Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 6 mars 2011

Människan är - bortom darwinismen

Rensade gamla länkar i datorn och fick åter syn på helikopteruppfinnaren Arthur M. Young. I länken härnedan försvarar han sitt bruk av astrologin, själv en Sol-Våg och Mån-Stenbock för en klassisk Luft/Jord-typ.

Den här typen har bloggen summerat som "rationalism", upplevelsen att allt har ett bakomliggande skäl och kan "förnuftifieras". Precis rätt kombination tecken för en människa som bygger system, vare sig mejslar ut kartritningen till en perfekt balanserad (Vågen) helikopter eller en grandios tankebyggnad om hur allt hänger samman.
 
Arthur M. Young (1905-95) -
extraordinär uppfinnare, kosmolog och filosof

When we come to man we have suggested that the scenario provided by planetary directions affords a variety of situations, challenges, and interactions by which human life is enriched far beyond the necessities of survival.

We must realize that evolution for man is such that survival of the fittest, whether or not adequate to account for animal evolution, has no bearing on man, no relevance to human evolution.

Man's evolution is that of each individual person, not of the species. Each person lives his life, learns his lesson, and gradually through many lifetimes increases his scope and competence.

This gain is not transmitted to his offspring. Nor is it stored as with higher animals in the group soul -- since man's task is to individuate, to stand clear of the group soul and learn to think and act on his own initiative. (källa, min emfas)

Citatet och artikeln varur det är taget är ryckta ur ett sammanhang -  kosmologen Youngs extraordinärt fascinerande världsbild som en sjustegsraket med ett "fall" - ett lågvattenmärke där vi hittar dagens deterministiskt orienterade naturvetenskapsmän med deras myt om materia och kausala (orsaks-) sammanhang. 

Men på en högre nivå råder återigen frihet och en kreativitet som fordom tillskrevs gudarna! Jesus antydde att han var invigd i ett större program än dagens kristendom lär ut då han (förbluffat?) tilltalar sina åhörare och undrar om de aldrig hört talas om tanken att de är "gudar i vardande".  Vid den här tiden hade t.ex. indiska filosofier fullt utvecklat tankarna om att mänskligheten har två vägar att välja mellan, "fädernas väg" och "gudarnas väg".

På traditionens (fädernas) väg, sitter du fast i kretsloppet. Det enda du gör, liv efter liv, är att bli betingad av denna världens sanningar. Bara några år in i skolan är du redan på god väg att låta som en beskäftig åsiktsmaskin. Du är redan stöpt och snöpt. Resten av ditt liv kommer att vara förutsägbart. Du går fädernas väg. Makthavare älskar den sortens människa! Enligt gammal indisk filosofi når dessa själar bara Månen vid sin död, dvs. de sitter fast i det kretslopp som den här bloggen identifierat som den sublunära sfären.

Med dem som går gudarnas väg är det annorlunda. Om dessa sade den grekiske filosofen Herakleitos på 400-talet fvt att "den torra själen är den bästa" och avsåg med detta troligen en själ som gick gudarnas väg. På den här bloggen praktiseras en astrologi som söker följa de vaga spår vi ännu har kvar av de antika tänkarna.

Gudarnas väg motsvarar den supralunära sfären och tecknas (symboliskt) av Eld och Luft. Motsatsen till dessa är Vatten och Jord, där särskilt Vatten introducerar "fukt" i själen och det element som mjukar upp den hårda jorden och möjliggör formgivning av kulturella artefakter - lerkrukor och annat. Här vandrar vi genast förgänglighetens väg, "fädernas väg", där vi mottar traditionella former eller mallar som vi oreflekterande fortsätter att verka utifrån. 

Sök gärna upp matematikern och kosmologen Arthur M. Youngs skrifter om nivåerna bortom denna mentala habituering, om hur skapandekraftens (kreativitetens) hemligheter ännu ligger en bit fram på vägen för vårt släkte. Än har bara enskilda individer hittat hemligheterna, och dessa människor har genom historiens gång blivit kända som stora religionsstiftare, mystiker eller, på senare tid, de exceptionella bland vetenskapsmännen.

Kreativitetens gåta ligger långt bortom den simpla naturvetares problemformuleringsförmåga. Ämnet glider in under rubriken metafysik, något den världstillvända människan inte efterfrågar. När materialisten bespottar intelligent design, t.ex. genom att kalla den kreationism och anlägga en mer banal läsning av de sju skapelsedagarna i Första Mosebok än t.o.m. de flesta kristna, då hör vi ett perspektiv som avsiktligt snävats in för att nå konkreta och näraliggande resultat. Det är utsagor från barnens sandlåda.

Men "den praktiska mentaliteten" är också bara ett av många möjliga förhållningssätt och snarast att hänföra till "fädernas väg" - som ytterst är en dödens väg för den levande själen. Många tänkare före och efter Platon har konstaterat att själen tycks sova under hela den tid den vistas i en fysisk kropp och de flesta människor är helt underordnade planeternas rörelser och instruktioner i sitt dagliga liv. Det är bara egots enorma ointelligens som räddar gemene man från att börja ställa rätt frågor. Egot är som strutshuvudet nerstucket - kortslutet - det totalt negativt polariserade Jordelementet.

Ur det perspektivet kan man fundera över om inte bloggens s.k. dissociationssyndrom (de svårförenade Luft- och Vattenelementen forcerade till samvaro i horoskopet) faktiskt är ett första friskhetstecken snarare än en "åkomma"! Själen har här hamnat i ett halvläge där den är medveten om motsatta impulser eller två skilda perspektiv.

Minns psykiatern Arthur Guirdhams misstanke, att psykiska problem beror på att individer aktivt söker förtränga det faktum att de är seende andeväsen! Genom många intressanta horoskop på bloggen där Vatten och Luft "skär sig", kan vi närmast säkert rekonstruera Guirdhams eget horoskop fastän klockslag saknades. 

Psykiatern, själv påfallande "psykisk" eller "mottaglig", måste ha fötts så pass sent på dygnet att Månen hunnit in i Vatten. Därmed var han själv ett fall där Luft och Vatten båda hade viktiga roller. [1]

I horoskop som tecknar "dissociationen" mellan Luft och Vatten är själen inte längre, som i Jordelementet, helt identifierad med sinnenas datarapportering om en yttervärld, ett "ting i sig", som i själva verket bara existerar som fädernas väg, som en externalitetens eller objektifieringens väg. (Jämför Saturnus, härskare över Jord i Stenbocken, fastän essentiellt en Luftplanet.)

Själen är på väg att återupptäcka sin inre "rymd" eller eter, dvs. sig själv som vibrerande del av den rationella Själen, som en fri agent och medarbetare på Världssjälens nivå, en av gudarna. 

När Vatten och Luft båda propsar på att spela förstafiolen i ett horoskop kanske man kan säga att möjligheten till Herakleitos "Vägen upp" visar sig. Själen kan nu självmant lägga in sig på torken och gradvis etablera sig på den rena tankens nivå, sluta låta instinkter och blinda utfall degradera tankemönstren. 

Läs gärna hela utdraget från Arthur M. Youngs tänkande i länken ovan - och hans jämförelse av djurets väg och människans väg. Djuren har enligt hans förmenande en gruppsjäl, det har inte arten människa.


_____

1. Efter några tusen horoskopberäkningar har medvetandet blivit så vant att "skanna av" stjärnkartor att det intuitivt börjar förnimma det som kallas "yogas" i den indiska astrologin, kombinationer som tycks ge vissa effekter. 

Ny kunskap stiger fram ur mörkret som ett inre landskap att förhålla sig till. Den forskande själen opererar nu både på fädernas och på gudarnas väg samtidigt. I den mån man kommunicerar sitt inre landskap ansluter man sig till fädernas väg: lärar- eller kommunikatörsyrket. 

Att vandra gudarnas väg är å andra sidan en individuell angelägenhet. Det går inte att "massfrälsa" arten människa genom kommunikation. Vi är nämligen inte djur även om t.ex. kognitiv beteendeterapi når sina resultat genom att betrakta människan som ett sådant. 

Men minns vilket väsensled kbt arbetar mot: "Vattenelementet" eller det patologiska psyket. Men detta är inte människan själv utan bara ett av hennes inre kroppshöljen. Symbolen Vatten står för lagringsplatsen i den sublunära sfären för all smörja som binder människan till den här planeten, i liv efter liv. Karma. På gudarnas väg återvänder själarna frivilligt till världen - uträttar de något viktigt för mänskligheten kallas de på fädernas väg avatarer - "nedstigare".

Inga kommentarer: