Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 10 augusti 2009

Sudden death

Femton timmar efter 20-miljonersvinsten på travet dör storspelaren (AB, Expr), och bloggsverige försöker överträffa varandra i förnumstiga plattityder (se t.ex. jinge.se).

Jag skulle ta livet av mig hellre än sitta och rapa upp prosaiska kommentarer till allt! Men svenska folket gillar sånt. De vill ha andra runt sig som tänker som de själva, så att de med minsta motståndets lag kan instämma i föregående talare. Vad de inte tänker på är, att allt som sägs mer än en gång inte längre uttrycker en levande själ.

Det är inte intelligensens röst som talar andra gången, utan habitueringens! Och det, kära vänner, är samma intelligens som t.o.m. cellvävnad och djur förfogar över. En del djur överträffar t.o.m. en del människor i kreativitet - som de där kråkorna som kunde tänka ut att använda tre redskap i rätt ordningsföljd för att nå ett eftertraktat mål.

Så istället för att hymla deltagande med storspelarens dödsbo vill jag på denna blogg, där man tränar sin uppfattningsförmåga genom ett sant högkulturellt system från det gamla Orienten ta tillfället i akt att för andra gången på kort tid fästa uppmärksamheten på astrologin och döden. Sångaren Willy deVille dog nyligen under en himmel som remarkabelt återupprepade vissa "ingångsparametrar" till hans just fullbordade liv.

Här ska vi istället notera att den skickliga spelaren "Dajmen" Jonasson (dime = småpeng) var född med ett "sudden death" ritat över hela himlen. Hans sista gatuadress i livet, som innefattar "valkyrier", talar också sitt förebådande språk!

Jag lämnar det åt andra sideriska astrologer att undersöka om himlavalvets sammansättning var en (o)lycklig engångshändelse eller om det faktiskt är så här snabb död ser ut. Astro-logiken är i vilket fall helt perfekt, och involverar både den plötsliga olyckan Mars och den ultimata gränsdragaren och liemannen Saturnus.



Teknikalia. Den stora och ofta lätta framgångens Jupiter intar som man kunde misstänka en viktig roll på födelsehimmelen. Chanstagaren befinner sig i sista graden av Tvillingarna, ett tecken som också är nära förknippad med lyhördhet för information - precis som spelaren höll sig a jour med det senaste om hästarnas form.

Pikant nog med tanke på sammanhanget har också Tvillingarnas härskare Merkurius det urgamla ryktet om sig att vara en opålitlig hästhandare (idag förvandlat till en oärlig bilhandlare)! Merkurius flyktar fram och åter, köper, märker upp i pris och säljer vidare. I några fall handlar det alltså om rent bedräglig desinformation.


Men lyckobringaren Jupiter skyddade "Dajmen" mot sådant! Därtill knyter den harmoniskt in andra planeter via båda sina specialaspekter, 120-gradaren och 240-gradaren (detta är vedisk astrologi för den som inte läste programförklaringen överst på bloggen).

Som synes är den ena av de favoriserade planeterna just "wheeler-and-dealer"-filuren Merkurius.
Den andra är den ultimata gränsdragaren, som innan den tar livet av människan (men väl inte hennes själ) kan bidra med osedvanlig materiell ackumulation till följd av dess minutiösa planering och organisation: Saturnus.

Där Jupiter ger lätta pengar, ger Saturnus kapital (eller framgång i största allmänhet) via långt gången professionalism och långsamt och träget arbete på att bemästra området. Och hur bemästrar man något? Jo, genom att själv, likt Saturnus, dra tydliga gränser för sig!

Himlavalvet uppvisar många intressanta faktorer, men i frågan om döden ska man minnas att Månen bär den dubbla symboliken "vaggan och graven". Den representerar på ett generellt sätt vår ingång och vår utgång.

Se hur tyske ynglingen Tim Kretschmer efter massmordet tog sitt eget liv under samma soli-lunära konfiguration han hade blivit född under, eller Willy deVille som lugnt och stilla somnade in under exakt samma konjunktion mellan Månen och Jupiter som han föddes under! Jupiter skänker här en enkel utgång, precis som den hjälper till lätta pengar. Även i storspelarens horoskop är Jupiter djupt involverad med dödsomina.

Precis som artisten Willy deVille häromdagen somnade in då Månen - "livets in- och utgång" - nådde tillbaka till det tecken varifrån den en gång börjat sin färd, sades storspelaren ha segnat ner vid "lunchbordet" under söndagen. Klockan tolv hade Månen återvänt till Fiskarna, där den en gång befann sig då "Dajmen" föddes.

Om storspelarens eventuella död finns till att börja med ett tydligt omen: Månen anfäktas av den plötsliga olyckans Mars. I livet torde detta ha givit spelaren ett rastlöst och lättirriterat sinnelag, "lätt att gå upp i limningen", men också väldigt sensitivt och förvisso begivet på all form av tävlingsverksamhet. För vem är krigaren Mars om inte egot som älskar en kamp och känslan av att vinna förstapriset?

Mars representerar den outvecklade ego-mentaliteten i en människa, den som ytterst få övervinner och som i vissa kulturer t.o.m. uppmuntras (då gärna i samband med sjukliga filosofier som förnekar att det skulle finnas något högre värde i livet än att "satsa på dig själv").


I sig är inte Månen och Mars annat än en indikation om att livets slutfas skulle kunna gå i Mars blodröda yra: larmet på krigsfältet - travbanan - idrotttsarenan. Fallet för det oväntade svärdshugget.

Men på den här himlen var samtidigt liemannen Saturnus så placerad att Mars "bara råkar" kasta sitt långa onda öga 210 grader framåt mot den yttersta gränsdragaren.

Genom dubbleringen av slutskedesmotivet förefaller det här horoskopet via det uppkomna "temat" tydligt säga att slutet skulle komma abrupt.


Och notera att Mars också ger sig på storvinstens planet Jupiter. "Storvinst och sedan dö", är vad jag lite fantasifullt kan utläsa här. Eller som de säger därborta i sumpan: "Se Sundbyberg och sedan dö."

*****

Med såväl Sol som Måne i tecken av den negativa polariteten måste horoskopet flaggas som "materialistiskt" och Luftelementets bidrag var här knappast av den art som bidrar till att själen höjde sig i andlighet. Alla som kommer till jorden har inte samma målsättning. Vissa är här, kanske för att kompensera sig för ett tidigare urbota fattigt liv.

Och så generöst är det gigantiska spel som kallas livet i universum att de som verkligen söker pengar och billig spänning, i något århundrade kan se fram mot ett liv med mycket av den varan. Sen kommer de att vara mätta för resten av evigheten.

På samma vis går det egentligen inte att bota psykopatologi. Man måste låta själen "rasa igenom" sin fixering. Sedan, simsalabim, kan det hända att individen "vaknar upp" och genast tillfrisknar. Eller också händer det inte. Astrologin kan med ganska stor precision säga vad som är kroniska åkommor och vad som inte är det.

Saturnus omständigheter sägs representera ett närmast ofrånkomligt öde. Studiet av Saturnus i ett födelsehoroskop säger mycket om den inkommande själens negativa karma - områden där den brister och där på ett motsvarande sätt livet kommer att visa sin akilleshäl. Den studien kommer inte att göras här då födelseklockslaget inte är känt.



_____

Kuriosa. I England fanns åtminstone på 1900-talet en hel branch av astrologin som exklusivt sysslade med betting (som det kallas i det svengelska Sverige av idag), med trav- och hundkapplöpningar. Jag känner inte till mer om den saken än att den kräver extrem matematisk precision och baserar sig på den exakta minuten när loppen går av stapeln.

Ofta involverade den också betraktelser över hästarnas eller hundarnas namn eftersom de klassiska planeternas namn eller konnotationer tydligen ofta skymtade i vinnande hästens/hundens eget namn! "Airborne" gynnad i händelse silvervingade Merkurius steg i öster då loppet började. Och så vidare. Tja, alla blir saliga på sin tro...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill inte såra men jag hoppas du inte själv tror det där dravlet. I annat fall får jag väl endast instämma med sista meningen.

Seaward sa...

Det är inte en fråga om att "tro", det handlar om att i fem minuter kunna täppa till sin "skrikiga moderna hjärna" och med enbart sitt eget medfödda mått av intelligens följa det antika systemet till dess logiska slutsats.

Här presenterade jag dock berättelsen via "reverse engineering", och noterade med facit i hand att alla de klassiska kriterierna på "snabb och lätt död" var för handen på födelsehimmelen.

En stor del av befolkningen (se min polemiska inledning) är dock så mentalt förstörda att de inte klarar att ens i fem minuter förbehållslöst pröva en främmande modell för verklighetsbeskrivning.

Dessa är då samhällets allra minsta - de som behöver en Storebror som säger _vilken_ världsbild det är okej att utan påhopp heja på. Naturligtvis förstår dessa de små inte den här världsbilden speciellt väl, men det är å andra sidan grupptillhörigheten som är viktigaste för dem.

Beklagar, Anonym, du hade inte kvalificerat dig för den här artikeln, men tack för att du droppade några ord i alla fall. Det är billigt att "tycka", lite mer kostsamt att analysera en text.

Anonym sa...

Vilken djävla skitblogg. Kvalificerat dravel från rad ett. Väx upp eller sök hjälp!

Seaward sa...

Beklagar, Anonym 2, du hade inte kvalificerat dig för den här artikeln, men tack för att du droppade några ord i alla fall.

Ett stående intryck av de kritiska röster som ibland förmärks på bloggen är att de alla har ett makalöst fult språkbruk med svordomar och tillmälen. Och inte en anstymmelse till intelligenta motargument...