Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 23 oktober 2009

Krigaren Mars, järnarbetare och ilsk

Michael Moore är aktuell med en ny biofilm. SvD kommenterar, Expressen är inte så förtjust, och SvD återkommer med raljant recension. I själva verket visar den astrologiska analysen av Moore på en betydligt mer djupgående komplexitet än SvD-recensentens simplitiska polariseringar av typen, "är då det vi ser på Kuba att föredra"? Detta är inte ett inlägg för människor låsta i den flata politiska mentaliteten, astrologin öppnar upp för andra perspektiv.


NK: Det finns en föreställning om att girighet eller korruption innebär en avvikelse från kapitalismens logik, snarare än [att de är] systemets själva drivkraft och nav. Jag tänker på den underbara sekvensen i filmen med de där korrumperade domarna i Pennsylvania som skickar ungdomar till privata fängelser och får mutpengar i utbyte. Folk säger: ”Det där är inte kapitalism. Det är korruption.”

MM: Människor vill tro att det inte är det ekonomiska systemet som ligger till grund för de här sakerna – att det bara handlar om några ruttna ägg. Faktum är att kapitalismen innebär en legalisering av denna girighet. Det finns mörka drag i den mänskliga naturen, och girighet är ett sådant drag. Om man inte försöker införa restriktioner som begränsar det som kommer från den mörka sidan kommer den i stället att utvecklas bortom all kontroll. Kapitalismen begränsar inte vår girighet – den uppmuntrar och belönar den.

Ur Aftonbladet, ett samtal mellan Naomi Klein och filmaren och samhällskritikern Michael Moore
Moore gör ett mycket korrekt konstaterande om människans mörker, samtidigt som hans eget horoskop visar hur långt släktet har kvar! Stridspitten i Moore känner vi genast igen på ett psyke (Månen) tillsammans med Mars. Piratpartiets Falkvinge är en annan med samma kombination som upplever sig kallad att utkämpa ett heligt krig. I Skyttens tecken antyds här också någon form av filosofiskt motiverat heligt krig.

(Anm. 091030. Inlägget skrevs och publicerades en vecka innan SvD:s recension som innehöll denna belysande faktabit: "
Som gosse ville lille Michael, för övrigt, bli just präst för att lindra lidandet för samhällets olycksbarn; nu förbättrar han världen med sina filmer istället.")



Att Moores ärende den här gången ("skrota kapitalismen") är god och mänsklighetens enda väg på sikt, förhindrar inte att dessa lunatiska (måndrivna) krigare ibland beter sig rent osmakligt. Jag minns hur han mer eller mindre trakasserade den pensionerade skådisen och ordföranden för vapenförbundet, Charles Heston, utanför hans eget hem. Det var en oerhört olustig scen i den annars angelägna filmen "Bowling for Columbine" om vapenfixeringen i den amerikanska folksjälen.


Låt oss granska kartan med det begränsade subset av den kompletta indiska astrologin som den här bloggen utnyttjar tillsammans med - naturligtvis - den sideriska zodiaken.

  • Solen är upphöjd i Vädurens tecken. Det positiva Mars-tecknet är krigiskt och kapabelt att sätta ner foten!
  • Saturnus är upphöjd i opposita Vågens tecken. Självutnämnd och autokratisk världshärskare, men via sitt upphöjda läge faktiskt genuint rättrådig.
De här två kropparna är antitetiska, ja varandras direkta fiender. Solens oändliga energi begränsas av Saturnus som hävdar att snäva gränser ger bättre utdelning än solens naturliga energislöseri... Jag har markerat oppositionslinjen med grön färg, men det är uppenbart att här finns mängder med friktion och motsättningar! Väduren är dock ett egocentriskt tecken medan Saturnus i Vågen demonstrerar en vilja till rättvis fördelning.

Solen i 10:e makt- och karriärhuset visar att Moore var förutbestämd att lyckas bli en NÅGON om han lade manken till. Och hans karriär är "karmiskt" styrd av oppositionen till Saturnus, arbetarklassens och nödtorftens planet i indisk astrologi.

Men som Moores kritiker inte försitter en chans att nämna, reser han runt världen och predikar men uttrycker själv beteenden som för tankarna till en stormrik kapitalist. Han har skaffat sig en svindyr investeringsbostad i New York och en kroppsvikt som enbart för tankarna till en frossare av livets goda. En väldigt udda mix av attribut har vuxit fram, givet hans vänsteråsikter.

Hans osunda matvanor syns verkligen i horoskopet, tack vare känd födelsetid som ger oss planeternas placering i husen. Månen med hetsiga Mars plus girighetens Rahu i sjätte huset för hälsa, ser ju till alarmerande ut som en tvångsneurotisk impulsätare!

Och det tar inte slut där, hela detta komplex bestrålas via opposition av Jupiter, vällevnadsplaneten, som när den kommit ur styr indikerar en av dödssynderna, frosseri. Jupiter ligger därtill i 12:e huset som i väst kallats sektorn för "saker du gör till ditt eget förfång" - jämför tv-mannen David Letterman som nyligen kom ut med sina upprepade sexaffärer med kvinnor på kontoret. Hans 12:e hus är fullproppat!

Varför då pedagogiskt grönfärga Jupiter i 12:e (i kombination med avmätthetens Ketu, draksvansen)? Jo, för att detta budskap också kan läsas som att framgång ligger i avståndstagandet från "denna världens goda". Detta är då det budskap Moore predikar men åtminstone inte vid matbordet förmår praktisera för egen del!

Jupiter kastar också en välsignande 120-graderaspekt mot den upphöjda Saturnus i Vågen, vilket understryker att han verkligen är en människa som tror på sin ideologi om att "less is more". Kronos/Saturnus äter sina barn i den grekisk-romerska myten, fast inte av hunger utan av oginhet och ovilja att abdikera. (Till sist tar Zeus/Jupiter över från den gamle härskaren.)
  • Merkurius i Fiskarna anses som en debil placering.
Hans ilska transponeras med lätthet över till kommunikationen, Månen/Mars och Merkurius är till att börja med inga vänner i det indiska schemat med härskare, vänner och fiender, och när det av ilska och girighet infekterade psyket kastar Mars 90-gradersvinkel som träffar en försvagad logik (Merkurius), sker det i detta fall mellan Eld och Vatten så att grytan ständigt är nära att koka över! Här finns alltså i kommunikativa frågor "sensationalistsyndromet" som representerar känslomässiga excesser.

Om jag inte minns fel, har Moore flera gånger beslagits med lögn eller felaktigheter i sina presentationer. Det är just vad man kan räkna med hos de ovarsamma jupiteriska tecknen (Jupiter står för frimodighet och viljan att chansa - funkar det så funkar det, det är hos Saturnus vi hittar definitionsdillet och ambitionen till saklighet).

I det här sammanhanget ska man heller inte missa att disponenten till såväl Moores eldfängda sinnelag och hans kommunikationsgåvor är Jupiter, och den står i Luftelementet och i 12:e huset för "saker man gör som skadar en själv". Här vill jag påminna (som i fallet Lady Gaga) att Tvillingarnas Luft och Fiskarnas Vatten kan leda till paradoxala självmotsägelser, och det är nog detta vi ser hos Moore. Han lever ett dubbelliv, om man ser till mängden av de duala tecknen som är aktiva på denna himmel! Tvillingarna, Skytten och Fiskarna håller på inte mindre än 6 av 9 planeter (jag räknar Rahu och Ketu som planeter).

Och som för att trassla till hela sörja av motsägelsefullheter, representerar ju de rörliga tecknen (som de duala tillhör) Sattva guna, godhetens eller kunskapens kvalitet. Och nog har Moore en nästan förtärande sanningslidelse alltså, trots att han slarvat med fakta och drar snett i sina överdrifter. Visst kan man kalla detta en eldsjäls horoskop, med såväl Solen som Månen i Eld, men precis allting är tamejfan i turbulent rörelse här!

Jag tror hans liv kommer att bli klart förkortat pga den allmänna ostyrighet som syns, och Solen opponerad av gränsdragaren och liemannen Saturnus är bara ett av flera dödstecken här. Men det är en seriös gren av astrologin jag inte vill gå ytterligare in på här.

Jag upplever Moore som en sorglig senare dagars representant för den lilla människa som far illa av ett suboptimalt för att inte säga värdelöst system (kapitalistisk marknadsekonomi). Hans horoskop är en bild av sjuka själar som tar strid när de inte kan falla längre ner i helvetet på jorden men samtidigt är så obalanserade pga sin egen ensidiga materialism att korruptionen tränger in i deras livsstil så fort de får den minsta framgång. Moore börjar mer och mer påminna om en gammal smällfet svensk sossepamp, priset för att bara bygga sin filosofi på en materialistisk livsfilosofi.

Att döma av helvetet i Skyttens tecken och de motstridiga buden kring Jupiter i 12:e tror jag aldrig Moore ens har funderat över de "stora frågorna" (Skytten, Jupiter, 9:e: religion & filosofi). Här är en Kräftascendent - maggropens tecken - som har fullt upp med att försvara sin och andras rätt att äta sig mätta (och mer därtill).

Saturnus i 4:e huset för det privata, visar hur "världen" ätit upp allt hans själsdjup. Mannen har en närmast psykotisk platt bild av tillvaron. Allt handlar enbart om objektiva, mätbara frågor - fördelningsfrågor. Jag har mött fler med Saturnus i 4:e och det är ofta tråkigheter i barndomen med den här placeringen, och påfallande ofta en mental orörlighet - 4:e matchar ju Månen och sinnet som den generella inre teaterscen där vi laborerar med våra intryck.

Jag skulle vilja gå så långt som att säga att Saturnus i 4:e kan antyda den sataniska principen, så även här bekräftas att Moore är "bara inomvärldslighet" och att hans antikapitalistiska agenda sker på fel grund. Det enda han vill är att ändra fördelningen av materia, inte hjälpa andra att se igenom själva åskådningsformen!

Men minns då att just denna Saturnus är "upphöjd", och i någon mån förklarar varför så mycket av det Moore säger känns riktigt. Men det är också härifrån, från Saturnus Censurmyndighet inne i det privata själsdjupet, vi hör Moore säga, "
Om man inte försöker införa restriktioner som begränsar det som kommer från den mörka sidan kommer den i stället att utvecklas bortom all kontroll." Ruskigt att han upplever sig ha en sån demon (fast han projicerar den på andra, på systemet...)

*****

De första kristna hatade pengar, men till skillnad från Michael Moore visste de att själen korrumperas av materialistiska betraktelsesätt. Att döma av kämpaglade Moores horoskop är hans korståg mot kapitalismen enbart baserat på en materialistisk grundsyn. Hat och rättspatos bildar här en kuriös blandning, och jag faller tillbaka på min minnesbild av hur otäck han var mot Charles Heston, fastän jag sannerligen inte är för den amerikanska vapenfetischismen (ett uttryck för en grundläggande fruktan för livet).

Likväl är det kanske sådana här samhällsförbättrarna måste vara, när en civilisation, som väst, fallit tillräckligt lågt ner i barbari och ointelligens. Då kallas materialister som via själva materien sett att saker gått snett fram och får göra grovjobbet. Världssjälen hittar alltid att sätt att kommunicera sig!

Det viktigaste att ta med sig från den här omöjligt röriga födelsehimlen är kanske det Michael Moore själv säger, i AB-artikelns sista mening:
"Jag tycker om lärare." Vad heter Jupiter på sanskrit? Jo, guru, läraren. Och det är Jupiter som, diskret från 12e huset för världsliga prövningar, faktiskt är en av den här himmelens dominanter, fastän så dold bakom skrik och gap och omåttlighet!

Tack och lov för att jag inte gör horoskop mot betalning och fick det här fallet på mitt bord. Det hade inte varit lätt att tolka, om inte individens historia redan funnits tillgänglig!

Som en sista tanke hittade jag ett citat, ett dilemma, av den kände kinesiska mystikern Chuang Tzü (300-talet fvt) som väl summerar Moores paradoxala natur:

Great truths do not take hold of the hearts of the masses. And now, as all the world is in error, how shall I, thought I know the true path, how shall I guide?

If I know that I cannot succeed and yet try to force success, this would be another source of error. Better then to desist and strive no more. But if I do not strive, who will?

Citerat i Aldous Huxley - The Perennial Philosophy (1945)


Inga kommentarer: