Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 19 november 2011

Världens just nu girigaste man

Jag måste erkänna att jag inte systematiskt samlar på jordens avskum i mina astrologiska efterforskningar, det är så deprimerande att gång på gång se att Naturen faktiskt tycks tillhandahålla vissa fin-materiella strukturer åt lågt fallna andesjälar, sådana varelser som kanske aldrig ens levt ett enda nobelt liv på jorden utan bara betett sig som instinktiva djur gång på gång. 

För det heter ju att det goda en människa åstadkommer blir hennes eviga arvslott - det byggs in i själen och kommer sedan att visa sig på stjärnhimlen då hon återföds. Himmelen är bare vår projektion utåt, mot en fond, av de psykiska egenskaper som driver detta universum och våra skenbart enskilda liv.

Men nu servar mig Fredrik Virtanen i AB namnet på världens just nu mest oskäligt högavlönade amerikanska vd. Vem blir förvånad att John H. Hammergren tillhör läkemedelsindustrin? Den sorterar per definition under Vattenelementet i dess bemärkelse av rentvagning (helande, tillfrisknande). 

Fiskarna är t.ex. associerade till sjukhus, Kräftan är i sin lilla värld en uppmärksam och omsorgsfull modersfigur medan Skorpionen snarast representerar föroreningen av Vattenelementet - så att de andra två ska ha något att rentvå! 

Naturligtvis har också Skorpionens gift en funktion att fylla vid sjukdom: "ont måste med ont fördrivas", en princip som t.ex. används mot Kräftan/Cancer i formen av cellgift. Se där, Kräftans lilla egoistiska cell och Skorpionens gift kombinerad i åkomma och motgiftet!

Ingen som följt bloggen kan längre bli förvånad av att Hammergren uppfyller kriteriet på just en missbrukarpersonlighet. Flyttar vi över grundtypen till företagarvärlden är det uppenbarligen de som tappar bort sig i girighet och blir en nidbild av människan. Bara ett knippe begärsinstinkt på två ben och så en hjärna upptill för att efterrationalisera och ljuga ihop argument till varför de ska ha sådana obegripliga löner. 

Det här horoskopet beskriver bildligt talat ett själviskt djur som av misstag råkat födas som människa en gång, men som troligen halkar ner till djurriket igen efter det här.



Från Annika 'Fallskärm' Falkengren känner vi igen psyket/Månen i ständigt otillfredsställda Kräftan - modersprincipen kan aldrig få nog trygghet från familjefadern som drar hem resurser, den gnatande kvinnan kräver alltid mer än mannen klarar att leverera. Här har Hammergren en egen inbyggd uppfordrande kvinna som inre begärsfyllt psyke.

Månen i Kräftan upplever jag som en olycklig placering eftersom härskarläget gör att det inte finns någon disponent. Månen är sin egen lyckas smed, och det passionerade, rajasiska Vattenelementet är verkligen sinnebilden av odisciplinerad hunger. Jag har sett människor med denna placering som lämnat sina länder för att mer glittrande guld lockat på andra sidan havet. Begären driver dem totalt. Jag har också märkt att de aldrig är lyckliga. Det är dessa Platon skildrar som ständigt på väg i vardandets flod men utan att någonsin nå verklig existens.

Innan vi kommer så långt har emellertid en framgångssaga i begärstillfredsställelsen börjat ritas på denna himmel: Jupiter, stora pengar, ligger i Skorpionen och attackeras av illgärningsmannen Mars som är dess egen disponent. Mars attackerar sitt eget tecken via oposition från Oxen, pengarnas och materialismens tecken. I detta fall förtjänar verkligen teckenkombinationen det namn jag givit den: den sataniska axeln som binder människan i ett dött kretslopp som cirklar mellan orala Oxen och anala Skorpionen: att leva enbart för att konsumera och exkrementera för att sedan kunna konsumera mer...

Självisk? Skriv upp det! Denna helt perverterade bas i horoskopet leder sedan via Jupiters förmåga att välsigna och skapa framgång till att Venus i Fiskarna får en slev av denna slemma grundton. Venus symboliserar pengar och fast Fiskarna normalt är ett självuppoffrande tecken tycks hela den delen utslagen här, då dess härskare Jupiter befinner sig i de omständigheter som just har skissats. 
Så nu har vi en sataniskt driven människa med sinnen som ständigt skriker efter mer konsumtion och pengarna som den lyckligt lottade kan använda. Till sist når denna berättelse om smutsigt, smutsigt Vatten psykindikatorn Månen, hemma i härskarläge och således ur stånd att fråga sig om dess sinnesrörelser (från Skorpionen/Fiskarna) är vettiga eller helt sinnessjuka. Ofta, när Jupiter välsignar Månen i Vattenelementet, etiketterar jag inlägget med "emotionell intelligens". Så inte här.

Att sedan lägga Solen i rationaliserande Vattumannen ovanpå detta djupt störda driftliv, det ger just den kapitala självlögn som en sådan här människa lever i. Vattumannen har en hel världsbild att lägga ovanpå det pinsamt simpla fundament vi just avtäckt.

*****

Hur märkligt är det att hitta den här gigantiska betoningen på Vatten i samband med universums avskum. För samma grundtyp har jag om och om igen hyllat som producenten av den mest underbart själsliga musik! Uppenbarligen kommer Vatten till mycket bättre uttryck där eller i samband med hjälpsamma människor och sjukvårdare, än när det tippar över åt företagande och vinsttänkande. Då visar sig istället Vattnets negativa sida, den omättliga begärsnaturen som just var skälet att filosofen Herakleitos förordade "den torrlagda själen". 

Dessa våta själar är inte fullvärdiga människor än, och även om jag överdrev om att de kommer att falla ner på djurnivån, kan jag inte tro annat än att Hammergren kommer att få betala tillbaka detta enda liv i sus och dus med tio liv i total fattigdom! Man förbryter sig inte mot kosmos grundlagar utan att det blir svallvågor i tiden.

*****

Saturnus skulle kunna tyckas hålla giriga Rahu i privatistiska Jungfrun i schack med sin långa 270-gradersaspekt. Jag kan bara gissa att Saturnus i det verkliga horoskopet är lika nedtonad som i ovanstående Chandra lagna-karta. Undertecknad föddes med samma aspekt men Saturnus i ett starkt hörnhus och jag har alltid upplevt självtjänandet och hungern från Rahu-Jungfrun som en stark del av min person men där gränsdragaren Saturnus säger, "Nej, du faller inte offer för den sidan. Inte i ett ännu ett jordeliv!" 

Eller säg så här: det fanns ett girigt och förmöget liv för mycket längre sedan, men genom att polisen Saturnus nu står så stark på bloggarens himmel vittnar det om att själviskheten nu bringats under kontroll. Ja, jag är en fattiglapp i detta liv men ändå ett årtusende längre kommen i evolutionen än Hammergren, fast född samma år. 

Astrologin illustrerar ett ständigt skiftande fin-materiellt substrat som bereder plats för skilda själar. Ibland kan en enda bra timma under ett helt pissdygn vara reserverat för några få goda männskor som återföds för att arbete mot just det förfall som dygnet som helthet representerar. 

Det har jag funnit vara ett rimligt sätt att beskriva varför individer kan variera så fastän födda så nära varandra i tiden. Och det är ändå en deterministisk modell, som bejakar tanken att detta verkligen är ett precisionsmaskineri styrd i minsta detalj! Sedan finns det dem som hävdar att själen är en helt autonom komponent med makt över den fin-materiella psykiska- och fysiska kroppen. Men uppenbarligen är detta bara ett ideal.

Idag vet vi att individer föds in i biokemiskt defekta kroppar och inte är herrar i sitt eget hus - tvärtom blir de slavar under rasande och feljusterade biologiska instinkter. Föddes de sådana just för att deras själar inte hade något eget att tillföra jordelivet? Är det helt enkelt farligt för mänskligheten att lyssna för mycket på kroppens ständiga vädjanden? Efter några felorienterade jordeliv kanske man har en feljusterad värdkropp som brevet med posten?

Tror man det har man glömt hur en svårt traumatiserande död i ett tidigare liv direkt kan påverka biokemin i nästföljande värdkropp! Till varje observation leder ett otal vägar - det hade redan de gamla kineserna förstått i sina undersökningar av Naturen.


Inga kommentarer: