Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 11 november 2012

Cervenka, förtätad men angelägen

[Efter att bloggen Röda Malmö blivit synlig i anslutning till en artikel i SvD/Näringsliv flera timmar efter att jag pingade detta inlägget står det helt klart. Alla mina bloggar svartlistas i näringslivsfrågor! Jag har en tid sett mina länkar aldrig blir synliga där.

DN:s svartlistning gick det lätt att komma runt genom teknik, men Djävulen - Svenskt näringsliv - har beslutat att inte släppa igenom mina kommentarer i anslutning till ekonomiartiklar. Härmed torde vara bevisat att PENGAR är det enda som gäller allt annat är "avvikelse från ämnet". Det går inte att ifrågasätta SJÄLVA SPELPLANEN utan att censuren sätter in. Landet är helt urspårat.]

*****

Senast jag tittade på ekonomijournalisten Andreas Cervenkas horoskop tyckte jag inte att han var radikal. Men det vete fanken. Nu skriver han en briljant krönika i SvD om förhållandet mellan Rovkapital (som det heter på den här bloggen) och världens Stater. 

Tidningens andra ekonomijournalist, Carolina Neurath, må vara haussad för boken om det bedrägliga bankfolket och för att hon är kvinna i detta sällskap av manliga rovdjur. Men av de få stickprov jag tagit på de bådas alster är det Cervenka som konsekvent hamrar fram något som faktiskt liknar en vision om ett nytt och bättre samhällsklimat.

Faktiskt, fast Vattenelementet representerar den blott och bart biologiska människans tusen och ett upplevda behov (pga. en distraherande fysisk kropp) får man inte glömma att Vatten också för oss mänskliga! Och när statsvetaren Bo Rothstein skriver i DN om ett mellanting mellan Stat och Rovkapitalism - ekonomisk demokrati - vete fåglarna om inte också hans del i Vattenelementet har just det rena vattnets egenskaper!

Jag tillfogade 2010 ett kvantitativt test en kort och rätt onyanserad hypotes om rötterna till Rothsteins feminism. Men den upphöjda Saturnus med sinnelagets Måne i Vågen har också sina goda sidor, inte minst dess principiella betoning av rättvis behandling mellan alla inblandade parter. 

Att Venus står i Kräftans Vatten hos statsvetaren är verkligen intressant, givet att detta då är basen för Vågen och sinnet/gränsdragaren Saturnus och att instinktens Vatten därmed ges en rationell eller t.o.m. andlig Luft-bas. Cervenkas horoskop är dock en långt tydligare Vattentyp.




Nyritad bild på Rothsteins himmel - notera den ömsesidiga receptionen mellan Vågen och Kräftans härskare Venus och Saturnus men mellan två element med dissociativ benägenhet. 

Nettoresultatet, tydligt märkbart hos Fredrik Reinfeldt (men med andra planeter), är en utopistisk och verklighetsfrämmande utblick. Jag tror faktiskt inte mycket på Rothsteins "ekonomiska demokrati" eftersom folk per definition är ett fallet släkte, sönderslitna av sina egna irrationella begär och därmed ur stånd att styra sig själva och sina företag med annat än just den ruttenhet som givit oss Rovkapitalisten.

Både Kräftan och Vågen är just passionsdrivna Rajas-tecken och vad Rothstein inte väger in är att inte alla föddes ett år när Saturnus fanns till hands att bromsa och styra de irrationella begären. Hans förslag är en lika orealistisk dröm som den myt Reinfeldt lurade på svenskarna innan vi förstod att vi blivit grundlurade. 

Reinfeldt var bara Rovkapitalets handdocka. En fästing eller en vampyr - blodsugare som lever på de små människorna för att själv svälla upp och känna sitt biologiska liv brusa i kroppen. Allt under det den egna, aldrig accepterade vampyrismen skylls på andra - på sådana som tär samhället, på "bidragstagare". Vatten och Luft i kombination kan ge bisarra anfäktelser.

Handdockan säger: "Privata alternativ."
(Härska genom att söndra-strategin)

Inga kommentarer: