Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 19 september 2014

Jungfrun & ekonomisk diskriminering samt tv-serien Vänner


DN:s artikel om den amerikanska kompositören som skapat ett avgiftsbelagt Facebook, med så hög medlems- och årsavgift att nästan alla människor hålls utanför, är exakt Moderaternas motsvarighet till rasism eller segration beroende på etnicitet som de ständigt söker förgifta svenskarna med (samtidigt som den förvirrade Reinfeldt svamlade om "öppnade hjärtan" och "mer kostnader"!). 

Om inte medierna vore ägda av högern skulle de i betydligt högre grad uppmärksamma att moderata Täby kommun blivit ett rikemansgetto genom tillämpningen av ekonomisk diskriminering. Jag har en aningslös släkting som stolt förklarade sig ha flyttat in i en lägenhet på söder vars hyresvärde krävde en inkomst om inte bara tre utan fyra gånger årshyran för att man skulle komma ifråga. Med en Jungfruascendent tycker sig den här människan ha kommit till sitt och alla potentiella rasisters paradis, ett avskärmat litet getto mitt i huvudstadens mest omtalade stadsdel.

Detta är, tyvärr, kärnan i den dolda arketyp som verkar genom mänsklighetens universum: det har passerat många rädda och egoistiska Sverigedemokratiska horoskop på den här bloggen sedan mysteriet med zodiaktecknet Jungfrun först började avtäckas och Greta Garbos "catch phrase" om att få bli lämnad ifred, så väl matchade hennes Sol i Jungfrun, den djupaste drivkraften i horoskopet. Själva den nerven eller det direktiv vi kan sätta etiketten "Jungfru" på söker diskriminera mot andra för att själv bli tydligare. 

Jag har tre andra i umgängeskretsen, en ytterligare ascendent och två solplaceringar. Alla, det kan jag säga efter många år, lider av kroniskt lågt självförtroende! Inte att undra på, eftersom Jungfruns arketyp just söker strimla sönder varje helhet i en futil jakt på den mista odelbara beståndsdelen ("atomen"). Det här är naturligtvis en futil jakt eftersom Djävulen, sinnebild för den här världens härskande kraft, magiskt trollar fram nya subatomiska partiklar ju mer forskarna letar. Djävulen äger de själar som gått snett och valt materien istället för anden. 

De tappar i självförtroende eftersom deras egen negativa orientering smular sönder självkänslan. Smink- och fitness-industrin lever via Jungfruns tecken eftersom dess härskare är Merkurius, den sluga handelsmannen som vet att "söndra och härska". Först förklara hur fel allt är, och sedan sälja produkter som påstår sig lösa problemen. En av de tre bekanta säljer t.o.m. rengöringsprylar - vilket påminner om att Jungfrun i mytologin motsvaras av den skändade oskulden Persephone som nu fått "renhet" på halsen, etnisk rensning eller att separera sig i ett rikemansgetto som Täby eller stockholmsmediernas hemadress i stadsdelen Söder.

Allt detta har diskuterats i många tidigare inlägg, även om det verkar ha gått en upprörd kommentator spårlöst förbi. En del kan verkligen inte lägga ihop ens två plus två och har ett ytterst selektivt sätt att ta in information. Bloggen innehöll ju faktiskt bara två dagar tidigare en ursäkt till alla som röstat sverigedemokratiskt för att frågan om rasism, invandrarfientlighet och DET VERKLIGA MOTIVET (rädsla) inte hållits tillräckligt tydligt segregerat (dvs göra bruk av Jungfruns eller Merkurius förmåga till separation av det ena från det andra för att tydligare förstå det verkliga motivet).

Möjligen ligger en tillnyktring i luften efter att Aftonbladet och Expressen generat sig maximalt genom sitt blinda och obegåvade rasismdrev och SD ändå växte betydligt. Jan Helin och Thomas Mattsson borde överväga att avgå från chefspositionerna, de försöker bedriva politik men har ingen talang för det.

Göran Greider har bara ett halvt dygn efter min ursäkt en precis likadan artikel i ETC, men det är troligen inte något orsakssammanhang, utan snarare den allmänna eftertankens kranka blekhet i skenet av valresultatet.

Tillbaka till den diskriminerande amerikanske kompositören. Han vill ha lugn och ro och vill inge mingla med massorna eftersom hans tankar och intressen är så mycket mer kultiverade än allmänhetens, och troligen för att han vet, att som en av de mycket rika skulle hans tvångsmässiga behov av Jerry Bruckheimer-aktigt namndroppa namnen på alla lyxprodukter han köper bara väcka ont blod i ett USA där medelklassen blir allt fattigare tack vare girigbukar som han, sådana som kommer på den häpnadsväckande "rasistiska" idén att hålla sina likar borta genom ekonomisk apartheid-politik på nätet.

Varför är jag inte förvånad av att soltecknet är Jungfrun, precis som Bruckheimer, vars enda motivation till att skapa banala Hollywood-filmer med dyra bilar och andra kapitalvaror som fyller varenda filmscen. Ett sjukligt tydligt exempel på problemet med USA och fattigmentaliteten de tog med sig från gamla världen, från England, Irland, Sverige.... 

Nyrikedom är aldrig balanserad, den tror sig vara kultiverad men är vulgär och saknar känsla för proportioner. Den har inte tillägnat sig Vågens blick för social balans, utan med lögnens ande i hjärtat söker den istället smyga med sina rikedomar. Se som exempel Annie Lööfs slingriga mentalitet (Månen i Jungfrun och  troligen Solen i Kräftan - en typisk marknadsliberal och närig Allians-ledare efter Fredrik Reinfeldt.) 

Mycket riktigt hade den amerikanskfödde kompositören föräldrar från Rumänien och tillhör sannolikt den nyrika typen som behöver ett exkluderande socialt forum för att tjattra narcissistiskt om alla fina prylar han numera har råd att köpa sig. ("Tänk, mina föräldrar kunde aldrig drömma om ...")




Faktum är att axeln Fiskarna/Jungfrun, som här är akut överspänd till följd av fullmånen, har mycket med emigration/immigration att göra.

Det är Fiskarnas naturliga 12e hus som står för förluster, urbota fattigdom och exil, medan Jungfrun är den bofasta jordbrukaren som arbetar på sin rikliga skörd. Fiskarnas vatten eroderar Jungfruns jord och båtflyktingar över havet är således den vinstorienterade Jungfruns värsta mardröm. 

Det är därför Reinfeldts självmordstal blir så begripligt. Hans hatiska eller åtminstone diskriminerande Mars i första egohuset i Jungfrun ber folket "öppna sina hjärtan" - han är ju gudbevars själv kvartsneger (via sin sol- och vårande underhållare till farfarsfar), så frågan berör honom i djupet av hans DNA. 

Men samtidigt är han, Täby-sonen, en ekonomisk mobbare, en som inte vill släppa in människor i kvarteret med mindre de kan KÖPA sitt boende. Han iscensatte följaktligen en politik som diskriminerade mot dem som blivit sjuka och arbetslösa eftersom hans skrämmande självhat i första huset också skapar en människa som är kall och snål mot andra.

Och glöm inte fruktan, som tycks vara ett fundament i hjärtat av både hans soltecken Kräftan och hans egoperspektiv (Jungfruascendenten).

Den amerikanska kompositören som vill hålla kreti och pleti borta när han känner för att skrävla över sin förfining. Jungfru står i vid bemärkelse för kultur - tanken springer ur hortikultur och konsten att manipulera naturen och avla fram livsodugliga men pittoreska knähundar, eller för den delen, bestialiska monsterhundar som ska skydda den arketypiskt räddhågsna Jungfrun.

Amerikanen är allt annat än hjärtego'. Eld saknas helt i horoskopet och av Vattenelementets empati (när Vatten känner sig trygg över att ha säkrat sin biologiska överlevnad utsträcker dess folk gärna en brödbit till den fattige. SEB-chefen Annika Falkengren kan vara ett undantag, för där hetsar hungerdemonen Rahu med sinnelagets Måne i Kräftan henne till en abnorm aptit på stora pengar och ekonomiska fallskärmar).

Men det som ger kompositören en patologisk kyla och en total oförståelse vilken skit han avslöjar sig som i sin nya produkt, "Facebook-bara-för-de-rika", är Saturnus beklämmande usla position i enligt sinnelagshoroskopet (Månen som ascendent). Inte bara förknippas här Vattumannen - organiserade och förenade samhällsmedborgare eller organisationsmedlemmar - med tolfte husets förlust, så att vi redan här har en slirig glidning mellan Luftens rationella tanke och Vattnets instinktiva böjelser.

Men det viktiga är Saturnus långa 270-gradersaspekt som träffar Skorpionen för ett verkligt praktfullt "socialt utstötningskomplex". Inifrån det exilartade tolfte huset söker Gränsdragaren kontrollera Skorpionen - den oönskade. Just den här Skorpionen är ytterligt komplex och innehåller säkert ledtrådar till hans kompositionsförmåga (jfr regissören och skickliga jazzmusikern Woody Allen med samma Saturnus i det stora konceptets Vattuman och som utifrån detta partitur eller stora konception spelar på Skorpionens taggiga känslor - så låter också hans tradjazz fylld av ettrigt skorpioniska spikar).

Kompositören har också en Måne i Vatten disponerad från en Jupiter i Luft, dvs ytterligare en dissociation mellan rationalitet och instinkt. Det är uppenbart att han i stora delar har en medveten (Luft) kontakt med sitt instinktiva, och vet att det han vill prata om - lyx för de vulgära och nyrika - inte stämmer in med det allmänna mönstret. Alltså uppfyller han i sitt vulgära Facebook för de "kultiverade" en otroligt ful kombination av, dels hans solära drivkraft mot diskriminering (här en nedlåtenhet gentemot andras pengar, solhärskaren i åttonde huset), och dels det sociala utstötningssyndromet mellan Vattumannen och Skorpionen. 

Frågan är vem som stöter ut vem? Den här mannen har i mina ögon gjort sig helt omöjligt i möblerade rum. Han underpresterar på nivå med en nazistisk typ av sverigedemokrat - om vi nu ska vara konsekventa i insikten om att de flesta sverigedemokrater bara är fattiga och desperata människor som har insett att Reinfeldts regim - högern -  aldrig skulle komma till deras undsättning.

PS. "Jungfrun som ekonomisk diskriminering mot andra" - jag behöver knappast påpeka om att man också kan DRABBAS av motivet. Och däri ligger innebörden av Jungfruns tecken som "trälen", idag mörkat genom nya ord som "service".


Bonusspaning

Vid första anblicken av Wikipedia-fotot på kompositören slogs jag av hur lik han var den jönsiga men charmerande Joey i tv-serien Vänner. En koll på skådespelaren Matt LeBlanc bekräftar att det på något dunkelt sätt är samma "Principer" som verkar vid båda födelserna.






Kan det vara förekomsten av en viktig Fisk och en viktig Vattuman i bådas horoskop som förklarar en viss mildhet i utstrålningen. Faktum är att karaktären Joey i Vänner var en hjälplös och ständigt behövande ("needy") jöns, ständigt en förlorare men ändå snar att återhämta sig. Inget av Skorpionens djupa attitydlåsning och långsinthet utan istället Kräftans överreaktiva men är också godmodiga (Jupiter) kynne. Att han är det förvuxna barnet i gruppen (med viss konkurrens från alla de övriga vännerna utom möjligen rollfiguren Rebecca), ses här av den kända fysiska ascendenten: det är pojken Merkurius som stiger i sett eget positiva tecken Tvillingarna.

Mer än något annat påminner Joey om vad Vänner handlade om, i all sin a-politiska vardagstrivialitet handlade det om nära mänskliga relationer. Indisk astrologi - och västerlandets grundläggande romersk-grekiska astrologiska texter singlar ut Luftelementet - Tvillingarna, Vågskålarna och Vattumannen som det unika mänskliga elementet. Där Jord ondgör sig över att invandrare kostar eller skryter med sina kapitalvaror eller söker Stenbockens politiska makt över ALLA RESURSER, där minglar Luftens andar och beter sig som folk. 

Bloggen har tidigare tittat på Vänners roligt vimsiga men surmulna rollfiguren Phoebe. Lisa Kudrow är återigen en Sol-Kräfta, som ofta vinner "älska mig"-problematiken genom att låta sin sublunära intelligens spinna loss i vimsighet. Från Vänner har också Rebeccas handhavare Jennifer Aniston synats (för mycket länge sedan). Jag skulle vilja säga att hon lyckades bästa av alla fem med sin karriär på vita duken, och har gjort ungefär hur många romantiska komedier som helst. Det är ganska typiskt att hon, likt charmören Joey/Matt LeBlanc har ascendenten i Luft. 

Det var troligen Jennifer Aniston som var tv-seriens mest populära kvinna och detta påminner återigen om Luften som den älskliga (men inte klibbiga) sociala kompetensens element Luft. Hon har både älsklig Våg (som ascendent) men Solen i Stenbocken är reserverat och sätter egna och andras gränser. Hon var kanske seriens mest "level-headed" person och har senare försvarat sig mot påståenden att sakna humor.

Låga borgerliga kreatur som avgångne statsministern förstod inte detta - i hans horoskop svartmålades Saturnus i Vattumannen som någon slags ond social tvångstöja. Till hans obegriplig outvecklade typ av natur sällar sig också den amerikanske FaceBooh-för-oss-rika, vars Saturnus i Vattumannen (samma födelseår som Reinfeldt) på ett snarlikt sätt förvandlas från en tillgång till ett problem.

De övriga medlemmarna i Vänner då? 

Courteney Cox uppfyller med råge tanken om Luft som det mänskligt sociala: född Tvilling har hon 3 planeter i Luft, 2 i Eld och en Jordascendent (Stenbocken) som återkopplar till Saturnus i Vattumannen. 

Matthew Perry (som senare fick svåra alkoholproblem och misslyckades med allt han försökte inom tv) är Sol-Lejon, men begränsat till andra huset för egen ekonomi. Kräftascendenten slirar en smula (precis som alla hans rollfigurer, som alltid verkar vara på väg att gå upp i limningen) genom samma problem som Reinfeldt hade: det är Månen i Luft-Vågen som slirar mot Perrys vattniga rollspel. Men han har också Venus i Luft (och Saturnus och Merkurius i Eld) så det är ändå den sociala instinkten som söker hävda sig. 

Jag såg aldrig den här serien (utom i soffkvällar med en eller annan flickvän), och vet inte riktigt vilka som var originalmedlemmar. Men enligt IMDB var
David Schwimmer den första som värvades till serien. Det horoskopet har jag aldrig ens sett, men låt oss gissa att Luft spelar en huvudroll.

(Har just beräknat Schimmers horoskop. Sensationellt! Eller inte. Lägger ut det strax.)

Fa-fa! Urtypen för den ÄKTA, SOCIALA MÄNNISKAN. Hur sensationellt den här gruppen i den världsberömda serien Vänner bekräftar antikens åsikt om Luftelementet.





Vännernas fördelning på de fyra elementen. 

E L V J Asc E L V J
Aniston 0 0 4 3 L 3 3 8 7
Cox 2 3 0 2 J
Kudrow 1 0 4 2 L

Schwimmer 1 4 2 0 ? 5 9 6 1
LeBlanc 1 3 3 0 L
Perry 3 2 1 1 V
Total: 8 12 12 8


Arketyperna verkar! 

Ascendenttecknet är känt för alla utom Schwimmer, den som var den förste att få en roll i serien. Å andra sidan är han en mäktig nymåne i Luft (den enda "projektstartens" nymåne i samlingen). De övriga fem bidrar genast till att det mänskliga elementet Luft tar ledningen med tre placeringar. Inte en slump!

Trots att männen som grupp är utrustade med mer intellektuell Luft än kvinnorna, som är rollbesatta för att illustrera den negativa materialistiska (realistiska!) polariteten (Jord och Vatten), så är det männen som framställs som fånarna!

Varför? Just för att de har så lite kortslutning (Jord) i sig. Ett fascinerande om än könsrollsstereotypt fynd. Kanske en korrekt beskrivning av verkligheten. Det är alltså inte "män från Mars och kvinnor från Venus" utan en fråga om att män generellt är friare i tanken (Luft) medan kvinnorna är jordade i Vatten och Jord och söker lösningar som fungerat förr, dvs. är hårdare bundna i traditioner och vanans makt över kreativiteten...

Den enda kvinnan med dominans i den "maskulina" och himmelska världen, är Courteney Cox. Hon är händelsevis också den mest mest jävlarnamma och glöd bland kvinnorna; i mina ögon 300% mer karismatisk än de övriga två. Hon har mycket mer "spunk" i sin roll än den gråtmilt sulkande och ömsom urförbannade Kudrows figur (Sol-Kräfta/Mån-Skorpion) eller Anistons rätt torftigt förnumstiga rollgestalt. Det går knappt längre att förneka att det är skådespelarna själva vi ser genom de roller de väljer att ta och gestalta...

I de yttersta två spalterna ses hur de kvinnliga vännerna samlar 6 positiva placeringar mot 15 negativa !!! Männen har 14 positiva och 7 negativa placeringar.

Den snygga parallellismen som här uppenbarar sig - 8 12 12 8 - betyder något i judisk mystik, har jag lärt via en judisk väninna. Men jag minns inte vad...

Inga kommentarer: