Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 11 november 2011

Zlatan & Fredrik - ingen horoskopkrock

Expressen har letat fram en mening ur Zlatans själbiografi att göra ett nummer av. Det rör hans frostiga relation till Fredrik Lundberg, "förblindad" av migrän efter att ha missat en viktig straff 2009. (DN: Zlatan behöver någon att störa sig på.)
 
"Den forna Arsenal-stjärnan döms ut i boken som en "primadonna" – någon som ansåg sig veta bättre än alla andra i landslaget." Lundberg beskrivs också som respektlös.

Många gånger ser man i sina egna problem i andra personer och Zlatan har förvisso ett av de risigaste horoskop som går att tänka sig - vilket självbiografin bekräftar. Men problem rör Månen, symbolen för avstampspunkten på livslinjen. Vissa når Solen - stjärnstatus eller självförverkligande - andra gör det inte. 


Zlatan har uppenbarligen avverkat en lång sträcka från sin födelse till den "fallna" Månen i nattsvarta Skorpionen. Hans självförverkligade Sol utlovar som bäst Jungfruns tecken, ett civiliserat tecken i så måtto att det är här vi hittar gentlemannamässighet eller gentilitet.

Zlatan visar hur t.o.m. en mörk bakgrund rätar upp sig om bara Solen lyser med ett distinkt löfte. Jämför t.ex. ökände massmördaren Ted Bundy, där Solen inte når längre än Månen - båda står i dödens Skorpion! Man kan leka mycket redan med de här två enkla byggbitarna, Sol och Måne...

Projektioner åsido, Lundbergs horoskop innehåller lika stora problem.
 


Medan Zlatans förhållande till sin far (Sol) är en blandad konfekt, både svartsyn (Saturnus) och godhet (Jupiter) lider Fredrik Ljungberg av en mycket mer djupsittande störning i relation till auktoritetsfigurer (Saturnus). 

Saturnus i den inre förnöjsamhetens Kräfta markerar personlig frustration, missnöje riktat in mot det egna djupet eller t.o.m. det freudianska överjaget djupt internaliserat. Den naturliga driften (Vatten) är störd och formaliserad av den begränsade Saturnus. Som gränsdragande auktoritetsfigur kan Saturnus antyda något om fadersgestalten, även om denne oftast ska ses i Solen.

Här attackerar den "stränga gränsdragande fader Saturnus" den älskvärda och varma Fader Sol! Ett krampaktigt förhållande till auktoritet och ledarskap uppstår. Och framför allt drivs de två fientliga elementen Vatten och Eld samman i överdrivna urladdningar.

Jag vill här justera bloggens tankar om dramadrottningens syndrom. Tidigare har jag kallat horoskop som kombinerar Lejonet (liv) och Skorpionen (död) med ett onödigt svart-vitt register - en dramadrottnings sätt att reagerar på livet. Men det här stämmer inte riktigt bra. Ofta är istället de här fixerade naturerna snarare stoiskt inbundna och när det brister så är det ingen fäktande dramadrottning man ser utan en individ som är på liv och död - på riktigt.

Skådespelaren Sean Penns Skorpionascendent och Lejon-Sol är ett exempel. Han är nästan högdragen i sitt beteende, vilket visserligen är en slags dramadrottning - det naturligt auktoritativa Lejonet blir lite för mycket, när också den överseriösa Skorpionen blandas in.

Men en dramadrottning, som man normalt tänker sig "henne", det ser vi snarare i Fredrik Ljungbergs horoskop. Eld och Vatten igen, men i inte i den mörka och rigida kvaliteten Tamas utan i passionens kvalitet Rajas, som både Kräftan och Väduren tillhör. Saturnus (auktoriteten) är lättviktig i Kräftan och Solen är stark men väldigt ung i Väduren. Så när den här typen söker dominera som en härskare, kan det bli ett löjeväckande överspel. Dramadrottning!

Så: från och med nu flyttar jag begreppet till de yviga effekterna av en moderlig Kräfta och barnet Väduren i friktionsfylld kontakt. Se bara förra centerledaren Maud Olofssons lättviktiga fräsande! Massor av ånga men ingen effekt alls. Centern t.o.m. backade från sin kärnkraftsavvecklingslinjen under hennes ledning och reducerades till ett pytteparti i svensk politik. 

Det absolut bästa exemplet nämndes i inlägget om Olofsson: Madonna. Hon har Mars urstark i Väduren och i direkt attack mot Vattentecknet Kräftan. Hon reser världen runt med eget vatten i bagaget - så att inte Elden ska torka ut henne. 

Man kan förstå det bakterieneurotiska revirtecknet Kräftan att den inte vill dricka värdlandets vatten eftersom magsjuka skulle rubba turnéplanen, men Madonnas omogna dramadrottningssyndrom omvittnas av att hon inte nöjer sig med vilket buteljerat vatten som helst utan "kabbalavatten". Jag vet inte riktigt vad det skulle vara, för i den judiska kabbalaläran om hur universum kom till ingår sannerligen inga banaliteter om att dricka kranvatten med särskilt logotyp på! 

Väduren är ego och image, så det är begripligt att om man studerar kabbala som hobby (eller att få perspektiv på sitt superstjärneliv) vill en egocentrisk fånge "stajla" t.o.m. sitt andliga sökande (dvs. Madonna har helt missat poängen med kabbalan). Det här är då ett exempel på Eld/Vatten och dess tendens att överdramatisera t.o.m. vardagsdetaljer. Inte konstigt att den här typen får problem i relationer. Allt ska det krigas om! Gissningsvis har Fredrik Ljunggren samma problem. Han är t.o.m. i krig med sitt innersta.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Förlåt om jag avhåller mig att kommentera ämnet i fråga. Hörde en västastrolog som fick förfrågan av radions P1 Morgon om huruvida dagens datum är så speciellt eller ej. 11-11-11. Något ynkligare har jag ej hört. Mannen i fråga är sattvisk Fisk med måne i tamasiska Vattumannen. Med det förhöjda libidot med mars och venus i konjunktion i Fiskarna kanske han känner som om han är som han påstår sig, Vädur. Chandra lagnat ger komiskt nog Solen i andra huset (pengar) och avstrypta Ketu i nionde (filosofi) som huseras av Vågen.

Nå, det är väl skillnad på numerologi och astrologi. Men kartan över dagens datum klockan 11.11 ser inte jag som exempelvis ett höjdardatum/tidpunkt att gifta sig (nämndes i programmet som ett populärt datum i det avseendet) såsom venus står skadad i tolfte huset (Skorpionen) och attackerad av mars i Lejonet [apropå dramadrottning ;)]. Det är väl egentligen det sistnämda, dagens datum som sådant jag tänkte kommentera. Några funderingar?

Mvh/R.C.

Seaward sa...

Nej, inga funderingar alls. Jag hörde också radioinslaget och tyckte det konstigt att redaktionen raggat upp en människa som inte ens kunde presentera "siffermagin" som en västtradition med rötter i Pytagoras och Platon... Han "visste inte", men hade i och för sig ursäktat sig med att han var astrolog, inte numerolog.