Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 12 april 2016

Aspektera sitt eget tecken? Hemma i eget tecken?

På bloggen har det uppstått rikliga tillfällen att t.o.m. med offentliga personer utan känd födelsetid betvivla påstående i astrologiböcker, att en planet som aspekterar sitt eget tecken är något gott. 

Nu kan bloggens intryck visserligen vara partiella eftersom tillståndet i Sverige lockar till studier av de ruttna näringslivspersonligheter och politiker som i kapitalismens namn håller på att skapa ett överspänt samhälle av "de rika och de fattiga". Jag tycker mig speciellt minnas åtskilliga fall där den "lilla illgöraren" Mars aspekterat sitt negativa härskarläge från dominanta Lejonet och där effekterna varit "chefen från helvetet".

Bloggen har med andra ord överbetonat studiet av horoskop som tillhör skitstövlar, och där, om klockslaget vore känt, tveklöst zodiaken skulle ligga roterat i förhållande till husen/livsområdena på ett sådant sätt att prominenta eller världsligt starka (hörnhusplacerade) planeter samtidigt verkar som onda krafter därför att de tillfälligtvis äger något av de onda husen 3, 6, 8 eller 12. Att få in den tillfälliga ägaren till något av de onda husen i sitt eget första personlighetshus kräver sin "man" för att komma till medvetenhet om och därefter att söka kuva eller snygga upp den naturligt onda dispositionen. 

Det för Sverige sällsynta kompletta horoskopet för statsministern Fredrik Reinfeldts, hans plågoande och brist på empati med sjuka och "olönsamma" människor (övertagen från sin egen uppfostran) har nämnts många gånger. Mars i första huset är dels essentiellt ond men också en "verksam illgörare" hos Reinfeldt, och tecknet var den snåla och självtjänande Jungfrun. (Tecknet tappar "verkshöjd" när det huserar riktigt dåliga gäster.) 

Reinfeldt var verkligen epitomet av en borgerlig ynkrygg som bara såg till sin egen plånbok och hatade samhällsfördraget. Reinfeldts mörka illvilja och falskhet (som även märktes i orden "öppna era hjärtan" som enbart handlade om marknadsliberalismens önskan om att öppna alla kranar för fullt och totalt krossa den svenska lönebildningsmodellen via ohämmad invandring), kan spåras till det onda åttonde korruptions- och dödshuset i Vädurens tecken som "missfärgar" den förstahusplacerade Mars. Vädurens impulsiva natur är här inlåst i ett hämmande hus och Jungfrun på ascendenten är också normalt självkontrollerad. 

Det omaka teckenparet Väduren/Jungfrun förklarar väl varför Reinfeldt var så exceptionellt ojämn att t.o.m. högermedierna retade sig på honom. Frånvarande och sovande bara för att ibland vakna till liv med stridslust och spetsighet (Mars = krig, göra en åtskillnad, klyvnad). I termer av de fyra elementen är det en fruktansvärt smutsig eld som gömmer sig i hans åttonde hus, och Mars är redan från början Eld av den tamasiska typen (mörker, demoni), vilken i ett Jord-tecken som Jungfruns NÄSTAN är helt dold av ett lager jord, men bara nästan. Ibland kunde man se Reinfeldts själ flamma till i pur ondska. Den mannen bar med sig ett förfärande ogynnsamt tidigare liv in i detta liv som politikerbroiler!

Extra besvärligt var Reinfeldts fall, eftersom förstahusplacerade onda Mars även var tillfällig ägare till det tredje huset för kommunikation och intellektuell verksamhet och också detta är ett av de onda husen. Det naturligt lögnbenägna och fiffigt slingriga intellektet kan dock fostras redan när barnet går igenom Merkurius uppvaknande och formtagande (5-14 år) - förutsatt att föräldrarna vet något om sanning och heder. Det gör nu inte de sekulära svenskarna längre, eftersom marknadens budskap om jobb och konsumtion är den enda "berättelse" som ges i detta land. Reinfeldts återkommande lögner (faktaförvrängning) och haltande kommunikation (jag tror han fick talpedagog och talskrivare några år in i rollen som statsminister, han var en bedrövelse de första åren) är således också en följd av den prominenta Mars stigande i öster.

Reinfeldt vanskötte landet under de år den här bloggen "radikaliserades", och betydligt mindre plats ägnades en f.d. statsminister som också har en känd födelsetid, Göran Persson. Människan är ett mysterium eftersom han onekligen är en tempofylld (Jupiter) och frejdig (Freja = Venus) figur men också en buffel och, när allt vara sagt och gjort, bara simpel och girig materialist, en klippare som jagade det goda livet för sig själv. 


Jord och Eld enbart:
Materiens brutalisering av anden


Här skulle man kunna skylla på det dåliga inflytandet från hans hustru, Anitra Steen, men det vore nog att övertolka kvinnoplaneten Venus i Perssons första hus, i konjunktion med Jupiter hemma positivt härskarläge i Skytten. Ett är säkert, lilla och stora välgöraren tillsammans och prominent placerade har givit Persson en rondör som avslöjar att han inte har kontroll över sin glupskhet. Det är därför han gick över till den Mörka sidan och nu befinner sig i närighetslivet medan hans hustru satt sig i styrelsen för en vårdprofitör! De är uppenbarligen lika goda kålsupare, båda två.


Det är dock symptomatiskt hur lätt ett horoskop kan korrumperas i riktning mot välfärdsdyrkan! Det räcker uppenbarligen med att den för Skytten VERKSAMMA ILLGÖRAREN Venus smyger sig in för att Jupiters "mycket vill ha mer" ska spinna loss fullständigt. Att sedan hela horoskopet är uppbyggt som en simpel människa, vars hela kognitiva kraft (Solen/Ljuset) är fixerat vid det materiella (Jord), påminner också om hur Persson var en förlorad själ nästan redan från början. Han har själv beskrivit sitt avundsjuka stirrande på de flott gårdarna i hans hembygd och det är på den låga andliga nivån hela horoskopet befinner sig: "monkey see, monkey want" eller annat tillämpligt ordstäv. 

Den Rationella Själen är inte störande närvarande vid denna födelse. Visst står Jupiter hemma i universella utbredningens Skytten för "allt gott åt alla" (mer än socialistisk fördelningspolitik, ren kommunism eller en mänsklighet som likt rödindianerna i Amerika är fullt medvetna på en andlig nivå att människan ingenting kan äga och att vi bara lånar våra liv en kort tid här på jorden). Men Jupiter korrumperas som sagt av en "ond" Venus i första personliga huset och samvetsominat i nionde huset är verkligen inte snyggt!

*****


Nu hittade jag fram till tibetanska astrologen Barbara Pijans långa citat-samling som avhandlar den naturliga illgöraren Saturnus placerad i första ego-huset (i ett horoskop med känd födelsetid). Och hon har exakt samma åsikt: en planet utövar definitivt inte per automatik ett välgörande inflytande på något av sina egna tecken när den kastar en aspekt mot det!

Säger Pijan: "Skulle Shani/Saturnus befinna sig i ascendenthuset medan han såväl äger som aspekterar tredje huset, kan horoskopägaren uppleva djupt motstånd mot att tillkännage eller rapportera vad saken än gäller, till den omfattning att även konventionella julkort upplevs som ett problem." (Om Shani i bhava1)

Undertecknad kan av egen erfarenhet tillägga att detta inte bara gäller Saturnus i första utan även Saturnus på andra sidan, i sjunde, men då som upplevelsen av att ha tröga och okommunikativa partners! Exempel från bloggarens privata korrespondenser är individen som besvarar bloggarens (i eget tycke) spirituella och idérika mejl med en lakonisk one-liner som inte ens träffar sakfrågan/-frågorna, eller kvinnan som säger börjar svaret med "Käre..." men strax förklarar hur illa hon relaterar till skriven diskussion och istället föreslår ett möte "IRL" (och denna kvinna arbetar som kommunikatör)! 

En annan försvarar sig åter med "tidsbrist" (Saturnus = Tidens herre!) på en direkt fråga varför hans (så typiskt svenska folket i it-fieringens tid) tycks ha förlorat all skriftspråklig motivation. Hans liv tydligen innehåller tydligen så mycket praktiskt pysslande (Saturnus = det konkreta) att intellektet förtvinat i detta liv som SVENSK.


Det senare fallet är extremt intressant eftersom det uppvisar samma störning från Saturnus mot ascendenten som i horoskopet för en person som bloggaren misslyckades skaka liv i en gammal bekantskap med. Han fann en kvinna saturniskt djupfryst och välbevarad rent fysiskt för sin ålder men som likväl saknade allt liv och spontanitet - kvaliteter som en Sol-i-lekfulla-femte (som bloggaren föddes med) behöver för att inte ruttna helt. Kvinnans långsamhet (Saturnus) stressade bloggaren att ta kommando över mötets intellektuella inriktning. Då kom Saturnus, kverulanten fram i kvinnan istället, och beklagade sig att inte få tillräckligt utrymme (Månen i Fiskarna = offerrollen nära i psyket)!

Negativismen i Saturnus kan vara oerhört. Det är också typiskt för Saturnus i fjärde huset (hemmet, de privata inre känslorna) att känna sig enormt liten och maktlös och troligen kroniskt frustrerad och ouppfylld. Jag har flera exempel på hur detta kan ge en rigid polismentalitet som kompensation. Man härskar som en liten tvär iller över det ynkliga revir man ändå lyckats muta in.

När bloggaren går igenom horoskop för gamla och sedan länge glömda bekanta och hjärtevänner hittar han en tidig relation där Barbara Pijans kunskap återigen känns djupare och mer insiktsfull än något annat på nätet just nu. Kvinnan, född i Vågen, hade en Victoria Silvstedt-liknande skönhet med ett aningen grovhugget men ändå gracefullt ansikte - faktiskt en perfekt ansiktsmodell om hon inte varit så socialt hjärntvättad av ett underklasskomplex som kan ha härrört från hennes rejält svartjobbande "arbetarklassföräldrar". 

I arbetarklassens och det materialistiskt sociologiska tecken Stenbocken stiger Saturnus, Jupiter och Månen i kvinnans horoskop. (Saturnus Luft-tecken, Vattumannen, betecknar också samhället men på en högre nivå än enbart de materiella faktorerna. Luft indikerar den intellektualitet som utmärker samhällsmedborgarna som tänkande och mänskliga varelser.)

Om Saturnus i första huset säger Barbara Pijan klockrent: "Shani = okunskap. Shani i "klassrum 1" tenderar att vara omedveten om det individuella jaget. Den personliga identiteten kan bestå primärt av socialt förväntade roller och attribut." Amen till det, bloggaren backade ur arbetarklasskommunen där kvinnan bodde efter två år, i insikten om att aldrig ha lyckats penetrera det fattiga dussin klasskonceptsfloskler som utgjorde människans hela världsbild och där trögheten var så avsevärd att man heller inte kunde föreställa sig något intellektuella uppvaknande och med detta ambitionen att studerat bortom grundskolan.

(Den här omotiverade sortens saturnier är i dagens Sverige helt utsiktslösa. Numera krävs en fil.mag. till och med för enklare schemaläggningsuppgifter - arbetsroller långt under "mellanchefens"! Den svenska arbetsmarknaden verkar ha tappat verklighetsgreppet, och det är förstås Svenskt Näringslivs fel - idioter kan aldrig få sätta agendan i ett samhälle! All den dåliga matchning som högermedierna älskar att skriva om, särskilt när Arbetsförmedlingen tipsat om en otillfredsställande "resurs", har att göra med att arbetsgivaren aldrig borde ha startat företag till att börja med. Är man så inkompetent att man inte kan bedöma människor själv, ska man inte klaga på andras bästa försök att få till en matchning.)

Att läsa Pijans text med speciellt president Obama i åtanke (också Saturnus i negativt härskarläge i Stenbocken i stigande) är en mindre uppenbarelse! Inte minst Shani (Den Långsamma) som förklaring till den senfärdighet som kritikerna började peka ut efter att den första "jesus-yran" över en färgad president lagt sig. 

*****

Efter att ha knackat ned texten så här långt ville jag kolla Silvstedt-associationen - det är första gången jag kom att tänka på den look-alike-kombinationen. (I sin ungdom var den medelmåttiga bloggaren behagligt fri från självmedvetenhet och satsade friskt på krogens snyggaste tjej. Det funkade just den gången...)

Och minsann, Victoria Silvstedt bjuder på en "återspegling" av föredettingens Sol i Vågen via Månen i Vågen! Hur ofta bekräftar inte astrologin de kopplingar man tycker sig se (kanske ensam i världen - detta för att astrologi är en andlig vetenskap och inte enbart handlar om den yttre materiella verkligheten - kalla den en "psykisk" vetenskap som utspelar sig i Månens område FÖRUTSATT att psyket är orienterat UPPÅT dvs. inåt, mot själen/den solära intelligensen - de som inte har den orienteringen sitter istället med linjaler och mäter kranier frenologiskt utan att någonsin komma i kontakt med den verkliga andevärlden).


En födelse runt lunch för den f.d. utvikningsbruden i Playboy skulle t.o.m. innebära en Måne på samma ställe som föredettingens sex-faktor Mars i Vågen (och som aspekterar Stenbocksascendenten för lite extra "bett"). 

Vidare möter föredettingens klena Venus-i-Jungfrun Silvstedts Solen-i-Jungfrun i en konjunktion som spänner över tiden och förenar de två kartorna.

Men här måste jag ge "elementen" rätt. Silvstedts har celebritetskarisma och Månen i Luft baserad på en Venus i Eld ger henne en antydan om kattdjurets glöd som min arma arbetarklassfixerade föredetting helt saknade. Blicken var lugn gränsande till död och kroppskoordinationen slängig och helt omedveten. (Intressant nog hade hon negativa anmärkningar/Saturnus på bloggarens egen gångstil, som hon tyckte var för "studsande"! En så typisk kommentar från den betryckta underklassen att fälla över den alerta och spänstiga rörelse som följer på en ascendent i Sattva guna som bloggarens. 

Dessutom föddes bloggaren som föredettingen med den rörliga Månen i första huset (en sattvisk planet) men UTAN att tryckas ner av den orörliga Saturnus. (Istället en medveten opposition mellan Månen och den rigida Saturnus i 7e partnersektorn hos bloggaren, dvs. ödet att träffa negativa saturnier eller undvika äktenskap helt och hållet!)

Givet att Saturnus och Månen är fiender i indisk astrologi och Pijans uttalande om att "Saturnus i första skapar omedvetenhet om hur man för sig", är det lätt att i efterhand se vilken olycklig och komplicerad människan den unga skönheten var, liksom hur dödfödd förutsättningen var för ett djupare möte mellan en Tvillingascendent med Månen och en Stenbocksascendent med Saturnus. Den förra äskar frihet och "multikultur" och den andra har resignerat underkastat sig samhällsnormerna ("monokultur"). 

Jag har tidigare kommenterat risken med att ha Saturnus hemma i Stenbocken och därmed sakna en extern disponent (ägare) som kan berika Saturnus. En Saturnus i härskarläge är "fullt aktualiserad" och i princip bara en programmerad babblande papegoja, en besserwisser och en distinkt antiintellektuell influens. Den tror sig inte behöva lära sig något annat än vad den själv representerar i termer av kunskapsfält eller organisationell räckvidd. 

Studera noga Barack Obamas Saturnus i Stenbocken i öster. Den här bloggen bestrider såväl att planeter som aspekterar sina hemmalägen per automatik gör gott som att planeter i sina härskarlägen verkligen är till nytta.

Inga kommentarer: