Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 13 oktober 2013

Stridshingsten Reinfeldt & Transiten




Fredrik Reinfeldt siktar nu på guld i ämnet Stupiditet i hård konkurrens med det pr-team som tog fram den patetiska nya loggan där Moderaterna försöker fejka arbetarparti - för andra gången på bara några år! Vad tror reklambyrånissar egentligen om folks minneskapacitet?

Att Fredde kallar sig "stridshingst" i dagens TT-intervju, bandad och exklusivt publicerad i moderaternas organ DN (givetvis utan möjlighet för bloggare att kommentera!), skingrar väl t.o.m. den mest avpolitiserade och aningslösa stockholmares eventuella tvivel. Han eller hon röstade faktiskt in ett gäng pajaser helt utan verklighetskontakt! (Rättelse: Samma klipp finns också hos AB.)

Att en dåre som Anders Borg t.o.m. kunde utses till EU:s bästa finansminister - i ett visst avseende av granskningen och inte totalt som hela högerpressen lurade i svenskarna - det förklaras bäst med att byfånar tagit kontrollen över hela Västeuropa. Jag har tidigare pekat på hur besynnerligt många födslar med Solen i närighetslivets tecken Kräftan som bossar över de stora länderna just nu (Tyskland, England, Frankrike och lilla Sverige).

Reinfeldts "stridshingst" kommer att bli en klassiker och man tycker nästan synd om en människa som har det så klent förspänt att han inte kan bedöma något alls av det som snirklar runt i hjärnan innan det pluppar ut genom munnen.

Astrologin har en högtidsstund just nu! Dagens två första inlägg på den här bloggen noterade som gemensam nämnare Jungfrun, som likt Tvillingarna är känt för sina lögner och sin desinformation (ibland bara förorsakat av faktaslarv) eftersom båda har Merkurius som härskare. (Är inte Jungfrun mästare i små vita lögner, så här den istället en felfinnare och "skolfröken" av guds nåde, den tycks vara extremt hård kopplad till temat information på ett eller annat sätt.)

Det hör ju till saken att Nya Moderaterna är ett parti baserat helt och hållet på falsk kommunikation, och partihoroskopet är en syn för gudarna och en utmaning att reda ut! Så mycket själviskhet och fokusering kring den egna välmågan! Det onda Storkapitalet står skrivet som en "verksamt ond" Jupiter direkt i partiets första ego-hus. 

När Reinfeldt bryr sig om den lilla människans ekonomi, ja då behövs bara en granskning av regeringens verkliga politik för att upptäcka att de kastar några extra brödsmulor till medelklassen för att ha torrt under fötterna men att de egentligen ändå ljuger. Det är Storfinansen och de rika som Reinfeldt servar, inte landets breda folklager. I jämförelsen är försöken att skriva om partiets diskriminerande och kvinnofientliga historia ingenting mot att de faktiskt försöker lura väljarna - det här är ohederliga människor, kallsinniga strateger som bara söker makt för att kunna fortsätta tjäna Rovkapitalister, vars senaste projekt är att suga ur svenska staten tills samhället rasar sönder totalt.

Och för astrologen tycks dagen kulminera i Reinfeldts stridshingst-pekoral. Som synes i DN tycks den bandade intervjun ha gjorts mitt på söndagen i det soliga vädret. Den publiceras 13.57 så jag höftar till med tolvslaget bara för att få en ungefärlig månplacering på kartan med transiter över Reinfeldts födelsehoroskop. 



Transiterna i yttre ringen, Reinfeldt i den inre och jag tror att de inriktade röda markeringarna är begripliga även för en icke-astrolog. TT är köpta för att presentera "Landsfadern" i en så fördelaktig dager som möjligt, och tanken är förstås att Reinfeldts veka och fega och näriga Sol i Kräftan ska presenteras inför folkmassorna på ett annat sätt: Månen (folkmassan eller de som absorberar) transiterar idag genom maktens tecken Stenbocken, dvs. massorna ska idag känna att de har en stor Sol-kung framför sig.

Notera hur noga tajmat utspelet är som TT degraderat sig till att medverka i: den passerande och flyktiga sinnestämningen i härskartecknet Stenbocken har djupa kopplingar till statsministerns person via Stenbockens härskare Saturnus, som just nu passerar genom Vågens tecken - ett förnämligt tecken som normalt arbetar för social rättvisa men som Reinfeldt "slösar bort" helt genom att degradera till 2a ekonomihuset så att hans vågskålar bara mäter kredit och debet. Här har han sin personliga lystnad (sinnet, Månen) men eftersom Saturnus prövar en människas äkthet är det här inte en bra tid i Reinfeldts liv. Ska sanningen fram, håller det moderata falskspelet på att spricka fullständigt!

Vi kan vara nästan helt säkra på att intervjun bandades medan den försagda och hemlighetsfulla Skorpion steg över Stockholms östra horisont, mellan 11.06 och 13.59. Det innebär att TIDEN rör vid Skorpionen som kontrollerar det tredje medie- och kommunikationshuset i Reinfeldts horoskop. Perfekt!

Problemet är bara att Reinfeldts karta närmast tecknar sinnessjukdom genom att huset angrips från det onda fiendehuset av en lömsk och ränksmidande illgörare vid namn Saturnus. Bara indisk astrologi har i århundraden känt till vetenskapsmannen Sir Eddingtons upptäckt att 270-gradersvinkeln styr magnitud i kvantfysiska beräkningar. Saturnus - gränsdragaren som alltså styr magnitud -  är den enda planet i indisk astrologi som kan kasta en aspekt tre tredjedelar framåt genom horoskopet. Reinfeldt är således en folkets fiende som fördolt (och dåligt) kontrollerar "magnituden" på sin kommunikation i syfte att manipulera massorna - en äkta mytoman och manipulatör. Stridshingsten får väl ses som en av de mindre allvarliga vrångbilder han serverat allmänheten.

Och till sist, Skorpionhärskaren Mars, som anger tonen för Reinfeldts intellektuella liv, är något av det värsta man kan hitta i ett horoskop. Krigaren Mars har visserligen så mycket gemensamt med en kommunikatör (en pennfäktare) att indierna dubbat den till tredjehusets karaka (signifikator). Ur Mars kan man således utläsa extra budskap om en människas intellektuella status och kommunikativa gåvor. 

I den rollen måste man bortse från att en planet har en essentiell natur, Mars är ju en illgörare. Men det går inte att bortse från att Reinfeldts Mars av tekniska skäl är en FUNKTIONELL ILLGÖRARE, dvs. att ingen vid sina sinnens fulla bruk bör lyssna på den här mannen! Han är så brännmärkt av himmelen då han föds att denna verksamt onda krigare t.o.m. ockuperar det första huset för Reinfeldts egen person. 

Det är därför väldigt svårt att hävda att han bara råkat ut för olyckor i sitt liv - kriget och diskrimineringen (Jungfruns tecken) väller fram som en ond pest ur hans eget ego! 

"Landsfaderns" mentala problem understryks därför av intellektshusets faktiska position i första ego-huset. (Han har f.ö. hintat om ett intresse för psykologi i någon intervju för flera år sedan - kan just föreställa mig det!) 

Och de flesta har kanske redan sett hur magiskt astrologin fungerar när verkliga kalkoner ser dagens ljus. "Stridshingsten Reinfeldt" myntas samma dygn den förbipasserande Solen EXAKT, i Jungfruns 27e grad, aktiverar Reinfeldts inneboende omdömeslöshet, ja ansvarslöshet för det han faktiskt säger. Det här exemplet visar hur tydliga effekter t.o.m. flyktiga transiter kan ha, förutsatt att de faller över en kritisk punkt i individens födelsehoroskop.

Och vem vet, brydd över folkets allt svalare intresse kanske statsministern (eller troligare någon i hans spökskrivarstab) kom upp med idén om stridshingsten efter att granskat den här bloggens tjusiga illustration av hela fem stridshingstar för bara några dagar sedan! (Se: Jesus hat mot kapitalisterna

Det finns anledning att tro att moderaternas spinndoktorer skannar nätet efter farliga och pregnanta idéer och försöker vända dem till något bra. Istället lyckades de göra Reinfeldt till totalt åtlöje! 

Man hör även Stefan Löfven som en som drillas och pratar inövade ord. Dock inte så illa som Reinfeldts rena reklambyråtrams. De är sorgligt att Sverige styrs, från näringslivet och in i regeringen, av intellektuellt svaga människor, obildade människor, människor utan vision om en ny och bättre värld. Sverige har för länge sedan slutat bidra till den här världens förbättring.

12 kommentarer:

Mats Bergman sa...

Den här kommentaren gäller mer bloggen som helhet än just det aktuella inlägget. Du hävdar på bloggen att den sideriska zodiaken är den enda relevanta och att tropisk astrologi är missvisande. Min kommentar syftar till att visa på motsatsen.

Några exempel på tropiska vs. sideriska horoskop:

Högertrafikomläggningen 3/9 1967, 05:00, Stockholm.
Tropiskt horoskop: Merkurius (trafik, bilism) styr Asc (Jungfrun) och MC (Tvillingarna).
Sideriskt horoskop: Asc i Lejonet, MC i Oxen.

Mordet på Olof Palme 28/2 1986, 23:21, Stockholm.
Tropiskt horoskop: Månen konjunktion Asc och Pluto, alla i Skorpionen.
Sideriskt horoskop: Månen konjunktion Asc och Pluto, alla i Vågen.

Kronprinsessan Victorias och herr Daniels bröllop 19/6 2010, 15:30, Stockholm.
Tropiskt horoskop: Venus i Lejonet konjunktion MC, också i Lejonet, styr Asc i Vågen.
Sideriskt horoskop: Asc i Jungfrun, styrd av Merkurius i Oxen, MC i Tvillingarna.

Gustav III 13/1 1746 OS, 08:45, Stockholm.
Tropiskt horoskop: Solen, Uranus och Asc i Vattumannen, Uranus styr Asc och disponerar Solen.
Sideriskt horoskop: Solen och Asc i Stenbocken, disponerad respektive styrd av Saturnus i Jungfrun.

Karl XII 17/6 1682 OS, 06:45, Stockholm.
Tropiskt horoskop: Asc i Lejonet.
Sideriskt horoskop: Asc i Kräftan.

Drottning Kristina 7/12 1626 OS, 19:40, Stockholm.
Tropiskt horoskop: Asc i Lejonet.
Sideriskt horoskop: Asc i Kräftan.

I samtliga exempel ger det tropiska horoskopet en mer tydlig och meningsfull bild av företeelsen eller personen. Svårt att hävda att ”västastrologins zodiak inte längre fungerar medan den gamla babyloniska alltjämt tycks hålla måttet”!

(forts. följer)

Mats Bergman sa...

(forts. på föregående kommentar)

Historiskt sett lämnades den sideriska zodiaken – i den mån man nu kan tala om en sådan – kvar som en ”relik” sedan zodiakens tropiska, årstidsrelaterade del fortsatte sin långsamt kretsande rörelse i förhållande till den bakomliggande stjärnhimlen till följd av den norra himmelspolens krängande rörelse. De sideriska ”tecknen” är misstänkt lika de tropiska tecknen till sin symbolik och innebörd. Av allt att döma färgade den tropiska (årstidsrelaterade) symboliken av sig på de tolv zodiakkonstellationerna varefter zodiakens båda delar obevekligen gled isär.

Den tropiska zodiaken är alltjämt relaterad till det växlande förhållandet mellan Solen och Jorden och därmed också årets och årstidernas gång – högst reella verkligheter – medan den sideriska delen av den ursprungliga zodiaken har förlorat detta sammanhang. Den är därför – historiskt sett – en ”kvarlämnad relik” från den tid då zodiaken och dess inneboende symbolik växte fram i människans medvetande.

Zodiaktecknens symbolik och innebörder stämmer så väl med det jordiska årets gång och årstidernas växlingar på det norra halvklotet att det inte kan råda någon tvekan om att de hör samman med zodiakens tropiska del. Att detta vid zodiakens tillkomst också kom att färgas av på de tolv zodiakkonstellationerna (och de ”sideriska tecknen”) är både ofrånkomligt och naturligt. Stjärnhimlen kom att förknippas med årstidernas växlingar och Solens ”årliga färd” genom ”stjärnbilderna”.

Vårt inkarnerade liv utspelar sig här på Jorden och vi lever i Solsystemet. Det är därför det är astrologiskt relevant att använda den tropiska zodiaken. En ”siderisk zodiak” handlar om något helt annat. Om den – trots allt – alltjämt har någon relevans, så är det på ett esoteriskt-mystiskt eller arketypiskt plan, inte på det för oss observerbara planet. De olika ”zodiakepokerna” anses ju avse den tropiska vårdagjämningspunktens retrograda rörelse genom zodiakkonstellationerna eller de ”sideriska tecknen”, en idé som tycks ha växt fram i samband med kristendomens uppkomst (Kristus som ”Fisken” och all ”fisksymbolik” i de grekiska evangelierna) – dvs. vid den tid då de tropiska och sideriska delarna av zodiaken först sammanföll och sedan började glida isär. ”Fiskarnas tidsålder” representerades då av den tidsperiod då den tropiska vårdagjämningspunkten skulle komma att vandra genom Fiskarnas stjärnbild (eller vad man betraktade som det sideriska Fiskarnas tecken). I den mån detta har någon verklighet så är det, som sagt, på ett mystiskt-esoteriskt eller arketypiskt plan.

Hur som helst är det definitivt fel att påstå att den tropiska astrologin är ”missvisande” eller inte längre fungerar. Tvärtom fungerar den utmärkt eftersom den rör sig med de tropiska tecknen som är direkt relaterade till vår kosmiska verklighet – till skillnad från den ”sideriska zodiaken” som fortfarande rör sig med de förhållanden som rådde för ett par tusen år sedan.

Sökte förgäves efter en mailadress för att föra det här resonemanget på en mer privat nivå.


Med vänlig hälsning,
Mats Bergman

galaktiskagondolen@live.se

Seaward sa...

Eftersom vi redan fört det här resonemanget tidigare (se t.ex. http://sidereal.hall-of-man.com/2009/08/den-sideriska-och-tropiska-zodiakens.html) låter jag de statistiska resultaten tala för den sideriska zodiaken.
Det går att skapa teoretiska presentationer för båda zodiakerna, men en transit är en transit oavsett zodiak (om man inte diskuterar tecknets symboliska värde för händelsen som sammanföll med transiten), så lite off-topic är allt en del av dina exempel... Pluto och Uranus saknar mening för antik astrologi och det är ett logiskt missgrepp att argumentera mot den antika astrologi jag bit för bit sökt återupptäcka på den här bloggen. Exempelvis är vinst/förlust-dikotomin, Jungfrun/Fiskarna, väl genomtröskad och verifierad genom den sideriska zodiaken.
Ett annat exempel är den fallna Månen i Skorpionen som än idag når statistisk överrepresentation i horoskop för mördare - överrepresentationen faller i den tropiska zodiaken på Skytten, behärskad av godhetens och nådens Jupiter. Med mindre den tropiska zodiaken skildrar en degenererad version av Skytten, menar jag att mina empiriska studier av den sideriska zodiaken tillräckligt tydligt visat att den modellen tycks matcha idévärldens realiteter.
Att du ”off topic” återkommer under ett ämne med ”mass appeal” (Reinfeldts blivande klassiska kalkon) med potentialen att skapa konvertiter till den äldsta zodiaken, liknar till en del den moderna tidens skadebegränsning. Som jag förstår driver du ju ett stort forum för de tropiskt orienterade.
Men jag tackar för din intressanta kommentar. Den här bloggen har säkert passerat tiotusen sidor text på drygt fyra år (många anekdotiska repetitioner), och utspritt här och var finns resonemang av historisk och filosofisk art som liknar dem i din kommentar. Fast med lite andra slutsatser.

Se även http://sidereal.hall-of-man.com/2010/06/den-tropiska-spok-zodiaken-ett-eko-av.html
(juni 2010)

Mats Bergman sa...

Mitt astrologiforum har numera även en siderisk avdelning sedan jag börjat intressera mig en del för den sideriska sidan av astrologin. Den sideriska avdelningen har mer fått karaktären av "eget anteckningsblock" än ett diskussionsforum i vanlig mening. Men du är välkommen att kolla: http://astrologiforum.egetforum.se/siderisk-astrologi-f18.html
Bland annat hänvisar jag till Nick Anthony Fiorenzas version av siderisk astrologi (som jag såg att du nämner någonstans). Det är arbetet med den sideriska sidan av astrologin som fått mig att bli skeptisk till den sideriska zodiaken som självständig företeelse utan sammanhang med årets och årstidernas gång. Men Fiorenzas modell med de tre kosmiska planen eller sfärerna är mycket intressant!

Allt gott!

Mats Bergman sa...

PS. Ok, för att vara lite mer "on topic": De transiter till Reinfeldts horoskop som du - mycket fyndigt, får erkännas! - redovisar i ditt resonemang kan också påvisas genom tropisk astrologi. Skillnaden blir att "stridshingsten" är detriment i Vågen och transiteras av en Sol i fall. Månen i Vattumannen transiterar i opposition till Reinfeldts Lejon-Sol (den arrogante och självsäkre statsmannen). Så även här kan ett liknande resonemang föras!

Seaward sa...

Matematik är varken ett intresse eller en styrka hos mig, men uppfinnaren (och västastrologen) Arthur M. Youngs lilla bok "The Geometry Of Meaning" är riktigt liten pärla. Det ptolemaiska aspektsystemet och på det Keplers ytterligare delningar av cirkeln upplever jag som den starkaste delen av västtraditionen.

Efter några år med den sideriska zodiaken kan jag se tillbaka på mina första 25 år med den tropiska och medge att båda de "astronomiska" (astrologiska) systemen ger en, som Platon sade, bra rening för sinnet. I båda fallen handlar det ju om att tolkaren exercerar sin logik och bygger en berättelse utifrån de spelregler hans verktygslåda innehåller.

Prognoser har aldrig roat mig nämnvärt - det känns som om den grenen av astrologin inte förstår vad konsten i sin andra andning syftade till - att vara ett stöd för och en sidodisciplin till filosofin. Samtidigt var tydligen nämnde Young en skicklig prognostiker.

Mats Bergman sa...

Tack för boktipset! Ska kolla upp boken. Trots mina (”off topic”) kommentarer här ovanför (till den tropiska astrologins försvar och upprättelse) så försöker jag ändå – tro det eller ej - ”rädda” den sideriska zodiaken i min inre föreställningsvärld. Kanske blommar i arketypisk mening en zodiak ut kring varje Sol – och kanske kring varje företeelse. Frågan är då bara hur den är orienterad i den omgivande stjärnrymden och vad orienteringen är grundad på.

I rationell mening är det så mycket som talar mot den sideriska zodiaken: den inre symboliken och tecknens olika innebörder är alltför misstänkt lika den tropiska, årstidsbundna zodiakens och historiskt sett kom den till vid den tidsperiod då de båda sammanföll. Hur nära ligger det inte till hands att antaga att den sideriska zodiaken lånat sina fjädrar från den tropiska men efter skilsmässan är kvarlämnad endast som ett ”skal” en gång färgat av den årstidsrelaterade symboliken?

Eller innebar den ”mytiska tiden” att årstidernas och årets symbolik i mystisk mening för alltid satt sin prägel på de himmelska ”stjärnbilderna”? Som sagt, jag försöker alltjämt ”rädda” den sideriska zodiaken i min inre förståelse.

Vi har också (de förmodligen äldre) månhusen i såväl kinesisk, indisk som arabisk astrologi. Kan det vara så att det är från galaxens centrum som allt utgår och att det tillförs den sideriska himmelsringen genom månhuset Mula (”rot, källa”) i början av Skyttens sideriska tecken (i riktning mot galaxcentrum) och att det är ur denna källa som den sideriska zodiakens blomma slår ut?

Seaward sa...

Det känns som om vi varit här och sagt samma saker 2009...

Den moderna astro-mystik du alluderar till kan jag inte diskutera eftersom jag valt klassisk grekisk-indisk filosofi som den självklara ursprungliga referensram som ensam kan förklara vad astrologin var – ett sätt att placera individen i ett kosmos av varierande grad av upplysthet. Som du säger, ungefär, var och en sin egen sol med lyskraft efter sin fason.

Jag vill upprepa att jag har ett till del historiskt intresse av ämnet (och historisk kunskap är som jag ser det enda "räddningen" - känn din tankes element).

Forskaren i mig finner det lite nedstämmande att hamna i ”new age”-liknande diskussioner om vilken zodiak som är bäst eller att det skulle vara en öppen fråga om vilken som har historiskt företräde.

Det är lika lite nu som i diskussionstråden 2009 en öppen fråga om zodiakerna. En hel vetenskap, där den här bloggen bara petat på ytan i rekommendationen av assyriologiprofessorn Francesca Rochberg, har visat hur den ursprungliga babyloniska zodiaken stakades ut med vad den astronomiska historievetenskapen kallar "normalstjärnor". Det finns inga tillnärmelsevis lika gamla grekiska belägg som de som visar att babylonierna redan börjat justera sin zodiak för hålla den stilla i rymden.

Några århundraden in i vår tid, lanserade grekiska filosofer den kanske fånigaste teori västastrologin skådat, läran om "vacklandet" (eng: "trepidation" - http://en.wikipedia.org/wiki/Trepidation_%28astronomy%29). Jag tycker om nyplatonismen men i ämnet astronomi var de bara ett gäng tänkare som famlade i mörkret. De kunde inte, ville inte tro den "nya" teorin om vårdagjämningens precession fast den varit i svang i flera hundra år (och babylonierna tänkte som sagt sideriskt, vare sig de var medvetna om det eller inte). Katolska kyrkan var inte först med att tvära inför en obekant kosmologisk modell!

Nyckeln är antikens tanke om att den åttonde sfären eller stjärnhimlen betecknar evigheten, alltid densamma och normerande, och när babylonierna upptäckte att stjärnorna faktiskt var på glid anpassade de sig och korrigerade sina tabeller (från tid till annan) för att hålla systemet på plats i rymden – samma korrektiva förfarande som i den indiska (sideriska) astrologin är en grundbult.

Platon talade redan på 300-talet fvt om "felet" i vår lägre sfär. Jag spekulerar i att han avser precessionen men har ingen forskning som bekräftar det. Det skulle innebära att kunskapen redan fanns i österlandet och att Platon är den äldsta västförfattare som antyder problemet med jordens vickande på sin axel, och det långt innan Hipparkos upptäckte precessionen.

Bloggen innehåller några få förslag till zodiakens skenbara årstidssymbolik – dvs. den astrologi som fanns innan det medeltida Europa reducerade zodiaken till en bondepraktika för torftiga indikationer om sådd och skörd. Och de är alla argument som utgår filosofisk idealism. Jag har pekat på att Jungfruns tidsålder sammanfaller med nuvarande forskarståndpunkt att mänskligheten lärde sig åkerbruk för cirka tiotusen år sedan. Ska man tala symboler gäller det att backa så långt bort från jorden och de intetsägande årscyklerna att man kan göra det med besked!
Zodiaken, likt Människan, är eviga Idéer i det gudomliga Intellektet (har Idén också sin förlaga?). Det är andefattig materialism att reducera zodiaken till ett dussin natursymboler. Läs Arthur Young (drygt 100 sidor) - redan titeln säger vad det handlar om: Geometri som meningsbärande element, talen som axiom eller grundprinciper. Ren Pytagoras eller Platons Akademi. Zodiaken som bilder är för barnen, de som ännu inte, likt Arthur Young, enbart arbetar med planetära cykler och för vilka astrologin är en studie i cyklers interaktion.
Men t.o.m. de bedrägligt enkla bilderna har uppenbarligen placerats i en viss ordning i zodiaken och bär så omisskännliga tecken på mänsklig logik av en hög ordning att årstidsargumentet kan upplevas som en rejäl regression i diskussionen.

Mats Bergman sa...

Citat: 'Forskaren i mig finner det lite nedstämmande att hamna i ”new age”-liknande diskussioner om vilken zodiak som är bäst'

Det är tyvärr just detta käbblande som så sorgligt drar ner din i övrigt rätt intressanta och spännande blogg – det ständigt återkommande hackandet på den tropiska astrologin, detta onödiga och orättvisa (och därför så provocerande) nedvärderande av den västerländska astrologin.

Man önskar att du hade hållit tillbaka din aversion mot den tropiska zodiaken – en aversion som dessvärre visar på bristande förståelse. Framstående astrologer och briljanta tänkare, som Richard Tarnas och Anthony Damiani (som du ibland hänvisar till) visar samstämt på den tropiska zodiakens giltighet och har inga problem med att förstå värdet av den tropiska zodiaken.

Hur motsägande (och fel) blir det inte när du å ena sidan – i ett av dina utfall - säger om den tropiska zodiaken, att den ”ligger ringlad som en drake, som ett hölje av lagrade minnesspår runt jordklotet, och vem än som lever inuti denna tjocka saknar autentisk kontakt med den sanna verkligheten, med sin sanna intelligens” och å andra sidan i dina (sideriska) tolkningar inte visar på annat än vad som just hör till ”denna tjocka” - allt från seriemördare till av näringslivet köpta politiker. Här om någonstans borde väl just den tropiska zodiaken vara det rätta verktyget!

Din rubrik till det inlägg där ovanstående citat är hämtat (från den 6/6 2010), ”Den tropiska spök-zodiaken - ett eko av det förflutna”, skulle lika gärna (eller snarare ännu hellre) – med de relevanta argument jag visat på i mina kommentarer här – kunna vändas till ”Den sideriska spök-zodiaken – ett eko av det förflutna”.

Ändå är det förstås intressant att du använder den sideriska zodiaken och söker visa på dess giltighet. Bara du inte samtidigt trodde att du måste offra den tropiska astrologin för att visa detta!

En liten ljusglimt visade sig trots allt i din kommentar här ovanför:

'Efter några år med den sideriska zodiaken kan jag se tillbaka på mina första 25 år med den tropiska och medge att båda de "astronomiska" (astrologiska) systemen ger en, som Platon sade, bra rening för sinnet. I båda fallen handlar det ju om att tolkaren exercerar sin logik och bygger en berättelse utifrån de spelregler hans verktygslåda innehåller.'

Applåd! Låt oss stanna vid detta!

Seaward sa...

Väl optimistiskt att vilja avsluta tråden efter att ha levererat ett ”tjuvnyp och spring för livet”.

Till dags dato innehåller bloggen 3834 inlägg. Under 4½ år har jag funnit frågan om siderisk kontra tropisk zodiak ett så centralt ämne i inlägget att jag flaggat 23 stycken med etiketten "zodiaken - siderisk/tropisk". Säkerligen också lösa omnämnanden i några till, typ: ”detta resultat hade inte varit meningsfullt enligt den tropiska zodiaken” - en slutsats som föregåtts av empirisk evidens.
.
Vad var det nu du sade igen? "det ständigt återkommande hackandet på den tropiska astrologin"?

Mer löskokt kverulans får man leta efter. På Sideriska siktet spelar den tropiska zodiaken en närmast obefintlig roll eftersom denna, utifrån mina empiriska studier förkastats som missvisande. Uppenbarligen är det något annat som äter dig, men det går inte riktigt att se vad.

Tips för ditt forums positiva utveckling 1. Ha själv åtminstone ett hjälpligt grepp om astrologins historia så att du slipper producera nonsens, som att "rädda den sideriska zodiaken". Det är din kunskapsnivå som först måste höjas så att du ser vad som behöver räddas.

Boktips två: doktorsavhandlingen "Ancient Astrolgy" av indiska Tamsyn Barton (Routledge 1994, pocketen kan finnas på antikvariat på nätet). Intressant nog handlar boken om astrologins utveckling i väst och inte den indiska.

Matematikern David Berlinski fördjupar inte men ger en läsvärd breddning av Tamsyn och fokuserar särskilt araberna som insåg problemet med den tropiska zodiaken men inte vågade korrigera en så stor mästare som Aristoteles. Berlinskis "The Secrets of the Vaulted Sky" (Harcourt 2003) går också att hitta billigt på nätet. Ett mäktigt intellekt!

2. Byt "moniker". Det kan hända att det bor en destabiliserande kraft i ”Mats i det blå” och som leder till sådan löslighet som den här tråden redan visat prov på. Formuleringen ”uppe i det blå” för tankarna till dagdrömmeri, omognad, bristande verklighetskontakt och därmed bristfällig logik. Din senaste drapa var allt annan än imponerande. ”Nä, det är du som är dum”-nivå. Judarna trodde att namn (ord) hade en direkt återverkan på själen och jag hade en tid ett troll på bloggen som kallade sig IllWill. Vad blir det av den unga mannens intellekt på sikt när han umgås med sig själv genom ett så negativt alias?

Att den här bloggen ändå har något av intresse att erbjuda (tack för berömmet!) beror säkerligen på att bloggaren har Månen i siderisk Luft under stram redaktörskontroll från en opposit Saturnus. Stavningskontrollen är dålig men censorn Saturnus är i allmänhet på hugget i samband med tonfall och vokabulär. Censorn har gradvis lärt sig att inte säga "dåre" fem gånger i ett inlägg om en moderat.

Det står dig absolut fritt att försöka sitta på båda stolarna och ha ett GENUINT förhållande till båda zodiakerna. Det är fara värt att du inte hittar kontakt med din inre (och sanningssägande) ande via någon av dem om det är värderelativistiskt svenskt smorgasbord som är din melodi.

Din reservation mot inlägget om spökzodiaken demonstrerar brist på grundläggande kunskaper i Platons filosofi. Du har inte insett det än, men vissa inlägg på den här bloggen kräver en ganska hög förkunskapsnivå Det är inte en astroblogg för massorna..Se punkt 1 i åtgärdsprogrammet.

Bara mina "50 cents".

MVH
Siwert

Mats Bergman sa...

Ok, där fick du i alla fall tillfredsställelsen att kasta några extra skopor ovett efter den fegt flyende "tjyvnyparen"!

Förhållandet till min forumsignatur "Mats i det blå" är alltför avspänt och odramatiskt för att jag skulle överväga att byta ut den. Du må associera den blå färgen till vad du vill.

Men tack för boktipsen, som jag uppskattar - jag är ute efter en sann och fördjupad förståelse av astrologin (siderisk och tropisk), inte efter att vinna någon pajkastning.

Tack också för en "god match" - om än på sandlådenivå. Tips för att höja nivån: Undvik elaka omdömen och personangrepp liksom halvt dolda insinuationer och andra lömska knep i den lägre divisionen.

Seaward sa...

:-)