Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 1 november 2012

Lönestraffa lärare för systemets felaktighet

Ett inlägg som väver in både Bono och J.K. Rowling i försöket att påvisa hur mänsklig nobless eller ovärdighet kan vara något vi utvecklar över många liv. Till sist är våra meriter - eller synder - så tydliga att t.o.m. himlavalvet basunerar en tydlig tonstöt då vi föds åter till denna värld.

Socialdemokraterna i Stockholm invänder sig mot den borgerliga stadsledningens bisarra påfund - det sjukaste man hört från moderaternas skyltfönster sedan det avslöjade försöket att sälja ut hela sjukhus till vänner och bekanta för småpengar. (Jämför för övrigt Uppdrag Gransknings hårresande avslöjande av regeringen Reinfeldts försök att slumpa bort SAAB till kineserna - bakom ryggen på den holländske ägaren!)

Det gäller förstås idén med individuell "bestraffning" genom sämre löneutveckling för de lärare som INTE tagit gräddfilen och sökt sig till moraliskt bankrutta områden som ingrodda moderatnästet Brommas villakvarter, utan heroiskt försöker utföra sin pedagogiska uppgift i "svårare" områden. För detta straffas de medan "villafolket" belönar sin egen lärargärning i de välbeställda kvarteren med mer lönepåslag. (SvD)

Äppelviksskolan i Bromma har nämnts i diskussionen. Jag kan själv intyga att vrångheten fanns där redan 1974 då jag som fjortonåring flyttade till storstan. Jag skrev genom hela nionde klass bäst på engelskaproven. Fram mot terminsslutet tog fröken ynglingen avsides och beklagade att hon, trots att jag nu var en av klassens kungar i engelska, inte kunde ge en nykomling (läs: "invandrare") högsta betyget fem eftersom hon då var tvungen att sänka till fyra för någon annan av villakvarterens söner och döttrar.

Så fungerar klanmentalitetens korruption och brist på rättrådighet. Konkurrens applåderas bara när man själv eller den egna gruppen har något att vinna på den.

Lotta Edholms belöningspolicy är så sjuk att en annan tid - säg Franska revolutionens dagar - hade sett huvuden rulla för detta perversa tänkande. Stockholmspolitiker ÄR faktiskt korrupta! Inte en rättrådig tanke klarar dessa politiker att tänka, allt från deras hjärnor stinker av egoismens evangelium. Den grekiske filosofen Platon hade troligen pekat på dem som missfoster med särskild deformerade kranier - planetcirklarna skevar och skaver inuti deras huvuden och allt de producerar blir osunt och narraktigt.

Det är nu tre år sedan Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm, var i hetluften för sin vilja att förbjuda kvinnor att bära slöja i skolan. Då tittade jag på hennes horoskop

Jag noterar att Edholm föddes i främlingsfientliga nästet Västerås, en gammal arbetarstad och troligen därför typisk för det obildade Sverige, där åsikter och negativa känslor styr i stället för höga ideal och kunskap. Det är inte förvånande att det är sådana här inflyttingar som degraderat Stockholm under de marknadsliberala senaste tjugo åren.

Rubriken i det första inlägget, maktvilja & petimäterperspektiv, summerade i princip skolpolitikerns grundnatur och det är naturligtvis precis samma problem som ligger i botten för den här besinningslösa modellen med belöning & bestraffning.


Horoskopet är remarkabelt likt kartan för kverulanten jag studerade i föregående inlägg! Återigen har vi ett expressivt och direkt sinnelag i Eld, men andligheten och vidsyntheten korrumperas av Jordelementets inskränkta (läs: lokala) referensramar. Återigen är det den kritiska, diskriminerande och sär-skiljande Jungfrun som söker segregera samhället och förstöra nationens enhet. Edholm är folkpartist men horoskopet andas moderat eller sverigedemokrat.

Det går inte att från plattmarken (Jordelementet) uttala sig, det blir som när underhållaren Jonas Hallberg i programmet Spanarna anklagade dåvarande medspanaren Jonas Gardell för dennes triviala ämnesval: spaningarna sträckte sig aldrig utanför det egna rummets klädgalgar i garderoben och väckarklockor invid sängen. (Det är många år sedan Jonas Gardell var en av Spanarna men Hallbergs sarkasm var så perfekt att den stannat i minnet.)

Edholms programmatiska motsvarighet till rasism i sitt belönande dem som arbetar bland övermänniskor och bestraffning av dem som via yrket associeras med undermänniskorna, ligger naturligtvis i illgöraren Mars i separatistiska och självberikande Jungfrun. Denna flitiga jordbrukare aktiveras av energiska Mars som i sin tur äger det subjektivistiska perspektivets sinnelag i Väduren. 

Den här kombinationen leder paradoxalt till att Mars attackerar sitt eget område - jagiskhetens princip blir både överdriven på ett grovt och omoraliskt sätt - och därför också sårbart för Mars som olyckor, i synnerhet eftersom Mars verkar från olyckans sjätte hus. Husplaceringarna gäller här bara sinnelagets horoskop, den karta som tar Månen som utgångspunkt. Lika naivt egoistisk som Edholm är i första akten, lika angripen tycker hon sig vara i mellanakten. Om hon drar den rätta slutsatsen ligger i tredje akten och det är en öppen fråga om den redan är skriven på födelsehimmelen.

Månen med Jupiter är lyckosam, inte tu tal om det. Kombinationen beskriver det välbärgade hemmet. Jag vill påstå att Edberg kommit till Stockholm för att göra sin klassresa och lämna Västerås underklass (Mars-Jungfrun i slavens sjätte hus). Vad hon inte inser är att hon fortfarande är underklass och nu förpestar hon Stockholms skolväsende med sin egen egotrippade klassresa! Sådana här människor borde aldrig släppas in i ens i lokalpolitiken. 

En politiker måste enligt Platon vara lyhörd på två nivåer samtidigt: först och främst upp mot himmelen, i "Staten" representerad av de filosofer som levde kommunistiskt, dvs. utan distraktioner och den korruption som följer på privat ägande och det åtföljande vinstintresset. Hos Platon är filosoferna också astrologer! Politikern måste höra vad de renades sinnen säger eftersom de har den svåra uppgiften att balansera det tumultuösa folkets alla, vad Fredrik Reinfeldt, alltjämt i den blivande politikerns förskola, lärt sig kalla "särintressen".

*****

Likväl kan man se Månen och Jupiter som ett gott gry, även om man inte utifrån en månkarta vet om Edholm någonsin kommer att förverkliga sin Jupiter i Väduren (för det faktiska livet på jorden krävs födelsetid för den fysiska ascendenten). Just Jupiter i Väduren figurerade starkt i granskningen av drygt 100 yrkesfilosofer. 

Väduren är zodiakens debutant, så det ligger en logik i att filosofins (och välståndets) Jupiter ställer de stora frågorna vid resans början. Efter ungdomens intellektuella vitalitet förfaller vi och blir gyttjiga materialister - se bara Bono i gruppen U2. Vilken nedförsbacke genom livet i takt med att pengarna började rinna in. Senast har han tydligen förklarat hur han nu sett ljuset: kapitalismen är Det Goda!


Här finns ingen som helst solkig Jord - inga materiella mål att låta sig bojas av. Däremot är det symptomatiskt att Sol-Väduren - debutanten - är helt ute och seglar. Solens (och Venus/pengarnas) disponent Mars driver runt i Fiskarnas Vatten. Det är säkert så att de stora biståndssummor han som superstjärna lyckats utverka åt nödlidande kommer sig av olyckans planet i de lottlösas tecken Fiskarna. Samtidigt är denna en instabil position och nu har Bono helt blivit en duperad först för den amerikanska 1% av superrika som dövar sitt dålig samvete med (avdragsgill) välgörenhet.

Rocksångarens horoskop påminner om att total brist på Jordelementet kan ge extremism av olika slag. Bonos problem är Eld/Vatten - hans gränslösa (Fiskarna) sensationalism. Eld är visuell och vad Bono blickar på, det köper han! När han tittar på nöden på Irland, sjunger han om det. När han börjar frottera sig med USA:s superrika, då är han plötsligt deras bästa vän. En patetisk superstjärna.


Heder då åt J.K. Rowling som efter att ha blivit just superrik på Harry Potter med sin första vuxenroman avslöjar ett helt intakt klassmedvetande och solidaritet med dem som inte seglat bort som Bono.

Rowlings horoskop är nästan perfekt. Vågen stigande representerar en blick för social rättvisa och Venus välsignas av kungavärdiga Regulus och står i nära kontakt med kommunikatören Merkurius i elfte idealhuset! Är det konstigt att den kvinnan erövrat en hel värld med sina fantasiböcker på temat godhet/ondska?

Här ser vi hur den omoraliska och privategoistiska Mars i Jungfrun berövats sin världsliga effektivitet genom tolftehusplaceringen. Också den materialistiska tendensen via rikedomens Jupiter i Oxen - förstärkt av Drakhuvudet - står på fallrepet i bortdöendets åttonde hus. Allt tyder på en själ som håller på och fullbordar rentvagningen från några sista materialistiska rester. Är det detta som i Rowlings fall himmelen velat belöna med stor framgång Hon kunde anförtros det viktiga arbetet att hålla kunskapen om det Goda och det Onda levande för en ny generation växande människor.

Solen i Kräftan i tionde huset är visserligen passande för en celebritet men här ligger Kräftan ligger verkligen lågt i jämförelse med det viktiga elfte idealhuset och dess konungsliga kraft. Själens form - Saturnus - står i femte kreativitetshuset, vilket vanligen är en hämmande position för kreativiteten men här är Saturnus en alltigenom verksamt god influens och det ömsesidiga utbytet mellan Eld och Luft - det jag ser, det betänker jag - skapar en intellektuellt rik människa. 

Jämför med Bonos Eld/Luft-opposition som är långt ifrån lika effektiv eftersom hans Eld distraheras av Vatten (sensationalism) och därmed driver runt i egocentriska projekt. Rowlings Lejon-sinne är som en Vädur som vuxit upp och hittat ett djupare fokus, än mer eftersom sinnet hela tiden roterar runt Saturnus - själens form - också lyfter fram facetter ur den.

Faktum är att Vågascendentens alla tre "verksamma välgörare", Merkurius, Venus och Saturnus är de dominanta planeterna hos Rowling. Och därtill är två av dem sammankopplade med kungastjärnan Regulus. Detta gör alltså att Rowlings ascendenthärskare Venus är den troligen bästa ascendenthärskare vi sett på den här bloggen! Det kanske ligger något i själavandringsforskaren Walter Semkivs påstående att detta är den berömde författaren Charles Dickens nästa reinkarnation! (Se äldre inlägg om Rowling.)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant det där med den missade femman i engelska i nian: Jag var med om precis samma sak! Fast min lärare var inte lika frank som din, jag fick ingen förklaring annat än att "du borde ju ha en femma, men jag kan tyvärr inte ge det, de räcker inte till". Det var inte i någon fin skola jag gick, men det var lätt att lista ut varför: Två av dem som fick femmor var sämre än jag på proven, men en hade en pappa som var lärare på samma skola, och en var handikappad, så henne var det ju synd om... Dessutom hade de bra betyg i många andra ämnen, och då blir det lätt så att de får bra betyg "av bara farten" även i andra ämnen (det här har jag läst om). Men deras begåvning låg främst på matte och NO-området, och inte på språkområdet.
Och döm om min frustration när samma sak hände sista året på gymnasiet: "Du borde egentligen ha en femma i engelska, men tyvärr kan jag inte sätta det, för femmorna räcker inte". Man kan bli tokig för mindre! Nåja, jag har ju klarat mig rätt bra utan de där femmorna...

Håller med om att Stockholmsförslaget om skolan är fullständigt horribelt! Och det har ju också mötts av stor kritik. Måtte det aldrig bli av! Skolvärlden har nog med problem som det är, utan att mötas av ytterligare vansinnesidéer.
S



Seaward sa...

Betygen förr sattes väl utifrån en sådan där Bell-kurva och så togs för givet att begåvningen tunnas ut likformigt i varje klass. Ett märkligt sätt att trycka in folk i en på förhand uppgjord modell för hur begåvning normalt sett ser ut inom en population.

Och det är sannolikt samma bakvända tänkande som lett till ett system där de som tycker sig tillhöra gräddan belönar sig därefter. Tvärtom borde de som sliter med problematiska klasser ha den högre lönen, de andra har redan fått ut sitt i formen av lättarbetade skolklasser.

Anonym sa...

Ja, det relativa betygssystemet var inte bra, det blev konkurrens mellan eleverna, eftersom om det fanns för många duktiga så räckte inte femmorna till. Det var i a f det många fick höra, typ "Tyvärr har femmorna tagit slut". Men jag har läst att det där var fel av lärarna, att det inte var så. Inte vet jag. Men på det sättet var betygssystemet som kom efter bättre, eleverna tävlar mer med sig själva, och behöver inte vara rädda att läraren inte kan sätta ett bra betyg för att de "inte räcker till". Å andra sidan har det ju blivit fel åt andra hållet på senare år, med betygsinflation, som jag har skrivit om förr. Med skolor som bjuds ut som på vilken marknad som helst (gäller framförallt gymnasier, iaf än så länge) vill man ha nöjda kunder, dvs elever med höga betyg (och deras föräldrar).
S

Havsörnen sa...

Jo, idag har ju tydligen var och varannan elev MVG i alla ämnen, trots att kunskapsnivån är lägre än någonsin.

J.K. Rowling. Skulle vara intressant att se Siwerts tolkning av J.R.R. Tolkiens horoskop då. Rahu en grad från Algol. Venus och Saturnus i de andra två jordtecknen. Asc i Jungfrun, om vi går på den förmodade födelsetiden 23.22. Resten är Eld och Luft. Fast Solen och Merkurius är i fjärde Huset (med angiven födelsetid). Hemmet, familjen, det förflutna och traditioner. Stämmer ju bra.

Seaward sa...

"Griddar" begår med nödvändighet våld på verkligheten, vare sig betygssystem eller astrologiska modeller... :-) (Se nytt under Chris O'Neill om Jungfrun som Skiljelinjen och - ännu tydligare - som de slavar och småstickor som Gränsdragaren Stenbocken (Saturnus) förfogar över och lägger sina mönster med.)

Havsörnen, får återkomma till Tolkien vid tillfälle - säkert ett intressant horoskop. Hade säkert blivit gjort tidigare om Ringentrilogin varit en viktig del av min ungdom, men jag läste den vid femton och blev inte särskilt uppslukad.

Kanske böckerna vänder sig till en yngre publik, typ tioåringens första episka läsupplevelse... Sherlock Holmes drabbade mig enormt vid tio-elva. Mötet med den första tänkande, analytiska huvudpersonen i böckernas värld och en gåtfull figur dessutom.