Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 21 juni 2009

Röda korssvindeln



Adelsmannen som levde ett dubbelliv och svindlade Röda korset med luftfakturor bjuder på några astrologiska paralleller med horoskop som skymtat förbi på bloggen i samband med giriga höjdare i bankvärlden. 

Aftonbladet kallar mannens förehavanden för ett dubbelliv, och tanken ligger förstås redan i soltecknet Fiskarna, en av zodiakens duala stjärnbilder. Tecknet tillhör Vattenelementet och är som sådant tämligen drivet av känslor. Mannen hade stor framgång hos Cancerfonden och hjälpte dem att samla in stora summor. Det är exakt vad man kan förvänta sig av både Kräftan och Fiskarna, de två Vattentecken som drivs av en humanitär och empatisk ådra.


Varför jag utelämnar det tredje Vattentecknet Skorpionen, beror på att det är knepigare. Det finns välgörare även här, men ofta finner man Skorpionen främst i strid för sin egen överlevnad. Tecknets innebörd av "döden" ger tydligen inte sällan en så djupt rotad otrygghet att de aldrig kan slappna av. De bygger och bygger på sin karriär som ska säkra mot den förskräckliga undergången, och når aldrig den avslapppnade altruismen bortom det anspända säkrandet av sin egoposition.

Komikern Ben Stiller har för sina roligaste och mest skruvade svarta komedier hämtat mycket från sitt korrekta soltecken Skorpionen! Och vem kan missta sig på att Björk inte alls var född i Skytten (som västerlandets zodiak vill ha det) utan en Skorpion!? Lyssna bara på den ångestdrivna "konstmusik" hon kom att utvecklas mot.

Beckmörker gäller även Clive Staples Lewis rösten och själen i det sällsynt dystra bandet Tindersticks och för legendariska grundaren till folkrockgruppen Byrds, Gene Clark (Sol och Måne i Skorpionen - konsekvent söp han sig till döds - vilket svenskarnas egen giftgadd Ulf Lundell också tycktes vara i färd med under en fas i sin karriär). Ja, varför inte bre på när vi ändå håller på? Prova de här: Ångestens egen poet Rainer Maria Rilke eller sexualneurotikern Woody Allen!


Månen i Skorpionen - ofta ett psyke i förskräckt mörker 

Svindlaren har Månen i Skorpionen, den kanske klenaste placeringen av alla för känslolivets planet. Ett känsloliv i "dödsskuggans" dal indikerar ett vardagligt liv där mörker eller oro aldrig är långt borta, där livet upplevs som extra sårbart.

Kändisen Carolina Gynning har den här Månen och allt som behöver nämnas har väl sagts i pressen om neuroser och ångestar över allt från kropp till 30-årsdagen. Den suspekta Skorpion-Månen gällde också exentrikern Howard Hughes med alla hans fobier och hypokondriska anfall. Och Lisa 'Vänner' Kudrows Mån-Skorpion är exakt det som gör henne så rolig: hennes galla (skorpiongift) och totala vämjelse inför allt hon ogillar är inte rollspel - hon hämtar det rakt ur sin dystra och aversivt stämda skorpionsjäl!

Jag har avsiktligt valt ut några riktigt talande exempel på Månen i Skorpionen, och jag kunde ha listat många ännu mer extrema. Den här bloggen har tidigare noterat mördarna Phil Spector, Anders Eklund och Ted Bundy med denna psykiska grundton.

Solen i Skorpionen ger i allmänhet legitima karriärvandringar, det är alltså psyket i Skorpionen, Månen, man ska vara lite vaksam på. Här uppstår lätt fixeringar och det kan gälla vad som helst. Scener svartmålas eller blir till nidbilder (skådisen och regissören Danny DeVito, Månen i Skorpionen, är ännu ett strålande exempel på den nattsvarta ton såväl Sol som Måne i Skorpionen drar in när de hamnar i filmbranschen).

När fixeringen är ett faktum är fältet öppet för vilka irrationella tilltag som helst. Med Månen i Skorpionen är det tveksamt om Solen i Fiskarna äger en tillräckligt stabil eller korrektiv inverkan. Ett extra minus får den här himmelen eftersom Månens disponent (dvs Skorpionens härskare) är Mars och den befinner sig i ett Luftecken (Vågen). Men Vatten och Luft låter sig inte blandas, utan alstrar ofta underliga hybrider av irrationalitet och rationalitet.

Solen i Vatten och Månen i Vatten - men finns det någon gränsdragare på himmelen? Solen + Jupiter + Merkurius i Fiskarna indikerar en utomordentligt väloljad (slipprig?) natur med just den vilja att framstå som "lyckad" (Jupiter = framgång, medvind) som artikeln nämner.

Merkurius är handelsmännens och kommunikatörernas planet, så det syns att munlädret är bra här! Merkurius anses "debil" i Fiskarna precis som psyket anses "debilt" i Skorpionen, men man ska inte glömma att Jupiter är hemma i härskarläge i Fiskarna här, och Solen + Jupiter bildar dock någon slags emotionell typ av intelligens.

Den stränga gränsdragaren Saturnus verkar på denna himmel mest likna "lagens långa arm", som från motsatta sidan av zodiaken opponerar sig mot allt detta "flyt" i Fiskarnas tecken, och Jupiters tendens mot oavbruten expansion.

Eftersom födelsetid saknas kan egentligen inte särskilt mycket mer sägas, och planeterna inte rangordnas i betydelse. Men om man placerar in dem i en "naturlig zodiak", som på bilden här ovan, uppstår en närmast tidlös och universell berättelse:

Solen i Fiskarnas eget 12e hus för "lidande" och "slutna institutioner" rimmar dels väl med filantropiskt arbete eller arbete utfört för samhällets olycksbarn. Notera sedan hur Månen - planeten som assimilerar solljus - hamnar i Skorpionens "naturliga hemvist" - det åttonde huset för död, korruption och...andra människors pengar (i kontrast till Oxen och 2a husets egna pengar).

Det syns alltså vara samma symboliska budskap som skisserar både en duglig kraft vid insamlingar för välgörande ändamål, men som också, genom en "illvilligare" läsning av 12e och 8e kan indikera "saker man gör till sitt eget förfång" (12e) i samband med "andras pengar" (8e). Tolfte huset kallades inte för inte den onda daimonens domän under senantiken, vår naturliga disposition som själar som fallit till jorden att välja den sämre av två vägar. Kanhända är det just i själens syndafall från evigheten som det här valet gjordes.

Den ena fisken simmar neråt, mot inkarnation på jorden, och den andra fisken anträder vägen hem igen. Tecknet och de här människorna bär på två helt olika tendenser, och som soltecken kan Fiskarna indikera t.ex. dubbeljobb eller, som här, ett hedersamt värv och ett "svartjobb".


Svindlaren som ren arketyp (urbild) 

När klockslaget saknas i indisk astrologi. används istället Månen (sinnelaget) som markör för personen och husen numreras från denna. I det här fallet hamnar då Väduren som åttonde hus för andra människors pengar. Vädurens härskare Mars (olyckor) befinner sig i sin tur i Vågens tecken, tecknet för kontraktsbundna partnerskap. En liten varning således för potentiella olycksrisker i samband med andras pengar medan personen är knuten under kontrakt i sådana frågor.

Med Månen som startpunkt för husen landar den vällevnadstörstande Fiskarna i 9e sektorn för "långa resor". Ska man av detta dra slutsatsen att först när horoskopägaren når en lukrativ befattning (Solen + Jupiter) som involverar utlandsresor, finns risken för att Saturnus (lagens långa arm) slår till från oppositionsläget? För Saturnus hamnar enligt den här husdelningsmetoden nu i 6e sektorn för "fiender". Jag bara spekulerar här, men läsarten är logisk.

Svindlaren måste alltid ha upplevt armodets och gränsdragaren Saturnus flåsande sig i nacken som en "fiende", och kanske är det här vi ser motivet som drev honom in i olagligheter där han sökte rädda "sin sida" av berättelsen: historien om en Sol/Jupiter-varelse, den officiella, framgångsrika personen. (Månen i Skorpionen indikerar alltid den privata, dolda sidan som likväl läcker igenom när man kommer en person närmare än bara hans/hennes solära jag - det som syns i t.ex. löpsedlarna.)

Fiskarna, har jag upplevt som ett ganska karaktärssvagt tecken. De är vänliga men också oerhört predisponerade att "slira iväg" och missa målet. Känslor är en fiende till det klara resonemanget. Ofta ångrar de sig (fast övertrampet är då redan gjort) och bättrar sig.

Men tecknet är som sagt Vatten, dess kvalitet är den "Rörliga" och dess planet Jupiter söker komfort och välstånd (för sig själv och andra) och det är lätt att inse att "låga versioner" av Fiskarna ligger i den moraliska riskzonen. Detta tycks den indiska astrologin ha vetat om (till skillnad från den västerländska) eftersom här Fiskarnas "naturliga" hemvist i 12e huset också beskrivs som sektorn för "sängkammarens hemliga nöjen". I linje härmed kan i Fiskarna dragningen mot sinnlig njutning gå bortom all rim och reson.

Som alla Vattentecken är detta, som sagt, ett känsloorienterat tecken. Detta naggar ofta Solens egna egenskaper lite i kanten. Solens strikt rationella klarsyn "tintas", Vattnet drar en slöja över allt och romantiska fantasier eller rent av självbedrägeri grumlar den apolloniskt klarsynta Solen. Detta är vad som hände adelsmannen som började berika sig på sin arbetsgivares bekostnad.

Och glöm inte hans sinnelag i Skorpionen: tecknet som alltid (med rätt eller orått) våndas över att korruptionen står för dörren. Skorpionens överdramatiserade farhågor om döden kan ha bidragit att derangera förståndet (Solen) så att kriminalitet blev följden. 


Tillägg 090627 

Jag var på vippen att skriva något om hans förflutna i Cancerfonden också, givet att en bedragarinstinkt är medfödd (och kan ses som en "potential" i horoskopet). Och mycket riktigt väcks nu också misstankarna att adelsmannen försnillat pengar redan i arbetet för Cancerfonden. (Aftonbladet, SvD) 

Tillägg 090703 

Är det verkligen möjligt att jag har EN läsare på AB:s redaktion? Eller är det bara en slump att min lilla illustration dyker upp i näranog identisk version, bara med lite sämre koll på bildkompositionen (perspektivet människan/stålarna)?
:-)

Inga kommentarer: