Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 22 november 2013

Är vissa människor tänkande maskiner?


När jag ser SvD-rubriken, att nyblivne schackvärldsmästaren Magnus Carlsen nästan räknar som en dator, inser jag direkt skådespelaren Dan Aykroyd påminner om norrmannen mer än bara till utseendet. (Även i DN)


Aykroyd har alltid varit öppen med sin bokstavssjukdom, jag tror det var ADHD, och om man någon gång sett någon av de urusla Hollywood-komedier han deltog i under 1980-talet kan man inte undgå att fängslas av hans själlösa och maskinsnabba sätt att spotta ur sig repliker. Om Carlsen nästan räknar som en dator, verkade Dan Aykroyds märkligt konstruerade hjärna tänka som en!

 


Finns det då några överlappningar mellan männens horoskop?

Svar: Knappt något värt att skriva hem om.
Ibland får man unna sig ett antiklimax.
:-)




Tagna för sig rimmar Dan Aykroyds übermentala och själlösa processande av sina filmrepliker väldigt väl med att såväl Sol som Måne verkar från merkuriska tecken och i synnerhet att det sinne som borde ha stått för någon slags emotionell resonansbotten har frusit inne två gånger om: dels genom den reserverade Jungfruns tecken och dels pga. närheten till den iskalla och rationella Saturnus. 

Den norske schackmästaren har faktiskt också Månen i samma tecken som Skytten Saturnus och ännu en gång ett tecken av den höggradigt medvetna typen, Sattva guna. Men båda männen har så pass udda ansikten att jag aldrig byggt upp någon "minnesbank" av den här typen. Fanns det nu ett särskilt "Månen-och-Saturnus-utseende" skulle den här något svårmodiga och definitivt introverta uppsynen hos båda männen kunna vara ett sådant!

Det adhd-stirriga hos Aykroyd är säkerligen Mars i opposition med Jupiter mellan de två positivt polariserade tecknen av passionens kvalitet Rajas. Jag förmodar att Aykroyd skulle avlida av tristess om man satte honom framför ett schackbräde...

Norrmannen har ett mycket segare och degigare horoskop där inte minst den flegmatiska "sataniska axeln" mellan Oxe och Skorpion till synes kan fixera sig (dvs. koncentrera sig) hur länge som helst. 

Jag läste någonstans att norrmannen spelar schack på ett udda sätt, han har ett ovanligt "brett sinne" och driver sitt spel på flera fronter samtidigt.

Detta rimmar EXAKT med rationalisten Saturnus i det kanske mest vittomfamnande tecknet av dem alla - Skytten. Dessutom har han en mäktig ömsesidig reception mellan sinnets Måne och Skyttens Jupiter som ligger "upphöjd" i Månens hemmatecken Kräftan. Detta är "sensationalism" eller sinnesnärvaro på högsta nivå. Och lägg till detta sedan Saturnus som här är ovanligt vid i sin avgränsning. 

Tycker någon att den här bloggen famlar över ett stort och svårgripbart fält (och kanske inte fogar samman pusselbitarna tillräckligt tydligt) kan det bero på att bloggaren föddes ett annat år när Saturnus och Månen var konstellerade med varandra och Saturnus återigen sökte sig långt ut i universum för en större spelplan. Det är kanske därför svaret kom i en dröm för några år sedan: studera den sideriska zodiaken från astrologins barndom. Det är på den nivån man måste placera sig om man vill hitta nyckeln till zodiaktecknen i vår tid.

Inga kommentarer: