Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 7 april 2012

Saturnus i Vågen synliggör korruption

Medan jag knackat på följande inlägg för senare publicering, dyker i Aftonbladet en artikel upp med rubriken, "Afrika ropar efter fler demokratiska ledare". Ett så märkligt sammanträffande - följande längre text har nämligen en del med den saken att göra. Jag trycker därför på Skicka-knappen idag istället för imorgon...

Kenyatta - en sann ledare

Regeringen Reinfeldts alla avgångna ministrar, Saudiskandalen, och nu Bildt generad inför hela världen. Svenska folket var trötta på (s) vid valet 2006 men det ytliga förhållningssättet har nu straffat sig efter att rivningsjobbaren Reinfeldt brutit sönder välfärdssamhället och Löfven inte visar någon tydlig ambition att återställa det som havererats. 

Men jag tror faktiskt det är Gränsdragaren Saturnus vandring genom zodiaken som återspeglas i den moraliska uppryckning man tycker sig se i världen. Jag nämnde saken i samband med Morgan Stanleys beslut att kapa de hutlösa bankbonusarna i början av året och när nu Bildt hängts ut internationellt som den krigsprofitör och moralisk härdsmälta han är, stärks känslan av att detta är Saturnus upphöjda läge i vågskålarna vi upplever. 

Plötsligt blir hela världen medveten om vad som är rätt och vad som är orättfärdigt och enbart själviskt. Det sker som i ett trollslag och astrologin bejakar tanken på definierade och tydligt avgränsade tidsandor.

Men det är mer med den här perioden, som startade i november förra året. Fram till i maj i år spänner den rättrådiga gränsdragaren blicken i Jupiter som för närvarande vandrar genom motsatt tecken, den jagiska Väduren.

Jupiter som lyckan och den lätta framgångens planet betecknar här en egocentrerad definition av framgång. Det är just denna "ego-klipparens" mentalitet som Saturnus just nu akut motsätter sig. Detta stämmer mycket väl åtminstone i Sverige, där vårdskandalerna var hett stoff i slutet av förra året och förhoppningsvis permanent har väckt de sovande svenskarna för hur illa det går för kvaliteten i varje verksamhet där penningen sätts före människan. 

Tyvärr tror jag inte svenskarna förstått det här, för annars skulle den profithyllande Löfven inte ha fått de opinionssiffror han fått. Svensken är lika dum som vanligt, och är nu bara "trött" på Reinfeldt. Istället favoriserar en ny figur som bringar mer av samma vara, i bästa fall med lite mer omdöme...

Jag sökte igenom de senaste 500 åren för att se vilka perioder där den mest rättrådiga Saturnus i Vågen uttryckligen ifrågasatt egots eller individens rätt att privat berika sig (Jupiter = berikande) utan att ta hänsyn eller balansera egenintresset mot sitt sammanhang (Vågen = balansen mellan alla involverade). 

Saturnus 30-årscykel och Jupiters 12-årscykel har en minst gemensam nämnare som gör deras direkta opposition till sällsynta inträffanden:

1.01.1500 - 1.01.2020
In steps of: 24h 0m
Search for...: sa.lib & ju.ari

30.03.1513  0:00 -  2.11.1513  0:00
 7.05.1572  0:00 - 28.10.1572  0:00
17.07.1631  0:00 -  2.09.1631  0:00
23.12.1893  0:00 -  8.02.1894  0:00
26.11.1952  0:00 -  9.04.1953  0:00
16.11.2011  0:00 - 16.05.2012  0:00

Till vilken nytta är nu den här tabellen? Ingen alls, med mindre man är redo att studera alla världens nationalhoroskop och läsa in sig på ländernas historia!

Men nöjer man sig med föregående period, några månader över årsskiftet 1952/53 och Wikipedias lista på de viktigaste händelser, kan man notera t.ex.

  • USA provspränger den första vätebomben den 1 november, en knapp månad innan det här astrologiska tidsfönstret öppnades. President Truman tillkännager den 7 januari följande år att USA nu har BOMBEN, så det senare datumet faller inom fönstret vi är intresserade av. 

  • Amerikanska NSA ("National Security Agency") grundas den 4 november, också det i linje med Saturnus vilja till makt och kontroll och att hålla "frifräsare" i Väduren stångna.

  • Kvällen den 25 november öppnar Agatha Christies mordmysterie Musfällan på en Londonteater i vad som skulle bli den längsta löpande produktionen i teaterhistorien (Wikipediaartikeln uppdaterades senast 2007). Faktum är att Saturnus har nått 00:00 Vågen vid kvällningen. Här har vi istället Saturnus som den "kroniska" eller seglivade.

  • Den 1 december könsopereras i Danmark - för första gången i historien - en transsexuell person. Den 14 december separeras framgångsrikt - för första gången i historien - siamesiska tvillingar. Värt att notera här är att könsbytet sker under den värsta av alla fullmånar: den sataniska, där köttets makt över själen är total! Solen i den irrationella könsdriftens Skorpion och Månen (sinnelaget) i Oxen med dess fixering vid den kroppsliga ytan.

    Transsexualitet kan således enligt detta paradigmatiska fall beskrivas som en åkomma som drabbar outvecklade själar, vilka inte klarar av att återfödas i kropp av det andra könet. De är så primitiva och har så lite kontakt inåt, mot det andliga, att "de snöar in" på den nya kroppen. Exakt vad den här bloggen sagt flera gånger utan att, tills nu, ha känt till det här enormt viktiga 1 december-horoskopet. Saturnus opposition i "bi" tecknet Vågen mot Jupiters vilja till framgång för egot, kan med fördel kopplas samman med denna förfallna sataniska fullmåne. Horoskopet är klockrent!

    Att två hopvuxna kroppar bara två veckor senare separerades till separata liv är i skenet av det föregående bara så symboliskt att man häpnar! Solen alltjämt i Skorpionen men nu Månen med den upphöjda Saturnus i de dubbla Vågskålarna. Minns Saturnus som "korrekt gränsdragning": "Här tar min kropp slut och där börjar din och luften mellan oss är fri".

  • Som en ljummen påminnelse om Norden och vårt hopplöst ociviliserade förhållande till dessa ting, finns inte ens ett känt datum för Nordiska rådets överenskommelse om fritt varu- och tjänstutbyte mellan våra länder! (Det hände "1952".) Jag har tidigare lamenterat över vilken bonnig nation Sverige är, som aldrig förstått att Tiden är djup och mystisk och hur detta avspeglas i en total brist på officiella födelsetider för de bästa svenskarna.

    Jag har mer än en gång noterat vilken brist på t.o.m. datum för institutioners upprättande eller företags grundande som råder på den svenska delen av internet. Svenska Wikipedia uppger att beslutet trädde i kraft den 1 juli 1954 men det är beslutsdagen som är intressant här, precis som man skulle välja konceptionsögonblicket före förlossningsögonblicket om det inte vore så svårt att säkerställa.

  • Den 4 december: "den dödliga dimman" höljer sig över London och ger världen ordet "smog", en kombination av rök och dimma (smoke + fog). Lite respektlöst mot de liv tjockan kostade, väljer jag att se den nya ordbildningen som central här, och ganska så passande stod Månen i språkliga Tvillingarna detta dygn, disponerad av Merkurius i skorpioniskt kylslagna och dödande Vatten. (Notera att Jupiters förmåga att skänka framgång åt individen är begränsad av Saturnus, utom där den första kroppen var av "fel kön" eller "dubblerad" så att "lien snittar till" en ny konturlinje eller gör två av det som först var en.)

  • Den 31 januari 1953 och den 1 februari: Nordsjön svämmar över låglänta delar av Nederländerna (och England) och dränker över 1.500 människor. Dygnet 31a öppnar faktiskt med en remarkabel fullmåne OCH eklipssignal! Solen/Rahu i Stenbocken och Månen/Ketu i Kräftan. Och turbulens (Mars+Venus) havstecknet Fiskarna.

  • Kommunistdiktatorn Stalin dör den 5 mars 1953, en dag då Saturnus och Månen i Vågen upprepar politikerns medfödda konjunktion mellan dessa planeter. (Månen symboliserar bl.a. "livets in- och utgång").

    Jupiter hade just passerat Stalins Mars-Vädur (en medfödd opposition till diktatorns sinne/Måne, som väl förklarar hans egocentriska maktlystnad och obalans på andra sidan, i sinnets vågskålar). I detta enskilda horoskop för en av världens då två mäktigaste män (kommunistblockets ledare mot den "fria" världens amerikanska president) kan man betrakta Saturnus som Liemannen som skördar.

  • FN nominerar svenske Dag Hammarskjöld till ny generalsekreterare den 13 mars (väljs den 7 april, då två dagar återstår av vårt tidsfönster). Intressant ur personhoroskopisk synvinkel eftersom svensken hade Vågascendent och därmed personligen "förstahusberördes" av Saturnus i bemärkelsen "ökat ansvar", "ytterligare pålagor", etc. Nu hade också Mars och Venus sällat sig till Jupiter i Väduren så att den rättrådiga och upphöjda Saturnus verkligen stod öga mot öga med en turbulent och vanartig krigsherre (Väduren). Förenta Nationerna mot ett gäng fribrytare som bara ville sin egen framgång.

Följer man Wikipedias lista över 1953 års viktigaste händelser, tycks detta ha varit ett mer aktivt år än 1952, men detta är helt i linje med att Saturnus fortsätter verka från sitt upphöjda läge i Vågen även sedan den korta oppositionen till Väduren försvinner. 

Jupiter går nu in i Oxen och blir mer brutalt pragmatisk, mer oförsonlig - tecknets fixerade eller tamasiska natur skapar en mer konfrontativ natur än Väduren, dock är kommunicerbar via direkt bemötande, i Oxen har livet "koagulerat" eller stelnat i formerna och måste bändas upp igen. Det är symptomatiskt att hitta första numret av tidningen Playboy (december, inget datum) där kvinnliga kroppar objektifieras sedan Jupiter gått in i fysiska Venustecknet Oxen och med Saturnus, formgivaren, i artistiska Venustecknet Vågen.

Så... Var 26 nov 1952 till 9 april 1953 någon speciellt tydlig tid av "moraliskt uppvaknande"? Fanns det någon parallell till vår ökade medvetenhet om att bankvärlden befolkas av sjukligt giriga människor vilket fick Morgan Stanley att åtminstone söka blidka opinionen en smula? Att Sverige börjat vakna upp till insikt om det slagfält det blivit för samma degenererade människotyp som far fram som rovdjur med regeringen Reinfeldts tysta gillande?

NEJ. I det urval av världshändelser som Wikipedia anför, ser jag inte några sådana tecken. Det är katastrofer och åter katastrofer. Att den afrikanska frihetshjälten Jomo Kenyatta fängslas sju år för en befrielsekamp dagen efter Hammarskjöld väljs till ny FN-ledare berättar kanhända att västerlandet skriver sin historia som Fan läser Bibeln... 

För visst kan den "upphöjda" Saturnus i Vågen uppvisa besynnerligt skeva uppfattningar av vad som är rätt och balanserat! Siamesiska tvillingarna Margaret Thatcher och Annie Lööf visar hur illa det kan bli. Jag har tidigare pekat ut att Saturnus i Luft kan haverera våldsamt när den söker kommunicera sina proportioner ner genom Vattenelementet. 

"Här under vattenytan", i dödens materiella tillvaro upplever man då grovt förvrängda bilder av vad som är den gudomliga rättvisan. Titta gärna på kartan för de sju morden i Oakland igen, för en tydlig bild av en Saturnus som "filtreras" genom ett sinne i Vatten. Det finns säkert "friska" fall också, men den astrologiska symboliken stämmer ofta påfallande bra med händelserna.

Ur detta perspektiv är det snarare Jomo Kenyattas Jupiter i Väduren som är den goda: "frihet för mig och mitt folk" - och Saturnus i Vågen, oavsett hur "upphöjd", har en skev och störd värdeskala för vad som ska kallas "samarbete". Jämför regeringen Reinfeldt som idag betalar företag 5000 i månaden för fas 3-platser för de arbetslösa medan de senare i många fall lever under existensminimum. 

Det är knappast vad man skulle kalla en balanserad politik, men så har Reinfeldt också besynnerliga problem med sitt sinne i Vågskålarnas tecken! Han är vettlös, och när han nu fejkar opposition mot allianspartierna och talar om att "i Sverige sänker vi inte lönerna", är det naturligtvis en falsk retorik, hopdiktad enbart för att profilera sig mot Löfven och (s)! Han äcklar mig, den lömske statsministern. Så lätt genomskådad. Om han reparerar sjukförsäkringen och räknar upp den sedan sex år frusna arbetslöshetsersättningen så att den går att leva på - då kanske någon kan börja tro att han reformerats i sitt hjärta.

*****

Som avrundning - ett horoskop för en politiker med folkets väl för sitt hjärta, Jomo Kenyattas!



Här är faktiskt samma Måne, med hungrande Rahu och Satans huvud (Algol) som i Charlie Sheens horoskop! Och där noterade jag att "trickster"-figuren verkar stämma bättre. Kenyatta måste också ha varit en pain-in-the-ass för västerlandet som såg sina gratis råvaror i Afrika försvinna för varje folkresning... Minns sångerskan Sara Li, vars Venus med onda stjärnan Algol tycktes väl beskriva hennes samarbete (Venus=allians) med Ranelid - mannen det alltid stormar kring!

Annars är Kenyattas horoskop starkt. Månen i upphöjt läge i Oxen, intellektets Merkurius i såväl härskar- som upphöjt läge i Jungfrun och så, kanske viktigast: en genuin Våg, där Solen förvisso är fallen och svag - i Vågen upptäcker själen att äkta samarbete med andra är den enda rätta vägen - men där dess vilja till rättvisa är genuin: Venus är hemma i sitt idealistiska härskarläge här.

Kenyas landsfader har enbart Jord (realism) och Luft (idealism) på kartan - ett intressant och rätt "torrt" budskap. Men det är förstås ett horoskop för ett sådant livsöde där idealismen realiseras i verkliga livet!

Problemhärden ska inte förnekas: Saturnus repression av våldets Mars. Det som undertrycks tenderar att revoltera och komma åter i än värre form! På det "psykiska" planet är emellertid Saturnus en verksam välgörare, för i Kenyattas sinne är stram återhållsamhet och begränsning av våldet (Mars) något som talar till hans fördel och som han tjänar på. 

Chandra lagna-horoskopet, som tar Månen som en ställföreträdande ascendent där födelsetid saknas, skapar dock i just Oxens fall en besynnerlig tolkningskonflikt. För även om Månen anses upphöjd i Oxen (stabil, inger förtroende, etc), förvandlar en Ox-ascendent individens sinne till verksam illgärningsman! 

Innan man avskriver en tolftedel av mänskligheten som onda i sinnet, måste man dock beakta alla faktorer och här är det helt klart att en stark Merkurius ger klart tänkande plus en idealistisk och harmonisträvande Sol-Våg som verkar för ett idealsamhälle. (Båda de omtyckta svenska (s)-märkta statsministrarna Per Albin Hansson och Ingvar 'skosulan' Carlsson var födda i Vågen.)

Men ja, jag har flera anonyma fall av Oxen stigande och där Månen berett individerna problem. Jag har fallet med modern som begick självmord efter att Ox-ascendenten haft ett sista (av många) uppslitande gräl, fallet med lycksökerskan från det fattiga landet som reste över hela världen till det beryktade välfärdslandet Sverige, och ett antal andra exempel med Oxen stigande där Månen (hemmet, ursprunget) inte varit lyckosamt. 

I ett annat fall var problemen rent fysiologiska: missbildningar i benen som krävde operation för att individen skulle kunna gå och således ett problem som nära anknyter till själva ankomsten till denna värld. Dessa är dock anekdotiska hågkomster och jag vet inte om Månen i Ox-ascendenthoroskop skulle visa statistiskt signifikans i frågan om en avvikande eller problematisk barndom/bakgrund.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant att ett av Sveriges främsta medier - Marie-Louise Hahn - föddes samma dag som Hammarskjöld blev FN:s generalsekreterare! (Hennes horoskop påminner f ö en hel del om Cayces)Hennes seanser, som återges i hennes och makens böcker, handlar till stor del om stora och djupa frågor som jordens framtid, människans öde osv.
Och att DH tillträdde som överhuvud för FN kan väl inte räknas in bland katastroferna... Apropå Afrika så stod han orubbligt på de nybildade afrikanska staternas sida mot supermakterna USA och Sovjet och de forna kolonialherrarna, vilket orsakade deras vrede. Och det var också denna intressekonflikt som var orsaken till den flygresa som blev hans död. Så på det sättet var ju den 7/4 -53 en katastrof för honom, men något hann han väl uträtta ändå... och Kenyatta blev sedermera fri, och Kenyas ledare...
S

Seaward sa...

Med reservation för att den upphöjda Saturnus i slutändan ändå kan ge skeva värderingar (Thatcher/Lööf) håller jag med om att Hammarskjölds utnämning kan representera det moraliska uppvaknande jag spanar efter här.

Jag noterade bara att den träffade honom personligen (1a huset) vid tiden, men du har absolut rätt. Som helhet tyckte jag kanske inte att Wikipedias lista gav uttryck för något genuint moraliskt uppvaknande denna period även om flera notabla händelser var intressanta ur perspektivet Våg/Vädur.

Det är möjligt att man lättare ser den förmodade moraliska excellensen om man eliminera oppositionen till Jupiter-Väduren och bedömer Saturnus hela passage (2½ år) genom Vågen. Då får man fortsätta ögna igenom världshändelserna en bit till...

Anonym sa...

Apropå datumet så är det väl ett lustigt sammanträffande att det är just den 7:e april idag! :-)
S

Seaward sa...

Din Sol i Jungfrun fick inte bekräftelse på _sina_ favoritämnen utan drar obetvingligt mot fragmenten, mot de enskilda detaljerna. :-) Varför jag inte kommenterade varken Hahnskan eller Hammarskjöld beror på att utmaningen rörde förra perioden som helhet, då upphöjda Saturnus opponerade sig egots tendens i Väduren att Jupiter-svälla bortom alla gränser och betona det partikulära.

Jag valde ur Wikipedias lista de händelser jag tyckte var spektakulära (mord och skandaler inträffar ständigt och sorterades bort) eller laddade med "arketypisk signifikans". Varför jag inte tyckte Saturnus verkade lysa fram med något särdeles moraliskt uppvaknande under den här perioden, kanske ska sättas i perspektivet av den "fallna" Saturnus i tunnelseende Väduren - en position du försvarat flera gånger, tydligen på basis av en nära konstnärsvän med den placeringen.

Det tycks mig uppenbart att den sjunde kretsen oftast verkar "övermålad" av de lägre planetära lagren. Själens Form är helt enkelt inte tydlig hos de flesta..För inte länge sedan noterade jag att Jupiter i Vågen med ett växande dataunderlag fortsätter att bete sig illa i komfortsökande Vågen, medan Saturnus en krets ovanför tycks stoiskt indifferent till frågan om kriminalitet. (Se under tabellen för en kort hypotes om varför.)

Att vi i Sverige tycker Hammarskjöld var Guds gåva till mänskligheten är rätt typiskt vår provinsiella natur - folk i marginalen drar för höga växlar på det lilla de har - men visst fog för sig har ändå åsikten, eftersom Wikipedia nämner det som en av det årets viktiga tilldragelser.

I så måtto är åtminstone den moraliska excellensen representerad i ett av fallen. Men ett fall har ännu en bit kvar till en trend, och det var därför jag (i en måhända slarvigt skriven avrundning) föreslog att det kan vara västerlandets eget perspektiv som skapar dimma. Illustrationen på detta var Kenyatta som vid tiden dömdes som brottsling fast historien gav honom rätt, han var (liksom Mandela) en hjälte.

Men eftersom vi inte har något horoskop för "den västerländska civilisationen" är det svårt att veta hur pass degraderad västerlänningens syn är på, och uttryck av, Saturnus. I vissa avseenden tycks västerlänningen totalt förslavad under "mätbarhetens rike", men i den djupare platoniska bemärkelsen (världen som idé/form) tycks västerlänningen helt ha vänt Saturnus ryggen.

Jag är inte helt nöjd med det här inlägget. Men det finns en gräns för hur "djupsinnig" man kan vara med ett "skrivprojekt" på mindre än två timmar. Frågan om Saturnus synlighet under en begränsad tidsperiod kräver mycket mer studier. Men jag lade en liten brasklapp i texten om detta jättearbete - stort som Saturnus själv!
:-)

Beträffande ditt intresse för det enstaka datumet, lär du inte få medhåll från mig i nästa inlägg heller ("Och vad om 23/10 1959?"). Jag skrev det för några dagar sedan men tänkte inte publicera det pga dess självupptagna ämne. Men din kommentar här visar att det har sin plats för sakfrågan: det är ett feltänk att hålla enskilda datum i aktning i samband med den sideriska zodiaken. (Åter Jungfruns orientering mot diskriminering/utskiljande av enskilda partiklarna?) Denna zodiak har inte med jordens tideräkning att göra utan är enbart sina egna symboler trogen.

Anonym sa...

Oj, det var en lång drapa i reaktion till den lilla observationen om 7 april! Jag tyckte bara det var lustigt att inlägget publicerades just då (speciellt eftersom du hade tänkt publicera texten först idag 8/4) och samma datum omnämns i texten, och jag dessutom spann vidare på det i kommentaren.

Jag förstår inte riktigt första stycket, för du kommenterade ju visst Hammarskjöld. Apropå "Hahnskan" så kom jag sen att tänka på det du skrev i inlägget om den olycksalige italienske sjökaptenen som föddes samma dag som en stor tågolycka. Och jag känner själv en flicka som är född samma dygn som Estonia sjönk som tyvärr haft en mindre lycklig barndom. Men det föddes förstås många de dagarna, och som du skriver i "23/10 -59"-inlägget skiljer sig de externa ödena åt mycket. Jag kan ge dig exempel på en tidstvilling till: för ett tag sen nämnde jag en gammal klasskompis som är född det datumet, och som fick sitt första och enda barn på det 39:e året. Hon var som ung lite vild och tuff, men snäll. Lite ond bråd död har inträffat även i hennes ungdom: En bror körde ihjäl sig i en bilolycka. Hon blev själv svårt skadad i en bilolycka några år senare, men klarade sig.

Jag har inte "försvarat Saturnus i Väduren" bara gett exempel på hur denna position kan ta sig i lite mer positiva uttryck än de man finner i slaskpressen. Den "nära konstnärsvännen" är nog en amatörförfattare jag känner, och så finns det ju Harry Månsus också. Men det går så klart att finna exempel i vartenda tecken.
S

Seaward sa...

Bara en del av repliken kan betraktas som en drapa. Merparten är en vidareutveckling av inläggets tankar!

Men ja, jag var en aning skarp. Det beror på att jag har gjort ett monsterjobb hela helgen och bytt hela underlaget till en webbplats - från en leksaksdatabas (Microsoft Access) till långt mer komplexa MySQL. I princip allt slutade fungera och jag har fått lista ut mängder av delikata små skillnader i dialekt mellan de olika databasspråken. Det är tur att nätet är fyllt av röster som redan gått igenom samma pärser och delar med sin av sin kunskap!

Här ett exempel - säkert fascinerande för en lekman - på en databasorder som bröt ihop, och de små men avgörande förändringar som krävdes för att få igång ordern till databasen (skriva ut två små extra fält med produkttillval):

ACCESS:

SELECT ArtOptionals.OptID, ArtOptionals.ArticleID, ArtOptionals.OptTypeID, ArtOptionals.Description, ArtOptionals.PriceMod, ArtOptionals.PriceLink, ArtOptionals.Comment FROM ArtOptionals WHERE ArtOptionals.ArticleID=" & artID & " AND ArtOptionals.PriceLink=1 ORDER BY ArtOptionals.OptTypeID,Description UNION SELECT ArtOptionals.OptID, ArtOptionals.ArticleID, ArtOptionals.OptTypeID, ArtOptionals.Description, Article.Price, ArtOptionals.PriceLink, ArtOptionals.Comment FROM Article LEFT JOIN ArtOptionals ON Article.ArticleID = ArtOptionals.PriceMod WHERE ArtOptionals.ArticleID=" & artID & " AND ArtOptionals.PriceLink=2 ORDER BY ArtOptionals.OptTypeID, Description"

MYSQL:

(SELECT OptID, ArticleID, OptTypeID, Description, Description AS UDescription, PriceMod, PriceLink, Comment FROM ArtOptionals WHERE ArtOptionals.ArticleID=" & artID & " AND ArtOptionals.PriceLink=1) UNION
(SELECT ArtOptionals.OptID, ArtOptionals.ArticleID, ArtOptionals.OptTypeID, ArtOptionals.Description, ArtOptionals.Description AS UDescription,
Article.Price, ArtOptionals.PriceLink, ArtOptionals.Comment FROM Article LEFT JOIN ArtOptionals ON Article.ArticleID = ArtOptionals.PriceMod WHERE ArtOptionals.ArticleID=" & artID & " AND ArtOptionals.PriceLink=2) ORDER BY OptTypeId, UDescription

Med "kommunikation" av det här slaget är man mer monster än människa och ser med falkögon varenda liten avvikelse från den exakta sakfrågan. :-)

Anonym sa...

Fy f-n vilket jobb det måste vara att jobba med datorprogrammering!

Beskrivningen sist låter ungerfär som en beskrivning av Jungfrun tycker jag ;-)
S

Seaward sa...

Se bloggens tidiga inlägg om astroNomen, dataprogrammeraren och ufologen Jacques Vallee! Jungfruns tecken. :-)