Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 26 april 2009

Gränslös självkärlek (Göran Persson)

I en analys av socialdemokratins panikartade situation i svensk politik noterar SvD:s skribent om Mona Sahlin att...

"Hon skulle framför allt vara allt som Göran Persson inte var. Partiet var plågat till bristningsgränsen av företrädarens manér och självtillräcklighet. Till och med Perssons närmsta rådgivare/medarbetare/torped Pär Nuder berättar i sin bok om hur deras relation förändrades efter att Persson hade kränkt honom på ett regeringssammanträde."
SvD

Jag har alltid skrattat gott åt Perssons självgodhet och har sett att han var mycket medveten om underhållningsvärdet i sina utspel. En man som upphöjt sin bufflighet till en konstform. Detta såg nu inte svenskarna i stort utan kom att avsky hans Persona.

När jag på nätet hittade födelsetiden för Göran Persson, bekräftar denna fullständigt den bild av en gränslös självkärlek och problem med att förneka sig den överdrivna vällevnad som mannens generöst tilltagna kroppshydda tycktes antyda.

Själva det faktum att snaskandets (och kärlekens) planet Venus stiger i ego-huset (vid födelseortens östra horisont, den s.k. ascendenten) säger att detta födelseklockslag mycket väl kan vara korrekt.




Venus + ego blir ju självkärlek eller narcissism. Men varifrån kommer måttlösheten som gjorde Persson så underhållande (och voluminös)?

Jo, från
expansionsplaneten Jupiter som stiger i öster tillsammans med Venus. Gränslöst uppblåst i sin självgodhet! Eftersom Jupiter är hemma i sitt positivt, utagerande tecken Skytten (latin: Sagittarius), bör denna Persona eller rollmask bli väldigt tydlig...

Men notera samtidigt att Jupiter och Venus är astrologins två "naturligt" goda planeter, och särskilt i Jupiter (i engelskan även: Jove) igenkänner man Perssons jovialiska och skojfriska sida. Så varifrån kom då elakheten?

Från Jordelementet! Månen i Jungfrun är en hyperkritisk och ofta elakt stickande influens och kopplas här till viljans planet Solen i Jordtecknet Stenbocken. Med ambition och viljekraft stretar stengeten mot karriärtoppen och makten, och ger via sinnelaget i kritiska och söndrande Jungfrun ständiga tjuvnyp!

Detta mix av vilja till makt och kritik/elakhet är en helt annan historia än den om den bufflige men ändå hjärtevarme och godmodige Skytten. Den sideriska astrologin röjer en tydlig motsättning inom personen.

Sanningen är att Eldtecken och Jordtecken alltid befinner sig i djupaste konflikt, och inte sällan antyder den visionära och rent av andliga Eldprincipens totala korruption och förvärldsligande. Och mot slutet ville Persson inget annat än lämna politiken och bygga sitt hus och odla sin jord. Jorden - materialismen - hade segrat.

Märk hur sinnelaget - Månen - i Jungfrun återknyter direkt till lantbruk! Jungfrun är det av Jordtecknen som händigt odlar och skyfflar jorden! Stenbocken är den som har den övergripande planen och söker bygga sig ett imperium - Perssons upptagenhet av att bygga sitt "herresäte" vilket totalt sänkte honom i svenskarnas ögon!


Nu var störningen mellan Eld/Jord visserligen inbyggd redan i SAP:s födelsehoroskop. Se inlägget om egenmäktighet och materialism. Socialdemokratins eget horoskop påminner oss om varifrån Sverige kommer: från en fattig tid då det enda massorna hade i skallen var den febriga drömmen om ett bättre materiellt liv.

I så måtto kan Perssons horoskop sägas vara den naturliga avrundningen på socialdemokratins historia i Sverige. Han får representera den materialistiska, totalt ofilosofiska människotyp som odlades i Sverige under 70 år.

Och det är kanske inte mycket att säga om den saken. Ett horoskop räcker inte till för att beskriva ALLT. Om det, som här, totalt visar en man som "brinner" (Eld) för det "materiella" (Jord), då var det livsuppgiften för denna inkarnation. Men det blir fler liv och tid för att bygga (stor)verk av andra slag.


Men här står då vi andra, med det materiella välståndet som en nattstånden dröm, och har under tiden lärt oss hata religion och dyrka förnuftet. Lös den ekvationen, den som kan.

För den som vill fundera lite mer: Perssons horoskop saknar TOTALT Vattenelementets empati och TOTALT Luftelementets intresse av att tänka för tankens egen skull. Hela horoskopet fokuserar andlighetens korruption i mötet med materialistiska synsätt.

Om något är horoskopet också en påminnelse om att t.o.m. två "goda" planeter i skenbar synergi kan driva snett och producera mindre önskvärda effekter om det tema de tecknar hamnar på kollisionekurs med ett annat motiv på himlavalvet. Här förefaller välmågans Venus/Jupiter tjäna egot (1a huset) eftersom den grundläggande "axeln" eller "livslinjen" (Solen/Månen) är en maktorienterad klättrares signatur.

Inga kommentarer: