Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 7 maj 2009

Tage Lindbom - socialdemokratins dåliga samvete

Kul att se hur de som är pålästa indikerar en syn på socialdemokratin som är identisk med den jag intuitivt börjat formulera de senaste åren efter ett senkommet intresse för filosofi, där jag inte minst kommit att inse att ett kollektiv aldrig kan bli bättre än kvaliteten hos varje individ som däri ingår.

Hur jag har kunnat missa detta i 25 år av av-och-till-studier av kinesisk filosofi, är en gåta. Det är ju kärnidén i Konfucius syn på att individerna måste hålla sig inom sina tilldelade ramar i en familj för att familjen som en cell i samhällskroppen ska fungera och samhället i sin tur drivas av synergierna i det lilla. Viktigt här är att notera att Konfucius hävdade att kunskapslyft för massorna var nyckeln till det goda samhället.

Sveriges nationalhoroskop (nytt fönster) är ingen lättuggad läsning eftersom de astrologiska teknikaliteterna måste läggas ut innan slutsatser dras. Men i korthet kan det kanske sägas, att SAP:s födelsehoroskop från 1800-talet en bit in på 1970-talet hade "reinkarnerat" som den svenska folksjälen. Märk väl, socialdemokratin hade haft regeringsmakten i nästan 70 år innan valet 2006.

Det som en gång (i SAP-horoskopet) var nykomlings-egot Sol-Vädurens vilja att störta de gamla ordningarna (Månen i Stenbocken), lite senare i Sveriges historia (nationalhoroskopet) har blivit en Mån-Vädur, ett nationens själsliv som bara är intresserad av sina egna prylar! För Vädurens herre Mars har hamnat i helt galen tunna genom placeringen i pryl-orienterade jordtecknet Oxen.

Därmed uppstår i den svenska folksjälens djup den ökända Eld/Jord-motsättningen. Elden brinner och "vill ha, vill ha", men möter en skopa Jord som förnekar den dess oreflekterade (direkta) instinktivitet.

I detta råkar elementen i clinch och snittsvensken fastnar i ett barnsligt "jag och mina leksaker". Darför svenskens prylmentalitet, allt från senaste hembiomodellen till den korrekt inredda sommarstugan. Ägande. Här har folkets kollektiva utveckling stannat av.

Artikeln i länken kallar socialdemokratin "allt ytligare" och detta stämmer perfekt med min astrologiska analys. "Snittsvensken" har av omständigheterna kring Månen att döma en emotionell intelligens på en treårings nivå - som bäst!

Men det är för att vi poserar som ett Vattumanland - Luftens förnuftighet - som det krävs en vuxen människa att upptäcka hur illa det här landet nu mår efter 1900-talets materialistiska och distinkt anti-filosofiska rörelse mot den mentala avgrunden.



Och nog visar astrologin vissa sammanhang: kände socialdemokraten Tage Lindbom konverterade till islam och blev mystiker i "den eviga filosofins" tradition. Han föddes den 24 oktober i tecknet som - när det är Solens tecken - i djupet söker harmonin via medvetandets högre rationalitet (Luftelementet).

Dessutom har han även själen, psyket eller sinnelaget i ett Lufttecken, så att han är i sanning en äkta intellektuell. Att han skulle vara född under dygnets första tre timmar, då Månen ännu är kvar i jordiska Stenbocken, håller jag för helt otänkbart, givet hans internationella ryktbarhet som "a man of letters". Månen i Vattumannen ger en helt korrekt idé om en människa intresserad för gruppstrukturer, ideologier, et cetera.



*****

Hur kunde Lindbom då alls börja som sosse, om så genomintellektuell? Jo se den chockerande dominansen av Jord och Vatten på hans himmel. En tung gyttja som drar ner honom mot politikens och vardagsrealismens solkiga värld!

Men till sist visade uppenbarligen SOL och MÅNE var hans psykologiska axel befann sig: i Luft. Och Luften kan inte fördra lågheten nere i geggan. Ett bra horoskop för att visa en människa vars liv klyvs i två helt olika delar, vartefter hon börjar inse vilken hennes sanna hemvist är.

Notabelt är att svenska Wikipedia nämner att Lindbom blev god vän med Martin Lings, som skrivit en klassisk studie från 1966 av mystiken i Shakespeares verk, och vars syn på vad som är konst knappast har något att göra med det det i 60-talets socialkonstruktivism rotade Konstfack numer delar ut examenstitlar för ("konstnärlig film" som kräver åverkan på annans egendom - t.ex. tunnelbanevagnar).

Från bloggen Tradition & Fason (i länken härovan): "I en serie böcker och artiklar gick han [Lindbom] nu till direkt frontalangrepp på allt vad materialism hette, åter med socialdemokratin som huvudmål."

Materiellt välstånd indikerar inte en kulturs kvalitet. De äganderättsliga frågorna, det enda svensk socialismen egentligen brunnit för, faller således oerhört kort om Konfucius betoning av att det är individens bildning som är det goda samhällets fundament. Jag misstänker att Tage Lindbom insåg att ur fattigdom kommer bara mer fattigdom och därför distanserade sig från den svenska materialismen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tage Lindbom var en mer invecklad tänkare än vad du skriver här. Du kunde läsa flera av hans böcker, från hans tid som socialdemokrat till hans senare andliga utveckling.
Att socialdemokraterna, som har mycket att lära av honom just idag, låtit honom falla i glömska och att muslimerna tagit till sig honom som deras egendom, är typiskt för alla myter om folk och människor. Tage Lindbom gjorde ett fantastiskt arbete som chef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, som har förvandlade till en av de bästa forskningsinstitutionerna. Jag blev bibliotekarie därstädes ett år efter att han skutat sin tjänst och kan bevittna has värde för den svebska arbetarrörelsens historia.

Seaward sa...

Inlägget från maj 2009 är obsolet. Efter detta har horoskopet för Sahlins avgång ställts och det väldiga lyft på Luftelementets nivå som detta tecknade noterats. Håkan Juholt har tillträtt, med samma omfångsrika förankring i Luftelementet, med mera.

Dagens socialdemokrati står inför en ny utmaning, att bli relevant för alla de svenskar som nu sjunkit ner till en tanklös privatism, de materiella behoven tillgodosedda av det socialdemokratiska välfärdssamhället men på väg att tappa siktet på grundregeln, att alla länkar (medborgare) i kedjan måste vara ungefär jämstarka. För detta krävs att Konfucius syn på folkbildning införs och att det tidlösa kravet på rättvisa efterlevs (vilket inte sker under Reinfeldt godtycke och hafsreformer).

Du har väl inte missat vilket inläggets röda tråd var - tveklöst ska man gå annorstädes om man vill fördjupa sig i Tage Lindbom. Det här inlägget representerar mitt första möte med namnet! Jag är säker på att han i någon mån bidragit till arbetarklassens självförståelse som arbetarklass, men det var kanske inte "den sene" Lindboms egen ambition. Som grekerna sade: folk ser inte mer än de ser. Många går in på ett bibliotek bara för vatten på den egna kvarnen, information som bekräftar deras innevarande identitet. Din nedtoning av Lindboms privata världsbild förbluffar en smula.

Man kan t.ex. uppsöka texter av Lindboms mystikerbroder, den muslimske Shakespeare-kännaren Marting Lings. Där får man hjälp att förstå Lindboms förkärlek för individens oförytterliga storhet som andevarelse. Och detta dristar jag mig till att säga utan att mer än ha mött namnet Lindbom och noterat hans ideologiska hemvist med den mäktige Aldous Huxley och många andra perennialister.

Kollektivism och frågan om individens natur är annars ett högintressant spörsmål, och bloggens senare inlägg tar parti även för t.o.m. en totalt anti-intellektuell socialdemokrat. För vem ska annars ta deras parti - Svenskt Näringsliv?

Allt är en fråga om att bilda sig och se de verkande mekanismerna, inte minst dem som söker förminska människan till bara en biologisk varelse i en materialistiskt uppfattad värld. Det var ju där, i det sena 1800-talets ingrodda materialism SAP med historiens nödvändighet såg dagens ljus - köttklumparnas protest över att bara hanteras som utbytbara köttklumpar. SAP:s historiska karma är att vara barn av materialismen och se religion och filosofi som något ont bara för att det tidigare var överhetens privilegier. Materialismen är numera stendöd både inom fysiken och filosofin, men Sverige ligger nästan ett århundrade efter omvärldens intellektuella vidareutveckling.

Häri ligger då SAP:s verkliga utmaning, att engagera svenskarna i en realistisk men radikal världsbild som visar dem futtigheten i den gamla (socialdemokratiska) fixeringen vid enbart materiell välfärd. Lindbom snappade den eviga filosofin på sin tid, och den lever naturligtvis kvar i många former. På något sätt måste SAP genomgå en metamorfos och Juholts tal om kultur från första dag, är högst intressant och löftesrikt för framtiden.

Vänligen,
Siwert Aldenryd