Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 8 juni 2010

Arketypiskt krig: USA vs BP

[4½ sidor långt inlägg]

Expressen provar i en rubrik att matcha USA:s Obama mot BP:s Svanberg. Och tanken är inte dum, astrologiskt. Det skulle till och med kunna vara så att Obamas horoskop kan hjälpa till att precisera aktieklipparen Svanbergs mer exakta födelsetidpunkt. Det här oljekatatastrofala dramat har redan nu kvaliteter som gör det "larger than life" - det finns något evigt, arketypiskt, över historien. Det onda mot det goda.

Människor i viktiga positioner har ofta ohyggligt exakta indikationer i sina horoskop, vilket franske statistikern Michel Gauquelin upptäckte i sina studier av "Mars-effekten" i horoskop för läkare.

Jag vill här leka med tanken på att Obamas aktiva Sol i Kräftans 20e grad närmast exakt på graden skulle kunna matcha Svanbergs passiva (eller re-aktiva) Måne i Kräftan. De två herrarna bildar en dyad, en perfekt yin/yang-kombination. De var gjorda för varandra, för ett showdown.



Till skillnad från Obama är enbart födelsedagen för den solbrände yuppie-svensken publik information. Det är inte konstigt. I Sverige har det aldrig funnits någon medvetenhet om att klockslag bär på en signifikans utöver att markera hållpunkter i tiden för att underlätta praktiska göromål - som t.ex. möten mellan människor. Vid dygnets öppning befanns sig Svanbergs Måne i Kräftans 13e grad. För att "vrida fram" Månen till en exakt konjunktion med Obamas Sol, behöver vi bara lägga på dryga halvdygnet.

Man kan kalla den här typen av rektifikation för idealistisk. Sök inte i astrologisk litteratur efter den, detta förfaringssätt existerar mig veterligen inte. Detta är Platon och hans lära om Former tillämpad i praktiken!

Arketypiske psykologen James Hillman noterar t.ex. att det inte spelar någon roll om att en avmagrad fotomodell bär upp mer än tre gånger så mycket kroppsvikt mer kvadratcentimeter på sina fotsulor som en elefant, eller att en häst drar dubbelt så tunga lass som elefanten i förhållande till kroppsvikt - likväl är elefanten en formidabel sinnebild för det starka och stabila dragar- och lastdjuret.

DIKTEN ÄR VIKTIGARE ÄN DEN EMPIRISKA VERSIONEN AV VERKLIGHETEN.

Den senare, ett tillhåll för alltjämt begränsade själar som behöver exakta hållhakar för att hålla kaos på avstånd, återger i själva verket Verkligheten sämre. Dessa räddhågsna själar låter sig nöja med en berättelse som bara är en serie mätpunkter, något även astrologin skulle kunna anklagas för om den inte också byggde på bildtänkande. Därför berättar dikt och konst och god astrologi så mycket mer än matematisk-kvantifierande discipliner.

Detta är inte att förneka den magi som innebor i talens värld - den kapaciteten har fört människorna ända till månen och tillbaka! Men det är bildspråket som är själens eget språk och ytterst är även den exakta matematiken en värld av föreställningar. Bortom rumtiden finns inga måttenheter, men väl deras styrande idéer. I andens värld råder andra "naturlagar", och det är här vi permanent står, i detta nu, som eviga Observatörer.

Svanbergs rektifierade horoskop skulle alltså kunna sägas vara det sanna ur Idévärldens synpunkt, även om hans födelse väl knappast lär ha inträffat 14.15 när Månen ur vår mätbara domän ockuperar 19 grader och 14 bågminuter av Kräftans tecken - den exakta positionen för Obamas Sol.



Även utan den här tankeleken bildar de två männen mellan sig en nymåne - inte enskilt men men som två delar i ett och samma drama. Nymånen bär i sig på en symbolisk signifikans. Den är knuten till flera motiv, bland annat det heliga bröllopet mellan själen och anden. I kristendomen är det bruden och Kristus som går samman till ett. Den lägre, själsliga människan, bränns upp, och hennes högre andesjälv bryter igenom och blir till upplevd medvetenhet.

Den amerikanska utgåvan av Leonard Cohens debutskiva innehöll
en för många gåtfull illustration som "fimpades" i den europeiska versionen.

Det Jesus menade med den stundande "gudamänniskan" förverkligas här i det sakrala bröllopet. Sekuläre ateisten Nietzsche hade ingen aning om vari en sann "övermänniska" bestod, men som jag fattar saken, påminner hon mest om ett medium, en klärvoajant - en individ med extrem intuition. Hon har brutit igenom den logiska ärthjärnans begränsande terror och upplever nu större sammanhang i direkta kognitiva akter (förnuftet måste naturligtvis sedan organisera upp intrycken i grammatiska meningar).

I platt och ofilosofisk västastrologi har nymånen istället kallats det perfekta ögonblicket för en projektstart. Och om det låter aktivt och "på" och bra på alla sätt och vis, glöm inte medaljens baksida: Månen, som representerar reflektiv förmåga och fördjupande av ett ämne, är "bränd" eller osynliggjord vid nymånen.

Man kan tänka sig att viljan att fundera och reflektera är nedsatt hos de här människorna - Solen eller den aktiva handlingsmänniskan dominerar kombinationen - och det är därför det är bra "tider för projektstart". Tankearbetet ska nu redan vara färdigt. Månens dröjsamhet (alltunder den reflekterar och assimilerar given från den aktiva Solen) är inte önskvärd i lägen som kräver riktad framåtanda.

Vad händer med Svanbergs himmel om vi använder världens mäktigaste man, USA:s president Barack Obama, som rikslikare?

Jo, det intressanta att Saturnus - viljan till makt - placerar sig EXAKT i öster på svenskens norrländska himmel. Saturnus är också materialismens princip. Som kontrast kan noteras att undertecknad har sin Saturnus sjunkande i väster - en materialists död! Och mycket riktigt utgår bloggen från den filosofiska idealismen som håller före att vår värld är en produkt av medvetande, inte materia (som genomgått en evolution).

*****

Att Svanbergs Saturnus, hans ledande princip för denna inkarnation, står i Jordelementet är också signifikativt. Likt Obama söker han ledarskap inte som någon vag ideolog eller spökskrivare utan rent fysiskt, med sin person i fokus. Han vill vara boss. I Jordelementet agerar de själar som fallit längst från nåden ut sina föreställningar genom de grövsta medlen eller tillhyggena - genom det materiella, kroppsliga verklighetsupplevelsen.

Vår idealistiska rekonstruktion av den ultimata kampen mellan gott och ont visar också att den ondes avsevärda sug efter pengar finns tydligt angivet. Mars är inte bara en krigare och olycksbringare, den är också ett tändstift eller en trigger. Den visar var den köttsliga impulsen tenderar att uttrycka sig. Här har Mars passion lokaliserats till rum nummer 2 - pengarnas hussektor.

Och härifrån skapar Mars maximal förödelse i det nionde huset för samvete och högre medvetande genom att kasta sitt onda 210-gradersöga. Det är svårt att föreställa sig en sämre moralisk fiber än att få in materialistiska Oxen inklusive sin härskare Venus - pengarnas planet och sinnlig njutning - i nionde. Som bäst representerar detta en korttänkt icke-filosofi som hedonism - att leva för sina sinnens tillfredsställelse - men med det korrumperande angreppet från Mars knyts det andra och nionde huset samman på ett högst olyckligt sätt.

Viljan till pengar går hand i hand med en moral som inte har något annat än just pengar i åtanke. Det här är inte en filosofi värd namnet, här tecknas ont ha-begär: en människan enbart på jakt efter gratifikation i världen. Detta är vad äldre och mer klarsynta kulturer skulle ha kallat ett Satans barn.

Expressen-artikeln rapporterar att av allt Svanberg kunde ha företagit sig när katastrofen var i tilltagande och BP-aktien sjönk, så valde han att för egen del investera i BP aktier för 12 miljoner kronor - uppenbarligen i hoppet om att kunna göra sig en god hacka (sedan bolaget rättat till oljeutsläppet och aktien gått upp i kurs igen)! Mitt under pågående katastrof sitter han och spekulerar.

Tränade astrologer, se samtliga indikationer om pengar i den idealistiska rektifikationen - inte minst ego-berikandets Jupiter i åttonde huset för ANDRAS PENGAR och hur detta knyter an till månnoderna i passiva 12e och 6e-huset (där ledarskapsaxeln Lejonet/Vattuman kanske säger något om att hålla låg profil...). Jag börjar tro att hans alltför långa tystnad enkelt berodde på att han ENBART hade sina ekonomiska egenintressen för ögonen under den här perioden!

Detta säger allt om vilken typ av mentalitet som genererar ondskan i vår värld. Jag är rädd att mitt första inlägg om BP-ordföranden kan ha träffat huvudet på spiken: han är en av dem som skulle offra världen för sin egen vinning, som Atlantis folk ställde till det en gång, i samma trakter som oljekatastrofen i Mexikanska golfen enligt ockulta legender.

*****

Obamas stigande Saturnus i öster, bär visserligen på en fallen Jupiter. Filosofins och det högre medvetandets signifikator kontrolleras under sin passage genom Stenbocken av Saturnus - denna världens herre och tillika materialismens princip. Obama är en krass realpolitiker och en materialist. Jag tror inte han fattade vidden av sitt nytillträdda ämbete i början när det läckte ut foton på en vältränad muskeltyp.

Detta missöde indikerade hur flat Obamas filosofi var vid den tiden och hur omedveten han var hur att föra sig. Nu har han skaffat sig vett nog (bittra erfarenheter) att dölja sin kropp för att inte den simpla och ytliga materialismen i hans grundsyn och sitt livsöde ska lysa igenom alltför starkt.

Men någon av de stora idédrivna (Luft) presidenterna kommer han aldrig att bli. Om det vittnar hans veka Sol i Kräftan i sjunde huset ("i händerna på den andre") alltför tydligt.

(Det är f.ö. samma döende Sol som Mona Sahlin har, om än i ett annat tecken. Och Obama och opinionssiffrorna är också en instabil sak. Hjältens symbol Solen är världsligt svag vid solnedgången!)

En jämförelse mellan den färgade Obama och Tiger Woods horoskop (nytt fönster) visar på en tematisk överensstämmelse som jag tror kan illustrera den färgade mannens behov av att spela (om än inte vara) fläckfri i den vite mannens värld. Båda har den obefläckade och välstrukna skjortans tecken Jungfrun som en viktig nyckel. Tiger har Jungfrun stigande i öster (och lika chic och elegant som Svanberg enligt hans idealistiska rektifikation).

Jungfruns härskare Merkurius befinner sig sedan i den perfektionistiska ytans tecken Stenbocken och opponeras (eller hålls i järngrepp) och den perfekta kontrollens planet Saturnus - Stenbockens härskare som här finner sig skadad i Kräftan. Summan av indikationerna är i vilket fall en riktig lergröt (Vatten- och Jordtecken) vars gist är att kommunicera (Merkurius) en välorganiserad och proper typ.

Hos Obama syns nästan exakt samma budskap: Nu är redan Saturnus i härskarläge i Stenbocken på ascendenten ett rent budskap om extrem uppbundenhet vid formspråk. Hans nionde hus för filosofi och moralisk medvetenhet är Jungfruns, och tillfälliga niondehärskaren därför Merkurius - precis som hos Obama kontrollerad av formalismens Saturnus! Samma tecken, samma fokus på materiella åtbörder. Den svarte mannens tryck att vara mer otadlig än de vita själva för att undvika kritik.

Men kritik har det varit. Och för Svanberg har det gällt både undfallenhet (osynlighet) och senfärdighet. Vårt idealiserade horoskop prickar in en fullträff till eftersom synkningen av hans "nummer 2" (Månen) till Obamas "nummer 1" (Solen) råkade ge denna sällsamt exakta "saturnusuppgång". Indisk tradition säger bättre än Saturnus som Kronos (tidens herre) vad det handlar om med den här grundtypen, planeten heter Shani på sanskrit: Den Långsamma!

I den försiktiga Saturnus natur ligger i att den avvaktar och dessvärre för Obama så dominerar Saturnus över hans Jupiter - båda i öster. Expansiva och "på" Jupiter är fallen i Saturnus negativa hemmatecken och med en Sol döende i väster, är kanhända amerikanernas kritik över honom berättigad: för sent, för svagt. Sjundehussolen tenderar att bli en marionett i händerna på partners, och Obamas horoskop luktar materialism. Han låg i säng med den vite mannens värld och oljebolaget BP är en del av den värld som när honom.

*****

AB, DN: "Obama uppmanar (indirekt) Svanberg att agera"
SvD: "Tystnaden kan kosta Svanberg jobbet"
SvD: "Obama uppmanar Svanberg att agera"

Inga kommentarer: