Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 5 juni 2009

Vrede - helig och vanlig



Förväntningarna stiger att Sverige ska få en ny Björn Borg i Robin Söderling efter att han besegrat världsettan i Franska Öppna och, som en idrottsexpert i morgonradion (090605) sade, Söderling hittat en harmoni han tydligen inte tidigare besuttit.

Lite googlande på utländska sajter indikerar att omvärlden sett saker vi kanske inte vill röra vid hemmavid:
Anonymous said...

his horrible personality and lack of sportsmanship will never make him attractive

http://www.downthelinetennis.com

Astrologen i mig vaknar direkt! Vad är det som en lokalpatriotisk svensk kallar "hett temperament" men som utländska betraktare finner vara en burdus personlighet som saknar kontakt med gentlemannasportens essens?

Svaret lyser klart på himmelen fram till 13.00 dagen då Söderling föddes: "Utstötningssyndromet." Han har en rent ut sagt kriminalpatologisk aggressionsstörning i psyket! Månen (sinnelaget) befinner sig under dygnets första halva i Vattumannen, ett gruppsocialt tecken.

Men sinnelaget störs betänkligt av att illgärningsmannen och krigaren Mars står på "hemmaplan" i sitt negativa polariserade tecken Skorpionen - symbolen för den distinkt aparta (mingelovilliga) naturen. Resultatet där hela horoskopet bygger på den här utstötningsmekanismen blir nästan alltid en social tölp, en som söker utmärka sig från massan.

Detta är inte den hetlevrade reformivrarens "heliga vrede", vilken oftast ska sökas i "rena eldkonfigurationer". Mixen mellan Vattumannens Luftelement (logik) och Skorpionens Vattenelement (känsla) leder ofta till irrationella följder, och därför är detta ett av astrologins mer svårhanterliga "syndrom".




Idrotten kan ha varit vägen ur värre saker för Söderling, och han ska vara tacksam för att störningen som noterades balanseras ut av Venus - harmonins planet - där den opponerar Månen/psyket tillsammans med skottspolen Merkurius (minns Hermes, den flyfotade guden med vingar på skodonen)! I detta finner vi då basen för en frisk fläkt och idrottsliga framgångar. Merkurius kopplas i väst till nervsystemet, en alert mentalitet ("a mercurial temper") som vaket och uppmärksamt noterar varje scenförändring.

Enligt indisk astrologi, med dess sparsamhet vad gäller antalet interplanetära aspekter, har Söderling ovanligt många budskap knutna till sitt inre sinne (Månen), och antyder en person som pendlar starkt mellan "krig och fred" (Mars och Venus). Uppenbarligen har åtminstone så här långt i hans karriär den sociala inkompetensens "utstötningssyndrom" legat nära under den psykiska ytan och skadat den förnämliga Venus/Merkurius-kombinationen. Kanske har han nu nått sitt livs vändpunkt?

Se också etiketten "utstötning" för andra exempel på hur mixen av Vattuman och Skorpion kan uttrycka sig.

Söderling i DN, SvD.

PS. Runt 13.00 gör Månen (sinnelaget) entré i Fiskarnas tecken, och hela utstötningssyndromet upplöses i ett slag. Den omständigheten blir därför till ett mycket starkt argument för att Söderling föddes tidigt på dygnet (som framgångsrika människor tenderar att göra). Allt mojnar på eftermiddagen när Månen inte längre har kontakt med vare sig Mars, Venus eller Merkurius!

Inga kommentarer: