Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 7 april 2016

Alla får vad de förtjänar (Anders Walls sorti från det här livet)

Så gaskar en tidning i Uppsala upp sig och namnger en av de ringa svenskar som trots rikedom inte kan låta bli att skattesmita. Anders Wall är det många, många år sedan jag sist såg på foto, men har ungdomsminnen av att han alltid tycktes som en ljusskygg typ som blängde hiskligt. En riktigt osympatisk kapitalist. AB:s redogörelse för den gamle mannens reaktion ändrar inte på den minnesbilden.

Nu kommer namn från Panama-dokumenten att publiceras i en sådan omfattning att jag inte hinner följa allt, men Wall kändes önskvärd att granska just pga. minnesbilden av en verkligt butter och ogin natur. Jo, jag minns honom som urtypen för en OND MÄNNISKA. Och vem blir besviken? Här finns en serie indikationer som samverkar till ett sådant intryck. Många bäckar små....



Till att börja med lider Wall av det "sociala utanförskapssyndromet" vilket i vissa fall yttrar sig som en mobbartyp, rå och ohyfsad och avfärdande i sin stil. Det är just så mina minnesbilder av människan är. Jag har djupare inblick i några fall och där buffligheten helt enkelt beror på klen sociala begåvning, kombinationen av moltysta och kantiga Skorpionen och den sociala Vattumannen kan ge individer som helt enkelt "fryser" i sociala sammanhang och gör ett dåligt intryck utan att de på något sätt är onda.

Men här har vi ett fall i samband med Panama-pappren där det giriga psyket - den fallna Skorpion-Månen - har klent stöd i sin disponent Mars eftersom den också är fallen, nu i passionerade begärsfyllda Kräftan. Dessutom hittar man girighetsdemonen Rahu i det tredje Vatten-tecknet och dessutom i det kreativa och lekfulla femte huset. Den här mannens enda nöje i livet har varit att suga åt sig pengar som en svamp. 

Se även "horbockssyndromet", här i formen av en opposition mellan Venus och Mars längsmed den materialistiskt ambitiösa axeln Stenbock/Kräftan. 

Nästa opposition är mer kreativ (dem mellan Jord och Vatten brukar i allmänhet bara vara en negativ hunger efter materiell tillfredsställelse men inte nödvändigtvis någon påhittighet för att tillgodose denna negativa och förfallna natur). Mellan kreativ Eld och Luft ser man Saturnus och den stora framgångens Jupiter. Att Jupiter står för "stora och lätta pengar" får mothugg av det hårda slitets Saturnus, men om man betänker att Saturnus står i Eld är det knappast kroppsligt grovarbete man först tänker på. Istället ger sig tanken på Saturnus som den listiga planeraren och organisatören. Saturnisk organisation för att mörka (åttonde dolda huset) den stora rikedomen (Jupiter) således. 

Anders Wall kallar det förstås bara att "se om sitt hus" (Jupiter är Saturnus disponent, och den stora förmögenhetens planet i mörklagda åttonde - ett ont och korrupt hus - kommer så att säga förpackad tillsammans med den ränksmidande Saturnus. Ibland är det omöjligt att försöka bryta upp horoskopets indikationer i enkla orsakskedjor. Här finns i oppositionen mellan Saturnus och Jupiter en medfödd tendens att själv vilja ha sista ordet (Saturnus) och kontrollera/vaka över sina rikedomar (Jupiter). Naturligtvis hatar Anders Wall Sverige och Skattemyndigheten!

Den här typen av tolkning är väldigt impressionistisk och bygger på att man redan har facit i hand (en otäck skattesmitare med avsevärt skorpionhat mot samhället/Vattumannen). Men kan man sina astrologiska symboler är det häpnadsväckande lätt att se hur faktiskt onda människor har horoskop som det skulle vara svårt att avsiktligt tolka till något gott. Samtidigt finns det goda människor som övervunnit pisshimlar som den Anders Wall föddes under, och det påminner om att själen (sade romerska filosofen Plotinus) inte är en del av Världssjälen utan en sidoordnad bror eller snarare syster. 

Varför Världssjälen är så stor och dominant beror på att den var långt före på bollen än de enskilda små själar som lockas ner i mörkret. Jo, "den amerikanska drömmen" drabbar även själar och sent ska de förstå hur snett de hamnat.

Just snygg sorti Wall nu gör från det här livet. Han kommer att bli hågkommen som den första namngivna sinnebilden för de fula kryp som frodas i Sveriges rika kretsar i tider när den ÄKTA Vattumannen ännu inte hade lagt sig över världen som den Nya Tidsandan.

5 kommentarer:

Havsörnen sa...

Humor:

http://hologram.se/wp-content/uploads/2014/01/att_ge_-_samtal_med_svenska_filantroper-lifvendahl_tove-19233711-1242072840-frntl.jpg

:-)

Tio år yngre Percy Barnevik har också Solen/Merkurius i Vattumannen, Venus i Stenbocken och Rahu/Ketu i Fiskarna/Jungfrun, fast omvänt. Resten utgör dock en stortrigon i Eld, med bl a en Lejon-Måne baserad på Luft-Solen och en ömsesidig reception mellan Väduren och Skytten. Chandra lagna ger Jupiter exakt konj. Saturnus i nionde och Mars i Skytten i femte som högsta goda.

Anders Wall har jag sett flera gånger genom åren, på olika ställen men alltid på landsbygden i samband med kyrkokonserter med klassisk musik, då han har en stiftelse som delar ut stipendier till unga lovande musiker (såväl som till forskare och entreprenörer). I de sammanhangen såg han alltid glad och trevlig ut. En gång kom jag och mina föräldrar till en konsert i Giresta kyrka, anordnad av bygdens son Wall (som bekostat renoveringen av kyrkan när den hotades av sprickbildningar). Det var i stort sett fullt i lokalen då Wall som stod i entrén lade armen om min pappa och sa något i stil med att vi ska nog hitta plats åt er också. Så på personnivå vet jag inte om han är precis bufflig och asocial. Men visst, skälet till hans gladhågsna sinnelag i de sammanhangen kanske är att allmännyttiga stiftelser är skattebefriade? Om man skulle stega fram och fråga varför han gömmer pengar i skatteparadis så skulle väl mungiporna hasa ned. Sist jag såg Wall hade han med sig den slemme advokatspolingen som sjabblade bort sitt kommande giftermål med prinsessan Madeleine.

Seaward sa...

I den trygga egna cirkeln är Vatten-elementers barn ohämmade charmörer. T.o.m. Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldt sades vara underhållande, bara han kände sig trygg och i sitt eget element.

Nu är visserligen Walls utagerande Sol i Luft, men, som sagt, Månen i Skorpionen ger en radikal skillnad på insida och utsida, jag har bland bekanta ett par med exakt samma kombination och de har ett oförutsägbart humör. Det finns ofta en känsla av att de egentligen tänker något annat än de säger... Det är något med koordinationen av logik och de känslomässiga uttrycken som inte synkar helt.

Ja, verkligen ofrivillig humor, den arma fursteslickerskan Lifvendahls devota kaffebordsbok om alla de rika och goda svenskarna... :-)

Susanne sa...

Jag har en liknande bild av Wall som Havsörnen - han ses som en bygdens generösa välgörare. Och hans enkla bakgrund, med en barndom är välkänd. Men, men... det finns alltid flera sidor av en människa, och det är klart att Wall själv odlat historien om sig själv och sitt ursprung...

F ö är Wall född dagen efter Thore Skogman! Men om han föddes tidigt på dygnet hade han istället månen i vågen. Och jag tycker att det är stört omöjligt att föreställa sig Thore Skogman med Skorpionmåne :-) Jag har förresten för mig att han i sin självbiografiska låt "Rött hår och glest mellan tänderna" sjunger något om "Jag föddes mitt i natten..." Om det stämmer är det alltså vågen som gäller.

Susanne sa...

"fattig barndom med ensamstående mor" ska det vara.

Seaward sa...

Deltar inte aktivt på FB men loggade in av en händelse och såg då ett pågående internt drama där en kvinna med fallen Måne disponerad av fallen Mars publicerat en plattityd till kommentar till en bild. En manlig "vän" tillät sig att raljera lätt över formuleringen och den Fallna Vegetativa Skyddsinstinkten gick gå genast upp i krisläge, "av-vännade" humoristen och förklarade att det i allmänhet var dags att städa upp bland "vännerna".

Så mycket för djupet på den vänlighet som Kräftan/Skorpionen/Fiskarna står för (Fiskarna dock i hög grad undantagna eftersom dess härskare Jupiter står för universell välvilja). Britter kallar dem under Vatten för "fairweather friends" och såvida man inte har blodsband med dem ska man inte övertolka de vänliga utspelen... T.o.m. med blodsband (Månen/familj) kan sekundära problem i horoskopet ge "knepiga" typer.... Det är intressant att ni båda nämner "bygden" och det är ungefär så långt blodsbanden i det gamla inavlade Sverige sträcker sig... :-) Om Stenbocken är bergstoppen och en överblick som ger herravälde, är Kräftan dalgången där folk naturligt grupperar sig och bildar "särintressen" (Sol-Kräftan Reinfeldts kommentar, korrekt!, om lobbyisten Svenskt Näringsliv.)

Skogman-observationen är intressant! Naturligtvis måste det vara Vågen här. Jag har tyckt mig notera rödlätthet för detta tecken (i den västra kulturkretsen), även om det bara är strödda iakttagelser.