Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 11 februari 2011

Mubaraks finger åt folket - astrologisk egenmakt

Den världsliga kartan för Mubaraks tal till folket är ett skolexempel på diktatorisk egenmakt inför ett hav som stormar.

Till att börja med är det intressant att talet, aviserat till 21.00 försenades 46 minuter. Den lokala horisonten för 21.00 visar förvisso att envåldshärskaren Saturnus är i stigande i öster, men ännu har en stund kvar innan den nuddar ascendentgraden (skärningen mellan zodiaken/solekliptikan och den östra horisonten).

Hur lång tid återstår här innan vi enligt astrologin har en exakt konjunktion mellan Saturnus och ascendenten? Jo, 46 minuter - om man räknar efter rumregeln att den astrologiska "effekten" kickar in 1 grad före exaktitud!

Avvikelsen från tumregeln är ynka 7 bågminuter, men låt oss inte vara knussliga. När astrologin formulerades för länge fanns inte ens den precisionen i de astronomiska observationerna. Astrologin skänker en viss mening åt att talet började 21.46 istället för som aviserat. Det är först nu egenmaktens Saturnus nuddar Jorden.


Upplösningens vindar (kaos, myteri, Harmageddon, etc) ligger i tiden månad efter månad på grund av storkorset i Sattva guna, kvaliteten som upplöser det förstelnade nuet för att morgondagen ska komma. Sattva är en ljusbringare och Tamas guna ses för vad det är: medvetslöst, betingat Mörker. 

Men Mubaraks tal ägde rum en dag då Stenbocken och Väduren, de två kanske mest maktlystna tecknen, gästades av de båda Ljusen, Solen och Månen.

Igår underströks den generella egocentrering (Väduren) och vilja till bestående makt (Stenbocken) genom att krigshetsaren Mars, Vädurens härskare, befann sig i upphöjt läge i Stenbocken och därifrån aspekterade sitt egocentriska hemmaläger Väduren!

Sol/Mars-Stenbocken disponeras nu av den autokrata getens härskare Saturnus, vilken tajmade framträdandet i öster närmast perfekt, så det är verkligen tajta budskap i det här horoskopet. Och jag tror det är ett horoskop med långtgående och potentiellt ödesdigra konsekvenser. Stenbocken och Saturnus är stenhårda principer, de ger aldrig upp toppen av det världsberg de stretat sig upp till. Det är i det här läget diktatorn gör sig till fiende med både Gud och människor.

Talet är potentiellt historiskt på ett negativt sätt, för Månen (folket) i åttonde dödshuset visar perfekt hur maktens arrogans (Solen+Mars i Stenbocken) nu är redo att döda sitt eget folk. Detta är ett varningsomen.

*****

Not. Som världsligt (mundant) horoskop är det intressant att se hur de rörliga eller föränderliga tecknen placerar sig i hörnhusen som gynnar objektiv manifestation. Det mest framträdande är alltså förändringens vind i Egypten just nu. Men den aktiva göraren är Solen i Stenbocken, vilken lite olyckligt kanske har som sin disponent Saturnus. Dessa båda är planetära fiender eftersom den ena står för slösande och generös frihet (Solen) medan den andra drar snäva och (ur Solens perspektiv) repressiva gränser.

Dramat Mubarak vs Folket ser tydligt nog ut på kartan, men hur lätt hade det varit att förutsäga vilken typ det hade blivit om det här varit ett födelsehoroskop för en individ? Jag tror vi kan ta ledning av detta formidabla skolexempel: det hade resulterat i en benhårt självisk individ i en föränderlig tid! Den vanligen så fogliga Jungfrun i öster får här träda tillbaka och det är alltid en stigande planet som har sista ordet.


Pressen:
AB: Mubarak vägrar avgå
Expr: "Gråter för alla som kommer att dö" 

DN: Viktigt arméuttalande väntas
SvD: Obama kräver demokrati

(Några stickprov bara - jag begriper inte bloggare som överlastar sina repriser på det tidningarna redan sagt med fyrtioelva länkar. Visst blir de sedda överallt men vad gör horan med sin själ?)

Inga kommentarer: