Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 8 juli 2015

SvD numera för fångarna i det omedvetna nuet



Jag tittade för ett par veckor sedan på SvD efter deras remejk. Det är inte längre en nättidning eftersom designen gör att den ser ut som något för förstaklassare eller lässvaga på en normal stationär datorskärm. 

Förklaringen är att SvD inte längre har råd med något, så istället för en smart lösning som klarar att anpassa sig till skilda plattformar har man gjort en budgettidning som optimerats för små smartphoneskärmar med hög pixeltäthet. Då ser det så där löjligt uppblåst ut på en gammaldags storskärm...

Men det jag främst noterade var att tidningen numera förutsätter absolut stupiditet hos sina läsare. Tidningen har dummifierat tidsstämplarna på nytheterna för att markera att "här lever vi i nuet, utan någon historisk linje värd namnet". Nyheterna är en kvart gamla eller en timma. Fullständiga datum behövs inte längre eftersom hela den nya produktidén är en malström av kortfattat nonsens så att den borgerliga kunden aldrig någonsin ska behöva känna pressen att stanna och fördjupa sig. 

Jag gick på måfå in i ett antal artiklar och hittade inte längre nånting äldre än ett par dagar. Det är möjligt att tidningen ser annorlunda ut bakom prenumerationsdörrarna och att där finns "arkivsök" och - lyxens lyx - kanske kompletta datum med publiceringstid. Men den signal tidningen numera visar utåt är skrämmande. Jag har helt slutat besöka detta mediahaveri av "nyhetssorl för den fattiga människan".

2 kommentarer:

Havsörnen sa...

När man klickar in sig på artiklarna flimrar faktiskt datum och klockslag förbi under några hundradels sekunder:

http://s29.postimg.org/41uyt10lz/wp_ss_20150709_0004_2.png

Sedan kommer minutvalsen:

http://s11.postimg.org/83z2ifgb7/wp_ss_20150709_0005_1.png

I mobilen hänger datumet kvar någon sekund, tillräckligt länge för att ta skärmbilden ovan.

Det är nästan outhärdligt att läsa texten med alla blinkande annonser och pilar. Men jag slipper, för efter en stunds bläddrande i e-tidningen kom det här:

"Du har nu läst dina fria artiklar denna månad. 
För att fortsätta läsa behöver du teckna en prenumeration och logga in. Just nu kan du prova SvD digital i en månad helt gratis!"

Seaward sa...

Intressant - man har alltså gjort sig mödan att bygga ett sub-system som byter ut "tråkiga datumet" mot en mer moderiktig beskrivning av när nyheten publicerades. Bara att subsystemet saggar lite, ungefär som när hemdatorn åker på att rita upp 50 miniatyrer av bilder i en enda skärmritning. Då hinner man se hur bildlösa referenser är startläget men strax ersätts

(Har bytt dator efter 9 år och hade precis alla finesser avknäppta för att hålla prestanda uppe så länge som möjligt – nu betraktar jag fascinerat allt onödigt som processorn tvingas jobba med)

"Månadsransonen" - Ja dessa tekniker. Tyvärr för dem har alla webbläsare valet att surfa "anonymt" så att spärren aldrig kan slå till. Jag har aldrig ägt en smartphone, men det skulle inte förvåna mig att denna produkt som är framtagen att förslava mänskligheten i konsumtionsmönster SAKNAR just den fina finessen.