Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 9 juni 2009

Ted - geni och mångalenskap


"Natten efter sommarsolståndet, 22 juni 1997, mötte sångaren och artisten Ted Gärdestad tåget och döden. Han kunde inte få bort den banala melodin som nötte i hans huvud. Den blockerade hans egen musik, ljudbild och skapande."

Expressen

Några inspirerande drömmar 2006-07 ledde mig att efter många år med astrologin uppsöka det indiska originalet. Genast föll en mängd pusselbitar på plats! Grekerna hade inte förvaltat kunskapen från Babylon helt korrekt, men det hade indierna.

Som ett resultat av grekernas okloka association av 0° Väduren med vårdagjämningen, inträffar nu 80% av alla födslar enligt den västerländska zodiaken i ett annat tecken än den stjärnbild som råder vid denna tidpunkt. Och det är den sideriska zodiakens tecken som upplevs som mer rättvisande för individen under granskning.

Indierna hade också en egen metod för att placera individens födelse i ett större sammanhang, en kosmisk cykel (dasa) som beräknats sedan vem vet när. Cykeln bryts i sin tur ner "fraktalt" så att den upprepar sig i en mindre skala inom var och en av sina nio segment.

De nio segmenten eller stationerna är av varierande längd och motsvarar den indiska astrologins nio himlakroppar, de klassiska synliga planeterna Solen, Månen, Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Satunus, samt de två "spökplaneterna" norra och södra månnoderna, som är matematiska entiteter. Indierna kallar dessa ljusförmörkare för demonerna Rahu och Ketu, och de är ofta problemhärdar.


Jag har skäl att tro den födelsetid www.stjarnrummet.com presenterar för Ted Gärdestad är korrekt. Det är för övrigt en av de ytterst få födelsetider för en publik person som finns tillgängliga på den svenska delen av internet, vilket inte alls tyder på att svenskarna kommit längre än annorstädes i bekämpandet av irrationell övertro, utan tvärtom att vi förlorat - om vi någonsin egentligen varit delaktiga av - den enorma kulturtradition som övriga Europa övertog från antiken.

Med födelsetiden 14.20 ville jag, även om jag är nybörjare vad gäller det indiska systemet, pröva dess lära om cykler mot Teds avslutande år. Skulle någon slags meningsfull information framkomma, begriplig även för en nybörjare?


En intelligent och kreativ Sol

Först bara två preliminära iakttagelser som är intressanta: Ted föddes med Solen i ett tecken av Luftelementet och Månen i ett av Eldelementet. (Aquarius/Vattumannen respektive Aries/Väduren.) Jag har redan ägnat många blogginlägg åt detta grundtema, där "de två ljusen" båda placerar sig i de positivt polariserade elementen. Jag har kallat detta en indikation om kreativitet, även om det finns fler signaturer på en himmel som kan varsla om en brinnande skaparådra.

Varför Ted bör betraktas som ett (musikaliskt) geni beror på den stora "tillföraren" Jupiter, som bringar expansion till vadhelst den förbinder sig med på himmelen. Här befinner sig Jupiter i näranog exakt opposition med Solen, och den senare är en vilje- och medvetanderelaterad signifikator. Den remarkabla, brittiska 1900-talsastrologen Charles Carter noterade att den soli-jupiteriska konfigurationen var vanligt förekommande i fall av hög intelligens (detsamma gällde för Solen konfigurerad med den andra eldplaneten, Mars).


Dasas och antardasas

Genom det sofistikerade programmet Jagannatha Hora (som dessutom är gratis), kan man lätt se vilka indiska ödesrytmer Ted Gärdestad befann sig i vid tiden för självmordet.


Ted Gärdestad föddes in i de avslutande månaderna av konstplaneten Venus mångåriga cykel, men slutet på hans liv inföll i den huvudcykel (mahadasa) som ägdes av den hungriga demonen Rahu, åren 1980-1998.

I Expressen-artikeln säger brodern Kenneth att Ted led av psykisk ohälsa "de sista åren". Men var det inte redan runt 1980 han "droppade ut" och blev rödklädd anhängare till kärlekssekten skapad av Rajneesh Bhagvan?

Vimsottari Dasa (started from Moon):

Rah MD: 1980-08-23 (1:20:55) - 1998-08-23 (15:56:00)

Antardasas in this MD:

Rah: 1980-08-23 (1:20:55) - 1983-05-03 (2:26:09)
Jup: 1983-05-03 (2:26:09) - 1985-09-29 (8:25:20)
Sat: 1985-09-29 (8:25:20) - 1988-08-04 (8:44:50)
Merc: 1988-08-04 (8:44:50) - 1991-02-19 (9:16:21)
Ket: 1991-02-19 (9:16:21) - 1992-03-08 (13:29:39)
Ven: 1992-03-08 (13:29:39) - 1995-03-09 (7:52:15)
Sun: 1995-03-09 (7:52:15) - 1996-02-01 (21:00:12)
Moon: 1996-02-01 (21:00:12) - 1997-08-04 (16:08:09)
Mars: 1997-08-04 (16:08:09) - 1998-08-23 (15:56:00)

Den subcykel (antardasa) han nått vid självmordet tillhörde Månen. Notera den språkliga associationen: luna, varav engelskans lunacy eller vår dårskap. Månen är en fluktuerande influens i astrologin och kan vara kritiskt instabil. Den är psykologins egen himlakropp, symbol för människans nattsida. Här ges brodern Kenneths ord om de särskilda problemen under Teds sista tid ny tyngd. Den inkonstanta Månen själv är periodhärskaren!

Så långt jag kommit i min förståelse träder huvudcykeln tillbaka och utgör den tavelduk på vilken subcykeln - här Månen - målar sina artegna motiv eller omständigheter. Som synes av mjukvarans tabulering här ovan, dominerade måncykeln Teds liv under 1½ år. Hans utmätta tid rann ut kort innan olycksplaneten Mars subcykel skulle påbörjas.

Så hur mår Rahu i födelsehoroskopet?
Hur mår Månen i detsamma?

Dessa är de relevanta frågorna eftersom cykelläran enbart lyfter fram den potential som en själ medtar till jorden ("karma"), vilken sedan genom de kommande cyklerna aktiveras.

Det är bara att konstatera: Sedan 1980-hade Ted Gärdestad befunnit sig under "hungrande demonens" inflytande, men denna står olyckligt tillsammans med liemannen Saturnus i födelsehoroskopet. En klar medfödd slitning mellan två tendenser alltså: "vill ha mera!-tendensen" (Rahu) och "avsägelsens tendens" (Saturnus) i clinch.

Och för att ingen ska missa symboliken här: Saturnus är verkligen dödens planet i indisk tradition, vilket västastrologin ofta förtränger, planeten symboliseras antingen av en lie eller av en skära - den lilla handburna versionen av skördemannens verktyg!



Givet huvudcykelns inbyggda slitningar, blir måhända Månens subcykel till en antydan om förhöjd psykisk instabilitet. Skälet till det påståendet är att Ted föddes med en eldig och extremt egocentrisk Måne i Väduren.

Därtill bringar den vanligen så lyckosamma Jupiter sinnelaget extra "eld" via en 120-gradersharmoni. Tekniskt sett är aspekten god, men av andra faktiska fall, tycks en så expansiv lunär ingrediens gränsa till medfödd mani! Men i vissa horoskop är det ett tecken på briljant kreativitet och oändlig vidsynthet!

Eftersom Månen indikerar psyket eller sinnet befann sig Ted under sina sista år i en mycket personlig subcykel.


Månen - teaterscenen i Brunos Ars Memoria

Indiernas astrologi är precis - efter de fem yttre sinnena tjänar Månen som signifikator för det sjätte eller inre sinnet där inkommande data bearbetas på det Giordano Bruno i sin metod ars memoria (kreativ visualisering) kallade människans inre teaterscen.

Det är i vårt inre sinne vi "föreställer oss" vad vi mottagit via de fem sinnena, men det är välkänt att vissa är så bräddfulla av även andra intryck att man ibland "urinerar" över den faktiska värld som kommer till oss.

Särskilt en Måne i egocentricitetens tecken Väduren, Teds Måne, kan vara predisponerad att "urinera" över fakta och hellre föreställa sig det han/hon vill... Jupiter, astrologins "1000 watts-förstärkare" måste ha givit honom en oerhörd förmåga till fantasi - i det visuella Eldelementet!

Herakleitos sade: "Den torra (kontinenta) själen (psyché) är den bästa." Att invaderas av röster och en banal melodislinga, vilket drev Ted att ta sitt liv, måste rimligen indikera ett kärril, ett psyke, som sprungit läck. Psykisk inkontinens. Och det skedde i Eldelementet, visionärernas och kreatörerns element.

USA:s mest kända medium, Edgar Cayce, har ett horoskop som totalt domineras av Eld och Teds Måne i Väduren återigen i en 120-gradersvinkel med Jupiter, "expanderaren". Edgar Cayce hörde också röster och såg syner - men hanterade sin extraordinära klärvoajans genom att låna ut kroppen (under trance) till människor som sökte svar på sina frågor.


Svåra slitningar och därpå den ökända fullmånen

Teds huvudcykel Rahu tecknar (via födelsehoroskopets omständigheter) Saturnus depressiva tendens och hämmande eller förbjudande tonläge i kamp med den äregiriga och hungrande Rahu. Det råder därför en skriande disharmoni mellan den långvariga huvudcykeln - problematisk som den i sig var - och den kortvariga, "maniska" subcykeln! Är det möjligt att man kan placera Teds intensifierade mentala instabilitet till den lunära subcykelns start i februari 2006?

För att "tajma" medfödda mönster använder sig astrologin av planeternas rörelse här och nu över våra huvuden. De tjänar som "ödets minut- och sekundvisare" och kan med hög precision ange när en Zeitgeist kulminerar. Transiter kallas dessa mappningar av den ständigt pågående himmelen mot medfödda motiv. I Teds fall tycks en transit som återknyter till hans subcykel ha spelat in.

Vad psykiatern inte nämner i sin artikel, för att det är politiskt inkorrekt och inte en faktor som beaktas med forskningens sedan Upplysningen vingklippta förståelsehorisont, är att Ted tog livet av sig mitt under pågående fullmåne! Solen i Tvillingarna (enligt den korrekta sideriska zodiaken) och Månen mittöver, i Skytten.

Detta är en grasserande livlig (orolig) fullmåne då elementen är Luft och Eld respektive, och tecknen tillhör den s.k. rörliga kvaliteten. Det är en fullmåne som distinkt anknyter till anstrykningen av mani hos Månen/psyket i Teds födelsehoroskop, för att inte tala om att subcykeln han befann sig i regerades av Månen och därmed fokuserade den natala Månens belägenhet!

Jag har så nyligen upptäckt det märkliga indiska systemet att jag inte kan säga mer i nuläget, men de inspekterade symbolerna antyder verkligen en period av förhöjd psykisk "rörlighet", och där fullmånen runt midsommar 1997 ser ut att ha givit pricken över i:et.


Att avläsa en annans roll

Visserligen skrev brodern Kenneth texterna, men vi får inte stirra oss blinda på ytliga gränsdragningar (Saturnus). I den verkliga världen, till skillnad från den förenkling den materialistiska (empiriska) vetenskapen valt ut för sina studier, överlappar fenomen varandra och en människa i trance kan bli språkrör för en annan ("channeling" eller som det hette förr, medialitet). Textraden, "jag vill ha en egen måne", spikar totalt Ted födelsehimmel med Månen i egots tecken Väduren ("vill ha en egen...").

När man sedan noterar att Ted föddes med Kräftans tecken stigande i öster över Stockholm och besinnar att detta är det av zodiakens 12 tecken som Månen ensam härskar över - att Ted med andra ord föddes med Månen som hela horoskopets härskare - då bör t.o.m. de rätt defensiva börja ana att här pågår ett tema från början till slut. (Kategorin "hopplösa skeptiker" har jag nyligen i några inlägg identifierat som besjälade av arketypen Satan, den borne förnekaren.)

Det är för övrigt Kräftascendenten, Ted Gärdestads persona, som gör att jag tror www.stjarnrummet.com har tillgång till en korrekt födelsetid. Alla som är förtrogna med Kräftans tecken känner dess "lunatiska" lynnighet (luna gömmer sig i ordet!), och hur särskilt män med mycket Kräfta i horoskopet uppvisar en effeminerad stil som ofta attraherar kvinnor i deras sökande efter sin egen feminitet.1

Som man så tydligt förstod i antiken: gudarna existerar, och de leker och "målar" oss och våra korta liv här på jorden! Att människan i senkommen hybris försökte glömma detta förhållande för att framstå som mer myndig, bara förvärrade mänsklighetens omständigheter. För som djuppsykologen Carl Jung sade, "Gudarna vi visade på dörren, har kommit åter som våra (den moderna västerländska människans) sjukdomar."

Ateismen kommer med andra ord till ett pris. Och Ted var en av materialisternas offer. Sverige har ett kollektivt ansvar för varje sådant här dödsfall. Ja, i Teds fall blir det knappast mer uppenbart: hans födelse i Vattumannens tecken (soltecknet) med Månen i egocentriska Väduren, upprepas exakt i det svenska nationalhoroskopet!


Se även: Essentiell introduktionsbok till indisk astrologi.


_____

1. Det bör nämnas att det också finns också en motreaktion: män under Kräftan som förnekar sin essentiella blödighet och bygger muskler eller attityder. Arnold Schwarzeneggers lek med sitt "mjuka kvinnliga jag" i filmer som där han spelar dagispolis eller blir gravid, får en ny resonansbotten när man vet att han föddes med Solen i Kräftans tecken och Solen stod sida vid sida med "formaliserandets" eller objektifieringens planet Saturnus.

Genom de här udda rollerna slog Arnold två flugor i en smäll och fick också tillfälle att "legitimt" visa upp sin mjuka och moderliga sida, vilket faktiskt är hans djupaste livsmotiv: "Barmhärtighet".

Solen motsvarar filosofiskt andesjälens "mission statement" för detta liv och som guvernör över Kalifornien är Arnold helt i sitt rätta element: han "ansvarar" moderligt för ett ett helt befolkningsegment och säkrar deras trygghet. Kräftan = "de egna", "homeland security", etc.

Under George W Bush som president, skedde 11 september-attentatet, vilket drog upp säkerhetsneurosen maximalt i USA. Mycket riktigt domineras Bush horoskop av trygghetstecknet Kräftan där den stiger över New Haven, CT östra horisont vid hans födelse, bärande med sig Merkurius, Venus och Saturnus, antingen strax under eller strax över horisonten.

Bush Jr hade alltså en Kräftpesona , precis som Ted, och en som kom att erfara hur HOT känns in i själva märgen. Kräftan är zodiakens ängsliga kycklingmamma, och det tjänar inget till att fråga sig varför. Det bara är så. Zodiaken spänner över hela spektrat av mänsklig erfarenhet och vi inkarnerar på jorden för att uppleva än det ena, än det andra motivet. Intill den dag, har jag hört, då vi utexamineras från den här lekskolan.

Inga kommentarer: