Hack i häl på påvens extraordinärt rena samvete eller gudskontakt (Saturnus i blå Himmel i nionde gudomliga huset) och Dick Harrisons artikel i SvD om hovnarren i historien, kommer jag att tänka på den store satirikern Molière och hans pjäs "Den Girige". Och minsann, påvens Saturnus i Luft i det höga samvetets hus upprepar sig, fast här i en bitskare och mer komplex version.
Den Girige måste väl ha varit Molières största succé (det är DEN pjäs jag hört om och sett), och det är lätt att se vad i den här himlen som pjäsförfattaren lodat för att komma upp med den ömkliga snåljåpen. Studera noga hur Skytten med sluga Merkurius och dess disponent Jupiter i Oxen samverkar (eller inte samverkar). Det är HUSEN som i lika hög grad ger nyckeln som den krampaktiga störningen mellan Eld och Jord. Tredje huset har en merkantil aspekt medan åttonde är ett "låst" hus som "håller inne saker" - huset kan representera "andras pengar".
Men Molière skulle aldrig haft distansen till denna klassiska "undermänniska" om han själv varit anfäktad. Så vad säger hinduisk astrologi? Tolkningsföreträdet har planetens dolda disponent. Och när man uppsöker ägarna till såväl Merkurius som Jupiter framtonar ett annat par: Saturnus resp. Venus. Och dessa båda står i intellektuell och tänkande Luft och därtill i horoskopets två bästa hus, det nionde för högt samvete och det femte för själens unika kreativitet.
Det är heller ingen tvekan om att Jord-elementet spelar in här, så att Solen i Stenbocken hittar slagfärdig KONKRETION även om Solen drivs från en högre höjd: Saturnus i Luft i nionde.
Ett fascinerande horoskop som jag ändå inte hade etiketterat "kreativitet" under bloggens första början. Då var jag slaviskt bunden till bara Sol och Måne och deras härbärgerande element. Men med några myrsteg har bloggen kommit att omfatta en aningen mer komplex tolkningsmodell (fast fortfarande bara ett axplock ur det förvirrade och värdelösa plotter som är astrologin om man väger in alla mer eller mindre genomtänkta teser som florerar).
Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont: T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester? Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver." Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta." Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning." | Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c) JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga): "Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss." (Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice) Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar