Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)måndag 27 februari 2017

Mannen som fruktade kapitalismens sammanbrott


Visionär eller radiostyrd från mörka regioner?


Eric Schüldts horoskop antyder en själssubstans alltför mild för att bli en stekare men är likväl ett privilegiebarn som dj:ade på äcklens tillhåll Spy Bar i centrala Stockholm. Nu en del av medieetablissemanget prisbelönt av kräkmedlet DN som en gränsöverskridande journalist av modernt snitt. 

Tack vare SVT:s nederlag i rätten i deras rättsvidriga försök att omdefiniera datorn som en "tv-mottagare" kan jag med gott samvete konsumera en eller annan av deras produktioner via PC:n. Sanningen är att jag bara tittat på ett enda nätsänt program signerat SVT, och det var efter tips från en bloggläsare att Kajsa Ekis Ekman skulle kritisera kapitalismen i en serie som hette Idévärlden

Jag måste tyvärr säga att programledaren Schüldt gjorde ett hejdlöst osympatiskt intryck på mig, för att inte tala om hur högervridet negativ han ganska omgående avslöjade sig vara. Efter att ha läst hans CV på svenska Wikipedia förstår jag exakt varför jag fann hans rädsla för Ekmans träffsäkra kapitalistkritik så äcklande att jag nästan via hypnos och omprogrammering skulle vilja hjälpa honom lämna denna kapitaliststyrda värld som han tar så för given och skördar så många frukter av, trots att har sitt tyskimporterade blod att tacka för allt. (För den som undrar låg Spy Bar ett stenkast från det på sin tid nazistdominerade Östermalm - det är remarkabelt enkelt att kartlägga den svenska eliten inklusive medieeliten - de flockas på vissa platser.)

I det här fallet är ett horoskop ritat utifrån Surya lagna otroligt illustrativt. Rikedom eller åtminstone privilegier i hemmet (4e huset) bör ha tillfallit många som föddes i Väduren det här året eftersom vi här finner den rike mannens Jupiter i den privata och trygga komfortens sektor. (Jag har horoskopet för en annan dj tidigare verksam i samma del av Stockholm - de besuttnas stadsdel - och även här är sekteriska Kräftan en dominant ingrediens).

Vattentecknen har mycket med musikalitet att göra och det kanske är inom det området Schüldt borde ha stannat, men Solen i pionjärtecknet Väduren är nu som det är och ska snubblande prova nytt, trots att gamla synder hänger dem i hasorna. Det var därför han såg rent skräckslagen ut (se även bild ovan) när Ekis Ekman skickligt lade ut kritiken mot det kapitalistiska system som ser till att sådana som Schüldt får alla fördelar och andra inga alls.I praktisk astrologi rekommenderas ofta en jämn fördelning av elementen för att undvika extremism. Eric "Gräddfilen" Schüldt skulle aldrig ha kommit någonstans om det inte vore för hans privilegierade hemmiljö (Jupiter i 4e) eftersom han saknar både intellektuella anlag (Luft) och en praktisk fast hand (Jord). Vad vi har är istället själva urtypen för en klubb-dj eller en sinnesmissbrukare: Eld och Vatten som driver upp horoskopet till ett sjudande animaliskt tillstånd av sinnesrörelse. 

Jag förstår EXAKT varför jag så ogillade hans veka hantering av programmet om kapitalismen - han såg, som jag sade, panikrädd ut för den text Ekman lade ut och det brutala fundament som han tagit för givet och troligen aldrig reflekterat djupare över. Han var som en Fredrik Reinfeldt, en hjärntvättad borgare som plötsligt konfronterades med en värld mer komplex än han ville att den skulle vara. Det är sällan man hittar såna här horoskop bland de framgångsrika, men artisten Madonna, som också försökt sprida ut sig för tunt över områden hon bara inte behärskade, är en annan som i princip bara har Eld och Vatten.

Det viktiga är nu att Schüldts karta är kall som en död fisk eftersom den våghalsiga och mycket unga Solen i debutantens tecken Väduren saknar allt eldunderstöd här. Gång på gång under programmet kände han behov av att understryka hur okunnig han var (!) och min stående fråga var snart "varför i helvete har SVT tagit in en så här okunnig människa att leda ett så viktigt program". Nu förstår jag att svaret som alltid är etablissemangets tjänster och gentjänster, en liten grupp som krattar manegen åt varandra.

Bloggens första definition av några typiska "komplex" eller "dispositioner" baserade på elementen betecknade Eld + Vatten som "sensationalism", dvs. tendensen att vilja söka sig till snabba kickar eller själv bli föremål för uppeggat sensationsskriveri. Som dj sysslade han själv med att piska upp känslor på bekostnad av intellektet (Luft) vilket han ändå inte har någon naturlig böjelse för. Men vartefter blogginläggen började hopa sig insåg jag att det fanns en positiv och en negativ variant på sensationalismen. 

En är frimodig och djärv, den andra utgår från det protektionistiska Vattenelementet och är räddhågsen och söker bara bevara sitt. Ett typiskt borgerligt beteende, utan tankeliv att genomskåda sin livsstils falsarium och om möjligt inflyttad innanför storstadens trygga ringmur illustrerar den svenska borgaren en fel flockmänniska som bara lever för just de värden som Eric Schüldts Jupiter-bakom-hemmets-skyddande-väggar indikerar.

Skillnaden mellan den positiva och negativa versionen beror bl.a. på om Väduren som här kollapsar när Eldbudskapet förbyts till ett Vattenbudskap då Mars halkat ner i Vatten istället för att brinna från Helvetet (Mars är svart Eld enligt hinduisk tradition, inte himmelsk Eld.)

Engelskan har begreppet "creature comforts" som tydligt visar att vi inte har med människor att göra utan bara kreatur, instinktsdrivna djur som söker lä från det verkliga livet snålblåst och som skapar samhällen som det snart går inavel i. Schüldt tycks vara en sådan här lätt inavlad produkt som skördar lagerkransar just bara genom att hans lyckliga stjärna placerade honom i den pyttelilla svenska eliten. Här hittar vi SVT som numera är sandlåda åt alla de "viktiga" familjernas barn. 

Nej, jag kommer inte att titta på någon mer repris av Idévärlden genom datorn, SVT är inte längre någon service till allmänheten utan ett vidrigt indoktrineringsorgan som söker befästa kapitalismens självklara huvudroll. Det räckte med detta enda stickprov för att inse vad jag under många år vetat. En före detta flickvän berättade hur Reinfeldts valseger ledde till att socialister rensades ut från SVT och "public service" under adliga och näriga Eva Hamiltons ledning fick en ny politisk agenda vilken är så osmakligt uppenbar, vad man kunnat läsa här och var, att det inte är nödvändigt att konsumera något av deras utbud. 

Dessutom tycks de enligt Aftonbladet använda skattemedel för att kapa åt sig marknadsandelar från de kommersiella medierna, vilket är lägre än lågt. Det är därför typiskt att hitta ett sånt här svagt horoskop som Schüldt just i parasiters sällskap. Hans horoskop är inte ondskefullt, bara mediokert. Hade han stannat kvar i musikens drömlika och verklighetsfrånvända tillstånd (Mars + Venus i Fiskarna), hade han redan där förverkligat sin potential. Men genom att nödvändigtvis söka bredda sig har han gjort en svensk Madonna - hennes försök att bli filmstjärna var mest pinsamt.

Varken solascendenten eller månascendenten når hela vägen, men då Solen betecknar den individuella andesjälen (atman), är en Surya lagna-karta kanske bättre än en månascendent för att diskutera det onda 12e huset som närmast föregående liv. Schüldts "förlustsektor" är proppfylld, inte minst med Solens disponent Mars, så det står faktiskt "offer" skrivet över hela honom. Med ett så genuint tyskt namn uppstår förstås frågan om Ödet är så paradoxalt att det låtit ett judiskt offer för de nazityska dödslägren återfödas i en tysk blodslinje? Inte undra på i så fall, att man ser den paniska alltjämt skymta i blicken - ögonen som själens spegel...


Bonusspaning


Jämför Schüldts "vibb" med Filip Hammars, den senare född i Fiskarnas tecken och inte bara med soldisponenten där. Det här tecknet har en märklig förmåga att ofta se ut som om de tappat bäringen! Det kan ha att göra med att 12e sektorn (och därmed tecknet) har associationer till avsaknaden av "markkontakt"... 

Att det nästan finns en broderskänsla mellan dem kan bero på att också Hammar har sin Sol understödd av "gräddfilens" Jupiter i Vatten, men nu via konjunktion stället för Schüldts 240-gradersaspekt. Osäkerheten om var Hammars mån-psyke befinner sig (Jungfruns 29e grad vid lunch) behöver inte bekymra oss här, för diskuterar man SOLEN diskuterar man andesjälen och hur den uttrycker sig. Båda männen har som synes en tendens att börja skela och ena ögat tycks sticka iväg in i en inre och osynlig värld. 

Det finns något påfallande disparat i uttrycket hos båda och här kan man åter tänka på att Fiskarnas tecken indikerar, inte det ofödda barnets oceaniska tillstånd i mammans buk (Kräftan) utan den betydligt större och mer kaotiska värld som tillhör Världssjälens lägsta och turbulenta områden. Kanske är det därför termen "den onda daimonen" hamnade i den tidiga västerländska astrologin... Eric Schüldt hade dock Världssjälen (Jupiter) behändigt förvarad i moderlivet och att bli fostrad med klassisk musik med modersmjölken säger en del om vilka fördelar han haft jämfört med den osnutne Filip Hammar.
7 kommentarer:

 1. I senaste programmet av Idévärlden beskriver programledaren sin egen psykiska ohälsa. Han målare upp en bild av att sjunka ner i vatten och därmed komma längre och längre ifrån ljuset ovanför vattnet. Det beskriver väldigt bra hur han sjunker ner i sitt vatten och kommer längre bort från sin eld?

  http://www.svtplay.se/video/12563716/idevarlden/idevarlden-sasong-1-avsnitt-7?start=autoh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för partiella bekräftelsen på en del egenheter jag tyckte mig se.

   Det är alltid med viss osäkerhet jag tolkar de gamla elementen på ett naturalistiskt sätt, i detta fall som att det (biologiskt) livskonserverande Vattnet skyggar undan sin "källa", den livgivande Elden (här inte en förtärande eld utan en slags värme/energikälla) - men i denna den lägre naturens avvikande från "originalet" närmar sig det som (metafysiskt) kommer att bli förstelnad ande (Jordelementet). Det är precis som du säger, om man tillåter sig att hämta intryck från både de naturliga elementen och samtidigt förstår dem som metafysiska principer! Otillåten synkretism eller logisk röra skulle kanske någon säga, men de fyra elementen är redan hos Platon metafysiska "varelser" som existerar i en värld före den naturliga världen. Hans elev Aristoteles fegade ur och låste de fyra elementen till vår planet medan romaren Plotinus några århundraden senare hävdar t.ex. att även de lysande stjärnorna på himlen måste ha en smula Jord i sig, vilket binder dem. Om de enbart varit Eld skulle de ha "flutit ut" och hela natthimlen lyst intensivt.

   Radera
 2. Mycket märkligt. När jag bilpendlade hem från jobbet igår lyssnade jag till ett jätteintressant program i P1, ur filosofiserien "Människan och maskinen", med Eric Schüldt och Per Johansson, doktor i humanekologi. Johansson motsätter sig vetenskapens materiebaserade utgångspunkt. Schüldt är likaledes övertygad om att människan har en själ och nämner att han gjort gamla flickvänner galna med sina religiösa grubblerier. "Jag kan inte se mina medmänniskor som maskiner." Han uppskattar inte heller en agnostisk hålling. Avsnittet i fråga handlade bland annat om konstscenen i Ryssland årtiondena före revolutionen, och företeelser som kosmismen, Nietsches övermänniska, Gurdjieff och samtida strömningar inom vetenskapen med tanken om evigt liv genom robotmänniskan och utbytbara delar, nedladdat medvetande o s v. Johansson påvisade att kristenheten i väst fokuserat på Jesu död, medan den ortodoxa kyrkan i öst lagt allt krut på Jesu uppståndelse. Därför har Jesus gjort jobbet klart åt katolikerna, medan man i den ortodoxa kristenheten måste samarbeta med Gud för att nå frälsning (synergon).

  Jag känner igen den lugna och sympatiska rösten från P2 klassiskt, där Schüldt gjort några av de bästa programmen.

  Undertecknad brukar sucka över den låga nivån i rundabordssamtalen i "Filosofiska rummet". Per Johansson är den mest intressante tänkare jag hört i radio. Just nu lyssnar jag på ett annat avsnitt och han talar för tillfället om de tre själarna som forntidens egyptier tänkte sig. Inte sådant man hör i radio varje dag.

  Länk till hela serien här:

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4462

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://diakrino-perjohansson.blogspot.se/

   Bor i Höör. Således 1956-07-30 (bolagsengagemang Diakrino)

   Har med Schüldt också gjort radioserierna Kunskapens träd och Myter och mysterier. Människan och maskinen är från 2013.

   Solen/Merk. i Kräftan (idéhistoriker blickar bakåt)
   Månen i Väduren (signifikant överrepresentation bland filosofer)
   Venus i Tvillingarna
   Jupiter i Lejonet
   Mars i Vattumannen disp. av Saturnus i Skorpionen i gradexakt opposition till Algol
   Rahu i Skorpionen

   Både surya och chandra lagna ger Jupiter som högsta goda.

   Både Schüldt och Johansson raljerar över Descartes och Upplysningen i egenskap av "vetenskaplig revolution" och avfärdandet av äldre tankegods som vidskeplighet. Johansson talar engagerat om hur Copernicus, Galileo, Kepler och Newton fick sina heliocentriska idéer och tanken om universums oändlighet från de antika texterna i Corpus Hermeticum. Han påpekar att Newton (själva portalfiguren för naturvetenskapens mekaniska universum) inte var mekanist utan ockultist, trots sitt oerhört rationella tänkande. Själva gravitationsbegreppet kommer från den hermetiska traditionen.

   Radera
  2. "Mycket märkligt" verkar som en halmdocka som du sedan själv går i svaomål mot - inget i blogginlägget tar ju parti för maskinmänniskan. :-) Hans upplevda aversion eller kanske rädsla inför Ekis Ekmans hypersocialism är heller inget kontrastmedel. Du talar om hans andliga grubblerier snarare än att han skulle vara en förnekare av det kapitalistiska systemet.

   Det jag noterade var bara att Schüldts karta tycktes för vek för att teckna en Östermalssteknare, dominant Eld och Vatten blir gärna en överdrift på känslosidan (musik) på bekostnad av den strika intellektualitet (som å sin sidan kan dra mot teknokrati).

   Det är möjligt att Schüldt visar sin bättre sida i skydd av osynlighetens radiomedium - tänk Vattenelementet och Herakleitos "Naturen älskar att dölja sig".

   Johansson var ett intressant tips - får se om jag orkar slita mig från bokläsandet till den nätkonsumtion. Det känns helt annorlunda och så mycket mer meningsfullt att högläsa (i ensamhet förstås) kvalificerad engelsk text för sig själv - psyke och själ verkar ta form av själva ljudvibrationen inifrån... Har i hela mitt liv läst facklitteratur som på liv och död med Ordbok till hands och repeterat viktiga meningar tills jag förstått dem i grunden. (Särskilt i filosofi kan det betyda att smälta 12-15 rader långa meningar med meningsbyggnader som utestänger 99% av dagens kids från den havererade svenska skolan.)

   Den här upplevelsen av att bli ett med Ordet får man inte med det lättsmälta nätets utbud, även om jag håller med om att en bordsdiskussion kan vara mer eller mindre tankeväckande beroende på hur man själv står i förhållanden till diskussionsnivån...

   Descartes nämndes flitigt av vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith (bara en handfull böcker) som ett tag nämndes flitigt på bloggen. Han var redan på 1980-talet på Descartes dualism som en hök och deltog, tror jag, i lite av ett filosofiskt drev mot den västerlänning som ansågs ha lagt grunden för vår nuvarande materiella monism. Likväl ser jag att Descartes horoskop saknas på bloggen men det gäller för de flesta kända tänkarna... Franska AstroThemes uppgift 14.00 avfärdar AstroDatabank via citat: "Absurd! He himself said that he refused to give his hour of birth, on purpose, to frustrate astrologers."

   Detta kan stämma utifrån månkartan med Månen i egocentriska Väduren och häskaren Mars i trixigt ogripbara Tvillingarna! Faktiskt en ömsesidig reception mellan Mars och Merkurius, vilket säger något om tankeskärpan hos denne man.

   Hans "ökända" dualism verkar komma från Solen+Jupiter+Rahu i duala Fiskarna, tecknet som omvittnar både Vägen upp (mot Den Ena) och Vägen ned (i pluralitet och töcken). Månen återspeglar således Sol-Fiskarnas duala natur och gör det genom Descartes extrema fixering vid ordet "jag" och argumentation utifrån subjektivistiskt navelskådande. Ännu en "religiöst grubblande" känslonatur, precis som Schüldt, fast med knivskarp rationell natur (Luft).

   Johanssons karta ett välkommet tillskott till den lilla men långsamt växande högen filosofhoroskop - tack!

   Radera
  3. "Eric Schüldts horoskop antyder en själssubstans alltför mild för att bli en stekare"

   Det stämmer, Schüldt låter mycket mild i sina musikprogram i P2. Halmdocka. Ja, tyckte väl att det överraskande var att en sådan person kunde vara en vanlig räddhågsen kapitalist och dela personlighetsdrag med Filip Hammar.

   Människan och maskinen spelades in i olika bibliotek. Ett program gjordes i frimurarbiblioteket i Bååtska palatset, där Schüldt noterade böcker om bl a kabbalism, alkemi och astrologi. Det sistnämnda ställde han sig ytterst tveksam till, tyvärr! Men det är ju inte konstigt, med tanke på att västastrologin är ett intellektuellt haveri. :-)

   Radera
  4. Sulle S besöka den här för en dos siderisk zodiak och hitta sin karta är det nog fara att han förble skeptisk!

   Att det kan skilja mycket trots en del överlappningar visade inte minst kartan för spion Stig Wennerström häromdagen, men jag kunde inte förneka mig nöjet att koppla samman landsförräderi med ateistsekten Humanisternas ordförande. Wennerström var sannolikt magnituder skarpare än Sturmark (men inte tillräckligt skarp för att inte bli avslöjad)...

   Radera