Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)måndag 29 juni 2009

Vattumän på rad

Placerad på min andra blogg ett inlägg med en serie Vattumän. De uppenbarade sig när jag spontant sökte komma på urtypiskt folkliga svenskar som matchar vår lands senaste "födelse" i Vattumannen.

Jag var redan medveten om att Thomas Ledin var Vattuman enligt den sideriska zodiaken, men vart efter jag kom på några fler namn uppstod den redovisade minitrenden.

3 kommentarer:

 1. Nu finns det en känd födelsetid för Ebbot Lundberg. Jag läste ett intressant reportage om honom, där han har den goda smaken att ange att han råkade sugas in i jordens atmosfär (som han själv uttrycker det) kl 2.42 (Ii Västerås) vilket ger en skorpionascendent.
  Tyvärr är artikeln i DN läsbar på nätet enbart för prenumeranter. Men han säger bl a att han var hyperaktiv och "har som alla andra den där bokstavskombinationen som gör en ofokuserad och får en att ta in för mycket. (...) Det pågick fantastiska grejer i huvudet: Idéer, associationer" Han fungerar fortfarande likadant ,och "han hinner inte med sina tankespiraler fonetiskt; han funderar så intensivt på något att han säger vad som helst och blir osammanhängande. Folk undrar vad han svamlar om och den sociala kommunikationen kärvar." Han konstaterar att han har mycket lättare att uttrycka sig genom musik, och att han då hittar rätt ord.
  När man ser på hans soltecken, med även Mars och Saturnus med Merkurius, är det inte svårt att förstå detta med den övertaggade kommunikationen. Och både Mars och Saturnus är ju viktiga planeter för honom, och båda kastar viktiga aspekter.
  S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var riktigt roligt att höra. Allt stämmer. Och Skorpionen/Vattumannen ger ju sociala särlingar! Det "sociala utstötningssyndromet" måste inte alltid fattas som människohatare alternativt utmobbade livsöden. Jag har t.ex. ett exempel av Skorpion/Vattuman där dövhet inneburit en ofrivillig distans från den sociala omgivningen.

   Radera
  2. PS. Enligt min fria tolkning av omen 43 KUAI (som i titeln "Bron över floden Kwai") rubriceras denna födelse med ett av de mäktigaste kinesiska omina:

   43, KUAI - The Remover, or, The Forthright, or, the Exposed and Expelled.

   Född till "andra, balanserade linjen" i detta omen från I Ching, är Ebbot medveten om den stundande undergång som är det "typiska" motivet här: att högt och ljudligt "kweia" eller ropa ut om korruptionen inom furstens hov.

   Men han sägs behålla fattningen eftersom det finns en tid för allt och "linje två" är en som dock inte är den stora sanningssägarens tid, den som med ett Maktord förändrar historiens gång. (Och ja, Soundtrack of our Lives slog obegripligt nog inte igenom i USA fullständigt, trots varnande sånger om svarta, harmageddonlika soluppgångar på repertoaren).

   Han är således inte "Den Undanröjda" som är en läsart som bara gäller för dem på temats avslutande "linje", en sort som slår dövörat till och vägrar lyssna på livets tecken eller visselblåsare inom hovet.

   Temat KUAI stämmer remarkabelt bra med en kraftfull stämma och nästan hotfull stämma! Ebbot kanske var Hesekiel eller någon annan domsprofet från an svunnen tid. Några ex-judar har återfötts i Sverige... Jehovia Sunrise kommer från TSOOL:s kanske bästa album, den kolsvarta lamentationen över "västerlandets mentala veklingar" (en undertitel som sällan skrivs ut). Ebbot, en artist i min smak!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.