Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 27 februari 2010

Svenska spioners horoskop

DN:s faktaartikel om svenska spioner genom tiderna (och uppgiften om en dansk spion) var en direkt uppmaning av att söka en astrologisk signatur - om någon sådan nu finns - på svensk bedräglighet. Eventuellt med ett särskilt öga på Merkurius - informatören. På engelska betyder "informer" också golare eller skvallrare och anknyter direkt till Merkurius/Hermes som amoralisk (eller variabel) astrologisk indikator.

Och faktiskt, här uppstod en vag men skönjbar trend bland de namn som kunnat kopplas till ett födelsedatum (via nätsökning).

Måne Sol
Hilding Andersson Vågen Skorpionen
Fritiof Enbom Jungfrun Lejonet
Hugo Gjersvold* Jungfrun Skytten
Stig Wennerström Jungfrun Lejonet
Stig Bergling Vågen Vattumannen
Bertil Ströberg Stenbocken Fiskarna
* Källa. Givet namnets ovanlighet tror jag det är jackpot här.

Av de olika elementära kombinationer som jag kallat syndrom (nytt fönster) är det ett enda som står ut Eld som (försöker) ingå allians med det materiella och pragmatiskt lagda Jordelementet. Men elementen är nästintill oförenliga och Jord anses grumla eller distordera förmågan att förstå det sanna och moraliskt rätta. (Not. Ograverad Eld kan nå sublima höjder som andlig klarsyn och/eller filosofisk eller religiös mognad.)

Föga smickrande för den ateistiska förnekaren av i naturen nedlagda objektiva moraliska riktlinjer, Humanisten Christer Sturmark, hittar vi hela två landsförrädare med hans kombination av Solen i ledaren Lejonet för en lämpligt grandios självbild, medan det faktiska sinnelaget silar kameler och sväljer mygg i den tjänande (och lika ofta självtjänande) Jungfruns tecken.

För kammarjungfruns påpasslighet och vilja att vistas nära de stora (som Jungfrun gränsar till Lejonet i zodiaken), se hans lobbande bland de stora och mäktiga som IT-specialist. Som ordförande för en ganska bullrig ateistförening har Sturmark - sitt soltecken troget - seglat upp som ett fenomen "större än livet" och har blivit mer av en gestaltning av en arketyp (om inte rent av en typ) än individ. Därför använder bloggen det horoskopet som ett av flera återkommande "referensobjekt". 

Det är viktigt att minnas att filosofisk idealism i första rummet ser oss människor som instantieringar av eviga principer. Jag förklarade i detta inlägg om en medlem av föreningen för Vetenskap och Folkbildning varför man astrologiskt kan använda ett personhoroskop för att granska en hel företeelse. Den gamla antika sanningen om att en persons synd drabbar hela huset är sann, och dessutom i båda riktningarna: en ondskefull eller halvdan ideologi smittar var individ som tar den till sitt hjärta och den individen blir en ondskans eller mediokritetens agent!

Titeln på en biografi om spionen Fritiof Enbom säger nästan allt om Jungfruns självtjänande när hon kombineras med Lejonet i en och samma mänskliga kropp: "Chef för Grupp Norr: en dagdrömmares fantasier i skuggan av det kalla kriget". Jo, det finns en påfallande parallell med de här spionernas springande mot öster för att tjäna Herrar (Solen) där, just för att de troligen bär en föreställning om sin egen överdrivna betydelse.

Det ska noteras att Enbom och Gjersvold, Jord/Eld båda två, ingick i samma spionhärva. Jag noterade något liknande i samband med teamet Pirate Bay och påpekade att väl sammansvetsade grupper ofta röjer en god synergi mellan de medlemmarna i termer av de fyra elementen.

Att två spioner prickar in sinnelaget Månen i tecknet som följer på Jungfrun, Vågen, får mig att fundera två sekunder över den faktiska stjärnhimlen där Vågens 30 grader i verkligheten till största delen upptas av Jungfruns stjärnbild som breder ut sig mer än många andra... Faktum är att det ibland är svårt att skilja Jungfru och Våg åt, båda utstrålar klass och stilmedvetenhet... 

Elementen Jord och Luft är heller inga fiender till varandra. Praktiskt tänkande och abstrakt tänkande är inte fullständigt skilda. Jungfrun må föredra att jobba med de redan givna orden och sätta dem i meningsfulla sammanhang, men Vågen är egentligen inte den som myntar nya begrepp, den heller.

För den senare egenskapen, se den elisabetanske poeten Edward de Vere, en eldig Vädur med sinnelaget i litterära och luftiga Vattumannen. Det är bl.a. de många egensinniga ordbilderna i hans bevarade korrespondens som fått vissa litteraturforskare att notera snarlikheter i Shakespeares pjäser, där det också flödar av neologismer.

Skillnaden mellan Jungfrun och Vågen syns bl.a. i deras härskare: Merkurius respektive Venus. Jungfrun satsar på ord med exakt innebörd, Vågen den estetiska skönhetsupplevelsen. Jungfrun separerar i sin logiska kritik, Vågen förenar i sin venusianska böjelse mot kärlek och förening. Men ytligt kan båda för ett ögonblick verka snarlika...

*****

Merkurius som astrologins tjuv och överlöpare går inte att detektera genom en så primitiv metod som att bara tabulera hur många planeter den och de andra gudarna disponerar eller förfogar över. Likväl var nyfikenheten för stor för att låta bli!


Sol och Måne härskar bara över ett tecken vardera. De slås här samman som två sidor av samma mynt för att kunna jämföras med de övriga som härskar över två tecken var (och de planeter som vistas däri). Betrakta alltså Sol-Månen som en disponent i tabellen. (Not. En planet i härskarläge i sitt eget tecken är alltså disponent över sig själv):

Sun

Moo

Mer

Ven

Mar

Jup

Sat

Andersson 0 0 1 1 3 2 1
Enbom 3 1 2 1 0 0 0
Gjersvold 1 1 2 0 1 2 0
Wennerström 1 2 3 0 0 0 1
Bergling 0 0 0 1 2 2 2
Ströberg 0 1 0 1 1 2 2
10
8 4 7 8 6


De sex spionernas sammanlagt 42 planeter delat på 6 disponenter bör ge ett snitt på 7 undersåtar (disponerade) under den planetära principen i fråga. Även om toppen på Sol/Måne bara höjer sig 43% över förväntat snitt, är det symboliskt intressant att detta är herre/undersåte-duaden. Lika mycket under förväntat snitt ligger Venus (trohet/kärlek) med sina 4 placeringar. En indikation om att de som bygger band (Venus) mer sällan bryter banden i osolidariskt svek. En vag, vag bekräftelse på Venus essentiella natur, alltså! Informatören Merkurius utmärkte sig inte på något sätt.

Även bortsett från det otillräckliga dataunderlaget kan man inte "göra astrologi" på det empiriska sättet. Det här lekfulla testet är närmast löjeväckande i hela sitt upplägg om man ser till astrologins egen grundtanke. Astrologi är en komplex, "konstnärlig" bedömning av en hel landskapsbild och en noggrann utvärdering av hur huruvida vissa indikationer i skenet av kontraindikationer alltjämt kan sägas vara en "frisk" indikation eller en perverterad indikation. Så många avväganden måste göras innan man bestämmer sig för vilken "fantombild" man betraktar! 

Det finns således ingen möjlighet att rigga "empiriska experiment" eftersom dessa enbart testar atomära data, skilda från sin kontext. Astrologi är en tillämpning av den s.k. hermeneutiska cirkeln och en humanvetenskap! (I själva verket inte heller det, men vår nuvarande världsbild är för trång för att kunna acceptera Psyke som en självsubsistent, ontologisk kategori.)

På grund av astrologins holistiska grepp kan nämnda Venus i ogynnsamma förhållanden faktiskt bli en brytare av band, särskilt om kärleksguden förgrovas till följd av mellanhavanden med illgärningsmannen Mars! Komplexiteten är av den arten att begränsade positivister (Karl Popper) hellre blockerar sig mot astrologin helt och hållet än befattar sig med den. 

Vetenskapen lever ännu i skyddad verkstad, men begrepp som "komplexa system" kanske indikerar att den nu är på väg att återerövra det djupare perspektiv mänskligheten uppenbarligen ägde på den tid astrologin tog form i vår historia i svunna högcivilisationer. Att läsa i Platon att siaren rankades högre än vetenskapsmannen i det gamla Grekland är material som vår tid bara filtrerar bort - "Det där såg jag inte!" - eftersom vi är på drift i vår godtyckliga luftbubbleslott av föreställd verklighet.


Tillägg (senare på dagen)

Någon enstaka gång noterar jag indirekt i bloggens loggfiler anmälningar till länksystemet Twingly, vilket tydligen föranleder någon administratör att ta sig en titt på inlägget ifråga.

2No referring link
1admin.twingly.com/UserPages/Abuse.aspx

Dessa är uppenbara försök att få bloggen bortkopplad - censurerad - från tidningsartikeln. Men vem eller vilka ägnar sig åt sådana odemokratiska försök att underminera vår yttrandefrihet och rätt till satir, nyttjande "psudovetenskap" med den "äkta" vetenskapens grundliga metodik?

Det här inlägget leder i två riktningar, den ena något troligare än den andra. Försåvitt inte någon anhörig till någon av spionerna tycker släktnamnet får lite väl mycket uppmärksamhet.
:-)

Inga kommentarer: