Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 2 maj 2010

Egodöd & andeuppvaknande

Astrologins problem är att så många pusselbitar samverkar till den helhet som är individen ifråga. Att konstatera att Mars och Venus är kopplade till varandra och därför antyder ett förhöjt libido räcker inte för att påstå något säkert. Vem blir en gatflicka eller gigolo, vem blir en driftig företagare?

När jag nyligen ställde den tillspetsade frågan "Sveriges ondaste journalist?", var det utifrån ett flertal samtidiga problem på den födelsehimmelen. Ett av dessa var den ömsesidiga receptionen mellan Mars som tagit ett steg fram från sitt härskartecken Skorpionen och befann sig i Skytten, samtidigt som Skyttens Jupiter "backat" ett steg och befann sig i Skorpionen. 

I skenet av ytterligare omständigheter menade jag att detta inte alls var en bra aspekt, som annars brukar vara fallet, utan att egodöden i Skorpionen och uppvaknandet till sann universell medvetenhet i Skytten kom av sig (tydligt åskådliggjort i en artikel om en buddhistiskt inspirerade rörelsen fa lun gong  som saknade alla tecken på förståelse av fenomenet).

Medveten om att kontexten på just denna himmel redan var problematisk ville jag ändå se vilka andra som hade just den här ömsesidiga receptionen och om någon trend av något slag skulle visa sig. Databasen innehåller 3.900 horoskop varav drygt 200 "icke-kändisar". De flesta horoskopen är solära, dvs saknar födelsetid. För just den här frågan är inte det något problem.

Här är de 27 träffarna:

  • Albert Michelson - Nobelpriset i fysik 1907, mätte ljusets hastighet
  • Bibi Andersson - skådespelare
  • anonym - projektledare (skicklig), 100% barn av den sekulära livsstilen, hipp stockholmare, hippt jobb, åker till alperna, gör allt som är trendigt. den klassiska reklambyråmänniskan
  • Chandrasekhara Raman - Nobelpriset i fysik 1930, splittrade ljuset
  • Corey Miller C-Murder - rappare, dömd för mord
  • Elisha Cuthbert - skådespelare, stort ishockey-fan
  • Eugene O'Neill - Nobelpriset i litteratur 1936
  • Henri Becquerel - Nobelpriset i kemi 1903, upptäckte radioaktiviteten (m. paret Curie)
  • Humphrey Bogart - skådespelare, livslång alkoholist
  • anonym - konstnärlig, "många järn i elden", attraktiv och promiskuös
  • Johannes Jacobus Sleutels - filosof, har diskuterat zombieproblemet
  • Johnny Knoxville - våghals och skådespelare castad som småknäpp
  • anonym - extremt ung vibb för sin ålder, kunde lätt tas för 20-25 vid 35, inga fakta i målet
  • Julien de La Mettrie - ateistisk och hedonistisk (leva för njutningen) läkare
  • anonym - vacker men allvarlig kvinna, mentalt trög, bordsplacerare på känd stockhomsrestaurang i de tidiga 20
  • Marlon Brando - skådespelare, en av Hollywoods första "supergiriga", klinisk depression
  • Martin Aagård - nämnda ateistiska skribent
  • Max Born - Nobelpriset i fysik 1954, "kvantmekanik"
  • anonym - depressiv universitetsstudent, dödskrockade under extraknäck i de tidiga 20
  • Nigella Lawson - tv-personlighet, matlagning
  • Rachel Weisz - skådespelare, "cerebral judisk uppväxt", tillstår katastrofnojor för sitt barn
  • Raphael Golb - son till kontroversiell religionshistoriker, stal andras identiteter för att anonymt smutskasta forskare som kritiserat faderns teorier
  • Roy Scheider - skådespelare, viss betoning i Wikpedias artikel på bråk angående filmroller
  • Shannen Doherty - skådespelare, ostyrig och skandalomsusad
  • Staffan Heimerson - reporter, journalist
  • Tobias Krantz - politiker (fp), högskoleminister
  • Wilhelm Björck - politiker (s), marinbiolog och rasbiolog
Finns det en minsta gemensam nämnare mellan dessa personer, undgår den mig! Här finns förvisso några tecken på det dödsföraktande och trotsiga draget som man kan förutspå, givet att Skytten är en äventyrare - skidåkande projektledaren, Knoxville, allmänt störiga Doherty. 

Även fysikern Raman tycks ha varit rätt överspänd att döma av Wikipedias berättelse om hans nervighet inför det Nobelpris han kallt räknade med att vinna - och besvikelse när han blev förbigången två år i rad.

Att en sådan detalj överlever och hittar sin väg in i historieskrivningen är en antydan om hans personlighet generellt kan ha varit "on the edge" - precis som vackra Rachel Weisz är som ett enda själsligt vibrato hela hon, en extremt levande aktris som ingjuter fantastiskt liv i sina roller.)

Också matlagerskan Nigella hade tydligen ett hiskligt ungdomshumör, enligt henne själv (Wikipedia): "I was just difficult, disruptive...rude...and too highly-strung."

Kan detta vara en frukt av den ömsesidiga receptionen där låsningen i Skorpionens mörker och utträdet i Skyttens ljus går friktionsfritt? Nigella nämner sin synnerligen svåra uppväxt med nio flyttningar under skolåren. Skytten som vidareförgreningen i "ohelig allians" med den personliga undergången (Skorpionen). Jämför Ramans "död" varje år han inte fick sitt hett eftertraktade Nobelpris.

*****

Här finns också några fall av depressiva naturer. Den vackra men tröga kvinnan och den svårmodige som körde ihjäl sig i unga år erinrar båda, fast på olika sätt, om Marlon Brando som tydligen hade ett diagnosticerat drag av nedstämdhet. Men svårmodet är egentligen en av Saturnus ansikten och inte något man räknar med från den ömsesidiga receptionen under granskning. 

För protokollet ska därför noteras att den vackra/tröga hade Solen i saturniska Stenbocken och vars disponent, den hämmande Saturnus låg i Skytten och kontrollerade Mars förmåga att leva ut och uttrycka Skyttens normala sprittighet. Jag tillhör själv en årgång som har Saturnus i Skytten och detta är _inte_ en frivol version av Skytten! Ett jovialiskt tecken får inte Saturnus att glömma vem den är!

Den unge mannen som förolyckades tillhörde samma år som den vackra/tröga och hade samma Mars/Saturnus-kombination, men var född några dagar tidigare så att också Solen (livet) fanns i Skytten. Här tycker man sig kunna se ett omen om livslängd och död och faktiskt steg fordonens tecken Tvillingarna i öster och ascendentens härskare Merkurius var inklämd mellan de onda Mars och Saturnus! Nu är vi bestämt ute på ett stickspår...

Om vi påminner oss tanken om avstannat andligt förverkligande som hypotetisk minsta gemensam nämnare i de här fallen, kan man å andra sidan lugnt kalla Marlon Brando en hedonist. Detta var ett av de definierande dragen hos ateist-läkaren de La Mettrie och säkerligen ikonen Bogart också.

Rapparen C-Murder kvalar in som dräggversionen av den hedonistiska tendensen (som alltså kan kallas en andlighet som spårat ut eller kommit av sig), medan identitetsförfalskaren Golb föddes bara ett dygn efter mannen som körde ihjäl sig ung - en man som för övrigt under protest läste på universitetet, fast i någon pervers svartsynt identifikation med arbetarklassen medan föräldrarna villa göra en klassresa via sonen!

Hos den akademikerfödde sonen påminner Solen, Merkurius, Mars och Saturnus i Skytten om tecknets tendens att förgrena sig: de multipla falska identiteterna han använde sig av, medan disponenten bakom hela denna show av utslungade falska eldpilar, Jupiter, gömmer sig i den mörkande Skorpionen!

Den holländske filosofen Sleutels diskussion av medvetandefilosofins zombie-problem har jag tyvärr glömt, men bara ordet "zombie" - en skenbart levande men egentligen död varelse - påminner EXAKT om min teori om att ateistiske skribenten Aagård hamnat i ett limbo: egodöden hade inte fullbordats så att andemänniskan (den goda varelsen) kunde ta över!

*****

Det här inlägget har på inget sätt uttömt ämnet! Några av fallen har jag inte ens tittat närmare på. Men det övergripande intrycket är att inget särdrag direkt hoppar ut från skärmen. Man måste "intellektualisera" lite och t.ex. inse att hedonism faktiskt är en kollapsad andlighet - då framtonar en trend, tydlig hos skribenten Aagård eftersom det fanns flera besynnerligt klena faktorer på hans födelsehimmel.

Jag kan nämna att den världsliga projektledaren också hade ett egenmäktighetssyndrom via de allra viktigaste planeterna Sol/Måne (Vädur/Stenbock). Fastän belevad på ytan en iskall och in i märgen egocentrisk människa. Inget var viktigare än hans egen syn på saker, demokrati mest ett spel för gallerierna, en realpolitisk nödvändighet. Som jag sade i inlägget om Aagård, egenmäktighetssyndromet är en bra grundplåt till en diktator.

Men detta är återigen ett stickspår och ett annat ämne än inläggets ömsesidiga reception mellan Skorpionens och Skyttens härskare...

Inga kommentarer: