Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)onsdag 28 januari 2015

Liam Gallagher, rockare. En prima skitstövel.

Iskall cyniker


Aftonbladet berättar att Liam Gallagher satt ännu ett barn till världen med ännu en kvinna och har hamnat i juridisk turbulens över det ekonomiska biståndet till modern. 

Det förvånar mig inte att Solen i Jungfrun - den antisociala inriktningen som bara söker sitt eget - är den motor som driver den här popartisten. Men alla medlemmar av Jungfruns klass är inte sådana här uslingar så det måste finnas ytterligare problem på himmelen. Och visst är det uppenbart vilka ytterligare problem som tillstöter? Ibland är t.o.m. månascendenten skrämmande träffsäker. Några föds ett sådant dygn och plockar upp de absolut sämsta tendenserna på den psykiska nivån:

 

Ett psyke i Vattumannen placerar ohjälpligt soltecknet i det onda åttonde huset, en slags skuggzon eller komposthög där företeelser kan ligga långa tider utan att något ljus faller på dem. Att ha Solen i åttonde kan teckna en väldigt giftig, korrumperad och avartig livsföring (Solen = de aktiva stegen i livet). Och nog stämmer det in på hans bråkige Gallagher med rockbranschen som sitt valda verksamhetsfält. Ska man hårddra detta omen är hans själva Intelligens (Solen) korrupt! 

Det finns ett tecken som avviker från de övriga genom att två planeter går till extremlägen, och det är Jungfrun. Merkurius inte bara härskar över det praktiska intellektets Merkurius utan anses också "upphöjd" här. Vad denna beteckning betyder tycks ingen längre veta helt säkert, men tveklöst existerade i antiken någon slags logik bakom vilka tecken som utgjorde en planets "upphöjdhet" eller "fallenhet". Jungfrun är det enda tecken där "den enes död är den andres bröd" och handelsmannen Merkurius upphöjelse sker på den sociala förmågan Venus "fall"!

Hur väl stämmer inte detta in med Liam Gallaghers tragiska utnyttjande av kvinnokroppar för sin egen sexualitet (med tre oplanerade barn på rad redan) och det faktum att också Venus halkat in i ett av de mörklagda och onda husen. Sjätte huset är dessutom den självtjänande Jungfruns naturliga hus och när Venus är indikatorn för kvinnor generellt inser man plötsligt att Liam Gallagher sätter på kvinnor som ett uttryck för sitt förakt mot dem! Venus i fiendens sjätte hus visar att han är kvinnohatare. Här är troligen en garderobshomosexuell men som är så omtöcknad och obegåvad pga många intellektsfaktorer i åttonde mörklagda huset att han inte har en susning om varför han lever det liv han gör.

Det är märkligt hur en så dysfunktionell himmel ens klarar av att knyta sina skosnören och än mindre sätta ihop låtar som folk på 90-talet tyckte var medryckande. (Det enda Oasis-fan jag känt var dessutom en högerfanatisk borgare som jag fick sortera bort från vänlistan pga hans okritiska acceptans av marknadsliberalismen och främlingsfientliga attityd - den senare läckte fram varje gång han slutade gardera sig eller det var något "tillbud" i Stockholmstrakten.)


Tillägg.

Månen drivs av Saturnus, som vanligen är en verksam välgörare när första huset går i samma "tonläge" (här: saturniskt). Och visst var Gallagher en typisk brittisk klädsnobb med all karaktär i kläderna och bara tomrum i själen.

Vad som är intressant är istället hur frisk Saturnus som sådan kan sägas vara. Med den anpassliga och identifikationssökande Venus som fundament för Gränsdragaren och Venus i det hemska fiendehuset förstår vi plötsligt att Gallaghers känsla för gränsdragningar (och kvinnor!) inte är den bästa. Och denna smått derangerade Saturnus blir då basen även för hans psyke. 

När man använder astrologins alla spelregler är det väldigt få horoskop som är helt svarta och ännu färre som är helt vita. De flesta blir grådaskiga men kan skina inom några få hus (livsområden) av vilka goda ting kan utlösas. Gallagher är nu inte den största syndaren på vår jord. Jämför man med den rasistiska massmördaren Anders Breivik har britten ett psyke som är hälsan själv!1 kommentar: