Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 19 mars 2011

Hajpad supermåne & den verkliga faran



Att inte bara kvällstidningarna utan även respektabla medier som SvD har fallit för frestelsen att använda sensationspressens varsel om "superfullmånen", beror väl på den anmärkningsvärda känsla av labilitet som genomsyrar världen just nu. Folkresning i arabländer, en svensk högerregering utan ett uns mänsklighet i sig, och så tsunamin och på det kärnkraftskatastrofen i Japan.

Jag har inte tidigare kommenterat den här fullmånen eftersom jag inte betecknar mig som astronomiskt orienterad astrologstudent. Jag håller inte reda på hur nära eller långt borta från jorden planeterna i sina banor ligger. Tanken knyter direkt an till idéer om dragningskraft och är i mina ögon ett fullständigt feltänk. En slags astrologins fundamentalism som använder fysikaliska tankegångar för att söka vinna kredd. 

Några av den här bloggens läsare vet nu att astrologins sanna väsen står att finna inom ramen för Platons filosofiska idealism. Vår värld - hela vårt universum - är bara en idé i Guds medvetande och vad som gör att astrologin fungerar har inget med den literalistiska nivå som fallna själar fallit till i sitt mätande och vägande av en värld som ytterst sett bara är en dröm som det gudomliga medvetandet drömmer. 

Att astrologin fungerar beror på att livet är medvetande och att medvetandet har ett innehåll som låter sig begripas. Livet är inte kaos utan röjer en bakomliggande ordning. Den har människan lyckats förstå i termer av först mytologiska framställningar och lite senare i geometri och matematik. Astrologin som kulturellt uttryck har kapslat in både sätten att förhålla sig till den fenomenella verkligheten. 

Det är inte förvånande att pressen uppehåller sig vid västastrologer som enbart talar om Månens förhöjda dragningskraft på Jorden när den under dagens exakta fullmåne befinner sig närmare vår planet än på 18 år (se kommentar nedan). 

Den verkligt intressanta symboliken för en västerländsk astrolog borde annars ha varit den närmast perfekta storkvadratur (fyra planeter i rät vinkel till varandra) som Sol och Måne bildar ikväll med de två månnoderna.

Men vedisk astrologi känner inte de ptolemaiska aspekterna och i Indien anses bara Mars kasta 90-gradersvinkeln. Likväl är det även i vedisk astrologi en extrem himmel som enbart för att den naturliga illgärningsmannen Saturnus angriper ena noden och därmed aktiverar nodaxeln så att vi har två samtidiga oppositioner på himmelen.

Symboliken är extremt ondskefull då vår sublunära värld (Månen) går samman med Saturnus som i sin tur regisserar Ketu, den onda bestraffaren (halshuggna baksidan av det som en gång var Rahus omåttliga begär).



Betyder detta omen något? Vet inte. Jag observerar bara halvhjärtat de världsliga horoskopen för naturkatastrofer och befinner mig i stadiet av datainsamling.

Men ett är rätt säkert, det är inte kvällens särskilda fullmåne vi såg i olyckan i Japan häromveckan. Det kan bara ha varit en föraning om vad den här himmelen aviserar. Om det finns ett samband mellan den här kartan och händelser på jorden ska vi inom kort bli varse det. Jag säger inte, "det är nu det börjar", men onekligen är det symboliska budskapet extremt. Minns den astrologiska doktrinen om att en fullmåne gäller intill nästa, så det finns anledning att vara observant de närmaste fyra veckorna.

Ett storkors i förändringens kvalitet Sattva medan den involverade Saturnus är tvär motståndare till allt vad förändring heter. Sådant bygger upp spänningar som förr eller senare måste få sin upplösning. Man kan också säga att Saturnus och Ketu tillsammans har kokat ihop en riktigt hemsk straffdom, för Saturnus är också den skoningslösa rättskiparen och skarprättaren...

Jag har redan sett vanvettigt beteende i min närhet, där personhoroskopen innehållit viktiga placeringar i Jungfrun, tecknet den onda Liemannen Saturnus just nu passerar och som tydligen pressar många individer - några spricker. 

Det är inte bara Fredrik Reinfeldt som inför ett jublande gäng svenska fån spelat ut sitt Ondskans kort i reformer med udden riktad mot sjuka och svaga och deltidsarbetande (i Reinfeldts värld skall var arbetare vara kedjad vid Produktionsmaskinen hela dagen!), notera hur Sarkozy med samma Jungfruascendent i dessa dagar börjar föra EU:s talan inför väpnat angrepp mot Libyen. Faktiskt drar det ihop sig till attack just i samband med denna särskilda fullmåne!

Sarkozy har berörts i två tidigare inlägg, men här kan noteras att han föddes 1955, tre månnodsvarv tillbaka och ett år då Rahu och Ketu låg i samma tecken som just nu. Frankrikes president hade också en opposition från krigiska Mars mot södra månnoden och mot sin Jungfruascendent, så det är inte att förvåna att det är han som gripits av de himmelska demonerna, är djupt involverad i nuet och här agerar ut Världssjälens "vilja" - människornas öde.

Det är konflikt i luften, eller gudens Shivas dödsdans över världar gudarna vill se förintade för att de misshagat Himmelen.

I värsta fall kommer också det stora Tokyo-skalvet under eller snart efter den här konfigurationen, men jag hoppas verkligen att så inte sker. Eller...om inte nu så sedan. Det kommer att ske, och mänskligheten har själv förberett scenariot genom att bygga hur mycket atomkraftanläggningar som helst på värsta tänkbara plats. NÄR smällen kommer är det dödsstöten mot kapitalismen som vi kände den. Dumma art.

*****

Medierna:

SvD & DN: Oro att supermåne ska vålla kaos
AB: "Supermåne" bäddar för kaos
På forum för vedisk astrologi diskuteras supermånen och dess relation till månnoderna Rahu och Ketu.

En av kommentarerna påminner om förra gången Månen stod som närmast Jorden, den 12 december 2008, knappast några 18 år sedan, och vad slags världshändelse det utlöste: världens största finanssvindlare genom historien, Bernie Madoff, greps! Jämför det med förestående attacken mot Gaddafi...




PS. Saturnus gjorde entré i Jungfruns tecken i september 2009 och lämnar tecknet senare i år.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Sälv har jag solen exakt där fullmånen inträffade igår kväll, och faktum är att det har hänt ovanligt mycket i mitt liv, och det i positiv mening, den sista tiden.
Dessutom hade jag tur igår kväll, som totalt glömt det här med supermåne, men ändå råkade tajma in en kvällspromenad just när månen steg över horisonten. Verkligen en mäktig syn! Månen var verkligen ovanligt stor. Men sen minskade den snabbt när den steg... synbarligen alltså :-)
S

Seaward sa...

Själv skulle jag snygga till ett litet stycke programmeringskod till en butik någonstans på nätet. Ett stort och delikat vävt sammanhang brakade ihop totalt. (Jag hade helt glömt hur jag tänkte då jag byggde systemet för tio år sedan...)

Det blev åtta timmars rekonstruktion under "supermånen" innan sajtens bildhantering fungerade igen. Men så är jag född "överrörlig" (storkors i Sattva) och ska nödvändigtvis pillra på allt och förbättra det...
:-)

Anonym sa...

Aj då... ja olika falla ödets lotter...:-/ Jag måste ha dragit en turlott som inte har något i Tvillingarna... eller hänföra det till karma snarare kanske :-)
(Det kanske är för att Saturnus är en välgörare i mitt fall som jag har sånt flyt just nu...)
S

Seaward sa...

Ja, att ha en vän i Saturnus är att få se sina affärer konsoliderade. Saturnus som illgärningsman är en sinkare och bringare av extra pålagor... :-)

Anonym sa...

Ja. Men det är inga lättköpta framgångar precis, utan tålamod är av nöden. Det jag har uppnått nu har jag drömt om i ett par decennier(och förstås också kämpat för att förverkliga). Men trägen vinner, bättre sent än aldrig, och allt vad det heter! :-)
S