Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 14 mars 2011

Eric Saades avlidna look-alike


Huvudet lätt på sned: "Gilla mig."
Svenska sångaren Eric Saade verkar inte ha ett ont i kroppen. Det förvånar därför inte att i horoskopet hitta den klassiska signaturen för en effeminerad ("förvekligad", "förkvinnligad") natur: Solen tempererad av Venus. 

Effekten blir särskilt tydlig i Vågens tecken där "feminina" Venus härskar och "maskulina" (eller neutrala) Solen försvagas eller t.o.m. är skadad ("detriment"). Den vänliga och harmonisökande sidan tar distinkt överhand.

Ynglingen är vacker som en dag (och det kan jag säga utan den minsta homofila böjelse) och en av Damernas världs mest anlitade fotomodeller under 80-talet jag en gång gjorde horoskop för hade exakt den här Solen med Venus - dessutom en födelse i soluppgången.

Efter att ha sett några foton på skåningen klickade det till, här fanns något i utstrålningen som påminde om Jacob Miller, en jamaicansk reggaehjälte som hög som ett hus körde ihjäl sig vid 27 just som han säkrat kontrakt med stora engelska skivbolaget Island. Miller var originalsångaren i Inner Circle som många år senare skulle förpesta världen med den outhärdliga dagisreggaen Tra-la-la-la-la-la, Gonna Make You Sweat.

Huvudet lätt på sned: "Älska mig!"

Förmodligen bygger min känsla på det avväpnande leendet som Miller - och Saade - skjuter av varje gång det finns en kamera i närheten. Den här "instinkten" tillhör Vågens tecken, en av zodiakens "pleasers" - människor som vill behaga.

Lustigt nog drog Miller på sig smeknamnet "Killer" och när man tittar på hans horoskop ser man hur vansinnigt felaktigt det är, snubben var alltid glad och lycklig, högröstad och en lättviktig skämtare. Men "killer" står förstås för att han hade karisma, uttrycket ska jämföras med "att slå ner som en bomb", "en sensation", ungefär. Och SENSATIONALISM är just vad som utmärker både Millers och Saades horoskop, men särskilt då jamaicanens:


Millers upptäckare, framlidne reggaelegenden Augustus Pablo, uttryckte flera år efter sångarens död 1980 viss besvikelse över att ynglingen varit så lättkorrumperad. 

Den seriöst religiösa rastamannen Pablo noterade att den unge Miller blev ett lätt byte för billig glamour och simpel framgång. Hans låtar handlade om rasta-teman, men han gjorde det för egotrippen och för att bli stjärna. Det här stämmer tyvärr väl med den elektriska oppositionen mellan egocentriska men strålstarka Väduren och charmerande Vågen. 

Som synes disponeras Millers "upphöjda" Sol i Väduren av en krigare som inte alls orkar hela sträckan ut: Mars är skadad i Vågens tecken och attackerar här aktivt sin egen livskraft (Solen). Att köra bil snabbt och vårdslöst tungt nerrökt på gräs, är ett rätt passande slut för det bristande omdöme som den här oppositionen kan indikera. 

Och vad göra av den "ömsesidiga receptionen", där en svag Mars byter tecken med en Venus som även den anses försvagad i egotecknet Väduren. Jag menar att det är här vi ser karaktärssvagheten som Augustus Pablo antydde efter att hans påläggskalv dragit vidare mot ett hägrande mål att bli superstjärna.

Månen i dramatiserande Lejonet visar förvisso att Miller var en sprittande och karismatisk natur, hela horoskopet drivs av Eld och Luft.

I jämförelsen är Eric Saade en mer balanserad natur! Han är dessutom "typisk svensk" som direkt plockar upp flera tendenser i nationalhoroskopet. Samma enkla uttryck för brunst i Oxens tecken (en klent placerad Mars, dock ofta förekommande i samband med sångare!), samma tonvikt på Luftelementet där landets Sol i Vattumannen återvänder som Saades sinnelag i samma tecken. 

Landets rollspel i Vågen återvänder som Saades faktiska livsmission: Solen i harmoniskapandets tecken. En nästan fånigt perfekt ambassadör för svensk musikalitet av idag!

Jag har tidigare noterat hur Vattuman-Solar tycks finna favör med det här landet och möjligen gäller detsamma även för Månen i tecknet.

*****

Den utseendelikhet åtminstone jag tycker mig se här, kan hänföras till antingen att svenskens Sol-Våg och jamaicanens Mars-Våg båda är "energiplaneter" och aktiverar en kvalitet av "vågighet". Men ibland attraherar och matchar motsatserna varandra, och en Sol i Vågen och en Sol i Väduren skulle också kunna bidra till "look-alike"-fenomenet. [1]

Sensationalismen är som sagt inte lika utpräglad i Saades horoskop, men att ha en Måne i Vattumannens Luft disponerad från Saturnus i Eld-Skytten är förstås en intressant kombination av den typ bloggen tidigt taggade med "kreativitet". Saturnus är dock en formalist och de här människornas sinnelag är ofta strukturerade på ett sätt som gränsar till fascistoid självrepression! De koreograferar sig själva och är därför inte helt spontana. 

För ett helt spontant horoskop, se Jacob Millers här ovan! Så långt man kan se av det solära horoskopet griper inte Saturnus tag i något alls, vilket "frigjorde" Eldelementet ännu mer så att Miller riktade sin båge för högt och snuvade sig själv på hela sitt jordeliv. 

Saturnus behövs, den är en förnuftig motvikt till de excesser t.ex. en ostyrig Jupiter introducerar. Millers Jupiter är som synes helt ur spår pga. den intensiva överhettningen mellan Vädur och Våg. "De gudarna älskar dör ung"?

I så fall kommer Saade att leva länge, givet den oerhörda "formpressning" från konservatorn Saturnus hans psyke är utsatt för. Risken är bara att den behagsökande Vågen säljer ut sig och blir en banal lättviktig artist. Tiden får utvisa om han stagnerar i förutsägbar musik eller likt den intressanta Vågen Salem al Fakir söker höja kvaliteten inom sin genre.

Jämför gärna Saade med lättviktiga flickidolen Robbie Williams vars horoskop har samma tonvikt på Vågen och Vattumannen. Williams har dock viktiga störningar i Skorpionen, vilket faktiskt kan bidra till att göra en människa mer intressant! Skärningen mellan Luft och Vatten har visserligen mest presenterats som ett problem med dissociation eller bortträngning, men den har en "wacko" och oförutsägbar aspekt också, som kan komma väl till pass inom artisteriet.

Hos Saade är de astrologiska indikationerna kanske lite väl slickade för att man ska räkna med någon himlastormande karaktärsutveckling. En människa som accepterar att framföra texter som "Manboy" har ännu inte riktig koll på vad han håller på med, och utnyttjas som en slit-och-släng-trasa av de bakomliggande män som tjänar pengarna på pojkansikten som det här.

Naturligtvis är Saturnus som publikens (Månen) disponent i det "universella" Skyttens tecken en oerhört intressant symbolkombination. Är detta en global publik skriven som en potential i stjärnorna? 

Bloggaren sneglar misstänksamt på sin egen Saturnus i Skytten (opposit folkmassan/publikens Måne) och funderar om han förnekat sig några världshärskarambitioner...

*****

DN: Schlagernz Zlatan har ambitioner.
SvD, DN om Saades schlagervinst.
Expr: Han kan ta hem stora finalen.


_____
1. Miller: Sol-Venus-Jupiter 9-21 Väduren & Mars 17 Vågen.
Saade: Sol-Merkur-Venus 11-17 Vågen.

Inga kommentarer: