Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 1 maj 2013

Horoskopet för www som publik plattform



Slaveri under de simpla sinnesintrycken - mänsklighetens nederlag påskyndat av www?

DN berättar att en idealistisk fysiker släppte http-protokollet - i vardagligt tal "webben" - fritt för allmänheten den 30 april 1993. Ett nyckeldatum för att ställa ett viktigt "världshoroskop" således.





Med Månen eller själens lägsta och sinnesbundna sida som horoskopets ascendent tycker jag man ser en bra illustration av den degenerering av människosläktet som omgående satte in. Månen står här på egna ben, i sitt eget flyktiga och rörliga vattenmedium. Kall men sugen på värme och stimulans är den människa som ytligt söker stimulans. 

Värmen ges här av de visuella intryckens Sol i upphöjt läge i Väduren och i det publika och mäktiga tionde huset. Sol som producerar i Eld och den ansiktslösa globala folkmassan som konsumerar via Månen i Vatten.

Skissen passar bra in på hur filosofen Platon skildrade förmedlingen av den högre världens former ner till den passionerade och levande djurvärlden och sedan ytterligare ett snäpp ner till det helt omedvetna och instinktiva Vattenelementet. Porren var på nätet i samma ögonblick mediet fanns. 

De näriga och kommersiella aktörerna tog god tid på sig, men visst domineras www totalt av sensationalism av lägsta sort. Det här horoskopets fokus på de primitiva och personliga tecknen Väduren och Kräftan får mig att undra om den brittiske fysikern verkligen visste vad han gjorde. Han gav folket ett medium för deras opium.

Och jag som kallat nätet för det första tecknet på den stundande Vattumannens tidsålder, då människan vaknar upp ur låghet och blir en intellektuell mänsklighet!

Men den biten lurar faktiskt i korruptionens åttonde hus! Saturnus hemma i härskarläge i Vattumannen, men ännu på komposthögen ännu inte död och därför pånyttfödd. Saturnus i Luft i åttonde kan betraktas som en bekräftelse på den goda webben, inte porrsurfarnas och de kommersiella aktörernas webb. Men den nya Saturnus i Luft är 1993 ännu inte redo, det blir den hiskligt banala Solen i Väduren baserad på en Mars som är fallen i de obildade folkmassornas låga och instinktiva behov som blir den dominanta bilden av det publika www.

Nu ska man kanske inte moralisera för hårt över denna fallna Mars. För om man använder Månen i Kräftan - den sublunära världen av sinnesbundna instinkter, famlande i blindo och hungrande efter ett tecken på ljus, så är denna Mars i Kräftan faktiskt en verksam välgörare. Webben är ett verktyg som underlättar för den kroppsliga människan att fylla de behov hon som instinktiv varelse nu har.

Notera hur vi med denna ascendent i Vatten talar om RELATIVT GOTT, det som är gott för människor som lever för flimrande obeständiga bilder och sensationer. Idag ser väl de första hemsidorna bara mossiga ut, men jag minns vilken tjusning de utövande på mig, när jag först 1994 kom igång med mitt första 14,4-modem, en skärm med bara gråtoner och en webbläsare av märket Netscape. AltaVista var sökmotorn som gällde.

Ett hus ser riktigt fult ut ur den primitiva sensationalismens perspektiv: det nionde huset för högre bildning, filosofi och religion. Till detta har båda horoskopets verksamma illgärningsmän, Merkurius och Venus, sökt sig. Men det stämmer å andra sidan perfekt med webben som sumpråttornas tillhåll och den ofattbara dräggighet mänskligheten i väst fått på halsen. 

Näthatare och andra inskränkta är bara en del av sanningen om Kräftans tecken som det här otroligt viktiga världshoroskopet lyfter fram. Kartan bekräftar allt antikens tänkare hade att säga om människor som fastnat på den "vegetativa själens" nivå och tappar förmågan till (eller intresse för) människoartens högre intellektuella gåvor och utfärder.

(Obs. Det finns hundra och ett sätt för en födelse till sideriska Kräftan att producera bättre än vad soltecknet signalerar. Enklast är kanske att bygga hus! Därmed har tecknets besatthet av trygghet kanaliserats på ett harmlöst sätt och individen kanske blir fri att öppna sig mer för världen.)

Rovkapitalismen jobbar dock hårt på att mänskligheten aldrig ska bli smartare än instinktsnivån. Netflix är de nyttiga hjonens hela värld. Säker i soffan med hemmabion. Staden "därute" är farlig. Krypen under krypen är då de som lever i samma verklighet men stjäl den via olika illegala nedladdningslösningar.

Hur kan då ett sånt horoskop som det för WWW ranka Vattenelementets kyla och hunger efter värme och ljus och rörliga bilder som något gott?

Det är inte utan att man tror astrologins skapare tog överhetens parti och lät lägre livsformer leva efter lägre uppfattningar om vari det goda består.

Horoskopet förklarar ju webben vara något gott för själar som fallit i fångenskap. Samtidigt dissar kartan det nionde huset för "högre vetande" fullständigt! "Låt oss ge dem mer av samma vara så att de blir permanenta fångar i sitt otänkande och känslokickskrävande tillstånd. Låt bildskärmens flimmer styra deras hela medvetande. Det ger oss lugn och ro, vi som är de verkliga Masters of the Universe."

*****

Det är inte utan att man blir nyfiken - vem var Sir Tim Berners-Lee, datateknikern som drev på så att http-protokollet gavs till den blinda Vattensjälen - till den instinktiva och otänkande folkmassan på Jorden?

(Tibetanska dödsboken, kanske 900-talet, talar om de fem indiska elementen men lyfter dem till en högre metaforisk signifikans, liksom den här bloggen. Vattenelementet kommer då istället att signifiera den spegellika vishetens kropp.)



Hos den brittiske datateknikern ligger istället närighetens och sensationalismens Kräfta "latent" och väntande på sin återfödelse i åttonde dödshuset, inte redo än, men snart. Jupiter i Kräftan söker expandera Kräftans behov av "innerlighet" - sådan är principen och därför hämmad och sårbar i "det yttre". Webben blir ett sätt att aldrig behöva lämna sin dörr!

Man kan också läsa den globaliserande (expanderande) Jupiters arbete i Kräftan som en världsomspännande upplevelsehunger - Månen och Jupiter i ömsesidig reception mellan Kräftan och Skytten visar perfekt hur detta är "www:s fader" (eller kanske hellre "moder")!

Hans sinne (Månen) helt fylld av förhoppningen att kunna återföda den blomstrande Jupiter ur dess låsta belägenhet i åttonde huset, samtidigt som en ohyggligt intellektuell styrka bor i hans Merkurius/Mars i Tvillingarna - den fria informationens tecken.

Samtidigt ser man hur Oxen, pengar och ägande i lönndom gaddar ihop sig från den dolda fiendens sjätte hus (dolt just under västra horisonten). Venus och korrumperaren Algol, visar de lömska krafter som snart kommer att förslava åtminstone nätets manliga besökare i porrsurfande, gaming och betting!

Är Tim Berners-Lee ens medveten om sin Sol-Oxe och hur den driver fram underjordens ondska fast han på ytan ser så visionär, "luftig" och it-teknologisk ut?

Ur Månens eller sinnelagets perspektiv är det här naturligtvis inte honom själv utan en olycklig och degenererad form av webben. 

Hans eget sinne ser ut att så under stadig kontroll från den mest idealistiska Saturnus man kan tänka sig: upphöjd i Vågen i idealismens hus.

Men nu händer det för astrologin besvärande kopplingar att just detta ideal likväl har fula underjordiska kopplingar eftersom disponenten Venus har försänkningar ända ner i detta onda sjätte hus. 

Och för den ständigt expansionslystna Skytten är Saturnus dessutom en verksamt ond planet, så att både Saturnus med disponenten Venus är verksamma illgörare för en frihetslängtande Skytt. Venus är ond eftersom hon skapar band och Skytten vill bara vara fri att växa. (Jo, nog låter det här som tillräcklig motivation för att "uppfinna" ett ständigt växande internet...)

Säger Wikipedia om datateknikern: "He advocates the idea that net neutrality is a kind of human network right: 'Threats to the Internet, such as companies or governments that interfere with or snoop on Internet traffic, compromise basic human network rights.'" 

Det är uppenbarligen Saturnus som (paradoxalt) argumenterar MOT Saturnus typiska kontrollnatur!

Möjligen kan man komma undan problematiken med Berners-Lees demonisering av kontroll och struktur på den ideologiska (Luft) nivån genom att förklara Satans vrånga stjärna som en extern korruption nere i det materiella Jordelementet. 

Men sanningen är att det är nätverksteknikerna steget efter som Berners-Lee som bistår världen med dolda gömmor med barnporr, kriminella system för gratis underhållning och de andra källor till mänsklig urartning det "det fria nätet" innehåller.

Det är svårt att komma ifrån det faktum att den redan i sitt liv legendförklarade Berners-Lee tillhör den mörka sidan om inte annat genom att hans frihetslängtan SKAPAR en fiende i det materiella (dvs. fullt realiserade) fiendehuset. Men denna fiende är ju hans egen pådrivande Sol i Oxen! Horoskopet är verkligen kluvet. 

Det är som om Sol och Måne inte alls ser varandra, som om det finns två helt olika facit till den här kartan. Solen i Oxen är extremt låst och Månen i Skytten extremt låst via sin åttondehusfängslade disponent men i sig hungrande efter frihet som en Skytt alltid är.

Förstod verkligen inte datateknikern vilka krafter som skulle kapa och ta över nätet? Är hans Sol så undertryckt i sjätte att han inte förstår på vilken planet han är just nu? 

Webben som mänsklighetens gemensamma kommunikationsmedel må ha funnits i hans tankar, men Vattumannens tidsålder kommer att se en mer uppstramad webb som representant för mänsklighetens gemensamma tankegods. Om 200 år är den låga mänsklighet vi känner nu utrotad och en annan sorts människor har kommit i dess ställe.

Eller kan man tänka sig att Vattumannen rymmer både högt och lågt även om 200 år? Astrologin beskriver ju en evighetsmaskin där allt böra böljar upp och ned. Tider av klar tanke glöms snart och följd av rent bestialiska generationer som inte har mycket som liknar människor. 

Vad håller t.ex. dagens ungdom på med? Kroppsfascistisk självbespegling och synbarligen dummare än någon tidigare generation i västerlandet? Är det slutet på hela västcivilisationen vi ser, påskyndad av en webb som så att säga sporrar de dåliga tendenserna att löpa vilt och utom kontroll. 

"Virala" infektioner drabbar västerlänningen varje dag och vettet går förlorat, lite mer varje dag. Vad är det för människor som först kastar ankar vid Facebook och börjar skrävla om sig själva, sedan lämnar stället i miljontal och tvingar andra till samma folkvandring om de vill uppehålla kontakten.

Nätet har synliggjort dårskapen i att vara en enbart sinnesfixerad människa, ett säsongsblomster utan rötter i det skapande tänkandet. De som lever via nätet lever inte (gäller säkerligen den här bloggaren också). De bara guppar med i en dröm, och är overkliga till och med inför sig själva. Det här livet ska visa sig vara ett av deras själars minst minnesvärda.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Äsch, tror jag inte ett dugg på, jo resonemanget funkar, men internet är ju egentligen ganska ungt, först nu finns ju hur mycket som helst av manicker som kopplar upp oss mot nätet, på gott och ont, men utan nätet hade jag inte kunnat vare sig läsa eller kommentera din undersökning, men internetet ska nog behöva åldras lite till, växa upp som den del av oss som den har blivit, om 100 år vet vi bättre, om det finns kvar som det är nu

Seaward sa...

Då är vi tydligen rätt överens ändå. Jag talar om en uppstramad mänsklighet om 200 år (då tydligt under Vattumannens symbol för en konception), du halverar och föreslår 100.

Anonym sa...

Kul att läsa, för jag känner en person med samma månhoroskop som är helt antipatisk mot Internet!
S

Seaward sa...

Måne i Vatten och Sol i Eld passar verkligen som beskrivning för webbens "lösryckta" (fragmentariska) och intrycksbetonade eller visuella natur! Webben ÄR Kräftans tecken - den sublunära sinneskonsumentens oregelbundna natur. Än på på en sida och än lynnigt klickande sig till något annat stycke som fångar in den ytligaste delen av själen. Webben saknar ju på ytan bokens "logiska struktur", den nyckfulla "grönsakssjälen" kan hoppa runt på sitt eget sätt.

Jag tror det är webben som förklarar larmrapporten på morgonradion om att svenska elever nu har så dåligt ordförråd och dåliga grammatiska kunskaper att en tredjedel inte klarar studier bortom grundskolan.

Det är den fallna, irrationella själen (Vatten) som drar ner människan på djurnivå så att den högre merkuriska alt. Luftrelaterade delen av människan aldrig blir utvecklad.

Anonym sa...

Det var förstås datasnubbens horoskop jag menade...:-)
(Svårt förresten, att tänka sig en nybliven 20-åring som avskyr internet.)

Elevers dåliga kunskaper i svenska: Jag tror att IT-revolutionen, med fr a sociala medier, och även SMS-ande, har påskyndat en nedgång som redan var påbörjad sedan flera decennier. Det är alltså inte nätet i sig som bär skulden.
Jag minns att redan för över trettio år sen, när jag började läsa språk på universitetet, så hade vi "nyinryckta" så dåliga kunskaper i grundläggande grammatiska termer att kursen började med en tvåveckors s k läs- och skrivstuga. Men det har naturligtvis blivit mycket sämre sen dess... jag märker t ex att inte ens lärare i min dotters skola, även om de undervisar i svenska, kan uttrycka sig på korrekt svenska i skrift.
S

Seaward sa...

Skakiga vikarier tror jag alla har något minne av, och frågan som kommer för mig är om inte en odräglig skolklass naturliga motstånd mot "främlingar" så påverkar det psykologiska klimatet i salen att en inhoppare svårligen kan visa sin bästa sida. Kanske också tampas med en egen nervositet om man är nybörjare. Till att börja med jämförs ju vikarien negativt mot den ordinarie läraren. (Jag tänker här tillbaka på ett antal minnen av lärarvikarier ner till femte klass, bortom vilken jag inte längre verkar ha minnen av klassens sociala stämning...

Jag har flyttat mycket och suttit i många klassgrupper så jag kanske på det sättet varit mer observant på gruppdynamiken i en liten kull illbattingar. Och universitetet är inget undantag. Ett mer negativt och kverulant sällskap än de i Uppsala har jag aldrig varit med om. Allt var för mycket och för svårt. Och kurslitteratur på engelska – mardrömmars! (Medges, det var avancerad engelska i den bok som utlöste spontana kvidanden av desperation.)

Det var också före nätets ankomst, vilket i och för sig styrker din idé om en nedgång som pågått en längre tid. Men sanningen är kanske än mycket djupare: svenskarna är ett negativt och motsträvigt folk och har aldrig varit några läshuvuden. Men om detta svävade alla i lycklig ovetskap innan världen blev global och undersökningarna började ranka dussintals länder i ena eller andra frågan...

Anonym sa...

Vem har sagt något om lärarvikarier? Jag pratar om ordinarie lärare!
Med risk för att verka jävig eftersom jag är förälder till ett barn i klassen, måste jag ändå berätta att jag fick veta idag att min dotter och hennes klasskompiar ordnade en spontan insamling till just en lärarvikarie som slutade idag, och köpte en chokladask till henne!:-)

Tråkigt att dina kurskamrater i Uppsala var så negativa... men det kanske är skillnad med språkstudenter :-) Det var aldrig något gnäll vad jag minns, men det är klart, alla som valde att läsa franska var förstås oerhört intresserade av språket ifråga. Och någon engelsk kurslitteratur var det förstås aldrig tal om!:-) (Däremot en grammatiska på danska minns jag, som säkert orsakade en del höjda ögonbryn - men svårigheten var ju överkomlig :-))
S

Seaward sa...

Att ens speja mot den mörka sidan bygger onda spiraler av mer mörker och missförstånd!

Först mitt tolkningsval pga. ambivalens om vilket horoskop du avsåg. "Månhoroskop" innebär inte nödvändigtvis att alla planeter måste stå identiskt med www-kartan vilket du antyder när du plockar din precisionspoäng. Men med "månhoroskop" syftar bloggen ofta på måntecknet som en ersättningsascendent - helt i linje med grekiskans "horoskopos" = ascendenten. Min tolkning var alltså mer begriplig än du kunde föreställa dig. Den byggde dessutom på att inlägget handlar om www-horoskopet (med datateknikern som en inkastad bonusspaning). Så i ambivalensen föll jag tillbaka på kartornas prioritet (rent logiska spelregler).

Nästa misstag tar jag dock ansvar för. Jag trodde du var en f.d. "nyinryckt" - själv jobbat som vikarie - och syftade på en klass som fått bygga på kunskaperna för att de bedömdes skrala.

Nu ser jag att du menar "förstaårselev" och att det var i din omgivning (naturligtvis inte i ditt eget fall) de skrala språkkunskaperna lurade. Eller? "Skillnad med"? "Grammatiska"? :-)

Ett lustigt läsfel från min sida. Men det visar hur det egna bagaget kan vara så dominant (sett många lärare inför många klasskullar) och där kunskapsnivån aldrig slagit mig som ett problem förutom när en vikarie mötte den avvisande attityden hos en klass (vilket, som sagt, lätt låter sig förklaras psykologiskt - man kan bli sittande i en negativ klass som inte gillar Nykomlingen och därför uppfattar vikarien som sämre).

Men enskilda hågkomster är kanske inget att bygga faktisk kunskap på om hur länge svenskt skolförfall egentligen har pågått.

Det minne jag har av teologen i Uppsala är egentligen också begripligt utan att tillgripa något svenskt kunskapsförfall. Ämnet läses i allmänhet av "småfolket" – präst var enda vägen upp ur underklassen i ett äldre ståndssamhälle och med detta följer alltjämt en lokal mentalitet som inte räknat med att möta komplex engelsk litteratur i ett ämne som för ”barnatron” tyckts så enkel.

Språkstudenter ger sig åtminstone i kast med sitt ämne medvetna om att språk har en regeluppsättning. För enkla troende människor måste högskolans strikta krav på logik – och i ett sådant ämne! - komma som något av en chock.
:-)

Anonym sa...

Ja så tokigt det kan bli :-)

Men apropå det där med minnet från A-kursen i franska så skriver jag ju att VI nyinryckta hade så dåliga kunskaper... osv, så jo, grammatisk terminologi var något som inte jag heller var så haj på :-)
"Grammatiska" var förstås en felskrivning - ett s hade letat sig in. Men "skillnad med" är väl inget fel. Inte som talspråk i a f - det går ju bra att använda i såna här sammanhang. Skulle kanske inte använda det i en formell skrivelse däremot.