Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)måndag 17 juli 2017

Rikemanspropaganda i SvD
Eliten inom borgerligheten anar att det börjar blåsa snålt. Kanske självmant, kanske på uppdrag skriver så SvD en panegyriskt om alla dessa generösa superrika människor! Visst är det en fars, det medierna ägnar sig åt!?

Tidningens tilltag är så korkat och genomskinligt att födelsetidpunkten (publiceringen) rimligen måste innebära ett horoskop med högt signifikant värde. Låt oss se efter!Helt otroligt! Samma dygn Solen gör sin ingress i den passionerat hungra näringslivsprincipen Kräftan (med omoralens Mars) publicerar alltså SvD artikeln som berättar hur alla dessa stackars rika människor har som tradition att "offra" pengar på avdragsgilla och behjärtansvärda ändamål. Astrologiskt illustreras dessa krokodiltårar för världens mindre bemedlade som att härskaren Lejonet stiger i öster men placerar sitt emblem Solen i 12e huset för världsliga försakelser!

Skälet till denna olustiga propaganda går djupt: i 10e makthuset den avskydda symbolen för banal äganderättsinstinkt: pengarnas Venus i negativt hemmaläge i Oxen - judarnas blänkande Guldkalvs tecken. För en god härskare (Lejonet) är alltid Venus en ond planet så det är ett klart negativt omen när ledarens onda rikedom faktiskt överskuggar hans person! Dessutom finns starkt missnöje på samhällets botten: nere i hushållens 4e hus ser vi avundens Skorpion förstärkt av armodets Saturnus och denna iskyla tenderar att underminera hushållen som det fundament på vilket den oanständiga rikedomen i maktposition vilar!

Denna prominenta Venus är om något ett emblem för det filosofen Plotinus kallade Afrodite förfallen, blickande mot det materiella. Den gudomliga kärleken degrad till en simpel hora för det materiella. Den hinduiska logiken är här solklar:

[Den tillfälliga] Härskaren över ett angulärt hus (kendra, 1, 4, 7, 10) är en verksam illgärningsman om den är naturligt god och verksamt neutral om den är en naturlig illgärningsman! (Här är de snåriga reglerna)

Profit var genom aristokratins hela historia något snuskigt fult. Bara i vår tid har det plötsligt blivit motorn som driver alla i fördärvet. När horan tog skepnad som New Public Management var det i själva verket dödsstöten mot inte bara de västerländska välfärdsstaterna utan mot hela västcivilisationen, så det är för sent att komma med snyftare nu. Gränsen är redan passerad och Ödet väver redan en kommande framtid utan den rike mannen!

Den usla Venus-symboliken dubbleras eftersom Saturnus enligt hinduerna också kan kasta en strypande aspekt 270 grader framåt i zodiaken och därför kramar livet ur Lejonet/Solen --- som alltså mycket anständigt signalerar sin offervilja i 12e huset.

Så vad säger horoskopet för den här simpla propagandaartikeln? Jo, att den Onde Rike Mannen populeras av så få att dessa väldigt mänskliga demoner nu fruktar för framtiden. Vi kommer att se fler försök att lugna massorna med skrönor om hur dessa stackars rika i själva verket vill oss alla väl - trots att det bara har blivit värre och värre att leva de senaste 30 åren då de samlat på sig historiskt unika mängder glittrande guld.

PS. Jag läser f.n. en analys av Shakespeares "Köpmannen från Venedig" och har ett pregnant citat i minnet när jag ser hur Antonia Ax:son Johnson skänker 50 miljarder till Handels - nästet som odlar fram nästa generation av fula fiskar! Litteraturvetaren Priscilla Costello hänvisar till en Shakespeare-parallell från Nya Testamentet där Jesus kastar ut procentarna och månglarna från tempelgården. Hon återger också hans skäl till detta: "Om du lånar ut till dem du hoppas få (mer av) i retur, vad har då detta krediterat dig?" Antonias skam i öppen dager.

En mer svidande vidgörelse med den profitorienterade kapitalismen är svår att hitta, och Västerlandet hade den med sig i klartext. Men i valet av korruptionens väg auktoriserade vi terrorister och andra hämndänglar som kommer att terminera ännu en av historiens många återvändsgränder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar