Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 19 april 2011

BP:s ordförande - häpnadsväckande miljöignorans

För Carl-Henric Svanbergs senaste groda (AB, Expr) låt oss än en gång tillgripa den indiska astrologins nödlösning när den återfödda andesjälens födelseklockslag inte är känt.

Eftersom Solen passerar ett tecken under hela trettio dagar är den himlakroppen långt mindre personlig än Månen som rundar zodiaken på en månad och bara dröjer cirka 2½ dygn i vart tecken.

Chandra lagna, en månascendent är således fuskmetoden att kunna utläsa budskap från de tolv husen - nödvändigt för att kunna kommentera Naturskyddsföreningens ordförande som kallar BP-höjdarens uttalande om att naturen nog tål några graders ökad hetta för "häpnadsväckande okunnighet" och kunskap på "en gymnasieelevs nivå".

Klicka på bilden för bättre läsbarhet.


Grundskola t.o.m. gymnasiet sorterar under det tredje huset, högre studier under det motsatta nionde huset. Med Svanbergs nyckfulla lunära Kräftpersonlighet ställs nu en del krav på övriga horoskopet för att typen inte ska fladdra iväg. 

Bloggen har tidigare noterat att förställningskonstnärer, skådespelare, fungerar väl med Kräftan som ascendenttecken (den undersökningen rörde dock "äkta" Kräftpersonligheter, med känt klockslag). Naturligtvis kan man tänka sig att alla personligheter med officiella uppdrag kan gynnas av konsten att gömma sig bakom en spelad yta. 

Samtidigt skulle kanske motsatta Stenbocken vara en bättre ascendent i de lägena - den är så koncentrerad från första början att den inte röjer ett uns av personlig rörelse - och skulle kanske därför inte vara perfekt för PR. Man måste kunna visa empati också...

Kräftan är intressant som provisoriskt "gränssnitt" mellan Svanbergs äkta natur och spelet mot omvärlden eftersom tecknet representerar den lilla människan, den ansiktslösa massan som behärskas av Stengeten mittemot, uppflugen på sitt patriarkala världsberg. Vi kan vara rätt säkra på att det är Svanbergs Måne i Kräftan i kombination med en pinsamt dålig engelskakunskap ("gymnasieelevs nivå"?) som ledde till hans olyckliga uttalande om "the small people". (Vid det här laget vet väl alla att det idiomatiska uttrycket är "the little man" eller "the little people"...)

Så kan det gå när de medfödda arketyperna (zodiakala idéerna) tränger på inifrån men vakenmedvetandet är för inskränkt för att producera en adekvat översättning.

Svanbergs horoskop har redan kommenterats tidigare så för att göra en lång historia kort, är Saturnus i tredje huset för kommunikativa gåvor ingen höjdare. Inte alls! Planeten är naturligt kortfattad och summarisk, den uppfattas lätt som arrogant (för den representera den reella makthavaren i kontrast med Månen, den anonyma massan). 

I ett Jordtecken som här, finns det två läsarter. "Dense", som britterna säger är den ena. Svanberg framstår som något av en trögtänkt individ, en katastrof att anlita i viktiga kommunikationssammanhang! En annan läsart är att individen genererar pondus och auktoritet och jag förmodar att båda sidorna figurerar i hans liv. 

På något sätt har han ju lyckats bana sig fram till de allra mest inkomstbringande ledaruppdragen (minns återigen hur Månen i Kräftan kan indikera en odisciplinerad begärsnatur som inte vet hur man ska fylla det tomma hål som ropar på högre bonusar - SEB-bankens chef Falkengren är bloggens paradigmatiska exempel jämte horder av rent patologiska sinnesmissbrukare). 

Men att Saturnus inte håller måttet är en vanlig läsart (det är dock Jupiter, dess motsats, som har ryktet om sig att lyckas i allt den företar sig). Saturnus har samlat på sig motsägelsefulla traditioner och samtidigt som Månen står för den enkla folkmassan och Saturnus är en auktoritet (ofta i kraft av att Saturnus också representerar ålder och erfarenhet), så kan Saturnus också indikera shudras, proletariatet eller arbetarkasten. 

Det är ofta ett snårigt arbete att söka komma till klarhet om vilka roller planeterna har i ett enskilt horoskop. Givet Saturnus rykte som en slö planet som ofta inte håller måttet, är den alltså distinkt illa placerad i det merkuriska och snabba tredje mentalitetshuset. (Minns hur Svanberg dröjde och dröjde med något uttalande i samband med oljekatastrofen!) 

Och som eftersläparen, kvarsittaren m.m., förefaller Naturskyddsföreningens ordförande ha stöd för sin åsikt att BP:s ordförande uppvisar en skrämmande låg kunskapsnivå för att uttala sig i miljöfrågor. Han misslyckas fylla rollen ännu en gång.

Min enkla tanke är att verkligheten kommit ifatt Svanberg. Tidigare har han, som så många män med girighet och en viss medfödd pondus, kunnat fejka sig fram i livet. Det finns en distinkt omoralisk tendens i horoskopet, vilket avslöjade sig då han mitt under brinnande oljekris i Mexikanska golfen passade på att köpa upp sig på BP-aktier medan de stod lågt i kurs. Det här var väl Månen i Kräftan som agerade, en klassiskt kvinnlig planet som rusar till rea och klöser och slåss som besatt för att sno åt sig de riktiga fynden. Se mer om Kräftan under etiketterna de fyra lasterna och de fyra dygderna.

Sådana här simplare chefer måste naturligtvis mörka det faktum att de ingenting har att bidra med och för den saken uppvisar Svanbergs himmel det perfekta mönstret: Mars energi i Vågen (Luft, kommunikativ) riktas mot soltecknet Oxen (Jord, skenet av soliditet). Luft och Jord kombinerade ger en torr rationalist, en "övertygande" framtoning eller åtminstone bemödandet om att alltid framstå som "level-headed", med full balans och kontroll över skeendet. 

Mars i Vågen är skicklig, den söker och hittar ofta lämpligt urvattnade formuleringar som inte stöter sig med någon. Här försökte sig Svanberg på en rövare när han riktade några typiskt vågiga, dvs. lättsinniga ord i frågor kring Oxen, moder Jord - och det skar sig totalt, precis som Mars i konflikter brukar stöta på mothugg. 

Han rationaliserade utifrån sin bästa förståelse, men förståelsen var inte på långa vägar adekvat. Hans tredje hus indikerar en trångsynt människas utblick och som tidigare nämnt, tycks Jungfrun i en dålig dager kunna vara riktigt rejält självisk. 

Här har Jungfrun, tjänarens tecken, alltså sökt ställa sig på arbetsgivaren BP:s sida och pladdrar skenbart rationella ord för att minimera oviljan mot företaget och fossila bränslen. Men han misslyckades alltså ännu en gång. Jord och Vatten enbart i ett horoskop kan ge lera, och den kombinationen säljer inte.

Jag noterade för en tid sedan att Fredrik Reinfeldts värdelösa politik bygger på att mannen saknar all känsla för livets högre kvaliteter. Han är en civilekonom och pengar är allt som rör sig i hans huvud. Hans horoskop är nästan unikt enfaldigt genom att Solen och Måne (Ljusen - ytterligt viktiga) placerat sig i båda ekonominhusen, det andra och elfte.

Med det här provisoriska horoskopet för Svanberg ser vi ett snarlikt mönster. Andra ekonomihuset går typiskt i glupska Lejonet som önskar sig det storslagna (en logisk följd av Kräftans begärsnatur som förstahustecken). Kräftan är begäret och någon måste tillhandahålla. Det var i traditionalistiska kulturen mannen (Lejonet) som drog hem bytet till kvinnan (Kräftan) som satt i grottan och väntade på livsförnödenheterna. Med Lejonet i andra finns således ett oerhört stort tryck och förväntan på att Penningen ska vara av typen Lejon - dvs storslagen. 

Och var har vi nu Solen i det här horoskopet? Jo, i penningens tecken Oxen - vilket har konstaterats i det tidigare inlägget. Men med vår provisoriska ascendent hittar vi den dessutom i 11e huset för inkomster av karriär (10e), ett remarkabelt snarlikt budskap till Reinfeldts, vars 11e husplacerade Sol i Kräftan kan läsas som något så fattigt att han faktiskt ser inkomster som sitt övergripande livsmål. (Kräftan smyger sig återigen in med sin avgrundsdjupa otrygghet som aldrig kan fyllas, inte ens med 140.000 kronor i månaden vilket är vad vi skattebetalare ger Reinfeldt för att stå och slingra sig med vekt svammel i var och varannan fråga.)

Jo, de är av en viss sort de här lägre utvecklade själarna. Platon kände dem för 2.300 år sedan och menade att äldre själar, de som levt lite fler gånger, slutade att ränna efter makt och rikedom. Det är bara nybörjare som generar sig som Svenberg och Reinfeldt.


Inga kommentarer: