Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 15 juni 2009

Look-alike: två kvinnliga Skorpioner





Gick igenom lite rollistor på IMDB.com. Fick syn på Amanda Seyfried (t.h.) som bl.a. förträffligt spelat en osannolikt korkad tjej i "Mean Girls" en typiskt "chick flick" där Lindsay Lohan hade huvudrollen. Direkt slog det mig att det här var Goldie Hawn (t.v.) för dem födda två generationer senare - Goldie som också gjort sin beskärda del av totalt pantade tjejroller (och skrattat hela vägen till banken, smart affärskvinna som hon var).

Okej, nu vet vi att Hollywood castar folk med precision. Kanske någon mer än mig såg parallellen tillbaka till Hawn och sen också upptäckte att Seyfried hade komisk talang. Saken biff.

Och okej, det är faktiskt en chans på tolv (8%) att två människor som ger klart utslag på "look-alike"-skalan också är födda i samma soltecken, vilket är fallet här. Men problemet är, som jag sagt tidigare, att man efter många år har varit med om sammanträffandet att två personer födda i samma tecken har samma "typutseende" (och det finns flera "sub-typer" i varje zodiaktecken), så ofta att frågan gnager i bakhuvudet: Har biologin totalt missat en miljöfaktor?

Är det solsystemet som likt en epigenetisk faktor manipulerar människans DNA? Är det just så som folk i antiken trodde, att vilka vi blir avgörs av "Former" som är verksamma i ett annat skikt av verkligheten? I antiken var problemet om "effekterna" man noterade verkligen kom från planeterna eller från de osynliga gudar som planeterna ibland tänktes vara fokuspunkter för.

Biologer, bli nu inte upprymda över utsikten att göra årtusendets upptäckt! Jag tror inte det är någon större chans att ni får anslag för den här typen av grundforskning! Syntesen mellan DNA och kosmologi ligger fortfarande många generationer fram i tiden!

*****

Som synes här nedan är det egentligen bara Solen i Skorpionen som förenar de båda kvinnorna. Och möjligen det faktum att båda delar en sekundär emfas på det "damiga" och ibland hjälplöst våpiga Kräftans tecken.

Att Goldie Hawn spelade ut rollen som hjälplös i ett antal filmer är helt klart och notera att hon verkligen var en "dam i fara" i flera filmer som definierade hennes publika roll: i hennes fall befinner sig både de "onda" Mars och Saturnus i sårbarhetens tecken Kräftan.

Hawns yngre "look-alike" vet jag inte någonting om förutom rollinsatsen i "Mean Girls", men där var hennes roll så urbota korkad att "lägre" manifestationer av Kräftan (fullständigt borta i en fantasivärld, tunnaste verklighetskontakten) verkade sannolika.




Goldie Hawns födelsetid är känd - med en persona i Skytten (Sagittarius) som följd. Det ger en Måne sjunkande i väster, dvs en persona med starkt lunära drag (via den uppkomna oppositionen).

Starkt lunär kan även Amanda Seyfried kallas eftersom hon föddes med Månen i sitt hemmaläge i Kräftan. Som synes är hon en extrem Vatten-personlighet, med en mer uttalad karisma än Goldie tack vare den remarkabla skocken av motsägelsefulla budskap i Skorpionen. Ingen av kvinnorna äger klassiska ansiktsdrag, men de fullständigt strålar sig genom vita duken - exakt som "myten" om Skorpionen vet berätta. Vattenelementet kan ge extraordinär karisma, upplevelsen av djup och gåtfullhet.

Egentligen är de båda kvinnorna inte slående lika. Men min tanke om "look-alike"-faktorn på fotona är att fotograferna avslöjat ett av Skorpionens särdrag: de ler ogärna. Skorpionen är reserverad och självkontrollerad, ett av zodiakens mesta "poker face". Men Hollywood kräver jättesmajlet av sina aktörer. Och vad händer? Båda dessa Skorpion-kvinnor ler, men som skräcködlor.

Det ser ut som om de forcerar fram en grimas runt munnen medan en oerhörd reservation inifrån motarbetar leendet. Ett foto kan i viss mån djupfrysa livets egen dynamik och att läsa ansiktet är en faktor i "look-alike"-jämförelser, lika viktig som att likt den stele ingenjören enbart beakta mätbara, strukturella överensstämmelser. Eller kanske händer all den här animeringen bara i min fantasi...

*****

Obs. Som Sideriska siktet upplyser om, är 4 av 5 som via veckopressen TROR sig vara "sexiga Skorpioner" i själva verket födda i Vågens tecken.

Handen på hjärtat, du som troligen bara trott du var Skorpion: är din ambition i livet inte på tok för esteticerande och samförståndsskapande för att passa in på beskrivningen av den tvära och reserverade Skorpionen? Du har hela ditt liv varit Våg!

Det är folket identifierat sig med frihetsälskande rumlaren Skytten som i själva verket är Skorpionerna i vår tid. Det kan vara svårt att skilja de här två tecknen eftersom båda är intensiva. En äkta Skytt är "happy-go-lucky". En optimistisk slarver. Skorpioner fuckar man inte med - de när hat och långsinthet, men är också intensivt bundna till sina vänner!

Tidningarnas traditionella skisser stämmer alltså bra, vilket är en eloge till astrologins konservatism, dess förmåga att tradera en berättelse över årtusenden. (Nå, den har ju varit nedtecknet, vilket förklarar det mesta.)

Men tecknen själva är som sagt på rejäl drift nu till följd av jordklotets långsamma wobblande som flyttar vårdagjämningen baklänges runt hela zodiaken på c 26.000 år.

Inga kommentarer: