Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)



måndag 10 juli 2017

Timbro kultur och kapten Amerika
(När stupiditeten tar kommando)





När jag söker ansiktet till den rappakalja Timbro utgivit som sin favoriserade kulturpolitik och som recenseras i AB, trillar jag nästan av kontorsstolen över vad jag ser. Författaren är ju den oändligt patetiska kapten Amerika, spelad av Chris Evans, i urvattnad svensk version! 

Kapten Amerika var fotsoldaten som frös inne under Andra världskriget och nu återvänt till vår cyniska och desillusionerade tid med det gamla Amerikas hela patriotism och naivitet (tiden innan alla insåg vilket svin den Store Satan är på världsarenan). Så egenartat med detta look-alike-fynd eftersom även Timbros Lars Anders Johansson har en sidokarriär som präktig svensk vissångare, vår egen version på kapten Amerikas osvikliga nationalism, så att säga!

Timbro verkar nästan ha rollbesatt sin kulturmedarbetare som Hollywood letar fram passande figurer när det är dags för propagandafilmer typ den ändlösa serien filmatiseringar av småpojkars serietidningar från Marvel Comics. Dessa innehåller alla superhjältar med undantag av teknofascisten Stark/Järnmannen som behåller en del av sin gestaltares, Robert Downing Jr., personliga obalans och narcissism - USA är trots allt inte en kollektivistisk nation utan drivs av det mest egoistiska ideal zodiaken känner till: Jungfrun (i 11e huset) som vill äga sin egen åkerlott och lyckas på egna villkor utan den gamla européiska överhetens villkor eller inblandning. 

USA som vi känner det är ett land där ett gammalt trauma fortsätter att återklinga genom generationerna och anta allt mer sjukliga uttryck med tidens gång (ascendenten är dock Korruptionen, Skorpionen). Fattigeuropéerna som en gång utvandrade är har på 00-talet blivit till degenererade kopior på kopior på kopior av det etos nationens fäder en gång hyste. Med Trump som ett historiskt bottennapp kan det det inte vara långt kvar till ett nytt amerikanskt inbördeskrig. 

Vart sedan alla jönsigt hamburgardyrkande svenskar ska vända blicken är deras problem. Kanhända leder USA:s undergång och omstart till att även Sverige saneras och luften blir lättare att andas. På promenad genom turiststråket Kungsträdgården i Stockholm, snart prydd av konsumtionsdjävulens senaste upptåg, ett tempel dedikerat till Apple, såg jag igår ännu ett tecken i tiden. Uteserveringen hette visserligen något oskyldigt med hamburgare i namnet, men på de företagstillverkade parasollerna stod det på äcklig töntamerikanska "Bud & Burgers", en lågutbildad (och troligen grovt överviktig) amerikan äter sin hamburgare med smaklös amerikansk öl av märket Budweiser! 

Så här förstör USA land efter land de erövrar via sin fulkultur. Vi är inte ens medvetna längre om att vi vandrar runt på ockuperat territorium. Och sossarna jobbar ihärdigare än någon på att dra in NATO och kärnvapen på vår mark. Hur kunde svenskarna bli så avskyvärd enkelspåriga att "Duvemåla till Amerika" är allt som ryms i deras kollektiva psyke? När de härskande bytt ut lokalbefolkningen mot invandringen får vi istället en multikultur som alla sjunger Coca Colas lov, vet inte om det ena är att föredra framför det andra.

Alla dessa Marvels serietidningshjältar (där även ett ryskt namn skymtar för att visa att förståndiga världsmedborgare tar USA:s parti) skrymtar hämningslöst över den amerikanska överlägsenheten och den amerikanska rovkapitalismens förmåga att segra över t.o.m. utomjordingar - med en smula hjälp från gudarna förstås, här representerad av fornnordiske Tor.

Look-alike-faktorn visar sig vara mer än genernas lotteri, Johanssons och Evans ansikten - gjutna i samma form men upphovsmannen lite stadigare på hand när amerikanen göts, är ännu ett exempel som väcker frågan om det är Tiden snarare än DNA som är den yttersta orsaken till att vi finns. 

Tiden och dess inre dynamik som också är känd som karmalagen som formar nya spelplatser för de gästande själarna som kommer åter till världen för att reda ut den röra vi människor - själarnas tillfälliga boningar - alltid tycks ställa till med.


Timbro-kapitalisten, den 27/3 1981:




"Kapten Amerika", den 13/6 1981:



Låt oss klara av look-alike-faktorn först. Jag har noterat små och pliriga ögon på många vattendjur (Kräftan, Skorpionen och Fiskarna) och tolkar man det symboliskt uppvisar dessa själar en regression, de är på väg att tappa sin mänsklighet och återvänder till det hav vi en gång kravlade upp ur (enligt en modern men populär mytologi). De små ögonen vittnar om att de lider av en begränsad begåvning och att Näringssjälen (även känd som den Vegetativa Själen eller den Irrationella Själen) dominerar. Dessa är reaktiva och inte proaktiva varelser, likt planetens vegetation och biologi reagerar de bara med skyddsinstinkt. Dessa själar kommer aldrig att föra mänskligheten till högre höjder, dessa är eftersläntrarna som föll ner i det Vatten vars yta Jesus så elegant visade att man kunde gå på förutsatt att man fokuserade sitt sanna väsen som luft- eller andevarelse.

Timpro-propagandisten skulle kunna vara född sent på dygnet men jag gissar starkt på att Månen ännu befinner sig "fallen" i Skorpionen eftersom Chris Evans enligt Astrotheme.fr har en födelsetid som för andra gången på några dagar serverar bloggen med en Skorpionascendent i 5 graden och således hårt angripen av lögnspridaren Satans stjärna Algol. (Se Charles Lindbergh) Det är därför möjligt att det vi ser här är en kantig ansiktsform som tillhör Skorpionen samt, förstås, de aningen krympta ögon som indikerar en själ som är aktiverad i defensivt läge 

(Skorpionen är terrorskräckens tecken och jobbar hårdare än någon annan mot sin egen natur som är det biologiska livets slutliga död i Skorpionen efter en kort passionerad cykel i Kräftans tecken och innan de fallna själarna återkommer som "regndroppar" i via Vattenhjulets tredje eker, Fiskarna.)

Men i look-alike-frågan ska man kanske inte bortse från en envis konjunktion som ligger på himlen detta år. "Själen form" Saturnus i fysiologiska Jordtecknet Jungfrun introducerar sig starkt till celldelningens Jupiter i samma tecken. Det är Jupiter som "flufffar" upp och skapar tredimensionalitet åt livet i denna värld. Saturnus är bara en "platt" formalist. 

Astrologin kan faktiskt ses som förlagan till den populära hypotesen att våra verkliga liv är tvådimensionella och "skrivna" i universums utkant och att det liv vi lever nu bara är en illusion i tre dimensioner plus tiden som förändrar allt...

I samband med Timbro-kapitalisten och kapten Amerika kan man återknyta till ett inlägg från 2012:

80-talet: kollapsen in i självisk materialism


I det horoskopet är de intressanta faktorerna naturligtvis de stora ödespenslarna eftersom precessionen är så långsam att "nyårskartan" bara ändrar soltecken vart tvåtusende år. Den 1 januari 1980 har Saturnus nått sitt negativa härskarläge vilken ger en varning om att mänskligheten stod inför ett årtionde där Arbetsgivaren skulle ta sig ny ton. Detta var starten på det som nu används som ett skällsord - nyliberalismens tid - men som varken Timbro-dåren eller kapten Amerika uppfattar eftersom de är barn av sin tid och förgiftade in i själens underkläder!

Det är möjligt att årskull 1981 skulle uppvisa ovanligt många stereotypa ansikten av kapten Amerikas typ om man samlade några miljoner foton och processade i stordator... Saturnus och Jupiter indikerar verkligen ett extremläge i den antisociala och superegoistiska Jungfruns tecken. Så här presenteras normalt inte zodiaktecknen men den här bloggen är heller inte en dussinblogg! Väst har inte velat läsa sina gamla texter ordentligt, för det står svart på vitt att Jungfrun är Olyckan personifierad i zodiaken, både myterna knutna till tecknet såväl som dess "naturliga" sjätte hus är eniga. 

Dagens självförljugna astrologi i västerlandet kallar istället 6e huset för "hälsohuset" trots att det är olyckor och elände som tecknas av denna zon. Och slaven eller tjänstehjonet har snyggats till så att 6e huset numera har den diffusa karaktären "serviceyrken". 

Man skulle faktiskt kunna tänka sig att det var vid ingången till det nyliberala 80-talet dessa förfalskningar skickades ut - en tidsanda påverkar eller förgiftar alla livets områden och eftersom astrologin i väst redan ägnade sig åt dagdrömmar hade den inga problem med att själva den egocentriska doktrin som nu lanserades, den som så tydligt markeras av Saturnus-i-Jungfrun - makten och kontrollen ligger hos mig. 

Detta är då det råttgift t.ex. Fredrik Reinfeldt och moderaterna gödslade de svenska hushållen med under många år: är du arbetslös eller sjuk är det ditt fel, för du hade makten att likt en amerikansk nybyggare satsa på dig själv, skjuta av några indianer och annektera marken som din, allt för att säkra ditt uppehälle. Individualismen i Jungfruns tecken är ett riktigt självmål för dem som dukar under för sin medfödda symbolik. Alla zodiaktecken är inte jämlika...

Beträffande Chris Evans som har mer skarpskurna drag kan man löst påminna om att Vatten suddar ut och när vatten krusar sig blir originalet suddigt. Den lägre världen är en mer eller mindre otydlig avbild av den högre och Chris Evans är trots allt starkt under Luftelementet vilket nästan helt saknades ett par veckor tidigare. Astrologin antyder alltså symboliskt att amerikanen står närmare den himmelska förlagan än svensken. Skaparen körde ett par testomgångar innan "kapten Amerika" lanserades och en sådan beta-produkt är vad Timbro lagt vantarna på och nu söker använda för att värja sorgliga nationalromantiker för marknadsliberalismens sak. AB:s recensent skrattar åt hur korkat försöket är. Män som Lars Anders Johansson kommer att utplånas när dollar-Amerika kommer med sina storbudgetfilmer och stereotypa artister. Snart kommer ingen i det här landet att minnas eller bry sig om någon Nils Ferlin eller Karl-Axel Karlfeldt. USA kommer att förse oss med den rekreationskultur vi behöver.

Missa dock inte hur korrupt Chris Evans Luft är. Skorpion i öster innebär att hela terrormekanismen är aktiv hos honom och det är absolut ingen slump att skådisen tackade ja till rollen som kapten Amerika - hjälten som håller stånd (och mer än så) när fienden och utplåningen står för dörren. Man hittar typiskt Skorpionen i läkarbranschen där tecknet heroiskt värnar det biologiskt livet men ibland är så förblindade av enbart det kroppsnära tänkandet att man inte förstår att döden ofta är att föredra - framför t.ex. den framtid Sverige har i antågande som tag för att vi lät politikerna vänslas fritt med kapten Amerika...

Men Skorpionascendenten placerar som synes andesjälens element Luft i "förlorande" eller "onda" hus och i 8e (dålig karma, död) och 12e (närliggande karma, förlust av föregående liv, och förluster eller offer i detta liv). För att kunna agera ut enbart den instinktiva viljan till mera liv, offrar Chris Evans både sansen (Månen, psyket) - dubbelt upp eftersom även måndisponenten ligger i ett ont hus - samt intellektets Merkurius, i vad som annars är en stark position i sitt positiva hemmatecken Tvillingarna. Det är märkligt hur väl den här kartan stämmer in på den hysteriskt torftiga och fyrkantiga mentalitet Chris Evans lägger in i sin rollfigur kapten Amerika. 

Nu har jag inte sett honom i något utanför Marvel-sagan, men att döma av foton på nätet är han en banal narcissist, lika petig med sitt utseende som den lätt psykiskt störda fotbollsidolen Beckham. Skorpionascendenten leder ofta till en kroppsfixering av de sjukare slaget eftersom varje liten förändring övertolkas som dödshot. Således började en väninna, 40+, med Skorpionascendent, botoxa så fort en obetydlig rynka mellan ögonbrynen visade sig... 

En klippt bekantskap Sol-Skorpion i 2a fysiologiska- och näringshuset pratade så lågt och vulgärt om kvinnor som bara objektiv kropp att det inte gick att upprätthålla den bekantskapen. Jord och Vatten ger ofta extremt låg panna, förståndsmässigt, men är i Sverige exakt vad man kunde förvänta sig givet landets officiella gudsförnekande och biologifixerade agenda. Skorpionen är syndens och dödens tecken och det verkar som de som föds här (förutom läkarkåren) har en tendens att trilla dit på tecknets sämre sidor, de blir krampaktigt fixerade vid rent inomvärldsliga nojor. 

Man kan minnas att den naturliga zodiaken placerar Skorpionen opposit den enkla Oxen/2a huset där ingen psykologi eller djupare funderingar är aktuellt. I Oxen är livet enkelt och handlar bara om arbete som ger pengar i fickan och mat i magen. I Skorpionen uppstår den negativa spegelbilden av allt detta, utan att individen för den skull tänker ett varv till. Därför är Skorpionen ett av de zodiaktecken som bäst beskriver kapitalismen i dess ondaste former. Chris Evans har således inte bara Skorpionascendent utan också ett psyke ägt av Venus i 8e skorpioniska huset. Inte konstigt att han valde rollen som herr Amerika själv - USA:s nationalhoroskop innehåller också ruskiga tendenser till mord och övergrepp på andra kulturer (med början i de inhemska rödindianerna).

Vad säga om kapten Amerikas urvattnade svenska look-alike? Jo, att hans opposition mellan landsflyktiga Fiskarna och åkerbrukaren Jungfrun varit ett återkommande tema i svenska horoskop för främlingsfientliga. (AB:s recensent noterar att Johnansson yttrar tankar som låter tagna rakt ur Sverigedemokraternas kulturpolitiska program.) Inte förvånande att han i sin viskarriär ägnar sig åt det lokala, det svenska! Men det här året är som helhet starkt styrd från Saturnus/Jupiter i Jungfrun och den här jordbundna merkuriern representerar den begränsade rörligheten i Jordelementet, inte olika gamla tiders småbonde som packar sin kärra och färdas till marknadsplatsen för att sälja de skördade grödorna. 

Tyvärr är det överherren Saturnus som bestämmer över Jupiter, så några större summor kommer Lars Anders Johansson aldrig att tjäna på sitt hantverk - det står en snål och själviskt direigent, en materialist i bakgrunden som suger åt sig allt mervärde/profit som Jupiter alstrar. Johansson är så naiv som bara Fiskarna kan vara när han tror att marknadsliberalismen är till för honom och alla de andra som jobbar småskaligt... 

Om vi som här antar Månen i Skorpionen tillhör han dock de som fantiserar om en ledande (Solen) plats bland ledarna (5e huset) och med horbockens driv (Mars + Venus) ser man dels, en typisk symbol för musiker och artister i rörelse (Fiskarna fötternas tecken), men också ett klassiskt exempel på en Överherrens nyttiga idiot och springpojke! För den här showen har inte Johansson (bara namnet!) någon makt över, det är de han tokgalet idealiserar i 11e huset som kommer att beröva honom allt. 

Jämför Johanssons 11e idealhus med äldre inlägg där USA:s skorpionascendent och 11e hus i Jungfrun diskuterats. Johansson är uppenbarligen också en av de hjärntvättade USA-vänner det går tretton på dussinet av i Sverige och som tror att ensam är (Tony) Stark .


Tillägg

Tony Stark alias Robert Downey Jr. kommenterades redan 2010 och det kanske vore tid för en översyn av den texten. I det här sammanhanget noterar jag bara att också han är en lätt förgiftad Vatten-typ, med Solen i Fiskarna , Kräftascendent och Månen i linslusen Väduren och typiskt nog i 10e huset för popularitet/offentlighet. Det är lätt att gilla Downey Jr (det man tror sig känna av honom vita duken), han projicerar en nästan ömsint sensitivitet sida vid sida med sin hysteriskt hypomana still (det senare är "sensationalistisk" Eld+Vatten i kartan). 

Men också Downey är en firre som simmar i det förgiftade amerikanska akvariet och därför inte kan annat än betrakta sin miljö som naturlig eller förstå hur han betjänar (och tjänar ohemula summor) på ett falskt budskap om vad USA representerar. Missa inte hur den onda stjärnan Algol gradexakt kommer åt hans rikedomsplanet Jupiter i Oxens 3 grad! Och i idealhuset dessutom. Aj, aj, aj. (Orala Oxen och Satanshuvudet förklarar perfekt Jupiters excesser från åren då han både drack och knarkade som besatt! Jfr. Brian "Beach Boys" Wilsons "algoliserade" karta.)




Downing som Tony Stark hjälper i själva verket till att sprida den cyniska och förljugna propagandabilden av "amerikansk vapenindustri med hjärta". Och allt detta sväljer tonåringarna som väl alltjämt är Marvels målgrupp även om vuxenvärlden visar plågsamt tydliga tecken på infantilsering så att kiddsen numera inte får ha något eget ifred. Ålderdomsparanoida vuxna försöker spela yngre och dummare än vad som anstår deras år på jorden. 

Undertecknad slukar förstås popkultur med intellektet påknäppt, men har ändå en lien crush på Tony Starks sekreterare/medägare Pepper! :-) Gwyneth Paltrow må vara lätt skadad av materialismen på en lägre nivå, men något gott har den själen gjort i tidigare liv! Hon utstrålar godhet samtidigt som omdömet i det privata verkar aningen rubbat...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar