Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 28 oktober 2017

Prinsessan Märtha-Louise och högkänsligheten



En Expressen-artikel om den norska prinsessans överkänslighet som dränerar henne på alla kraft i tid och otid visar sig stämma obehagligt väl med två svaga punkter i horoskopet.

Först soltecknet Jungfruns typiska gentilitet och besvär med den sociala dimensionen:
Men prinsessan beskriver också hur ni kände er som "ett fritt strövande villebråd i ett öppet, oskyddat landskap"?

ML: – Ja, när man är högkänslig blir allt jättestarkt, alla känslor blir mycket mer. Vardagliga händelser kan kännas jättestora och sakna proportioner. 

Här är vi åter vid den gamla myten med den unga flickan (kore) Persephone och hur hon obekymrat och uppslukad av sig själv vandrar genom sädesfälten då Hades dyker upp och sätter skräck i henne (och märker henne). 

Jungfrun är den solitära, likt Greta Garbos liv efter Hollywood (ja redan i filmbranschen förhandlade hon till sig rätten att sitta avskild från allt annat som pågick i studion).



Gasa på (Jupiter) eller dra ner på farten (Saturnus)?


Tröttheten då? Det är tveklöst så att "den sataniska axeln" drar mot implosioner och kollapser - materien blir för tung och individen ger efter för naturen i dess lägsta manifestation, kroppshyddan. Det kan bli frossare av Oxen/Skorpionen men här lyckligtvis en stram Stenbocksascendent vilket ger avhållsamma och restriktiva Saturnus övertag mot den "verksamt onda" Jupiter i 11e idealhuset. Om M-L försöker spela idealistisk och expandera likt en jupiterian tröttar hon bara ut sig!
Prinsessan Märtha Louise gillar adrenalinkickar

Att kickplaneten Mars i 1a huset rastlöst drar framåt och här förstärks av demonen Rahu ska inte vilseleda. Det är alltjämt Saturnus, klent placerad i 5e solära och vitala huset som äger dessa två ostyriga saker i 1a kroppshuset! Att Mars är "upphöjd" i Stenbocken kan möjligen bero på att den anses så skadlig att det är bra när den Lilla Illgöraren ägs av den Stora Illgöraren. "Ont måste behandlas med ont". Det betyder att Mars energi här hålls kort av en Saturnus som själv lägger sig som en blockering i det 5e. Det är inte konstigt att M-L kommit att fokusera på fysiskt helande med ett sådant här horoskop. Saturnus tillåter säkert "adrenalinkicken" från Mars men med Rahu i närheten tycks överdriften inte ligga långt borta. Och ordet "synd" betydde ju ursprungligen att missa målet, som när en pil driver förbi måltavlan...

Lyckligt därför att Saturnus som handhar Mars och Rahu tecknar GOD KARMA i 5e Stenbocken äger 1a. Men hennes kreativitet kommer likafullt att vara tvärtom det man normalt associerar med husets lek och kreativitet (och ledarskap). Saturnus uttrycker sig genom att hålla inne, organisera, sortera eller genom sin blotta fysiska närvaro. Jag har flera horoskop med Jordascendent och Saturnus i 5e som typiskt är skrivbordsarbetare av olika slag, på statliga verk eller inom näringslivet. Jord drar mot ordning och reda, pärmar och mappar - det praktiska, utföraren efter arbetsbeskrivning snarare än ohämmad creatio ex nihilo som är 5e husets djupaste uttryck.

Överkänsligheten tycks också ha att göra med den överdrivet sinnesskarpa Jungfrun som här har sin härskare Merkurius i 8e huset för naturen i dess ruttnande tillstånd: dofter kan nästan överväldiga en sådan här människa och att Sol och Merkurius befinner sig i en ömsesidig reception beskriver en rätt slitsam kamp mellan fysikalitet (Jord) och den fjäderlätta livsanden (Eld).

Jungfruns obehag av det sociala är dessutom dubbelt antydd här med prinsessans hem - Månen - mitt ute i det offentliga 10e huset! Kungahuset som ständigt bevakas. Här pallar inte M-L:s psyke trycket eftersom Månen disponeras av Venus som ännu står kvar i den lilla orörda flickans tecken, Jungfrun som skyggar inför den fulla kontakten med andra på det sätt som bara luftens andar - de verkliga människorna är kapabla till. Venus är fallen i den självupptagna Jungfrun (där faktiskt Venus, som M-L säger, "saker saknar sina proportioner"), men återställs till sin andliga nivå i nästa tecken, Vågen.

Jämför också Tvillingarna i hinduisk astrologi, Mithuna eller Paret som har Venus (och enbart Venus) på sin sida och avbildas friskt kopulerande i gamla tempel. Detta visar att zodiaken inte kan betraktas som en enkel evolution även om den i vissa segment tyder någon en slags gradvis allt vidare berättelse. Tvillingarna kommer ju bara som tredje tecken och om öppenheten är så total i Luftens dimension eller andevärlden, hur kan då det sjätte tecknet Jungfrun ha blivit så slutet? Jo, genom syndafallet ner i en kropp så klart! 

Det första Jordtecknet Oxen fokuserar djurkroppar, först med Jungfrun kombineras Jord med den bevingade Merkurius och en kropp lämpad för en annan typ av själ, människosjälen. (Antikens filosofer var oeniga hur mycket rationell själ som egentligen djuren kunde husera. Nyligen såg jag någon uppgift som jämställde en hunds begåvning med ett tvåårigt barn. Jag tror inte de antika filosoferna hade någon kunskap om t.ex. delfinerna...)

Jordelementet är boven som skapar känslan och den "objektiva" upplevelsen av isolation, av att "äga" en egen kropp. Den som ser och betonar åtskillnader kan inte älska och kanske därför Jungfrun är solitär. Dessförinnan ligger likaledes merkuriska Tvillingarna och de har faktiskt ingen utvecklad känsla alls av att äga en egen kropp, det kan den här bloggaren intyga med både psykets Måne och ascendenten i tecknet! (Kanske är det NOLL planeter i Jord som förklarar ointresset för det kroppsliga.)

(En halvt synsk kvinna hävdade en gång att hon kunde "se" mig halvt ovanför den egna kroppen när vi var ute och promenerade! Från en dålig relation i yngre år med en dov kvinna som hade med Måne och ascendent i Stenbocken och Venus i Jungfrun minns jag hennes lättretlighet över att jag gick så "lätt" - och hon, uppenbarligen en potentiell invandrarhatare, beskrev gångstilen som att jag gick som en "neger"! Den ena såg saken ur ett psykiskt perspektiv (både Sol och Måne i Vatten), den andra som en förmörkad materialist som bara såg de fysiska signalerna (Sol i Luft, Måne/Asc i Jord.) 

Jag har flera starkt Jord- och Vattenbaserade horoskop för kvinnor som blivit "utbrända" - kanhända är "överkänslig" en eufemism eftersom kapaciteten verkar så låg att varje normalt arbete tycks vara uteslutet. Frågan som uppstår nu är om Vatten och Jord faktiskt degraderar vitaliteten. Jag önskar att jag samlat in många fler horoskop för idrottare för att den vägen se om även kombinationen Jord och Vatten når världstoppen, och i så fall inom vilka grenar. En del sport handlar ju mer om råstyrka (och teknik) medan andra är mer "intellektuella" eller finmotoriska.

Skulle det visa sig att de negativa elementen sänker vitaliteten skulle arbetsgivare kunna använda astrologin för att sortera bort "dåligt virke" för att öka produktiviteten längsmed slavstationerna. Det ska de dock passa sig för eftersom onda tankar kommer surt efter. I det här fallet att de tjänar ihop till en nästa jordekropp med påfallande nedsatt funktionsduglighet! 

Inga kommentarer: