Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 10 februari 2011

Åsa-Nisses far, zodiaken & rasismen




Filmaren Roy Andersson menar att det är en skam att småländska figuren Åsa-Nisse återigen filmats, givet upphovsmannens nazistiska förflutna (AB).

Egentligen har bloggen lagt studierna av de sårbara zodiaktecknen till handlingarna. Efter att ett mönster för främlingsfientlighet och rasism utkristalliserat sig genom åtskilliga stickprov på rasistiska svenskar, politiker eller ej, framtonade vissa tecken på ett statistiskt signifikant vis. 

Naturligtvis är merparten av Månen i Kräftan inte rasistiska - det man menar med statistisk signifikant är alltjämt bara en bråkdel av totaliteten av födslar då Månen passerade Kräftan. Men vem vet? Alla dessa normala människor kanske aldrig har behövt konfrontera situationer som testar deras själsliga ryggrad!

Redan innan den utvidgade uppföljningsstudien befäste att Månen i Kräftan inte bara är det själsliv som är mest disponerat till att sluta kycklingvingarna om sina små barn och skydda dem utan också som en medaljens baksida mest benäget till främlingsfientlighet, hade det inledande studiet av svenska rasbiologer tidigt 1900-tal kastat misstankar över den här zodiaksymbolen. 


När därför nu Åsa-Nisses far, nazisten och judehataren Stig Cederholm, sällar sig till gruppen, också han med en Måne i Kräftan, finns inte mycket att tillägga. Kräftan ÄR en symbol för det som degraderar en människa och gör att hon mer liknar ett ointelligent djur, enbart styrt av instinkter - och snäva sådana!
Lyckligtvis är det tekniskt helt omöjligt att födas enbart med ett enda zodiaktecken aktiverat och även med den så starka Solen i Kräftan kan naturligtvis ett brett spektrum att utfall noteras. 

Men det är inte längre något mysterium för mig att det är en Sol-Kräfta som leder det folkliga program där svenskar mot pengar lockades att degradera sig värre och värre genom att berätta rakt in i kameran om alla deras sämsta stunder. Så lågt kan man falla ner i Platons "irrationella själ" att man förlorar all heder i Vattenelementet, vars primära tecken är Kräftan, tillika Månens "hemläge".

Det finns inget förnuft alls i Vatten när det smutsats, och tittar vi på Cederholms himmel är det en av de sällsynta där båda illgärningsmännen Saturnus och Mars angriper varandra i en ömsesidig aspekt. Stenbockens Jord och Vågens Luft ger förvisso en rationell läggning (där Vatten kallas irrationell eller instinktiv), men som jag påpekat förr är västerlandets rationalitet galenskap ur den andliga världens perspektiv - vår typ av rationalitet bygger enbart på det empiriskt verifierbara. Det vi inte kan se och ta på med händerna går automatiskt bort. Det låter som en världsbild skapad av en idiot eller en väldigt rädd människa. 

Svenskarna har alltid varit rädda för ämnet psykologi och det paradoxala är att tillvaron i sig själv är psykologisk. Materia finns inte, den är bara en föreställning i medvetandet. Att materialister sedan lobbat extremt och framgångsrikt på att förklara denna världen som den enda världen, förändrar ingenting. 

Det är i upplevelseakten man varseblir båda sig själv och omvärlden. Det går inte att veta om det finns någon verklighet "där ute". Din upplevelse och omdömesförmåga är allt du kan vara säker på. De bästa av de gamla grekerna lät sig påverkas av Indiens filosofier och så var den filosofiska idealismen född. Vi är immateriella medvetandeväsen och den här världen är bara en idé eller en föreställning vi gemensamt tänker och har tänkt i evigheter.

Bara i dagarna har det rapporterats om ett nytt fascinerande fynd inom genetiken som vållat ramaskrin bland materialistiskt lagda forskare - fast rapportören är en Nobelpristagare! Se mina korta tankar kring den lite längre engelska artikeln här. Jag tolkar fyndet som att västerlandet nu börjar återupptäcka det den gamla världsbilden (i vilken astrologin ingick) ansåg vara självklart.

Sådana här fynd (om det visar sig stämma), är vad som kan få Månen i Kräftan att bygga upp enorma försvarsmurar. Rädslan sätter in, för en del klarar inte att tänka tanken att vi egentligen är osynliga andevarelser! Hellre, dör de gång på gång som ruttnande människor utan att minnas vem de var i sina föregående liv. Ja, inte ens själavandring vågar de allra räddaste människorna seriöst smaka på, för redan detta är som att dö en smula! 

Så vad är då Månen i Kräftan, en placering som tekniskt kan tyckas bra. Månen här ju hemma i sitt härskarläge.

Jo, som statsministern Reinfeldt sade, själv född i Kräftans tecken: symbolen representerar "det sovande folket"! Jag tror inte han förstod att han beskrev sig själv när han skrev den nedlåtande kampskriften utifrån sin privatistiska Jungfruascendents perspektiv. 

Reinfeldts horoskop innehåller i själva verket båda symbolerna som var så frekventa bland rasisthoroskopen, Kräftan och Jungfrun, och hans ambition att splittra Sverige mellan ett fattighus och den välbemedlade medelklassen är ren och skär rasism och inte rent av nazism i en ny tids kläder. 

