Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 6 januari 2018

Blixtar och dunder, skandalboken om Trump




Martin Gelin kunde i princip ha skrivit av den engelska Wikipediaartikeln för sin, förmodar jag, honorerade lilla presentation i DN av Michael Wolffs skandalbok från Vita Husets insida under Kalle Anka-presidenten Donald Trump, så mycket kände jag igen i DN efter att först ha råkat läsa uppslagsverket och fått syn på bokens publiceringsdatum.

Det förefaller lämpligt att använda midnatt lanseringsdagen för att få en ascendent samt författarens hemstad New York. Även förlaget, Henry Holt & Co. har sitt huvudkontor där. Förlaget är för övrigt ytterst välrenommerat och har publicerat t.ex. den exceptionelle samhällskritikern Noam Chomsky. Det är värt att påpeka eftersom Martin Gelin fegar ur genom att kalla den dubbelt prisbelönta författaren för skandalskribent. 

(DN innehåller också en text av en Kullving som intar exakt motsatt perspektiv och helt avhåller sig från Gelins knappt skönjbara antisemitism. Där Gelin återger en åsikt att Wolff konsumerar eller steker sina källor påpekar Kullving det motsatta, att Wolff bevarat viktiga informatörer från tio år tillbaka i tiden.)




Typiskt nog får man vid midnatt det hyperkritiska och i just detta fall rejält skvallriga Jungfrun som ascendent, vilket perfekt passar en bok som vadar runt i gyttjan och vältrar sig den smuts Donald Trump dragit in i Vita Huset. Det är förstås författarpennan Merkurius placering i avföringens tecken Skorpionen som binder ihop Jungfruns hyperkritik med en lidelse för det äckliga och perverterade! 

Jag har upplevt både kombinationen Jungfru+Kräfta och Jungfru+Skorpion som de mest skvallriga medan Jordtecknen Oxen och Stenbocken förefaller lägga band på sin tunga. Det förklaras perfekt av att Jungfrun är det mest sangvina av Jordtecknen och därtill har just kommunikationen eller löspratets Merkurius som sin härskare.

En annan träffsäker detalj är kartans Sol i Skytten i 4e sektorn för Hemmet eller inre angelägenheter. "solär makthavare sedd från den privata sidan, i Vita Huset"! Astrologin är ibland kusligt träffsäker. Eftersom horoskopet rör en bok blir detta omen samtidigt en indikation av dess ämne. 

Trumps inkompetens, eller åtminstone den föga smickrande bilden av en idiot, skulle då tecknas av att Solen tvingats ihop med sin dödsfiende Saturnus i 4e huset. Solen representerar intelligent närvaro medan Saturnus är döda och inrutade former - säg, en administration och dess praxis. Den här planetkombinationen visar således på en krutdurk i det inre (Vita Huset), eller stora krafter som drar åt helt olika håll.

Vad gäller bokens ekonomiska status har den själviska profitjägaren Jungfrun i öster tur! Förhandsbokningarna har gjort den till bästsäljare redan innan lanseringsdagen och vad bättre sätt att beskriva en explosiv ekonomisk aktivitet än energiska Mars med expanderande och lyckobringande Jupiter i 2a ekonomihuset? Nu är BÅDA visserligen verksamma illgörare för Jungfrun - och man kan ana stämningar och processande mot förlaget iscensatt av Trump och hans jurister. 

Samtidigt ägs 2a ekonomihuset av Venus, som för Jungfruascendenten är en källa till välgång och Venus själv ligger i ett hörnhus (4e) vilket får den att "ta skruv" i det världsliga, ge distinkta effekter. Mången fin planetplacering når aldrig ut till omvärlden utan förblir i ett fördolt hus, men här har uppenbarligen författaren Michael Wolff listat ut en framgångsformel för att ställa sig hos de mäktiga (Solen) och det ser man i Venus nära konjunktion med den hörnhusplacerade Solen. 

(Wolff gjorde exakt samma trick med slaskpressmogulen Rupert Murdoch tio år tidigare och man anar att DN:s Martin Gelin är en ynklig borgare som delvis förfular Wolff som "skandalskribent" när det i själva verket handlar om att han nu på äldre dagar gör en principiellt viktig insats mot den degraderade kapitalismens olika frontfigurer. Wolff var visserligen tidigare själv lycksökare i den amerikanska kapitalismen, och när hans dotcom-bolag kraschade var han inte dummare än att han skrev en bok - som blev bästsäljare - om det och fick tillbaka åtminstone lite av de förlorade pengarna.)

Andra husets ägare Venus med Solen ger således ett starkt omen för bokens ekonomiska sida och Mars/Jupiter i själva penninghuset ska snarast ses som de olyckliga och turbulenta konsekvenserna av bokens publicering.

Den sista intressanta detaljen jag vill peka på är en annan symbol för insidan (Vita Huset), nämligen Månen. Man ska alltid samläsa 4e huset med Månen för att försöka få en så bra bild som möjligt av ärendet och i Månens olyckliga placering i de världsliga förlusternas 12e hus hittar den splittrade bilden av Solen med sin motpol och fiende Saturnus en bekräftelse. Eftersom Månen står på rät linje med kungastjärnan Regulus indikerar husplaceringen raka motsatsen: detta HUS saknar helt konungsliga kvaliteter!

Hur väl bokhoroskopets indikationer stämmer med Donald Trumps astrologiska karaktärsteckning kan ses av de flera kommentarerna på den här bloggen.

*****

Den sällsynt framgångsrike wallraffaren Michael Wolff, som två gånger fick extremt mäktiga makthavare på kroken med precis samma trick, är egentligen värd en längre kommentar, men det får anstå. 

Ett inte helt oantastligt 3e hus för skriftlig kommunikation,
men å andra sidan en favoriserad Merkurius....

Den bevandrade kan själv försjunka i horoskopsymboliken och jag rikar naturligtvis kartan med solascendent så att ingen ska missa skillnaden på hans kungavärdiga författarpenna (Merkurius) - i kontrast med det dekadenta och för exil mogna Huset Trump! 

Att Wolff har sitt reflekterande psyke (Månen) i korrupta 8e huset, indikerar dock en viss dragning mot det snaskiga, så helt fel är det kanske inte att kalla honom en skandalskribent. På temat "den enes död är den andres bröd" kan man också notera att Wolffs framgångsplanet Jupiter landar gradexakt på Donald Trumps Sol (i dess degraderade opposition till Månen/Hemmet i Skorpionen). De båda männen tycks destinerade för varandra.

Inga kommentarer: