Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)söndag 15 november 2015

Dikten och verkligheten

När jag vid lunchtid fredagen den 13 november snabbt rafsade ihop den fabricerade nyheten om skräckscener i ett nytt köpcentrum - en allusion till någon tidningsrubrik i SvD som talat om kaos i Mall of Scandinavia - övervägde jag att nämna att det är franskt kapital som upprättat denna helveteshåla i Sverige. 

Men för att inte plottra bort grundidén (Jurassic Park-allusionen - monstruös brutalitet bryter sig in i borgarnas konsumistiska upplevelseindustri) reducerade jag det franska kapitalet till det mer generiska "krafterna bakom bygget". 

Föga kunde man ana att det franska kapitalet bara några timmar senare skulle mötas av en sådan moteld i formen av terrorangreppen i Paris, riktade rakt mot den sekulära livsstilen! 

Faktum är att terrordådets horoskop är exakt samma horoskop som det för köpcentrets invigning och som jag den 8 november beskrev som: "Det här är nog det sorgligaste horoskop jag sett. ALL KREATIVITET på himlen är dödad. Det enda ställe där det pågår gnistrande planläggning är i det i grunden råttbruna andra penninghuset."
 
Ibland verkar dikten eller fiktionen snarast vara det öde som redan är beslutat från högre höjd men som artistiskt lagda personer inte uppfattar som de profetior de är utan bara som ögonblickets inspiration till lite lättvindigt tramsande under lunchrasten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.