Månen i Kräftan är således symbol för sömnen i Moder Mayas sköte, invaggade i dibarnets känsla av att ha sitt på det torra. Vi verkar trygga i den här världen så Moder Naturs skyddsmekanismer håller komplexiteten på avstånd. Men det är just dessa mekanismer som drar ner rullgardinen och invaggar oss i sömn som gör oss till små otäcka rasister så fort något osäkert och främmande dyker upp.

Vad Reinfeldt gör nu skiljer sig inte mycket från nazisten Cederholm, han söker bygga en ny liten klan (Kräftan = klan) som instinktivt sluter sig kring den avgränsade gruppens gemensamma värderingar. 

I detta fall innebär det en (stor) klan av medelklassvenskar som var och en bara tänker på sin egen ekonomiska status och stärker varandra i hallucinationen att fattiga och nödlidande - de som i växande antal faller utanför medelklassramarna - måste ha sig själva att skylla för något! Socialdarwinism med en moraliserande skruv. 

Hade inte svenskarna varit så ofattbart ointresserade av filosofi och tankeverksamhet överhuvud, hade de inte låtit sig duperas av denna världsbild från helvetet. Folk hade sett den för vad det är. 

Men "the spawn of Reinfeldt" är ett vederstyggligt släkte. En människa kan inte sjunka lägre i heder utan att handgripligen börja slå ner andra i jakten på sin egen trygghet. Kräftan är en sund reflex när den tempereras av andra drivkrafter. Men på egen hand, lärde antikens insiktsfulla människor, är den en fullständig vettvilling. 

Är det därför vi hittade en viss övervikt på Kräftan som rollspelstecken (ascendent) i en mängd skådespelarhoroskop med känt klockslag? Kräftan tycks vilja ha en regissör (som Kräftans Måne återspeglar Lejonets Sol) och i Reinfeldts fall är det förstås det extrema monstret som styr honom: Storkapitalet. 

Rovkapitalisten är mer än bara Oxen (Venus, pengar), det är det omänskliga system som bara vrider ur människorna som blöta disktrasor för att bygga sin eget hårdstampade jordkulle som ett mausoleum eller pyramid. Rovkapitalismen är Stenbocken, den hårda arbetsgivaren, en gnidige Scrooge i En vintersaga. 

Intressant nog föddes nazisten Leif Cederholm under en fullmåne mellan Stenbocken och Kräftan och vi har i Solen med iskalla Saturnus i härskarläge i Stenbocken en perfekt bild av en cynisk rationalist som ser ner på svaghet (Månen i Kräftan). Här är det alltså inte en normal räddhågsen Kräfta som skapar rasistiska sentiment, utan istället viljan att tillhöra Övermakten (Stenbocken)! 

Naturligtvis pågår egentligen ett intrikat samarbete mellan de båda principerna. För minns, detta är zodiaken mest hierarkiskt orienterade axel: från den låga och ringa Kräftan till härskaren stengeten på toppen av det världsliga berget. Det är nästan en avgrund mellan dem och olika människor födda med den här axeln kommer att visa på de mest skilda uttryckssätt. 

Några få är vän med båda principerna, men de flesta tycker sin plats i hackordningen är ett problem och landar i den ordinära streberrollen. Klättrare som försöker förbättra hemmets eller sin egen status på det rent materiella planet. 

Och det här är kanske det enda goda som finns att säga om Cederholms alter ego Åsa-Nisse: Det var en fiffig karaktär som "fixade" saker och ting! Alltid till sin egen fördel, för Månen i Kräftan perverterar här lätt "universalistiska" Solen i Stenbocken så att den deklarerar som allmän lag och rättesnöre det som egentligen bara är privatistiska griller i Kräftans oerhört subjektivistiska sinne. 

Som vetenskapsman skulle den här fullmånen lätt kunna låna sig till t.ex. datamanipulering. Och minns Cederholms ömsesidiga attack mellan Jord och Luft: hans förmåga att rationalisera alla sina känslor! Otäckt. Ett horoskop som med en klen själ ombord (den okända faktorn X) kan börja uppvisa typiska psykopatiska drag. Alltid ett svar till hands för att dölja en svampiga godtyckligheten. Om jag minns rätt från de gamla svart-vita Åsa Nisse-filmerna var figuren just på det viset.


Tillägg 110212

DN ger även detaljen att Cederholm vid 19 och följande fem år vistades på sinnessjukhus och tydligen led av mental bräcklighet även därefter. En måhända användbar pusselbit i skenet av en människosyn som inverterade hans egen svaghet till en hyllning av den starka ariska övermänniskan.

Men framför allt slår mig DN-artikelns tes om Åsa-Nisses koppling till bonniga svenskars "fruktan för modernismen" som en perfekt "tie-in" med den rasbiologiska renlighetsiver och främlingsfientlighet som bloggen funnit nära knuten till Kräftans symbol.

Jfr. sjukdomen cancer (kräfta) som blivit ett överladdat motiv som står för all jävelskap som kan drabba en människa! Här är således djupt obildade människors irrationella resonemangskedja: invandrare är som en cancer på folkkroppen. Vi är aldrig särskilt långt borta från den nivå där människan har degraderat sig till under djurens nivå.

Med Henrik Berggrens läsvärda analys i DN har vi egentligen lämnat Cederholms skapelse för en produkt skapad av andra, men det är intressant att Åsa-Nisses faders ande likväl svävar över produkten. Det är axeln Stenbock/Kräfta som är nyckeln, två negativt polariserade och ganska misstänksamma, ibland extremt konservativa, tecken.

Inga kommentarer: