Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 20 juli 2017

Nätet en röra. Själen en annan.

Inte konstigt att världen så snabbt blivit tokgalen. Internet var ingens frälsning. Tvärtom framverkar det massornas fördumning. Då och då googlar jag på någon kombination av planeter, tecken eller hus för att se vad nätets många sajter i ämnet Jyotish (hinduisk astrologi) har att säga men blir ofta bedrövad av den låga kvaliteten.

Som senast, inför nyheten att senator John McCain fått en cancertumör i hjärnan förutom att han haft hudcancer flera gånger i sitt liv. Jag tyckte det var kuriöst och en smula illavarslande att senatorns (kända) Vattumanascendent placerar tecknet Cancer (Kräftan) i 6e huset för ohälsa och att han hade "den fallna" olycksplaneten Mars här - Mars som fysiologiskt härskar över hjärnans och skallens tecken Väduren! 

Dessutom aspekterar förstås Mars via 210-gradersvinkeln senatorns kropp/Vattumanascendenten och i 1a huset - mycket opassande - stiger Saturnus (precis som hos Barack Obama som besegrade McCain som var republikanernas kandidat 2008). McCains Måne (en annan cancerrelaterad symbol) står i Stenbocken i ett annat olyckshus (12e) och ägs av Saturnus och därmed hamnar båda de naturliga illgörarna i opposition i två onda eller olyckliga och tydligt hälsorelaterade hus. Det saknas med andra ord inte symbolik för sjukdom (och hans fem år som krigsfånge under Vietnamkriget kan säkert förklaras med samma omen).

Men när jag skulle se hur Jyotish ser på huden (apropå senatorns flera utbrott av hudcancer) började jag ramla in på sajter som bara var tanklös eller obegåvad "klippa och klistra". När högt rankade sajten FindYourFate.com som påstår sig syssla med Jyotish tredelar husen och kallar dem angulära, åtföljande och slumrande - den gamla västastrologins tredelning men inte alls den hinduiska - då fick jag nog av nätet som "iUniversity". 

Tidigare utgjorde den tryckta boken en viss gräns mot rent strunt. Naturligtvis kunde okunnigt patrask trycka upp en egen upplaga men få gjorde det eftersom avsättningen för tusen kopior ren dynga var högst oklar. Att stjäla texter från nätet och göra en egen sajt av, är emellertid gratis och med nätets kommersialisering har platsen ytterligare försämrats och förytligats.

Detta har tydligen en författare till 9graha ("de 9 grabbarna"), en BRA sajt om Jyotish fått erfara eftersom han, en västerlänning, ber besökare att INTE stjäla  hans texter utan hellre länka till originalkällan. Här började nu mitt intresse för hur huden representeras i indisk astrologi svalna, för när jag läste den korta översikten om Draksvansen/Ketus natur väcktes åter mitt intresse för frågan om makt. Jag har en extremt osannolik dagupplevelse (en hörselupplevelse) som förde till ett möjligt tidigare liv som en maktmänniska, hertig Albrecht IV av Bayern, nämnd flera gånger i olika inlägg (hans födelsedag kommenterad för bara några dagar sedan och tydligen kvar i mitt undermedvetna).

Författaren återknyter till det vanliga tanken att Ketu representerar tidigare liv och den betydelsen glömde jag när jag nyligen listade några karma-symboler i samband med en sajt vars innehåll jag var kritisk till. Författaren till 9graha säger att: "Ketus placering i födelsehoroskopet indikerar områden som upplevts i övermått i tidigare liv och som nu ger känslor av missbelåtenhet och en förkastelse av dem (områdena, inte känslorna)." Bloggaren har sin Ketu i 10e huset för just maktposition (eller staten) och det var det som fick tankarna att sväva bort till den tyske hertigen... Dessutom läser jag f.n. den exceptionellt analytiska amerikanska Katherine Chiljan som i "Shakespeare Suppressed" har gått till arkiven och fullständigt krossar - en gång för alla - den debila myt britterna byggt upp om att Shakespeare var en enkel men ytterst begåvad människa. Inte bara har pjäsförfattaren kunskaper som förutsatte universitetsutbildning, med den rådande "mannen från Stratford"-teorin visar samtida dokument att "Shakespeare" producerat orimliga mängder pjäser under ungefär samma tid jämfört med tvåan Marlowe. Det är helt enkelt något fruktansvärt fel på den officiella historien. 

Många kapital återstår men Chiljan säger redan i förordet att det är lönlöst att peka på aristokraten Edward de Vere, 17 greven av Oxford, innan man demolerat den rådande ortodoxin, vilket hon sannerligen gör. Boken är t.o.m. vassare än Mark Andersons "Shakespeare by Another Name" som kom 6-7 år tidigare. Intressant nog saknar "Shakespeare Suppressed" helt distribution i Europa så man måste beställa den från USA. Att födas till Sverige påminner om när ryssarna skickade dissidenter till Sibirien; i det här landet slöglor folk hellre på bilder än läser text. Vi har missat den här stora striden om författaren bakom varumärket Shakespeare. I den alltjämt läskunniga delen av världen tjusas folk av deckarmysteriet om vem som egentligen skrev pjäserna och på kuppen förnyade det engelska språket. 

Eftersom bloggaren dessutom haft en dröm om denne greve (innan han visste vem det var) blir det intressant att studera det till makten motsatta 4e huset, hemmet som både hemmiljö och som fastigheter eller byggnader betraktade som en kapitalvara. Psykologiskt sägs 4e huset också beteckna den allmänna tillfredsställelsen med tillvaron eller "själsdjupet". Här har då bloggaren sitt Drakhuvud, Rahu, som 9graha bl.a. beskriver som "ambitioner och oavslutade affärer från tidigare liv som måste upplevas i detta liv". Den måttlösa ambitionen hos demonen, t.o.m. girighet, ges här en mer neutral beskrivning.

Sajtens beskrivning faller platt när man börjar fundera närmare på saken. Hur kan man ha tillbringat så mycket tid i sin hemmiljö i tidigare liv att det byggts upp en känsla av att man vill ha mer av samma vara? Jag kan bara tänka mig en scen där individen upprepade gånger eller en gång men traumatiskt rycks upp från sin trygga hemmiljö och att detta föder en hunger på att uppleva mer av hemmets rofylldhet (och indirekt lodandet av själens djup). 

Faktum är att unge Edward de Vere blev faderlös vid tolv varpå engelska staten snabbt roffade åt sig släktens omfattande gods och herresäten, "tvångsadopterade" den unge arvtagaren och sände honom till London allt medan hans mor skickades till "Sibirien" (hon försvinner helt ur de historiska dokumenten så att Edward sannolikt skiljs från båda sina föräldrar). 

Dokumentation visar hur greven växer upp och befinner sig i ständiga uppgörelser med staten (och andra), med önskemål om att få tillbaka sin rättmätiga förmögenhet. Som stor konstmecenat finansierar han under många år två hela teatersällskap (en minst sagt uppenbar till "Shakespeare") och säljer av godsen ett och ett som de kapitalvaror (4e huset) de var. Allt för teaterkonsten: den faderlöse unge Edward tycks ha valt att bli en clown för att hantera sin tillvaro. Han var känd som en excentrisk aristokrat, inte minst för att societeten visste att det var han som låg bakom pjäserna vid den tid de ännu bara uppfördes för eliten.

Bloggaren föddes in i en familj i detta liv som hade ett minst sagt instabilt förhållandet till 4e huset. Fadern var en karriärklättrande streber och familjen bröt upp från den ena orten efter den andra från det bloggaren fötts. Det var som om faderns själ tillhörde "resandefolken" och blev nervös av att stanna mer än ett par år på samma ställe... Det här syns tydligt i att den strypande Saturnus står extremt stark i väster när bloggaren föds och därifrån kastar en förminskande (t.o.m. dödande) aspekt mot 4e huset/hemmet. 

I verkligheten rådde också en kall patriarkal stämning där Saturnus (fadern) lade sordin på glädjen. Fadern var en formalist av guds nåde. Eftersom Saturnus samtidigt opponerar sig mot hemmets signifikator Månen som stiger i öster vid bloggarens födelse dubbleras samma symbolik! Bloggaren som "ego/psyke" opponerar tillbaka mot Saturnus/fadern som en slags 7e husets bollplank och vips har man en prima konflikt som det tog några årtionden innan den stillade sig.

Men Månen har i sig inga karmiska konnotationer i astrologin, så det blir Rahu i 4e (tillfällig ägare: Merkurius) som indikerar att det här nyfödda barnet har ett komplicerat förhållande till en fast fjärdehuspunkt i livet. Detta öde, med början i något annat liv, börjar således verka så fort han är född och Saturnus som Liemannen är alltid redo att strypa "tillgången till hem". Jag kom häromveckan på mig med att ha sparat en sådan där tunn lokaltidning med mest annonser i, fortfarande uppvikt på sidan med en artikel som lyder: "Bostad: Innerstan stängs för allt fler". 

Redan runt 25 (ett kvartssekel sedan) fick jag en vision medan jag satt och mediterade. Jag såg en hushållerska tvätta kläder vid ett vattendrag och identifierade mig så med henne att identiteterna gled samman. När hon lutade sig fram över vattnet och granskade sitt negroida ansikte såg jag mig själv och hörde hennes inre tankar om att vara färgad: "Det är därför jag inte får bo i den vita staden". Inför den drömliknande synen "visste" jag att detta var Egypten för mycket länge sedan. 

Bilden tonade bort för det inre ögat men bara sekunder därefter rycks jag abrupt ur meditationen av att telefonen ringer. Det är en kvinnlig bekant sedan några år som jag omedvetet beslöt att avfärda eftersom jag i hennes ouvertyrer anade en guldgrävare från förorten (hon hade dragit några historier om oborstade tonår i dåliga gäng omedveten om att jag redan vid 25 hade en sträv saturnisk moralisk inbyggd i ryggraden). Jag fick en intuition att det var lika viktigt att komma närmare stadens innersta som att ha mig som pojkvän. Men den som likställer materien med har gjort sig lägre än en genuin människa!

Jag förstod direkt att meditationen öppnat en vision av hennes tidigare liv i någon slags arbetarförstad till "eliten" i de vitmenade husen i "city". Jag kan idag koppla samman den här visionen med ett syskons besök hos ett medium året innan eller samma år där mediumet avslöjade att syskonen i detta liv varit samlade som en ledande familj i det gamla Egypten men då med undertecknad som stadens "borgmästare". Väninnan kan ha varit en av hushållerskorna i det livet... 

Under stilla meditation kunde jag empatiskt känna hennes vemod (rätta ordet!) att inte tillhöra "eliten i city", precis som hon i detta liv alltjämt med kvinnans list sökte manövrera sig till en bättre social position och fly sin känsla som Sol-Jungfru i 12e hust att vara en "ingen alls". Bloggarens Saturnus i 7e kontrollerar och begränsar åtkomsten till det empatiska 4e - särskilt i 7e partnerfrågan! Empatin krymper, men under meditation har man stillhetens Saturnus på sin sida och, som det heter, "still waters run deep"! Därmed kunde jag känna med henne i ett tidigare liv och bättre förstå strebertendensen i detta. 

Man kan spekulera över om våra själar möttes under min meditationshalvtimma - i själens värld har man tillgång till alla sina liv! - och att detta möte fortplantades ut i hennes kropp och födde impulsen att vilja ringa och prata. Ytterst sett är frågan om orsak och verkan fel ställd. För dem med en fot i himmelen handlar det mer om en spontan dans där det ena ger det andra utan någon som står vid sidan av och anlägger kausala perspektiv på vad som är ett enda skeende.

(Efter mig slog kvinnan klorna i en flygkapten med bostad i city men det blev kortlivat. Efter det hittade hon en bonde och arvtagare till en större gård. Visserligen placerade det henne långt från en storstad men gav åtminstone ett hem som luktade pengar - kvinnan hade avundens Måne i Skorpionen i 2a huset för ekonomi och Stenbocken i 4e, det senare en indikation om att hon ville ha ett hem som andades position i en materiell hackordning.)

I de här exemplen, med tidningsrubriken som var så laddad och i dissandet av en guldgräverska  som ville in från slavarnas förstad till centrum i det gamla Egypten - och dess parallell i Sverige i nutid - får man kött på benen till det som annars bara var torftiga astrologiska strukturer, principiella antydningar om var det finns ett karmiskt problem. Notera hur Rahus hunger efter "hemupplevelsen" kontrolleras av Saturnus i väster, alltid redo att strypa den säkra platsen. 

Bloggaren har med andra ord troligen gjort hemtryggheten osäker för andra - undersåtar? - i tidigare liv. Han lever visserligen även i detta liv "i city" men med en ökad medvetenhet om hur osäkert det kan vara. Därför reagerar han extremt negativt på tiggarna som sommaren 2017 ser sjavigare och mer tandlösa ut än på länge. Det verkar som att när regeringens kraftlösa försök att få dem att stanna hemma lyckas, då invaderas staden av folk från någon annan rumänsk by! (I själva verket lyckas de inte alls - jag känner igen personer på gatorna som jag nu sett uppemot fyra-fem år!)


*****


Till sist vill jag visa hur meningslöst det överlag är att närma sig astrologin med räknenissens mentalitet. Astrologi är ett bollplank för själsliga insikter inget verktyg för att bevisa dess verksamhet med. F.n. har jag sparat 1749 individer med tid och känd ascendent. Det ger i snitt: 145 planetplaceringar per hus. Med en godtycklig ±20% variation kan man säga att 116 eller färre och 174 eller fler skulle vara statistiskt intressanta avvikelser. Så länge man enbart studerar enstaka husplaceringar uteblir fynden.

I de här tre stickproven, Ketu, Månen och Solen, ser man enbart slumpvariationer, alla försök att rationalisera vissa lätt dominanta husplaceringar faller platt när det här datasetet, mestadels bestående av celebriteter, har en liten topp av Solen i förlustens 12e hus. Den enda förklaringen skulle vara att de är osedvanligt mycket horoskop för kåkfarare eller munkar och nunnor! Men i huvudsak består samlingen av populära människor, kändisar, och Solen i 12e är inte den som söker rampljuset. Med andra ord: ett närmande till signifikant överrepresentation men så ur linje med datasetets tonvikt på celebriteter att det med all säkerhet bara är en slumpvariation.

Ketu:

H1  142
H2  138
H3  168
H4  154
H5  166
H6  158
H7  149
H8  134
H9  155
H10 126
H11 130
H12 129

Månen:

H1  144
H2  152
H3  145
H4  143
H5  169
H6  145
H7  150
H8  126
H9  145
H10 152
H11 126
H12 152

Solen:

H1  150
H2  161
H3  152
H4  152
H5  145
H6  123
H7  127
H8  112
H9  142
H10 153
H11 163
H12 169


Man kan fråga sig hur hinduisk astrologi lyckats lista ut att husen 1, 5 och 9 är "goda" och 3, 5, 8 och 12 är "onda" när åtminstone inga enskilda planetplaceringar ger vägledning... Det finns dock tecken på att signifikanta avvikelser jämför med det förväntade visar sig när man undersöker mer komplexa sammansättningar av t.ex. 3 faktorer. (minns inte vilket inlägget var). Men då står man istället inför frågan hur att isolera betydelsen av varje ingrediens när en viss effekt bara visar sig vid "sammansatta former"! Här ovan har jag pekat på exemplet med Saturnus strypgrepp om Ketu och utifrån verkliga händelser i livet, tycker man sig nu kunna se hur planeterna arbetar. 


Saturnus har dödat bloggarens bostad många gånger under barndom och uppväxt och senare i livet började han hitta tidigare liv-fragment som kanske förklarar varför livets uppbyggnadsskede var så pass skakigt med 7 bostadsbyten och mer än 10 byten av klasskamrater t.o.m. gymnasiet (detta under den period där föräldrarna styr skutan). 

Som maktmänniska (ett ämne bloggaren nu fått nog av enligt Ketu i 10e) kanske Albrecht IV likt sin far var antisemit och körde ut "judiskt patrask" ur staden. Engelsmännen hade portat judarna redan 1270 (för att inte släppa in dem igen förrän på 1600-talet när man insåg att de var lönsamma). Kristna tyska småriken på 1400-talet var inte annorlunda och det är mer än troligt att "Albrechts ande" är den drivande kraften i t.ex. ett blogginlägg från 2015 betitlat Filosofen Platon om tiggarna. (Albrecht var bildad och bör ha kunnat sin Platon.) Alltjämt bor det en pådrivande liten tysk djävul i bloggaren som vill se flit och verksamhet. Saturnus, arbetsgivaren, är sparringpartner till bloggarens sinnelags Måne vid ascendenten. Men... en karriär på kapitalismens villkor är precis lika horribelt för den gamla Albrecht som folk som bara sätter sig ner och ställer ut en mugg och förväntar sig att bli försörjda!'

Ibland hamnar man i kulturer och tidevarv där ingenting alls fungerar - som i det haveri vi ser i Sverige för närvarande.

Som vanligt hade jag inte alls avsikten att skriva detta. Det var "hud" och hudcancer som var ämnet. Men något ville något annat, så här blev det ett prima exempel på hur man kan tyda karma i horoskopet förutsatt att man har fakta att korrelera "trådmodellen" med. 

Dagens stjärnhimmel är förutsägbart nog sorglig bortom beskrivning, en extrem betoning på Jord och Vatten som "Shakespeare" menade gjorde honom deprimerad och livstrött. Och det beror på att horisonten enbart handlar om att skaffa sig en bostad och mat för dagen. 

Så länge inte själen adlas av Luft och/eller Eld förblir man ett kreatur utan några högre målsättningar än att leva ytterligare några timmar och det är en illustration av naturens exempellösa själviskhet: den har slutat rör sig och försöker bara hålla sig själv vid liv. Men det är inget liv, Platon kallade tillvaron i en fysisk kropp för tillvaron i en grav. Underjorden var en metafor för materialisternas sätt att betrakta livet.


Det är fascinerande att inlägget "spårade ur" och landade i månnoderna och karma medan Lejonet var i stigande i öster så att dessa noder aktiverade inte minst Solen som här lyftes fram ur det fördolda 12e huset för materiella vedermödor och olyckor i Kräftans/hemmets tecken. Lejonet dramatiserar och synliggör från öster en himmel som helt gått ner sig i det materiella träsket - en fascinerande koincidens, som tycks understryka att det kan ligga något i dessa försök att pussla ihop orsak och verkan, tidigare liv och underligheter i detta. 

Alla har en förhistoria till sitt nuvarande liv men tankenivå är så låg i en sekulär kultur som den svenska att det enda som bjuds är fattiga substitut som spökjakt och "Det Okända". Sverige har förskjutit den klassiska filosofin som ger en grund för att förstå den underliggande logiken bakom ting som "bara händer"...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar