Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 14 mars 2011

Forssell minus samvetets röst




När Gry Forssell berättar i AB att hon ljög sig till sitt första jobb inom medierna avslöjar hon oavsiktligt att hon så många år senare inte mognat en meter. Den här typen av historier låter man vanligen vila i frid om det inte är för att medge att man nått ny klarhet. Men någon avbön står inte att finna i texten. Det här är nu inte första gången jag noterat den vackra kvinnans totala brist på omdöme.

Vanligen går pappersreklam rakt i soporna, men sommaren 2006 bläddrade jag igenom en fejktidning med textreklam och fascinerades över vilken ytlighet Gry Forssell var kapabel till, bara för att tjäna lite extra pengar. Villigt castad (eller objektifierad) som den typiska shoppomanen framstod hon i mina ögon mer som den arketypiska horan. Misärsignalen var så total att jag kände mig tvingad att skanna in sidorna och spara för framtida bruk. 



Ett och ett halvt år efter reklamtidningen upptäckte jag hur mycket exaktare den sideriska zodiaken är än den som används i svensk veckopress. Grys sanna zodiaktecken visar precis vilka psykologiska motiv har att göra med här.



AB-läsaren "Firren" som kommenterar nätartikeln, har helt rätt:

Eftersom tjejen är grann och har behovet att visa upp sig, så varför inte låta henne... hästarna kommer ju i mål hur som haver.... :)

Det mest flagranta med horoskopet är troligen "sensationalismen". Den vanligen väldigt partikulära och skygga Månen i Kräftan (sinnelaget) piskas här på av expansiva och omfångsrika Skytten i en Eld/Vatten-konflikt som blåser upp kvinnan på alla sätt och vis.

Jag minns för bara några år sedan då det blev en mindre folkstorm över att hon så saknade omdöme i klädvalet; den yppiga barmen vällde ut och ännu en gång signalerade hon (enligt irriterade tittare och läsarkommentarer) något billigt. Gry försvarade sig med något i stil med att inte skämmas för att man är den man är, vilket i och för sig är sant.

Men astrologin visar att hon har en distorderad självbild, och det är tur att hon är kvinna. Som man skulle man kunna tänka sig Mars i attack mot Mån-Kräftan som en början på en blottare! Kräftan är ett så subjektivistiskt tecken att den behöver en stylist. Själv lever den i rena fantasier om hur den ter sig från utsidan!

I ett annat fall av Mån-Kräfta valde en äldre otränad kvinna med extremt förslappad bukmuskulatur likväl i lågt skurna jeans och högt skurna tröjor - i inbillningen att "kan Madonna kan väl hon". Den här totala bristen på sund medvetenhet är typisk för Månen i Kräftan. Skulle inte hända många andra månplaceringar, men i vid Månen i hemmaläge är det ingen annan som disponerar över sinnet, och det kan då få för sig att odla väldigt besynnerliga föreställningar!

Det är faktiskt lite märkligt att Gry har så dålig koll, för hon har just den ytliga stilens tecken Stenbocken totalt aktiv - med resultatet att horoskopet formligen skriker "yta" och "materialistisk kvinna". Hon tackade säkert ja till fotojobbet ovan eftersom det är precis sådan hon är!  Det var rätt typ av jobb för henne. Hon älskar att shoppa, precis som texten sade.


Sidoanmärkning. Komikern Sacha "Borat" Cohens hustru, aktrisen Isla Fisher, har spelat shoppoman i en roll. Intressant nog har hon samma zodiaktecken aktiverade som Gry, fast av andra planeter!

Notera storkorset i passionerade Rajas och en extremt materialistisk Mars-Oxe i attack mot Venus (skönhet, behagliga ting, komfort). Det här är ett ytterligt hedonistiskt horoskop, oandligt om man så vill. Men mycket passande till kostympajasen Cohen - de leker säkert utklädningslekar tillsammans bakom hemmets fyra väggar!

Sacha Cohen har samtliga planeter förutom Venus i "lersörjan" Jord/Vatten, vilket väl beskriver hans sätt ta redan existerande fysiska företeelser (typer) och skoja med. Skulle han kunna skapa något alls om han inte hade Jord/Vatten - de yttre sinnena - att hämta information från?


Grys insida och utsida är i harmoni, hennes Mån-Kräfta ger en lidelsefull begärsnatur. (Sacha Cohen har samma Måne men kombinerad med avmätta Ketu - jämför han sätt att spela korkade, "av" figurer!)

 Men den estetiska smaken hos Gry är precis så trubbig som man kan misstänka med den fallen Jupiter i Stenbocken i kombination med kvinno- och estetikplaneten Venus.

Jag medger att framgångsplaneten Jupiter fallen i Stenbocken likväl kan resultera i extremt smakfulla människor. Modejournalisten Susanne Ljung har gjort sig en hel karriär på den. Men det året (1961) kombinerades den fallna Jupiter med formplaneten Saturnus hemma i härskarläge i Stenbocken och jag tror det är den senare som förklarar varför både Ljung och George Clooney (1961) är så extremt stilmedvetna på det bra sättet.

I det aktuella fallet skulle man faktiskt kunna argumentera för att Saturnus rätt intetsägande placering i pengarnas och den sinnliga njutningens tecken Oxen faktiskt begränsar intelligensen. Saturnus attack mot sin fiende Solen leder inte nödvändigtvis till korkade eller omdömeslösa människor, men titta en gång till på hennes avslöjande hur hon fick igång sin karriär och fundera själv. Hur smart på en skala till tio, är det?

Saturnus aspekt mot Solen är naturligtvis inte helt utan förtjänster. Det ytterligt lilla jag sett av Gry på tv (är ingen tv-människa), har sagt mig att hon verkligen är en klippa på scenen och det måste man tillskriva att hela det här horoskopet dignar under den gravitas Saturnus kan förläna en människa. Inte bara håller Saturnus hennes utagerande Sol "i roll", den disponerar från Jordelementet också över hennes Jupiter-Venus.

De här extremt fysiska aspekterna rimmar väl med upplevelsen av henne som en kurvig jordmoder, mer x kilo substans än en levande människa. Med flera Mån-Kräftor i bekantskapskretsen vet jag att det här är en sympatisk grundnatur, om än just Grys variant med den framgångshungrande Mars-Skytten vittnar om en mycket ung själ, närmast ett spädbarn i himmelen.

Rubrikens antydan om ett defekt samvete stämmer för övrigt exakt med den fallna Jupiter i Stenbocken. För i den bästa av världar är det Jupiter som öppnar upp den fallna människans egoistiska utblick och översköljer henne med kosmiskt medvetande.

Samvete är en medfödd förmåga att veta vad som är rätt i varje situation och agera på den "inre rösten", samvetet är inte Saturnus moralkakor som föräldrar och samhället pressat på barnet. I så måtto indikerar Jupiter i Stenbocken en årskull av andliga döva människor, lätta offer för denna världens herre (Djävulen).

Det är Jupiter i Stenbocken som samlar sina skatter i denna världen och därför dör utan att kunna ta med sig något att visa upp på andra sidan. Kvar på jorden står hela de här människornas livsverk, kanske en löjligt överfylld klädgarderob.

Skulle människor födda med Jupiter i Stenbocken uppvisa ett aktivt samvete, är det för att astrologin - turligen - har en djupare nivå, den som bygger på exakt födelsetimma och där det nionde huset för högre medvetande kan introducera det som inte är givet via Jupiter just det året. I fallet Gry finns inget klockslag och av de spår hon sätter i denna världen verkar världsligheten vara djupt ingrodd i själen.

Faktum är att en bok jag läser just nu drar kopplingar mellan grekiske filosofen Platon och den indiska filosofiska jainismen. Båda hävdar att själen, fastän immateriell och tidlös, smutsas ner av liven på jorden. "Subtila karma-partiklar", dvs. själens gärningar klibbar fast och följer med även på "andra sidan" (vilket leder till upplevelsen av att vara i himmelen eller i helvetet sedan man dött).

Kanske kan våra födelsehoroskop avslöja något om vad där är för "subtila atomer" som klibbat fast vid våra själar! Här är då förklaringen varför en del kommer i rena "Eldkroppar" medan andra kämpar sig fram i trögare "Jordkroppar" medan merparten av alla födslar sker under ganska välblandade horoskop.

Enligt detta synsätt är vi verkligen våra horoskop i långt högre grad än den här bloggen tillstått. Andesjälen eller "faktor X" är visserligen inte möjlig att kartlägga men att den alls är här på jorden och i en människokropp beror på att spöket gjorts synligt via de smutsiga karmapartiklarna. Eld, Luft, Vatten och Jord är en del av beskrivningen av den karmiska smutsen. Hur planeter passar i elementet förtydligar typen av karma. Och så vidare.

Överför man resonemanget på den tidsperiod Gry Forssell föddes in i, är hennes karmasmuts av det mest ingrodda slaget. Jord - särskilt Saturnus i Oxen - indikerar att hon är extremt primitiv och är totalt identifierad med materialismens livsväg. Det som i antiken kallades dödens eller fädernas väg representerad av Månen.

Gudarnas väg är reserverad för födslar som i huvudsak faller under Eld och Luft - eller Solen. Röjigheten hos vissa Eldhoroskop påminner om filosofen Platons berättelser om hur vi alla är fallna gudar på grund av en eller annan förseelse i den eviga världen. 

1 kommentar:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Tur att du inte vet nånting om mig för jag skulle säkert bli avklädd ända in på kroppen som den nakne kejsaren. Bättre att ingenting veta då.