väst och snyggats till eftersom egoismen är hela vår kulturs ledstjärna (och skälet till att vi inte har långt kvar på den historiska arenan). Daniel Swedin i AB beskriver idag RUT och tjänstesektorn i Sverige och visar hur i grunden tarvlig Nya Moderaternas politik med korrumperande morötter är. 

Notera att det är Lejonet - den goda lyckans tecken i zodiaken - som genererar rikedomar. Dess naturliga femte "tempel" signifieras i indisk astrologi av rikedomens Jupiter. Det är kammartjänaren Jungfrun som trixar och ser till att stoppa så mycket av konungens överflöd i sina egna fickor som möjligt är.  När slutligen Gud/härskaren hem till sitt och ser råtthålen i väggarna kommer Fienden att nedkämpas, de som bara tar för egen del och inget ger tillbaka.


Att nu Angus blivit religiös och pekar ut Två och en halv män som skadlig fördumnings-tv för västvärldens underklass - jobbande och konsumtionsfixerades losers som i Sverige går under beteckningen moderaterna, de nya arbetarna - detta låter sig väl förklaras av killens bekymmersamma sociala bakgrund. 

Övre tonåren och enligt egen uppgift fortfarande oskuld, struliga föräldrar och ett hem han ville undvika till varje pris, och så föräldrarnas slutliga skilsmässa. Inte konstigt att han sökte sig ett nytt hem i en kyrka.

Visserligen representerar stjärnan Spica ensamhet men samtidigt har Jungfruns symbol ingen social instinkt, likt Sol-Jungfrun drottning Elisabet den första väljer de att förbli ensamma. Likt Greta Garbo i sin odödliga replik (odödlig för att hon formulerade Jungfruns innersta väsen) eller Dilsa Demirbag-Sten, ber de t.o.m. världen att lämna dem ifred eller att ingen ska ställa några krav på dem. 

De ÄR stjärnan Spica - de vill vara ensamma och utsatta eftersom myten kräver deras privatism och extrema utsatthet så att de kan märkas ut för våldtäkt av dödsrikets Hades och genom denna omskakande upplevelse väckas till liv om hur mycket mer det fanns i livet än bara det dagliga knotet med småttiga och praktiska resultat för näsan. Jungfruns upptagenhet med att håva in vinster från sina fält har ett slut.

Det är mycket intressant att den nyblivet religiöse Angus Jones nu talar om "Fienden" och hans ränker för att fördumma massorna. Fienden är just hur indisk astrologi ser på Jungfruns sjätte hus. På den här bloggarens födelsehimmel, han som drömmer om nästa tidsålder på jorden när mänskligheten äntligen vuxit ur sin småaktigt vinstlystna mentalitet och marknadsliberalismen i historieböckerna betraktas som ett brott mot mänskligheten, befinner sig följriktigt rikedomsansamlingens Jupiter i Fiendens sjätte hus och därtill i dödens Skorpion. Död åt dem som samlar sina skatter på jorden och mot bättre vetande vägrar sätta sig in i de större sammanhangen.

När Jungfrun dör föds Vågen, och det är väl inte konstigt att Angus Jones hade en potential att växa sig större än att bara vara tv-världens bäst betalda barnstjärna (se första inlägget om hans horoskop). Faktum är att hans horoskops atma karaka - själssignifikatorn - är just den stora rikedomens Jupiter. Ingen annan planet har en chans att bräcka i den 30e och sista graden i sitt tecken (profitmentalitetens Jungfru).

Men här kommer den antika tanken om potential och aktualitet in. Hade Angus både varit Sol-Jungfru, Jupiter-Jungfru och dessutom haft Jungfruns härskare, den smarta Merkurius hemma i sitt jordbundna läge, då är det troligt att vi haft jordens mest självtjänande praktmaterialist. 

Se ateisten Dilsa Demirbag-Stens extrema horoskop i Tokindividualism. Ingen av bloggens uppmärksamma läsare tycks ha noterat det inlägg där brittiska och ytterst socialt engagerade sångerskan P.J. Harvey pekades ut som född bara ett dygn ifrån den svensk-kurdiska extremsekularisten och tokindividualisten. 

Varför Harvey på sistone blivit så politiskt engagerad i sin musik, tror jag är av precis samma skäl som Demirbag-Sten agiterar mot religion. Båda gör det de gör utifrån en privatistisk förståelsehorisont och det är mer slumpen att svenskan slåss mot religion och engelskan mot ett gnisslande högersamhälle där människor får det allt sämre. 

Båda två reagerar alarmerat på vikande vinster för egen del. Jungfrun är ännu inte en universalist utan fattar sina beslut utifrån sitt eget perspektiv och inte utifrån vad helheten kräver. Därför kan Jungfrun med historiens facit hamna båda bland de goda eller de onda utan att de hade en suck om vilket läger de tillhörde i sin motvilliga aktivism. Deras protest var alltid MOT något, väldigt sällan FÖR något. Det är Lejonet som är FÖR, Jungfrun sitter akterut.)

Angus Jones hade lyckligtvis högre potential än båda kvinnorna, för hans härskare över Jungfruns koncept har själv redan tagit det avgörande steget från asocial individualism till social gemenskap: Merkurius står i den sociala kompetensens och samlevnadens tecken Vågen!



Det betyder alltså att Solen och Jupiter fånigt nog inte är det verkliga livsuppdraget på denna himmel. För Solen har hemliga kontakter "en trappa upp" - i den osynliga blå Luften ! Och nu menar sig Angus vara övertygad om att Gud har en plan med att ha planterat honom i Två och en halv män! Han har nu en enorm anhängarskara och när han vaknar upp tycks han ana att han kommer att väcka många miljoner amerikaner ur deras försoffade Charlie-liv!

Angus har Månen i Tvillingarna som anses ha en filosofisk böjelse i indisk astrologi och eftersom både Sol och Måne därför ligger under Merkurius jurisdiktion är det nu helt uppenbart att vi talar om VÅGENS PRINCIP men maskerad bakom andra tecken.

Jag har helt misslyckats hitta några värre avigsidor med den "lilla illgärningsmannen" Mars när den befinner sig i den "lilla välgöraren" Venus positiva tecken Vågen. Mars och Venus är neutrala till varandra och om något verkar den här Mars vara lite av en korsfarare för kärleken och den sociala harmonins sak. 

Bloggaren har själv Angus Merkurius och Mars i Vågen i "den goda lyckans femte hus" enligt både den "verkliga" ascendenten och månascendenten. (Mot ev. anklagelser om eklekticism och vild sammanblandning av hellenistisk, indisk och fragment av babylonisk-judisk astrologi måste jag peka på att hellenismens "goda lycka" i femte huset faktiskt finns även i indisk astrologi genom att denna läroriktning placerad Jupiter som femte husets karaka eller signifikator!)

Med Angus karta gäller bloggarens förhållande för månascendenten, medan klockslaget för amerikanens fysiska ascendent är okänd. Ingen som orkat igenom tio av de senaste två årens inlägg kan ha missat bloggen kursomläggning i riktning mot mindre astrologisk teori och mer social medvetenhet, och en attityd till vägen till smarthet och vägen till fördumning som är i princip identisk med den här rebelliska 19-åringen!
(Jag kan faktiskt säga exakt när detta inträffade: några dagar efter att Nya Moderaterna för andra gången (men med knapp nöd) vunnit valet. Astrologin synar politiken från den 25 augusti 2010 och upptäckten att moderata Anders Borg inte hade rent mjöl i påsen kan sägas vara starten på bloggens andra fas.

Den första var nästan helt fokuserad på upptäckten att den sideriska zodiaken bättre stämde med de traditionella teckenbeskrivningarna och att det därför är korrekt att ta hänsyn till vårdagjämningens precession, just som indisk astrologi insåg att man måste göra för att bevara den zodiak intakt som babylonierna utvecklade.)

Och det går att ta parallellismen ett steg till mellan de här två "typ" religiösa horoskopen. För vem äger i sin tur Angus oerhört viktiga Merkurius i Vågen? Jo, endräktens och harmonins Venus i Guds eget tecken Lejonet - urbilden för "den goda lyckan" och en generositet som Jungfrun suger åt sig av som ett svart hål. Det är Solens givande energi som absorberas i dödens rike, i Jordelementet - i vår fallna verklighet.

Angus Venus ägs i sin tur av den fallna Solen i Jord, en Fiendens Sol. Men om man ser hela kedjan av disponenter måste väl ändå Solens dipp ner i Jord vara en väldig liten lapsus. Den positiva polariteten (den himmelska och oförgängliga världen - Eld och Luft) kan sägas ha valt ut denna lysande Sol i jordbundna Jungfrun och t.o.m. berikat (Jupiter) honom till den grad att han nu skulle kunna starta vilka projekt han vill - projekt som syftar till att höja mänsklighetens medvetenhet.

Skådisens Jupiter är en smula komplicerad att förstå eftersom sinnelagets ascendent i Tvillingarna förvandlar Jupiter - både som filosofins/religionens och som simpel jordisk rikedom - till en "verksam illgärningsman". Hos undertecknad har resulterat en förkärlek för en transcendental filosofi som ser jordelivet som en fiende till den levande varelsens verkliga natur. Därmed blir också Jungfrun Fienden med stort F eftersom det är här man inte bara är naivt identifierad med det materiella som i Oxen, utan dessutom missbrukar intellektet till att försöka tjäna på sin vistelse i världen. (Detta är ett brott mot de kosmiska karmalagarna som varnar för att samla sina skatter på jorden.)

Jag har läst en indisk tolkningsmodell för en "essentiellt god" men "verksamt ond" Jupiter i "onda sjätte huset": Seger över Fienden! Det här livet, som tycks kulminera i fas3-slaveri under Reinfeldt i ett land med en värre åldersdiskriminering än i något civiliserat land, är uppenbarligen det lilla materiella offer av Jupiter som materiell rikedom som krävs för att Jupiter istället ska vinna över Fienden via det jordiska sjättehuset. Att "Fienden" finns där, är uppenbart. Borgerliga megafonen har redan censurerat Sideriska siktet en gång. (Men eftersom det bara krävs ett namnbyte i URL:en för att vara "back in business" kämpar Ondskans makter en hopplös kamp.)

Den "stora välgöraren" Jupiter kan alltså i grunden inte skadas. Den kan alltjämt se och höra god filosofi och sann religion när den möter sådan. Däremot är dess uttryck "ont" eller "illvilligt". Men denna Jupiter väljer sina strider och riktar främst in sig på det som faktiskt är Fienden eller mänsklighetens verkliga olycka: tendensen till privatism, självtjänande och profitmentalitet. Dvs. slavens sjätte hus. Jupiter söker som alltid sprida den verkliga frihetens budskap, men här kan det bara ske genom dödens tecken Skorpionen. Detta är den ultimata striden för individualisten. När den vaknar upp på andra sidan är den i Skyttens domän, adlad till Universum.

Med dessa detaljer kring Jupiter i bloggarens  blir det plötsligt tydligare hur Jungfruns tecken kanske mer än något annat kommit i skottgluggen i analyserna. Det är bloggarens egen plats i själarnas kretslopp som avslöjat Jungfruns baksida. Ingen som inte redan gått förbi och verkar från Vågen kan se det som i backspegeln är så uppenbart.

Angus sinnelagsascendent utkämpar en mindre men lika värdefull strid. Hans Jupiter är också god, men verksam som en spjutspets och ett gissel. Men för vilka och inom vilket område? Jupiters objektiva eller materiella resultatet via den fysiska ascendenten är som sagt okänt, även om hans materiella rikedom tyder på en fördelaktig husplacering för Jupiter. 

Men ur sinnelagsascendentens perspektiv fungerar amerikanens Jupiter som bloggarens, som en kraft för det onda eller som en motståndare till... tja, Jungfruns privatism i fjärde huset för avskilt hemmaliv i tv-soffan - just det Angus går till storms mot.

Notera hur Jupiter som "verksam illgörare" faktiskt också förstörde hans hemliv i fjärdehuset. "Han drevs hemifrån" när Jupiters förmåga att expandera och fylla upp förde "ont" med sig. Uppenbarligen kan de bli mycket konkreta effekter av husplaceringarna enligt månascendenten när ämnet har just med Månen, hemmet och nära familjemedlemmar att göra!

Snubben är bara 19 och har uppenbarligen ett vingligt, ensamt och olyckligt förflutet, men hans enorma betoning av Luftelementet visar att en ideolog har vaknat upp efter att ha spelat dummerjöns på tv i flera år. Ska bli kul att se vart han tar sin nya orientering.

Stämmer läran om atma karaka - själens åstundan - VILL Angus Jones i detta liv vara en krigare MOT hemmet. I så fall har han kanske peakat i detta något senkomna tonårsuppror. Kanske gör han sedan uppror även mot sitt nya hem - sin kyrka - lite senare i livet. Månen i Tvillingarna är i allra högsta grad Vandraren. Människan är en så här patetiskt förprogrammerad varelse - som ett självspelande piano. 

Den stoiska filosofin, extremt fatalistisk astrobaserad (och troligen påverkad från Indien) menade att det är lönlöst att kämpa mot Planen. Är du född till skit, använd dina år på jorden att försöka vara en så perfekt självisk marknadsliberal som möjligt. Är du född att göra mirakel, rädda så många och så genomgripande du kan.)

*****


Både Aftonbladet och Expressen länkar till artikeln i DailyMail Online som de refererar.

Inga kommentarer: