Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 25 januari 2018

Marteus på hugget

Glädjande nog publicerade Expressen en kritisk artikel mot nätläkargeschäftet signerad Ann-Charlotte Marteus bara tre dagar efter den här bloggens vidräkning med kalkylerande it-nissar och läkare som tappat sikte på den hippokratiska eden.

Tänk, det har gått fem år sedan första och enda inlägget om den här journalisten, som jag då gillade. Ska man rita om kartan för dygnet utifrån tolvslaget som nu används, ser Marteus födelseambiens ut så här, och det mesta talar väl för att Månen hunnit krypa in i Vattenbärarens tecken för en av de mest intressanta oppositionerna, den mellan Lejonhärskaren i sitt fulla majestät (soltecknet) och en begåvad och intellektuellt medveten publik (Månen i Luft).



Hennes kritik i artikeln inriktar sig hårt på att den levande och riktiga doktorn saknas i de urvattnade virtuella nättjänster som erbjuds via smartfånen och nog passar det bra med Solen i Lejonet som också propsar på "lajv" och att det är ute i verkligheten det händer!

Som alltid med både Lejonet och Stenbocken aktiva uppstår en debatt om ledarstilen och när Lejonet har 1a huset blir det den själösa, rigida och formaliserade Stenbocken som trillar in i 6e huset för olycka samt ohälsa. Men Marteus karta har en extra skruv och det är Ketu/Draksvansen som är kallsinnig och likgiltig inför denna sorts systematisering av en auktoritet (nätdoktorerna alltså). Det här påverkar hennes sinnelag i Vattenbäraren som därmed kommer att fyllas med oerhört starka åsikter för eller emot företeelser. Fullmånen sägs spetsa medvetenheten extra och det var just den lilla extra kryddan jag upptäckte i en krönika för fem år sedan....

På rak hand minns jag bara barngeniet Rudolf Steiner med samma fullmåne, en grabb född under fattiga omständigheter i Östeuropa men vars snille tog honom långt i livet redan innan han grundade Antroposofin. Men se där hur minnet sviker. Steiner var född med Sol och Måne i omkastade tecken och dessutom med raka motpolen till Marteus frihetliga Mån-Jupiter (han hade Månen med tvingande och formella Saturnus i Lejonet). 

Men varför inte titta på några andra med just Marteus (sannolikt liberala) fullmåne i kombination med Jupiter i Vattenbäraren. Jag misstänker att namnen kommer att landa i årgång 1962 eftersom samlingen snabbt tunnas ut längre tillbaka i tiden...

...sökning...

Lite spridning blev det i alla fall, närmast före 1962 kunde den här trippeln förekomma 1950 och därefter igen 1986:


  • John Bruno Reinfeldt;9.9.1938;12:00 - sunkig moderatledare i Täby
  • Willy DeVille/William Borsay;27.8.1950;12:00 - närmast parodiskt och pastischartat stilmedveten rocksångare, dog 2009 i bukspottscancer 
  • Ann-Charlotte Marteus;12.9.1962;12:00 - krönikör
  • Marie Granlund;13.9.1962;12:00 - (s)-politiker, i partistyrelsen
  • Usain Bolt;21.8.1986;12:00 - idrott, hypersnabb sprinter med 6 OS-guld (Jupiter = celebritet, lagerkransar)
  • Hasib Hussein;16.09.1986;12:00 - terroristbombare London 2005, självmord

Jag gillade gruppen Mink DeVille en smula runt 20 men det bara för att jag alltid gillat den tidiga New York-baserade soulmusiken som alltid flörtade med den latinska befolkningens musik för att sälja lite bättre. Jamaicanen Usain Bolt har alltid slagit mig som en tillsluten och misstänksam typ, och det är faktiskt typiskt de fixerade tecken (Lejonet och Vattenbäraren) att de har en smula problem att öppna sig. Men det är just gravitas som är deras grej...

Sluskmoderaten i Täby och Terrorbombaren är typiska för den här axelns ideologiska nivå. Jag har tidigare kallat detta den kosmognoiska axeln. Kreationism är nu inte så populärt bland Djävulens barn som vill se sina ödsliga liv som produkten av just en meningslös slump, men ur det nyplatoniska perspektivet är Solen i hemmaläge i Lejonet en perfekt sinnebild för "Den Ene" vars energi (gr: energeia) sprider sig utåt och kommer till en första anhalt där emanationen konsolideras och vänder sig tillbaka mot sin källa (innan utflödet fortsätter och resulterar i den eviga Världssjälen). 

Simsalabim, i den första anhalten blir Gud intellektuellt medveten om sig själv, och det är Vattenbäraren som representerar det totala medvetandeinnehållet eller det gudomliga intellektet. Människor på den här nivån bidrar direkt till Guden och de som bejakar sin förankring räknas som Guds vänner.

På en långt senare nivå representerar mänskligheten som helhet detta all-inkluderande Intellekt och astrologins Vattenbärare är förstås också känd under namnet Kristus för dem av den övertygelsen. Missionären Paulus talade om en tid när alla återigen skulle vara inlemmade i Kristus, en slags science fiction-liknande tanke om en deadline varefter Moderskeppet lämnar detta universum helt och hållet. Kommer alla att komma med, eller kommer några att välja att rasa ner till djurens nivå på den dagen? Är symboliken i sig evig så att Moderskeppen avgår lite då och då? Om själarna är eviga har de också evigheten på sig att komma på bättre tankar.

Inga kommentarer: