Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 18 juni 2009

Magnus Härenstam och en look-alike

Hinner inte mer än öppna SvD:s artikel om ännu en fan som blivit (nästan) religiös på gamla dagar - filosofen Jürgen Habermas - förrän jag finner mig stirrande en närapå perfekt Magnus Härenstam i ögonen!




Faktiskt, tysken är mer Härenstam än jag på direkten lyckas belägga med något foto från nätet eftersom Magnus alltid har ett och samma påklistrade flin då han självmedvetet figurerar framför kameran. Habermas har uppenbarligen fångats i flykten på SvD:s foto, omedveten och därmed oförställd. I detta minspel och i den blicken såg jag omedelbart den folkkäre svensken.

Och hur den sideriska zodiaken bekräftar det första intrycket! Precis som när jag direkt identifierade mitt eget soltecken första gången jag såg Israels premiärminister Netanyahu, visar sig de här båda seniorerna vara födda max dryga dygnet från varandra.

De har båda Solen i Tvillingarna, den unga, pigga och alltid kunskapshungriga. Hur väl stämmer f.ö. inte detta med Härenstams hela karriär från Fem myror till den USA-importerade kunskapsshowen Jeopardy. Den rörde något i Härenstams innersta väsen, och han ledde den i hur många år som helst.

SvD-artikeln understryker även Habermas oförtrutliga nyfikenhet på allt mellan himmel och jord. Habermas tillhör med såväl Sol som Måne (vilja och sinne) i Luftelementet verkligen den rena intellektuella grundtypen!





Märk dock skillnaden i sinnelag: Härenstam har Månen i den pigga linslusen Väduren, medan Habermas det motsatta sinnelaget: en mentaliserande och mer avvägd Måne i Vågen! Jag har mycket svårt att se ett sinne i egocentrismens Vädur ha tid för "filosofi", men Månen i Vågen är en klassisk "intellektuell" placering. Magnus valde helt rätt: Månen i ett Eldtecken passar för de visuella medierna. Se också universums meste narcissist George Clooney där den sideriska zodiaken korrekt noterar inte en loj Oxe utan en kolerisk och otålig Vädur1.

Som så ofta tycks SOLEN vara en så ofattbart viktig planet att den ensam räcker till för att forma ansiktstypen. Detta är delvis mot astrologisk doktrin, där t.ex. den indiska traditionen postulerar att det är det stigande tecknet i öster (vid födelseorten) som generellt signifierar den fysiska kroppen, men sedan genomsöker "hus 2" för information om just ansiktet.

"Husen" (en segementering i 12 av himlavalvet) kan inte etableras med mindre födelsetiden är känd. I det här fallet saknas tid för Magnus Härenstams horoskop, medan filosofen Habermas Skorpion stigande i öster (hus 1) innebär att Skytten (i hus 2) ger ansiktstypen under studium.

Nu är händelsevis Skytten Tvillingarnas motpol, och att "opposites attract" visar astrologin om och om igen. Jag har t.o.m. noterat tvärställda tecken (90° från varandra) plocka upp varandras karaktär. Troligen är look-alike-fenomenet en färd mot den filosofiska och religiösa insikten att alla är en, och en är alla.

Mot detta indiska finlir (ansiktet tecknas av 2a husets omständigheter) vidhåller jag ändå, pga envist återkommande observationer genom åren, att Solen ensam gör grovjobbet då den mejslar fram en ansiktsform (och den ANDE som animerar formen). Detta är förstås metafysik, långt bortom den unga biologins grubbel över DNA-trasslet.

Den dag biologin med samma precision kan styra utformningen av ett ansikte med samma precision astrologin kan härleda ett givet ansikte till en astrologisk "princip", då kommer jag verkligen att applådera! Tills vidare fortsätter jag att fascineras över hur denna gamla och dödförklarade metod om och om igen indikerar att det är något som pågår, något vi inte riktigt har ett teoretiskt grepp om vad det är...

Ska något sägas om Habermas förändring genom livet i synen på religionen ser vi här samma obalans som hos Jonas Gardell, som håller på och skiftar ut sitt gamla könsordsvärjande jag mot en ny religiös och mer i djup mening upplyst stil.

Habermas har också den ytterst kreativa men instabila oppositionen mellan Vädur och Vågen (Eld och Luft = hetluft), som ofta leder till livsöden där man måste tala om "den unge..." och "den äldre...". Kort sagt, de tillryggalägger ovanligt många mil på sin livsresa, och slutar vid en annan destination än man skulle kunna ha trott vid ett stickprov några årtionden tidigare.


_____

1. Hur George Clooney ändå lyckas vinna poäng på en klipplik framtoning ses i hans Måne i Jordtecknet Stenbocken. Men han har många gånger erkänt att han är ett barn, och det är Vädurs-Solen som representerar den evige puer, det unga barnet som aldrig växer upp.

Det är i Solen vi hittar indikationen om vår aktiva strävan, och Clooney VILL vara barn så länge som möjligt. Exempel: hans hopplösa ovilja till fasta förbindelser. Detta är Vädurens egopsykologi i ett nötskal. Den egna nycken och ögonblickets passion är den enda ledstjärnan.

Inga kommentarer: