Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 24 juni 2009

Miley Cyrus & moralisk indignation


Okej, när mitt öga passerade
rubriken där en av världens alla överflödiga tonårsidoler har vållat moralisk upprördhet över några fotografier, kollade jag upp hennes stjärnhimmel enbart för att se om den skulle rymma det ibland så markanta "hor- och horbockssyndromet". Det som uppstår när när Venus afroditiska böjelser eldas på av den grova och brutaliserande Mars, tills jakten på njutning går överstyr och ödet helt underkastas lustprincipen.

Men så var det inte här, inte vid första ögonkastet i alla fall. Istället bjuder Miley Cyrus horoskop på en fantastisk studie i hur "moralisk indignation" kan se ut! Följ med i den astro-logiska tankegången:


"Indiska planetaspekter", få men i
gengäld ohyggligt talande!



Notabelt är att den unga kvinnan har god tumme med äldre personer i maktställning: framgångens stjärna Jupiter kopplar ett tydligt grepp 120 grader framåt i zodiaken om Saturnus symbolen för äldre människor.

Saturnus (symbolen liknar en 5:a - det är skörderedskapet lien) är dessutom hemma i sitt eget negativa, "kroppsliga" tecken Stenbocken - och därmed "befäst". Intressant nog handlar rabaldret om att 16-åringen låtit sig fotograferas (objektifieras) tillsammans med en äldre man.

Och här är varför Miley Cyrus drar igång moralisk kalabalik: Kvinnlig kyskhet är viktig i många kulturer (dock inte den svenska) och attacker mot det fredade territoriet där barnet har rätt att vara barn och växa i fred kunde inte signaleras bättre än genom illgärningsmannen och den kåta brunstens Mars inne på Kräftans fredade gårdar. Mars i Kräftan tyder på dålig förmåga att bottna i sig själv och reflektera djupt (se även inlägget om David Hume - nytt fönster).

Kräftan är som bekant det traditionella tecknet för den feminina principen. Kräftans planetära härskare är Månen, tidvatten och menstruationscykler. Könsneutralt representerar Månen också det sjätte, inre sinnet som samlar ihop de fem yttre sinnenas data till en föreställning. Den mångalna människan är inte i kontakt med verkligheten utan har sprätt iväg i någon egen idiosynkratisk riktning... Månen ger personlighet till skillnad från soltecknet som ofta bara kan skönjas via typen av yrke.

Och mångalen verkar Miley Cyrus vara, trots att hon inte är född under den destabiliserande fullmånen (då Solen opponerar Månen). Här visar sig nämligen Mars inte bara skapa turbulens i frågor om saker som borde skyddas - eller skylas från allmän insyn. Mars traumatiserar inte bara Kräftans tecken utan också dess härskare Månen!

Denna dubblering gäller för ett "astrologiskt tema", så vi kan nu vara ganska säkra på att den unga kvinnan har ett bristande omdöme. Det är Mars unika framåtriktade 90-gradersvinkel som drabbar hela Vågens tecken och allt som kan finnas i tecknet med full ondsint kraft och ger bilden av en "förgrovad" ung kvinna, på kant med vad som anses harmoniskt och passande. Vågen är ett av Venus/Afrodites två tecken, men estetiskt och normalt sett med känsla för elegans. Mars drar in något plumpt och förgrovat över Miley Cyrus! Något som för tankarna till...porr och fallna kvinnor...

Och även astrologins andra "naturligt onda" planet, åldermannen Saturnus bekrigar Mileys symbol för sinne och kvinnlighet. Men Saturnus, svuren fiende till Månens sinnlighet och fantasifullhet, är en moralist, och det är härifrån den moraliska förebråelsen kommer! Så vissa äldre människor skänker henne framgång (Jupiter) medan andra ifrågasätter hennes moral (Saturnus) !

Ett klockrent exempel på ett "mixat" öde inte olikt det som de flesta av oss är födda under.

Ska jag vara personlig tycks Cyrus självporträtt, tydligen taget från MySpace, indikera att hennes Måne i Vågen - inte sällsynt i nakenutvikssammanhang och andra mer sammanhang, mer eller mindre legitima, där den afroditiska principen svävar mellan konst och något annat - plockar upp vissa tendenser från det s.k. "horsyndromet", fastän aspekten tekniskt saknas på himmelen.

Men i dess ställe hittade vi alltså en Måne i kärlekens tecken, där sinnet disponeras av Venus, och där Mars attackerar Venus gårdar !!! Ja, man kan argumentera för att detta också är horbocks- och horsyndromet, bara i en lite mer avancerad konfiguration!

Vad ska föräldrar nu göra om deras barn uppvisar ett liknande stigma i födelsehoroskopet? Det är inte mycket föräldern kan göra! Barnet är en andesjäl som kommit till jorden hungrig på vissa livsupplevelser. Förnekar föräldern barnet att ge utlopp för vissa medfödda dispositioner kommer barnet ändå att söka upp sina "astromotiv" så fort det frigjort sig ur föräldrarnas grepp.

Psykologen James Hillman argumenterade i sin enda bestseller "Själens kod" för att det faktiskt existerar rötägg uppe i himmelen, och att alla inte tar tur- och returbiljett till jorden för att skapa fred. Och just därför att båda sidor i den eviga kampen mellan Ljus och Mörker föds till världen, snurrar vårt klot runt.

PS. Det ska inte stickas under stol med att Miley Cyrus födelsetecken faktiskt är Skorpionen, vars härskare är Mars! Den som kan lite astrologi inser här att med en så illa härjande Mars som den vi sett här, blir samma ogärningsman betraktad som disponenten över karriären (soltecknet) till ett ont varsel! Den här unga kvinnan kan komma att förlora varje gnutta stjärnglans Disney Productions sökt bygga in i henne... Mörkret utövar en stark dragning i detta öde.

Inga kommentarer: