Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 11 oktober 2009

Another one bites the dust

Fd tjejbandssångaren "Ronan Keatley" i Boyzone - verkligt namn Stephen Gately - har hittats död vid 33 på ett hotellrum på Mallorca. Dödsorsak i skrivande stund okänd. DN, Expr, AB

Tillägg 091012, Kvävd i sina egna spyor efter åtta timmars festande - säger Expressen efter att omständigheterna klarnat. Gately med äkta man hade plockat upp en tredje man för en natt av degraderat homosex och medan ex-stjärnan dog i sina spyor i rummet intill fortsatte de andra två (ovetande) med sin akt.
Det enda ytterligare fall på den här bloggen - vad jag minns - där ett dödsfall granskats i skenet av vad som vid samma tid utspelade sig på himlavalvet, var fallet med den unga sociopaten och massmördaren Tim Kretschmer som avslutade sina "femton minuter i rampljuset" med självmord.

Men det förvånar inte att se de klassiska indikationerna på andesjälens in- och utgång i det materiella livet återkomma även på denna himmel. Sol och Måne är som vanligt nycklar. Månen som livets in- och utgång ("från vaggan", en eufemism för moderskötet, "till graven" - Jordmoderskötet). Solen som markör för de stora och definierande ögonblicken.

Så här ser en dubbelexponering av födelsedag och dödsdag ut, med utgången i yttre planetkretsen:



Notabla koincidenser.

Gateleys födelse i egosvaga Fiskarna opponerades av en Sol i motsatta Jungfrun vid döden.

Sångaren själv föddes under en fullmåne mellan just dessa två "rörliga" tecken, så att den passerande Solen "triggar" denna medfödda spänning, där särskilt Solen i Fiskarna symboliserar moksha - frigörelse från banden till denna värld. Som symbol för en religiös mystiker, en munk eller nunna, är det naturligtvis ett utmärkt omen, men det finns också en aspekt av ren och skär "död" här. I ett annat, anonymt, fall av en födelse under samma fullmåne förlorade vederbörande både far och mor (i skilda episoder) långt tidigare än förväntad svensk livslängd.

Givet en potentiellt "laddad" Måne ("från vaggan till graven") passerade den transiterande Månen ("sekundvisaren" vid prognostisk verksamhet) på lördagen över Gateleys medfödda olycksplanet Mars i Tvillingarna.

Var då Gateleys Mars i sig ett problem på födelsehimmelen? Skriv upp det! Den kastade sitt onda öga mot kvinnornas planet dagen då den homosexuella pojken föddes! Eller i andra ord: skrivet på himmelen är att utgången förutspåddes komma hastigt och i en olycka, i linje med Mars turbulenta och snabba natur.

Vad gjorde då transiterande Mars själv på himlen denna lördag? Jo, den hade just gjort entré i Kräftans tecken (härskare: Månen), det tecken som likt Månen symboliserar modern-kvinnan och (det biologiska) livets början och slut.

"Avmätthetens" och separationens demon Ketu (södra månnoden, draksvansen), låg ännu kvar här i sin backande 19-årscykel genom zodiaken och tillsammans tryckte nu olyckan och separationen på ännu en öm punkt i popstjärnans horoskop: den yttersta gränsdragarens (dödens) planet Saturnus.

Än Saturnus, den ultimata gränsdragaren för själens fall ner i tidens och mätbarhetens overkliga domän? Jo, den har nyligen påbörjat sin 2½ år långa färd genom Jungfruns tecken - sångarens måntecken (livets in- och utgång)! Transiterande Saturnus befinner sig således i centrum av den mest kritiska passage indisk astrologi känner till.

Se vidare boken The Greatness of Saturn (nytt fönster) av den förnämlige vediske astrologen Robert Svoboda - jag har inte läst den själv, men nyligen beställt den. På brittiska Amazon förtydligar en recensent Saturnus passage över natala Månen:


In Vedic Astrology, Saturn crossing the Moon in the Radix horoscope, is a crossing, that takes about 7½ years, (the house before, the very house and the house after, the Moon, 2½ years in each house) and it has been known, by any Vedic Astrologer, who has honored the profession, as Sade Sati, since the beginning of time.

Givet att klockslag saknas på Gateleys horoskop kan vi inte gå längre. Men håll med om att det var besvärande många svaga punkter i hans horoskop de transiterande planeterna tryckte på vid denna tid!

Det här inlägget syftade enbart till att granska OM ett något bland transiterna denna lördag kunde förmärkas. Svaret som kom åter var ett rungande "ja!". Så mycket av hela Gateleys grundstruktur var aktiverad att man knappt ens behöver analysera överlappningarna mellan natal himmel och transiterna.

Inga kommentarer: