Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 19 mars 2009

"Den mest förpestade bok som någonsin spytts ut ur helvetets gap."



"Den mest förpestade bok som någonsin spytts ut ur helvetets gap."

Så löd ett upprört omdöme om då 27-årige teologen David Friedrich Strauss bok "Jesu liv". I den hade varje tillstymmelse till mirakel i Nya testamentet nogsamt bortförklarats, enligt tidens tilltagande materialistiska och rationalistiska anda. Men de tyska länderna var vid den här tiden ännu djupt religiösa och Strauss entledigades från sin professur innan han ens hunnit tillträda den!

Astrologiskt stämmer det som hand i handske att finna denna materialistiska reduktionist född helt under det minst sensibla av zodiakens alla tolv tecken: Stenbocken.




För att bättre förstå vad som gör det kardinala (huvudsakliga) Jordtecknet så ovilligt att acceptera ytterligare "våningar" ovanför dess egen rationalistiskt och på sinnesdata uppbyggda världsbild, se inlägget Låt de döda begrava de döda (nytt fönster). Där härleds sekulär humanism ur ett svenskt biologhoroskop efter innehavarens utfall i en tidningsartikel mot Svenska kyrkan.

Som även nybörjare i astrologins ädla och penetrerande konstart kan se, indikerar bägge stjärnhimlarna samma andas barn. Och andan är den som Jesus själv varnade för: att bli offer för inomvärldsligheten eller denna världens herre. Han har kallats Satan, pga en viss sammanblandning av ett judiskt och ett platoniskt motiv.

*****

Och varför inte titta på ännu en av det här knastertorra 1800-talets materialister, vars högmod och antropocentriska centrering världen aldrig mer kommer att skåda? (Världen klarar inte ännu en anstormning av andefattigdom - det var dessa mäns andliga armod som på sikt gav oss den klimatkris jorden nu hotas av. Hegels världsande genomgår nu en konvulsiv skinnömsning då en kort period av materialistisk teknokrati ska fasas ut...)

Den jag har i tankarna är inte Darwin utan filosofen Ludwig Feuerbach, vars kända tes var att Gud enbart är människans projektion utåt/uppåt av sitt inre. Den här teorin köpte som bekant Karl Marx och infogade i den doktrin han fullaste allvar kallade "vetenskaplig materialism".




Feuerbachs födelsetid är känd och kan därmed ses äga en touch av Adolf Hitlers personlighetstyp (men föga mer): det är Vågens tecken som stiger i öster vid födelseorten när båda barnen föds. Detta anger en esteticerande yta eller orientering mot livet (Søren Kierkegaard räknade esteten som det lägst utvecklade förhållningssättet till världen). I linje med sin medfödda persona sökte som bekant Hitler bli konstnär, men misslyckades.

Men viktigast är att alla tre Lufttecknen, av vilka Vågen är det mellersta, fokuserar människan som tänkande individ, och därav följer uppfattningen att den tanke människan tänker gör henne till förmer än övriga skapelsen.

De här personlighetstyperna har därmed väldigt lätt att dra just Feuerbachs slutsats, att bara för att de är sådana som de är, så måste världen även i övrigt vara uppmätt utifrån deras mått. I själva verket är de bara offer för sin privata mentalisering eller "luftbubbla". Minns den arme Ludwig Wittgenstein som behövde ett helt liv för att upptäcka dessa luftbubblor - han kallade dem språkspel.

Det här pinsamma felslutet, att "människan är alltings mått", tillhör den grekiske sofisten Protagoras. Platon låter sitt språkrör Sokrates kraftfullt tillbakavisa tramset i dialogen Kratylos. Likväl har vi just genomlidit ett 1900-tal då värdesubjektivismen kom åter och man lite varstans hörde urbota dumma röster bjäbba: "Ja, det där är nog sant för dig, men jag har min åsikt". Egots röst!

Tack vare Feuerbachs kända födelsetid vet vi också var någonstans på himmelen planeterna befann sig, vilka "hus" eller livsområden de betonade. Det är inte oviktigt att hitta Feuerbach via hus betona Stenbockens arroganta övermod även han!

Den tionde sektorn i den "naturliga zodiaken" (innan den roterats till en specifik födelsetid) kopplar till Stenbockens maktsträvan och tendens att objektifiera (och bannlysa Själen/Djupet). Får Stenboken (eller 10e sektorn) dominera, reduceras livet till ett koordinatsystem eller en formell beskrivning av fenomenens yttre, själlösa struktur. (Lyckligtvis brukar de flesta födda i Stenbocken ha någon förmildrande omständighet som tillför dem ytterligare kvaliteter.)

Överbetoningen på Feuerbachs himmel av
negativt polariserade tecken (8 av 10 placeringar i Jord eller Vatten enligt den astronomiskt korrekta indiska metoden) understryker ytterligare att den här filosofen knappast hade det i sig annat än att projicera sin begränsade antropocentriska vision mot himlavalvet och reducera Gud till en avbild av hans egen inskränkthet.

Man kan ge Feuerbach så mycket, att han förmodligen hittat förklaringen till en delmängd av mänskligheten - de med samma irrationalitet som han själv djupast drevs av. Eller vad säger ni? Är Kräftan - det lunära tecknet - verkligen det tecken som symboliserar livets optimum och bäst lämpat att leverera svaret på vad livets högsta sanning (10e huset är det högsta i horoskopet) handlar om?

Att som Feuerbach ha både Sol och Måne (två psykologiskt viktiga poler) i det känslobetonade Vattenelementet och en personlighet (Vågen på ascendenten) som söker artikulera sig rationellt kan leda till djupt förrädiska eller mentalt otillräkneliga naturer - se inlägget om fallet Fritzl där den förryckte fadern är ett ovanligt svårartat exempel på när den ena handen inte vet jag den andra gör.

Lyckligtvis hjälper oss astrologin att se människor och deras tankar. Feuerbach hade inte varit trovärdig i en tid med lite högre intelligens än den begynnande materialistiska era i väst som följde på det som utan ett spår av självdistans kallas "Upplysningen".

Som i fallet David Strauss får vi nu betala priset för dessa eurocentriska rötägg genom vår oreflekterade rationalism och ateism vilket lett väst inte bara till sina kolonialistiska övertramp utan på senare årtionden också till ideliga och självförvållade konflikter med andra kulturer, måhända inte är så tekniskt eller materiellt högtstående, men kulturer som
aldrig fallit för den mänskliga hybrisen att tro vi är skapelsens krona.

Tills väst omvärderingar sin sekulära/ateistiska position kommer vi aldrig att övertyga någon annan kultur att våra skick skulle vara bättre och mer upplysta, även om vi i enskilda - rent sociala frågor - har kommit längre.

Se inlägget som inkluderar etiketten Swedenborg för några exceptionella män med horoskopkvaliteter som är helt motsatta Ludwig Feuerbachs.

Inga kommentarer: