Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 21 maj 2013

Sportkommentatorns känga mot Stockholm

Förre coachen och hockeykommentatorn Wikegård på TV4 ger moderata Stockholmspolitiker en rejäl känga för att den chica cafésittar- och kroppsdyrkarstaden rasat ihop och blivit ett rent u-land för idrottsintresserad ungdom.

Namnet var mig okänt men Wikegårds nuna i AB utlöste genast en ny look-alike-signal - rätt typiskt efter att just ha avslutat ett skriveri om likheterna mellan Gérard Depardieu och Göran Persson.

Den här gången såg jag distinkt den fantastiska aktrisen Claire Danes inre själsmuskulatur spela genom Wikegårds ansikte. 

Hon har visat en viss tendens att dras till roller med skinn på näsan. Jag minns henne först dyka upp i en mindre roll i en sen Terminator-film men redan där bjuder hon rejält, pojkflickigt motstånd i en grabbarnas fantasivärld. I den underbara sagofilmen där hon spelar en stjärna som faller till jorden, är hon också påfallande "typig" och okooperativ! (Som fallen stjärna/själ fattar hon först inte riktigt grejen med mänskligt samarbete...)



Faktum är, att ju fler bilder man tittar på, desto tydligare blir likheten. I många fall beror likheten på enbart en viss min som fotografen frusit, men har man sett personerna live, kan betraktare också lägga sin egen animerade film - minnen av hur vissa människor fungerar som dynamiska, levande väsen - hur de snörper på munnen, eller som här: ler men håller betraktaren på behörigt avstånd genom ögonens attack. 

Och det är bara ett sätt att tolka ansiktets signaler! Någon annan kanske är kopplad på ett annat sätt och av motsatt åsikt! 

Men när man kallar in astrologin som skiljedomare visar sig faktiskt att även himlen håller med om att det finns ett band mellan de här två figurerna. Båda är födda under en fullmåne mellan vinnaren Jungfrun och förloraren Fiskarna, men med Sol och Måne omkastade:




Skulle nu Claire Danes vara född klockan 13.00 eller senare försvagas tesen om minsta gemensamma nämnare i axeln mellan Jungfru/Fiskarna som förklaring till look-alike-effekten. Då når nämligen Månen Vågen och allt som återstår är kvinnans Sol-Fisk mot sportkommentatorns Sol-Jungfru.

Men faktum är att jag har träffat andra fullmåneexemplar som påminner om Wikegård/Danes-typen. En kvinnlig Sol-Fisk/Mån-Jungfru med exakt samma koleriska intensitet i blicken som Claire Danes och en märklig dubbelhet i personligheten (både drar sig undan och går till attack - inte olikt ett fiskstims oförutsägbara rörelser i vattnet - simmar lojt en sekund bara för att accelerera i oväntad riktning i nästa sekund).

Bara häromdagen dök en annan version av denna fullmåne upp i den skattefiffelmisstänkta f.d. chefsjuristen på SAAB.


Inga kommentarer: